5 éve már, hogy az utolsó szombathelyi városi bált megrendezték

Farkas Bazsi 2024-01-08 17:30:55
Az ellenzék már akkor sem vett részt a társadalmi eseményen. De kell-e egyáltalán városi bál? Szavazd meg!

Amíg a 2000-es évek elején szinte túlkínálat volt bálokból, addigra mára úgy néz ki, hogy teljesen kipukkadt ez a lufi. Nem volt olyan társadalmi réteg és csoport, amely ne találta volna meg a neki való bált. Volt sportbál, vadászbál, honderű-bál, és hosszasan lehetne sorolni. A műfaj két zászlóshajója pedig kétségtelenül a városi, és megye bál volt.

Ám úgy néz ki, hogy ezek a nagyvadak mára kihalt dinoszaurszok lettek, hiszen sem városi, sem pedig megye bál nincsen már. Előbbit 5 éve rendezték meg utoljára, utóbbi pedig 4 éve indította utoljára a báli szezont.

De egyáltalán kinek is hiányoznak ezek a bálok?

Leginkább senkinek és éppen úgy mindenkinek. Bár egy, az “elitnek” szóló bál jó apropó arra, hogy közéleti akciókat szervezzenek rájuk, mint például 2012-ben és 2013-ban, amikor a helyi baloldal ételt osztott a megyebálnak otthon adó Pannónia étterem és Tó vendéglő előtt. Ám ugyanakkor mégis csak egy olyan közeget teremt, ahol a megye és a város lakossága egy pohár ital mellett tud kötetlenül találkozni és beszélgetni. Egyszóval a társadalmi érintkezés egy nagyon komoly felülete szűnt meg a bálokkal.

Az internetet túrva a 2006-os szombathelyi, városi bálon készült fotók között például rengeteg olyan képet lehet találni, ahol bal és jobb oldali politikusok széles vigyorral pózolnak egymás mellett, biztos jelét adva annak, hogy kedélyes társalgásban töltötték egymással az estét.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy az éppen aktuális városvezetés akár ellenszenvet is kiválthat az átlagpolgárban azzal, hogy jól öltözötten, kedélyesen élvezi az egyébként akár több ezer, vagy több tízezer forintos belépővel megváltott báli éjszakát.

A fentebb már említett ételosztások például azért történtek, mivel már a tíz évvel ezelőtti megyebálra is 15 ezer forint volt a belépő. És már ekkor voltak olyanok, akik csakis a január eleji ételosztásnak köszönhetően jutottak az évben elsőként meleg étkezéshez.

2019-ben egy kosszal tudták le a megye és a város bálját. Ez már az az időszak volt, amikor az ellenzéki politikai szereplők nem mentek el a bálra, ott csakis a kormánypárti politikusokat és azok holdudvarát lehetett látni. Akkor Gulyás Gergely kancellária miniszter volt az est díszvendége. Egy évvel korábban a Haladás Sportkomplexumban bálozott a város. 2018-ban a mostani filmügyi biztos, Káél Csaba volt a húzónév.

Az 5 évvel ezelőtti utolsó városi bálon Gulyás egyébként nyíltan beszélt arról, hogy bár semmi köze Vas megyéhez, 2010-ben mégis a megyei listáról jutott be elsőként a Parlamentbe. 

2020-ban egy sajtótájékoztatón beszélt arról az Éljen Szombathely! városvezetés, hogy újra szeretné gondolni a városi bált és egy olyan rendezvényt szerveznének, ami mindenki számára nyitott. Ezt 2021-ben szerették volna elindítani, csak hát azóta a covid-járvány és a rezsiválság is rendesen megtépázta a költségvetést.

2020-ban egyébként egy jótékonysági sütivásárt tartottak a szombathelyi városházán, ezzel pótolták akkor a bált. 

Az pedig kérdésünkre válaszolva írta meg a városháza, hogy városi bál idén sem lesz.

Mitől város a város?

A legendás kérdés, a Szombathelyt két cikluson át vezető polgármestertől, Ipkovich Györgytől származik. A lényege az, hogy egy település rangját sok esetben olyan dolgok adják meg, ami valószínű, hogy ráfizetéses, de mégis kell, hogy a polgár városban érezze magát. Ilyen a könyvtár, színház, mozi, sportolási lehetőség, vagy éppen Szombathely esetében, a Falco KC kosárlabda csapata.

Vagy ez esetben - véleményem szerint - egy olyan bál, ami mégiscsak társadalmi esemény és hozzájárul egy közösség kapcsolatainak ápolásához.

Na, de mi a te véleményed? 

Címlapon: Hende Csaba parlamenti képviselő táncol a 2016-os szombathelyi városi bálon. 

Szavazás

Szüksége van-e Szombathelynek városi bálra?

Szólj hozzá!

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.