Kondor Vilmos krimiben képzelte el, milyen lett volna az első budapesti olimpia

Pintér Bence 2023-10-09 16:52:00
Alternatív történelmi sorozatában érdekes témához nyúlt a veterán magyar krimiíró.

Nem volt titok, hogy készül a folytatás Kondor Vilmos tavalyi regényéhez, amelyben a magyar krimi megújítója újrafeltalálta önmagát: ugyanis nem a múlt században vagy napjainkban játszódó krimit, illetve vagy a tizenkilencedik században játszódó kalandregényt írt, hanem alternatív történelmi regényt. Ez egy szívemhez közel álló műfaj, aminek az a lényege, hogy egy ponton megváltoztatjuk a történelmet, és elképzéljük, mi lett volna, ha...

Kondor ráadásul nagyon érdekes ponton nyúlt bele a valós történelembe:

mi lett volna, ha sikerül Horthy Miklós kiugrási kísérlete? Hogy alakult volna az ország sorsa?

(Erről, mármint a kiugrási kísérletről ugye éppen szintén az Open Books-nál jelent meg nemrég egy kötet Ungváry Krisztiántól, amiről itt írtunk.)

Kondor szerint ebben az esetben Magyarorzság elkerülhette volna, hogy a keleti blokk része legyen, és hát az előző regényben jól jelezte a viszonyokat, hogy az úgy indult, hogy 1966-ban a Beatles éppen koncertet ad Budapesten, és történik egy gyilkosság.

A folytatás az október közepén megjelenő Az első budapesti olimpia 1968-ba kalauzol minket, amikor Budapest Mexikóváros váratlan visszalépése miatt olimpiát rendez, és persze történik egy haláleset.

A magyar úszócsapat egyik éremesélyese, a honosított Johnny Wilkerson leugrik a rajtkőről, de aztán holtan süllyed le a medence aljára. Mi történhetett vajon a fiatal sportolóval? Miért viselkedik furán a budapesti rendőrfőkapitány, aki ebben a világban Kádár János? Sikerül a helyére pályázó helyettesének legyűrnie őt? Miért kapott főhősünk, Nemes Albert új, vidékről érkező, nyugdíj előtt álló, ósdi módszerekkel dolgozó társat?

Mindez kiderül...

...de valójában nem ezen van a hangsúly. Nyilván a fenti történet remekül működik, talán most még jobban is, mint az első kötet nyomozása, és ez visz el minket az első laptól az utolsóig ebben a jó hosszú regényben.

Kondor új sorozatának legszórakoztatóbb része azonban az alternatív Budapest bemutatása,

amihez a szerző minden lehetséges pillanatot kihasznál. Az olimpiai lázban égő sosemvolt Budapest rendkívül élő módon, élénk színekben kerül elénk: Nemes nyomozó rengeteget mászkál a városban, számos helyen eszik és iszik, Kondor Vilmostól megszokott módon emlékezetes mellékszereplőkbe botlik bele, akik közül egyesek visszatérő figurák az első könyvből, mások teljesen új arcok.

Nagyon jó ötlet emellett az olimpia beemelése a történetbe, illetve tágabban véve az alternatív világba, a sport adja a kötet tematikus fókuszát, illetve kiderül az is, hogy még ebben a kvázi-utópiában is rengeteg vita kísérte az olimpia megrendezését, a felettébb furcsa, Margit-szigetre álmodott moduláris olimpiai faluról például népszavazást is kezdeményezett Bibó István, aki a regény világában Budapest főpolgármestere.

Persze általában kifejezetten hálás feladat egy olyan Magyarországról és egy olyan Budapestről mesélni, ahol nemcsak a nyilasterror, de a kommunista hatalomátvétel is elmaradt.

Ez egyébként nagyon egybecseng azzal a történelmi vezérfonallal, amit a Bűnös Budapest-regényeken is végigvezetett Kondor Vilmos: az 1936 és 1956 között játszódó regényfolyam történelemszemlélete, vagy ha úgy tetszik: politikai attitűdje mindkét szélsőség kapcsán egyértelműen elítélő volt. Ennek a gondolatiságnak az egyenes folyománya ez a sorozat, amely a szélsőségek elítélése mellett most azt is megmutatatja, hogy mi lehetett volna akár azok helyett, ha például a kiugrás idején több tartás van a magyar politikai vezetésben.

Az előző kötethez hasonlóan számos, a mi idővonalunkról ismert szereplő tűnik fel egyébként a könyvben – köztük rengeteg olyan, akire rá kell keresni, mert talán nem is hallottunk róla –, és a történelem menete is azért hasonlóképpen alakul, mint nálunk. Itt is volt 1956, egy kissé más körülmények között, és itt is folyik éppen az olimpiát lebonyolító Magyarországtól északra a keserű őszbe forduló prágai tavasz.

Úgy tűnik Kondor Vilmos újabb műfajban bizonyítja be, hogy az elmúlt húsz év egyik legizgalmasabb hazai írója – érdekes módon díjat még csak egyet kapott, éppen A második magyar köztársaságért a közönség által odaítélt Zsoldos Péter-díjat. Kiváncsian várom, merre fordul Nemes Albert nyomozó története, merre lehet továbbmenni, de abban biztos vagyok, hogy Kondor Vilmos ismét valami remek dolgot fog kitalálni.

Mi pedig álmodozhatunk vele együtt arról az országról, amit elvettünk magunktól.

Kondor Vilmos: Az első magyar olimpia

Open Books, 2023

564 oldal, 4999 forint

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.