A Belügyminisztérium is elengedte a kőszegi hajléktalanszállót

Farkas Bazsi 2023-12-06 18:55:00
30 ezer lakos alatt nem kötelező önkormányzati feladat az átmeneti szállás üzemeltetése. 15 embernek szűnik meg a hajléka.

Megszűnik Kőszegen a hajléktalanszálló - írtuk cikkünkben még november elején. A 15 főnek otthont adó szállás több okból hagy fel működésével. Az önkormányzatra jövőre az átmeneti szállás üzemeltetése 60 millió forintot terhelne. Ez pedig túl sok már a város költségvetésére nézve. Az intézményvezető azt is kiemelte, hogy a szálló jelenlegi 6 fős alkalmazotti létszáma hamarosan tovább csökken. A 4 főre zsugorodó személyzettel pedig lehetetlen lenne a 24 órás ellátás biztosítása.

Mivel a nappali melegedő nem szüntethető meg, így felmerült, hogy éjjeli menedéket üzemeltetne a Kőszegi Szociális Gondozási Központ. Azonban az éjjeli menedék üzemeltetéséhez újabb működési engedélyre lenne szükség, ez pedig hónapokig tartó procedúrával járna a hivatal szerint, valamint ugyanazt a személyzetet kell biztosítani, mint az átmeneti szállónak, és a bezárás egyik fő indoka a szakember, személyzet hiánya, így elvetették az ötletet.

A lakók többsége már több éve, évtizede él ebben az intézményben. Az előterjesztés szerint pedig az a megoldás születhet, hogy az önkormányzat lakásokat alakít ki a mostani ideiglenes szálló helyén, így albérleti díj fejében kínálnának lakhatást a hajléktalanoknak.

Hogy hogyan fordulhatott az elő, hogy a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb csoportja kerül veszélybe, azt Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője kérdezte meg Pintér Sándor Belügyminisztertől. 

Hogyan a kőszegi helyzet hogyan fordulhatott elő? Értesültek-e arról, hogy finanszírozási nehézségek miatt szűnik meg egy olyan szociális intézmény, ami az egyik legkiszolgáltatottabb embertársainknak ad fedelet a fejük fölé? Tette-e lépéseket a Kormány annak érdekébe, hogy a hajléktalanszállás 2024 áprilisa után is üzemelhessen? Milyen eszközökkel próbál a Kormány harcolni a szociális ágazatban jelentkező munkaerőhiánnyal? Továbbá azt is kérdezném, hogy az elmúlt 5 évben, hány hajléktalanszállást kellett a kőszegihez hasonló indokok miatt bezárni? - írta a képviselő.

Pintér nevében Rétvári Bence, államtitkár válaszolt.

Rétvári arról ír, hogy míg 2010-ben az ágazatra 7 milliárd 500 millió forintot költöttek el, addig 2022-re ezt az összeget 6 milliárd 500 millió forinttal növelték meg. Terveik szerint 2024-ben ez az összeg 14 milliárd forintot fog kitenni.

Az államtitkár leszögezte, hogy a hajlék nélküli személyek ellátásának megszervezése és fenntartása a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény értelmében kötelezően ellátandó önkormányzati feladat, amely népességszámtól függő, differenciált feladatellátás jelent. A törvény rendelkezése alapján a harmincezer lélekszámot meghaladó településeken kötelező biztosítani hajléktalan személyek átmeneti elhelyezését nyújtó szolgáltatást. 

Figyelemmel a lakosságszámra, Kőszeg városában csak hajléktalan személyek nappali ellátását biztosító intézmény működtetése kötelező. 

Vagyis a BM széttárja a karját, mivel nem kötelező feladatról van szó, így az átmeneti szállás lakóit szélnek eresztik. 

A döntés értelmében 2024. április 30-án zár be az átmeneti szállás.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.