Ténybeli tévedésektől hemzsegő posztban ment neki Horváth Gábor képviselő a VASIVÍZ-telek eladásának

Farkas Bazsi 2023-08-22 11:08:00
A fideszes politikus még a cég tulajdonosi szerkezetével sincsen tisztában.

Ahogy már korábban is írtunk róla, 2 milliárd 200 millió forintos hiányt prognosztizált az idei, vagyis a 2023-as évre a VASIVÍZ ZRt. Mindez abból fakad, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta, vagyis 10 éve 30 fillérbe kerül a víz literje. Csakhogy időközben a cégnek a fizetéseket versenyképesen kellett tartani, valamint a számukra növekvő rezsiárakkal is lépést kellett tartani. Ez aztán szépen a csőd felé tolta az ország összes víziközmű cégét, köztük a Vas megyeit is.

A VASIVÍZ igazgatósága ezért már korábban azt a döntést hozta, hogy a feladata ellátásához nem szükséges ingatlanokat eladják. Lélegzethez próbálta juttatni ezzel a társaságot.

Az egyik ilyen terület a szombathelyi termálfürdő hátsó, lényegében használaton kívüli ingatlana.

Fontos hangsúlyozni, hogy a terület ugyan Szombathelyen van, de az nem Szombathelyé.

Ezt ugyanis az utóbbi időben többen tévesen állították. 

Hétfőn ült össze a VASIVÍZ igazgatósága és a Felügyelőbizottság is, hogy döntsenek, véglegesen eladják-e a területet, amire korábban már előszerződést kötöttek.

Mindkét grémium úgy határozott, hogy 221 millió forint + ÁFA összegért adják el az ingatlant. Így nem csak pénzhez jut az VASIVÍZ, de terület fenntartásával megszabadul attól az évi 50 millió forintos kiadástól is, amibe a terület és az azon található épület fenntartása került. 

Ennek kapcsán írt posztot Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő:

"Szombathely végkiárúsítása folytatódik.
Információim szerint ma a Vasivíz Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága felhatalmazta a vezérigazgatót a gyógyfürdő területének értékesítésére. 

Véleményem szerint a Vasivíz Zrt. 100%-os önkormányzati tulajdonú cég, ezért a nemzeti vagyon része. Pontosan ezért másképp kellett volna eljárnia az igazgatóságnak és a felügyelőbizottságnak. Ma nem vehettem részt az ülésen ("eseti meghívottak részvételét az ülésen, illetve a napirend tárgyalásakor nem látták indokoltnak") és nem mondhattam el észrevételeimet. Ennyit az átláthatóságról. A mai határozatok megismerése és mérlegelése után, ha szükséges megteszem a megfelelő lépéseket."

A képviselő több pontban is tévedést írt le. 

Kezdjük máris azzal, hogy ahogy azt fentebb is írtuk, a terület nem Szombathely tulajdona volt. Amikor tehát a képviselő azt írta, hogy Szombathely végkiárúsítása folytatódik, akkor finoman fogalmazva is erősen csúsztatott. 

"Véleményem szerint a Vasivíz Zrt. 100%-os önkormányzati tulajdonú cég, ezért a nemzeti vagyon része" - ebben a formában ez sem igaz. Ha Horváth arra gondolt, hogy a cég 100-os tulajdonosa a szombathelyi önkormányzat, akkor igen csak nagyot hibázott. De ha úgy gondolta, hogy a cég tulajdonosai kizárólag önkormányzatok, akkor ebben az esetben sem írt igazat.

A VASIVÍZ tulajdonosi szerkezete az OPTEN adatai szerint jelenleg így néz ki:

Szombathely 53%
Körmend 4,29% 
Kőszeg 3,57%
Magyar Állam 4%
Szentgotthárd 5%
Egyéb összesen (közel 200 Vas megyei önkormányzat) 30,49%

"Ma nem vehettem részt az ülésen ("eseti meghívottak részvételét az ülésen, illetve a napirend tárgyalásakor nem látták indokoltnak") és nem mondhattam el észrevételeimet." - írja hétfői posztjában a képviselő.

Egyetlen cégben sem szokás a cég döntéseit meghozó grémium üléseire besétálni, és ott felszólalni. Elég csak az üzleti titkok kezelésre gondolni. Horváth Gábor ugyan választott önkormányzati képviselő, ám ez nem jogosítja fel arra, hogy részt vegyen egy olyan cég ülésén, amely céggel semmiféle jogviszonyban ő nem áll. Ez azért is lényeges, mert az eladás kapcsán a jogszerűséget folyamatosan számonkérő Horváth most azért van felháborodva, mert jogsértő módon, nem vehetett részt sem az igazgatósági sem pedig a felügyelő bizottsági ülésen. 

Ennyit az átláthatóságról - meglehetősen komoly oximoron az átláthatóságról, egészen pontosan annak hiányáról író fideszes képviselő esete. Ugyanis pont a jelenlegi kormánypárt alatt vált az gyakorlattá, hogy a közérdekű adatokat vagy egyáltalán nem, vagy csak komoly procedúra után ad ki a közpénzből működő adatgazda. 

A Zrt. jogászai és korábban az ügyvéd foglalkozású Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő is arra jutott, hogy a terület adásvétele körül semmiféle jogsértés nem történt.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.