Egyre nagyobb a baj, decemberben akár meg is szűnhet a Szombathelyi Haladás 

Farkas Bazsi 2023-11-24 15:59:10
Továbbra sincs fizetés a Haladás Labdarúgó Kft.-nél, az NB II-es csapat mellett a Viktória játékosai is várják a pénzüket.

Még az októberben esedékes szeptemberi fizetésüket sem kapták meg a Szombathelyi Haladás NB II-es bajnokságban szereplő labdarúgói - írtuk a hónap elején. A helyzet azóta sem változott, információink szerint a tartozások a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nél átlépték a 45 napot.

Az Opten adatai szerint a cégnek 73 fő alkalmazottja van. Az NB II-es focicsapat labdarúgói mellett a Viktória csapatának játékosai is a cég dolgozói. Az MLSZ szabályzata szerint ugyanis, az NB II-es, és NB I-es  férfi csapatoknak kötelességük női együttest is versenyeztetni.

Kerestük a cég ügyvezetőit Szántó Erzsébetet, és Séllei Árpádot, de nem reagáltak. Kerestük a Kft. tulajdonosát, Homlok Zsoltot is, de ő sem válaszolt, pedig értesüléseink szerint egyre nagyobb a baj.

Információink szerint több játékos is jelezte már Szántó felé, hogy mivel a klub velük szemben tartozást halmozott fel,  így azt jelzik a Magyar Labdarúgó Szövetség felé, hogy szabadon igazolhatóak. Úgy tudjuk, hogy Szántó azzal reagált, hogy mivel a Haladás amúgy sem tudja rendezni a tartozást, így menjenek nyugodtan. 

Az általunk ismert forgatókönyv szerint ugyanis a december 10. forduló után a játékosokat szélnek ereszti a klub, amely egyébként a tartozások miatt nem kapná meg a tavaszi szezonra a versenyengedélyt. Amennyiben ez így fog történni akkor a Haladás VSE NB III-as együttese marad Szombathely első számú csapata. Ám mivel korábban az egyesületben is voltak fizetési problémák, így kérdés, hogy anyagilag mennyire stabil most ott a helyzet.

Feljutás, Ajax

A szezon előtti szurkolói ankéton még sokkal fényesebb jövőt vázolt fel a klub ügyvezetője, Szántó Erzsébet pedig információink szerint a pénzügyi gondokat már ekkor látta a cégvezetés.

Szántó akkor arról beszélt, hogy a legmagasabb cél az NB 1-be jutás. 

Ezt már az idei szezonban megcélozzák, vagyis kicsit árnyalva az 1-5 hely valamelyikén végezve kellene zárni azt. A legutolsó határidő az élvonalba jutásra, amit a vezetőség adott magának, az a 2024/2025-ös bajnokság. Ha ekkor sem sikerül, akkor a vezetőség lemond - hangzott el Szántótól.

A tulajdonos Homlok Zsolt egy nyáron tartott Fidesz rendezvényen beszélt arról, hogy a magyar Ajaxot kívánják megteremteni. Igaz ő már ekkor mondta, hogy ehhez nagy szükség lenne pénzre is. Azóta az általa elnökölt Haladás VSE-ben is fizetési problémák merültek fel.

A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nek három tulajdonosa van. A szombathelyi önkormányzat (10,2%), az lllés Sport Alapítvány (10%) és a Haladás Marketing Kft., amelynek tulajdonosa és ügyvezetője Homlok Zsolt.

Hogy a közgyűlés szereplő mit szólnak a kialakult helyzethez, azt tőlük kérdeztük meg.

A Haladással kapcsolatos rossz hírek már korábban eljutottak hozzám, Ezért a kisebbségi tulajdonos nevében levelet írtunk az ügyvezetőknek, akik ez eddig nem válaszoltak a megkeresésre. Következő lépésként annyit tudunk tenni, hogy taggyűlést és felügyelő bizottsági ülést kezdeményezünk, hogy tájékoztatást kapjunk, és tájékoztatást adhassunk a közvéleménynek - fogalmazott László Győző (Éljen Szombathely!) sportért felelős alpolgármester. 

Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője megkeresésünkre azt mondta, hogy informálisan hozzá is eljutottak a Haladással kapcsolatos hírek. 

Van a Futball Kft.-nek felügyelőbizottsága, össze kell hívni és a tulajdonosoknak meg kell vitatni a kialakult helyzetet. Bízom benne, hogy megoldódik a probléma és lesz pénz rendezni a cég adósságait - nyilatkozta lapunknak a képviselő. 

Czeglédy Csaba (független) szerint a szombatelyi identitás része a Haladás, amit nem szabad elengedni.

Az, hogy a Haladás csőd széle felé tart, hozzám is eljutott. Akárcsak a Falco, a Szombathelyi Haladás is hozzátartozik a szombathelyiek életéhez, több ezer embert érdekel, hogy mi lesz a focicsapat sorsa. Nem szabad hagyni, hogy eltűnjön a 100 éves klub. Beszéltem korábban a szombathelyi focival komoly sikereket elérő Artner Tamással, aki abban az esetben, ha nulláról kellene ismét felépíteni a helyi labdarúgást, amit természetesen a Haladás VSE-vel együttműködve képzelek el, vállalná egy klub menedzser szerepét, ellátná az edzői feladatokat.

Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselő azon az állásponton van, hogy amennyiben tartozásmentes, úgy a város, - mondjuk 1 forintért - akár meg is vehetné a klubot.

2015 tavaszán az vezérelte a várost, amikor lemondott a többségi tulajdonáról, hogy ezt az - akkor még - NB I-es csapatot komoly szinten már nem tudja fenntartani az önkormányzat hiszen akkor a legkisebb költségvetése volt a Haladásnak a 16-os mezőnyben. 600 millió forintos büdzsével adtuk át a klubot, ami az azt követő szezonban aztán 1 milliárd 200 millióra a nőtt. A csapat ezt követően versenyképes is tudott maradni, ott volt a mezőny első felében, 5.,7., 8. helyen végzett. Az elmúlt 100 év legjobb szereplését produkálták. Hogy most mi történt a Haladásnál azt meg kell vizsgálni. Erről született egy közgyűlési határozat és napirenden is volt, ám a klubtól senki nem jelent meg. így nem lehetett megvitatni. Az biztos, hogy Szombathelynek egy jó csapatra szüksége van, jó meccseket szeretne látni mindenki. Amennyiben tartozásmentes a klub, akár 1 forintért a város vissza tudja venni, persze komoly kérdés az, hogy a működtetésre honnan lehet előteremteni a pénzt. De “kell egy csapat!” - tudjuk Minarik Edétől, a Régi idők focija című filmből.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.