Az SZKKA működése az önkormányzat pénzétől függ?

Farkas Bazsi 2024-01-18 10:55:00
Pődör Zoltán a kézilabda klub ügyvezetője legutóbb arról beszélt, hogy amennyiben nem kapják meg a 15 millió forintnyi közpénzt, úgy veszélybe kerül az NBI-be jutás.

Decemberben írtunk róla, hogy felügyelő bizottságot nem állított fel, de a közpénzért tartja a markát a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia. Az történt ugyanis, hogy a klub önkormányzati támogatásért fordult a városvezetéshez, a megítélt 35 millió forintból 20 milliót meg is kapott.

A maradék 15 millió forintot azonban egy teljes pénzügyi átvilágításhoz kötötte a városvezetés.

Az SZKKA-ban nincsen tulajdonrésze a városnak, fontosak azonban az ott sportoló gyerekek, abban az esetben, ha tényleg arra fordítják, mint amire szánják teljesen rendben van a közpénzfelhasználás. Ezért szab a közgyűlés feltételeket. Tiszta viszonyokat szeretnénk a klubnál – mondta Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester a szeptemberi közgyűlésen.

Legutóbb októberben adott ki a témában egy közleményt a klub vezetősége, a csapat weboldalán megjelent írásban többek között az szerepelt, hogy:

"A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia teljesen transzparensen, átláthatóan működik. Annak érdekében, hogy ezt az átláthatóságot tovább növeljük, úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy felügyelőbizottságot."

Ám a Felügyelő Bizottság - amelynek megalapítása az SZKKA feladata lenne - azóta sem alakult meg.

A klub ügyvezetője most a vaol.hu-nak adott interjút. Itt többek között arról beszélt, hogy várják az önkormányzat által kijelölt könyvvizsgálót, a megítélt de még meg nem kapott, a pénzügyi átvilágítástól függő 15 millió forintra ugyanis nagy szükségük lenne.

"Bízom abban, hogy nem gördítenek újabb akadályokat majd az önkormányzati pénzek lehívása elé, mert úgy gondolom, azzal veszélyeztetve lesz az az álom, amit a szombathelyi gyerekek és szurkolók szeretnének, hogy a szombathelyi csapat visszakerüljön a legmagasabb osztályba, a magyar első osztályba" - mondta Pődör Zoltán.

Ez olvasatunkban azt jelenti, hogy amennyiben a város nem adja oda a 15 millió forintot, úgy veszélybe kerül az NB I/B-s csapat szezonzárója. Ugyanakkor a klub vezetése eddig semmit nem tett azért, hogy a működés tisztázására megalakuljon a felügyelő bizottság.

Lesz-e csarnok?

Kissé érdekes, hogy míg Pődör szerint a városi pénzektől függ az NB I/B-s csapat szezonja, addig közben olyan beruházásokat sürget, mint a kézilabda munkacsarnok.

A csarnokot szintén közpénzből, TAO keretre, vállalkozói hozzájárulásokból építenék fel. Egy 2022-es Magyar Kézilabda Szövetség által jegyzet határozatban 89 millió 619 ezer 964 forint TAO keretet hagytak jóvá. Az ügyvezető most arról beszélt, hogy február végén adják be a pályázatot, amihez engedélyes építési tervek is kellenek, ezek készülnek. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a TAO keret biztosítása nem egyenlő azzal, hogy ez a pénz a klub számláján is van. A keret azt jelenti, hogy vállalkozóktól, a társasági adó irányított formájával a keret összegéig gyűjthet pénzt a szervezet.

A város egyébként ingyenes telekhasználatot biztosított ez év augusztus 31-ig a klubnak. Vagyis a tervezéshez és a pályázathoz használhatják a telket, augusztus végi állapot fogja eldönteni, hogy mi lesz a telek további sorsa. Amennyiben esély van arra, hogy valóban megépülhet a csarnok - amely Pődör szerint egyébként edzőcsarnok lesz és felnőtt meccseket itt csupán minimális számban rendeznének - úgy a telek további sorsáról a közgyűlés dönt majd. Ha pedig esélytelennek tűnik a létesítmény felépítése, akkor egyébként is tárgytalan a további tárgyalás telek ügyben.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.