Egyre nagyobb a baj, decemberben akár meg is szűnhet a Szombathelyi Haladás 

Farkas Bazsi 2023-11-24 15:59:10
Továbbra sincs fizetés a Haladás Labdarúgó Kft.-nél, az NB II-es csapat mellett a Viktória játékosai is várják a pénzüket.

Még az októberben esedékes szeptemberi fizetésüket sem kapták meg a Szombathelyi Haladás NB II-es bajnokságban szereplő labdarúgói - írtuk a hónap elején. A helyzet azóta sem változott, információink szerint a tartozások a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nél átlépték a 45 napot.

Az Opten adatai szerint a cégnek 73 fő alkalmazottja van. Az NB II-es focicsapat labdarúgói mellett a Viktória csapatának játékosai is a cég dolgozói. Az MLSZ szabályzata szerint ugyanis, az NB II-es, és NB I-es  férfi csapatoknak kötelességük női együttest is versenyeztetni.

Kerestük a cég ügyvezetőit Szántó Erzsébetet, és Séllei Árpádot, de nem reagáltak. Kerestük a Kft. tulajdonosát, Homlok Zsoltot is, de ő sem válaszolt, pedig értesüléseink szerint egyre nagyobb a baj.

Információink szerint több játékos is jelezte már Szántó felé, hogy mivel a klub velük szemben tartozást halmozott fel,  így azt jelzik a Magyar Labdarúgó Szövetség felé, hogy szabadon igazolhatóak. Úgy tudjuk, hogy Szántó azzal reagált, hogy mivel a Haladás amúgy sem tudja rendezni a tartozást, így menjenek nyugodtan. 

Az általunk ismert forgatókönyv szerint ugyanis a december 10. forduló után a játékosokat szélnek ereszti a klub, amely egyébként a tartozások miatt nem kapná meg a tavaszi szezonra a versenyengedélyt. Amennyiben ez így fog történni akkor a Haladás VSE NB III-as együttese marad Szombathely első számú csapata. Ám mivel korábban az egyesületben is voltak fizetési problémák, így kérdés, hogy anyagilag mennyire stabil most ott a helyzet.

Feljutás, Ajax

A szezon előtti szurkolói ankéton még sokkal fényesebb jövőt vázolt fel a klub ügyvezetője, Szántó Erzsébet pedig információink szerint a pénzügyi gondokat már ekkor látta a cégvezetés.

Szántó akkor arról beszélt, hogy a legmagasabb cél az NB 1-be jutás. 

Ezt már az idei szezonban megcélozzák, vagyis kicsit árnyalva az 1-5 hely valamelyikén végezve kellene zárni azt. A legutolsó határidő az élvonalba jutásra, amit a vezetőség adott magának, az a 2024/2025-ös bajnokság. Ha ekkor sem sikerül, akkor a vezetőség lemond - hangzott el Szántótól.

A tulajdonos Homlok Zsolt egy nyáron tartott Fidesz rendezvényen beszélt arról, hogy a magyar Ajaxot kívánják megteremteni. Igaz ő már ekkor mondta, hogy ehhez nagy szükség lenne pénzre is. Azóta az általa elnökölt Haladás VSE-ben is fizetési problémák merültek fel.

A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nek három tulajdonosa van. A szombathelyi önkormányzat (10,2%), az lllés Sport Alapítvány (10%) és a Haladás Marketing Kft., amelynek tulajdonosa és ügyvezetője Homlok Zsolt.

Hogy a közgyűlés szereplő mit szólnak a kialakult helyzethez, azt tőlük kérdeztük meg.

A Haladással kapcsolatos rossz hírek már korábban eljutottak hozzám, Ezért a kisebbségi tulajdonos nevében levelet írtunk az ügyvezetőknek, akik ez eddig nem válaszoltak a megkeresésre. Következő lépésként annyit tudunk tenni, hogy taggyűlést és felügyelő bizottsági ülést kezdeményezünk, hogy tájékoztatást kapjunk, és tájékoztatást adhassunk a közvéleménynek - fogalmazott László Győző (Éljen Szombathely!) sportért felelős alpolgármester. 

Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője megkeresésünkre azt mondta, hogy informálisan hozzá is eljutottak a Haladással kapcsolatos hírek. 

Van a Futball Kft.-nek felügyelőbizottsága, össze kell hívni és a tulajdonosoknak meg kell vitatni a kialakult helyzetet. Bízom benne, hogy megoldódik a probléma és lesz pénz rendezni a cég adósságait - nyilatkozta lapunknak a képviselő. 

Czeglédy Csaba (független) szerint a szombatelyi identitás része a Haladás, amit nem szabad elengedni.

Az, hogy a Haladás csőd széle felé tart, hozzám is eljutott. Akárcsak a Falco, a Szombathelyi Haladás is hozzátartozik a szombathelyiek életéhez, több ezer embert érdekel, hogy mi lesz a focicsapat sorsa. Nem szabad hagyni, hogy eltűnjön a 100 éves klub. Beszéltem korábban a szombathelyi focival komoly sikereket elérő Artner Tamással, aki abban az esetben, ha nulláról kellene ismét felépíteni a helyi labdarúgást, amit természetesen a Haladás VSE-vel együttműködve képzelek el, vállalná egy klub menedzser szerepét, ellátná az edzői feladatokat.

Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselő azon az állásponton van, hogy amennyiben tartozásmentes, úgy a város, - mondjuk 1 forintért - akár meg is vehetné a klubot.

2015 tavaszán az vezérelte a várost, amikor lemondott a többségi tulajdonáról, hogy ezt az - akkor még - NB I-es csapatot komoly szinten már nem tudja fenntartani az önkormányzat hiszen akkor a legkisebb költségvetése volt a Haladásnak a 16-os mezőnyben. 600 millió forintos büdzsével adtuk át a klubot, ami az azt követő szezonban aztán 1 milliárd 200 millióra a nőtt. A csapat ezt követően versenyképes is tudott maradni, ott volt a mezőny első felében, 5.,7., 8. helyen végzett. Az elmúlt 100 év legjobb szereplését produkálták. Hogy most mi történt a Haladásnál azt meg kell vizsgálni. Erről született egy közgyűlési határozat és napirenden is volt, ám a klubtól senki nem jelent meg. így nem lehetett megvitatni. Az biztos, hogy Szombathelynek egy jó csapatra szüksége van, jó meccseket szeretne látni mindenki. Amennyiben tartozásmentes a klub, akár 1 forintért a város vissza tudja venni, persze komoly kérdés az, hogy a működtetésre honnan lehet előteremteni a pénzt. De “kell egy csapat!” - tudjuk Minarik Edétől, a Régi idők focija című filmből.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.