A Dézsi-Borkai-háború a gyerekek sportolását veszélyezteti

Pintér Bence 2023-09-21 16:53:00
Egy év Úszó Nemzet Program már kimaradt a politika miatt – most a fideszes belháború kárt okoz a többi sportágnak is.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson. Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Csütörtök este rendkívüli szülői értekezletet tart a GYAC. Ez önmagában nem lenne talán városi szinten hírértékű információ. A GYAC elnöke azonban Borkai Zsolt volt fideszes polgármester és független polgármesterjelölt, a szülői apropója pedig az, hogy a GYAC einstandolását elbukó Dézsi Csaba András mostani fideszes polgármester hátszelével Rába ETO SE néven új sportklub alakult a nyár végén. Ezt a Vital Judoklubból alakították ki, amelynek vezetője, Kovács János Dézsi polgármester barátja, az indulást bejelentő sajtótájékoztatón pedig az önkormányzat dolgozói adták a kisegítő személyzetet.

Eközben nem csak itt, de más győri sportkluboknál is rendkívüli szülőiket tartottak az elmúlt hetekben, amelyek oka szintén a Rába ETO SE megjelenése a színen. Az egyesületet ugyanis fel kéne tölteni gyerekekkel, ha azt akarják, hogy úgy nézzen ki, mint aminek értelme van, meg hát azért is, hogy egy ponton lehessen majd TAO-t, azaz közpénztámogatást igényelni. És számukra sokkal egyszerűbb már sportoló gyerekeket áthozni, mint új gyerekeket sportolásra csábítani.

Míg más megkeresett sportklubok egyelőre ezt igyekeznek csendben intézni a szülőkkel, Borkai, aki május végi megválasztása óta a kampánya részeként kezeli a GYAC körüli ügyeket, ezt nyílt hadüzenetnek vette, és a szülőire meghívta Dézsi Csaba András polgármestert is. Amikor ez a szöveg megjelenik, nem tudni, hogy Dézsi lesz-e olyan bátor, hogy elmenjen rá, vagy valamelyik emberét küldi, de nem is kell tudnunk ezt ahhoz, hogy megállapítsuk:

a 2007-ig visszanyúló, most újrainduló Dézsi-Borkai-háború első terepe a városban a gyereksport lett.

Nem mintha eddig nem okozott volna elég nagy károkat ezen a fronton a politika és a kapzsiság: emlékezhetünk, tavaly Dézsi Csaba András a spórolás jegyében nem az Audi A8-as luxusautót mondta vissza, hanem a tavaszi 15 százalékos általános megszorítás mellett ősszel bezárta az uszodákat, így Győrben nem tudott elindulni az Úszó Nemzet Program.

Most pedig a városi sportpénzek elosztása világít rá még jobban erre. Egyelőre bizottsági szakaszban jár a dokumentum, de már most nyilvánosak a számok: a kilenc szakosztállyal felálló GYAC 35 milliót kapott, és hát a még nem is igazán működő, hivatalosan is csak a judo szakosztályra pénzt kérő Rába ETO SE takkra ugyanennyit, 35 milliót. Ez szakmailag nyilván megindokolhatatlan. Eközben a GYAC bérleti szerződése is lejár az év végén az OSP-ben, és egyáltalán nem siet az önkormányzat, hogy megújítsa azt.

Ha keresnék, akkor se találnék pontosabb illusztrációt arra, hogy a két fideszes politikus gyakran a bulvármédiában folyó párharca miért iszonyatosan káros a városnak.

Szerintem a gyerekek mozgása, sportolása, ennek önkormányzati támogatása nagyon fontos dolog, és mindent meg kell tenni, hogy ez politikamentesen, teljesen szakmai alapon működjön.

Ha Dézsi vagy Borkai kerül hatalomra, akkor nem ez fog történni, hanem folytatódik a vendetta. Ha én leszek a polgármester, rendbe tesszük ezt is. Az alapján kapnak majd pénzt a várostól az egyesületek, hogy ki mit tett le az asztalra, mit tud vagy akar kínálni a győri gyerekeknek.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.