Ténybeli tévedésektől hemzsegő posztban ment neki Horváth Gábor képviselő a VASIVÍZ-telek eladásának

Farkas Bazsi 2023-08-22 11:08:00
A fideszes politikus még a cég tulajdonosi szerkezetével sincsen tisztában.

Ahogy már korábban is írtunk róla, 2 milliárd 200 millió forintos hiányt prognosztizált az idei, vagyis a 2023-as évre a VASIVÍZ ZRt. Mindez abból fakad, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta, vagyis 10 éve 30 fillérbe kerül a víz literje. Csakhogy időközben a cégnek a fizetéseket versenyképesen kellett tartani, valamint a számukra növekvő rezsiárakkal is lépést kellett tartani. Ez aztán szépen a csőd felé tolta az ország összes víziközmű cégét, köztük a Vas megyeit is.

A VASIVÍZ igazgatósága ezért már korábban azt a döntést hozta, hogy a feladata ellátásához nem szükséges ingatlanokat eladják. Lélegzethez próbálta juttatni ezzel a társaságot.

Az egyik ilyen terület a szombathelyi termálfürdő hátsó, lényegében használaton kívüli ingatlana.

Fontos hangsúlyozni, hogy a terület ugyan Szombathelyen van, de az nem Szombathelyé.

Ezt ugyanis az utóbbi időben többen tévesen állították. 

Hétfőn ült össze a VASIVÍZ igazgatósága és a Felügyelőbizottság is, hogy döntsenek, véglegesen eladják-e a területet, amire korábban már előszerződést kötöttek.

Mindkét grémium úgy határozott, hogy 221 millió forint + ÁFA összegért adják el az ingatlant. Így nem csak pénzhez jut az VASIVÍZ, de terület fenntartásával megszabadul attól az évi 50 millió forintos kiadástól is, amibe a terület és az azon található épület fenntartása került. 

Ennek kapcsán írt posztot Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő:

"Szombathely végkiárúsítása folytatódik.
Információim szerint ma a Vasivíz Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága felhatalmazta a vezérigazgatót a gyógyfürdő területének értékesítésére. 

Véleményem szerint a Vasivíz Zrt. 100%-os önkormányzati tulajdonú cég, ezért a nemzeti vagyon része. Pontosan ezért másképp kellett volna eljárnia az igazgatóságnak és a felügyelőbizottságnak. Ma nem vehettem részt az ülésen ("eseti meghívottak részvételét az ülésen, illetve a napirend tárgyalásakor nem látták indokoltnak") és nem mondhattam el észrevételeimet. Ennyit az átláthatóságról. A mai határozatok megismerése és mérlegelése után, ha szükséges megteszem a megfelelő lépéseket."

A képviselő több pontban is tévedést írt le. 

Kezdjük máris azzal, hogy ahogy azt fentebb is írtuk, a terület nem Szombathely tulajdona volt. Amikor tehát a képviselő azt írta, hogy Szombathely végkiárúsítása folytatódik, akkor finoman fogalmazva is erősen csúsztatott. 

"Véleményem szerint a Vasivíz Zrt. 100%-os önkormányzati tulajdonú cég, ezért a nemzeti vagyon része" - ebben a formában ez sem igaz. Ha Horváth arra gondolt, hogy a cég 100-os tulajdonosa a szombathelyi önkormányzat, akkor igen csak nagyot hibázott. De ha úgy gondolta, hogy a cég tulajdonosai kizárólag önkormányzatok, akkor ebben az esetben sem írt igazat.

A VASIVÍZ tulajdonosi szerkezete az OPTEN adatai szerint jelenleg így néz ki:

Szombathely 53%
Körmend 4,29% 
Kőszeg 3,57%
Magyar Állam 4%
Szentgotthárd 5%
Egyéb összesen (közel 200 Vas megyei önkormányzat) 30,49%

"Ma nem vehettem részt az ülésen ("eseti meghívottak részvételét az ülésen, illetve a napirend tárgyalásakor nem látták indokoltnak") és nem mondhattam el észrevételeimet." - írja hétfői posztjában a képviselő.

Egyetlen cégben sem szokás a cég döntéseit meghozó grémium üléseire besétálni, és ott felszólalni. Elég csak az üzleti titkok kezelésre gondolni. Horváth Gábor ugyan választott önkormányzati képviselő, ám ez nem jogosítja fel arra, hogy részt vegyen egy olyan cég ülésén, amely céggel semmiféle jogviszonyban ő nem áll. Ez azért is lényeges, mert az eladás kapcsán a jogszerűséget folyamatosan számonkérő Horváth most azért van felháborodva, mert jogsértő módon, nem vehetett részt sem az igazgatósági sem pedig a felügyelő bizottsági ülésen. 

Ennyit az átláthatóságról - meglehetősen komoly oximoron az átláthatóságról, egészen pontosan annak hiányáról író fideszes képviselő esete. Ugyanis pont a jelenlegi kormánypárt alatt vált az gyakorlattá, hogy a közérdekű adatokat vagy egyáltalán nem, vagy csak komoly procedúra után ad ki a közpénzből működő adatgazda. 

A Zrt. jogászai és korábban az ügyvéd foglalkozású Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő is arra jutott, hogy a terület adásvétele körül semmiféle jogsértés nem történt.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.