A Belügyminisztérium is elengedte a kőszegi hajléktalanszállót

Farkas Bazsi 2023-12-06 18:55:00
30 ezer lakos alatt nem kötelező önkormányzati feladat az átmeneti szállás üzemeltetése. 15 embernek szűnik meg a hajléka.

Megszűnik Kőszegen a hajléktalanszálló - írtuk cikkünkben még november elején. A 15 főnek otthont adó szállás több okból hagy fel működésével. Az önkormányzatra jövőre az átmeneti szállás üzemeltetése 60 millió forintot terhelne. Ez pedig túl sok már a város költségvetésére nézve. Az intézményvezető azt is kiemelte, hogy a szálló jelenlegi 6 fős alkalmazotti létszáma hamarosan tovább csökken. A 4 főre zsugorodó személyzettel pedig lehetetlen lenne a 24 órás ellátás biztosítása.

Mivel a nappali melegedő nem szüntethető meg, így felmerült, hogy éjjeli menedéket üzemeltetne a Kőszegi Szociális Gondozási Központ. Azonban az éjjeli menedék üzemeltetéséhez újabb működési engedélyre lenne szükség, ez pedig hónapokig tartó procedúrával járna a hivatal szerint, valamint ugyanazt a személyzetet kell biztosítani, mint az átmeneti szállónak, és a bezárás egyik fő indoka a szakember, személyzet hiánya, így elvetették az ötletet.

A lakók többsége már több éve, évtizede él ebben az intézményben. Az előterjesztés szerint pedig az a megoldás születhet, hogy az önkormányzat lakásokat alakít ki a mostani ideiglenes szálló helyén, így albérleti díj fejében kínálnának lakhatást a hajléktalanoknak.

Hogy hogyan fordulhatott az elő, hogy a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb csoportja kerül veszélybe, azt Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője kérdezte meg Pintér Sándor Belügyminisztertől. 

Hogyan a kőszegi helyzet hogyan fordulhatott elő? Értesültek-e arról, hogy finanszírozási nehézségek miatt szűnik meg egy olyan szociális intézmény, ami az egyik legkiszolgáltatottabb embertársainknak ad fedelet a fejük fölé? Tette-e lépéseket a Kormány annak érdekébe, hogy a hajléktalanszállás 2024 áprilisa után is üzemelhessen? Milyen eszközökkel próbál a Kormány harcolni a szociális ágazatban jelentkező munkaerőhiánnyal? Továbbá azt is kérdezném, hogy az elmúlt 5 évben, hány hajléktalanszállást kellett a kőszegihez hasonló indokok miatt bezárni? - írta a képviselő.

Pintér nevében Rétvári Bence, államtitkár válaszolt.

Rétvári arról ír, hogy míg 2010-ben az ágazatra 7 milliárd 500 millió forintot költöttek el, addig 2022-re ezt az összeget 6 milliárd 500 millió forinttal növelték meg. Terveik szerint 2024-ben ez az összeg 14 milliárd forintot fog kitenni.

Az államtitkár leszögezte, hogy a hajlék nélküli személyek ellátásának megszervezése és fenntartása a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény értelmében kötelezően ellátandó önkormányzati feladat, amely népességszámtól függő, differenciált feladatellátás jelent. A törvény rendelkezése alapján a harmincezer lélekszámot meghaladó településeken kötelező biztosítani hajléktalan személyek átmeneti elhelyezését nyújtó szolgáltatást. 

Figyelemmel a lakosságszámra, Kőszeg városában csak hajléktalan személyek nappali ellátását biztosító intézmény működtetése kötelező. 

Vagyis a BM széttárja a karját, mivel nem kötelező feladatról van szó, így az átmeneti szállás lakóit szélnek eresztik. 

A döntés értelmében 2024. április 30-án zár be az átmeneti szállás.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.