Ténybeli tévedésektől hemzsegő posztban ment neki Horváth Gábor képviselő a VASIVÍZ-telek eladásának

Farkas Bazsi 2023-08-22 11:08:00
A fideszes politikus még a cég tulajdonosi szerkezetével sincsen tisztában.

Ahogy már korábban is írtunk róla, 2 milliárd 200 millió forintos hiányt prognosztizált az idei, vagyis a 2023-as évre a VASIVÍZ ZRt. Mindez abból fakad, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta, vagyis 10 éve 30 fillérbe kerül a víz literje. Csakhogy időközben a cégnek a fizetéseket versenyképesen kellett tartani, valamint a számukra növekvő rezsiárakkal is lépést kellett tartani. Ez aztán szépen a csőd felé tolta az ország összes víziközmű cégét, köztük a Vas megyeit is.

A VASIVÍZ igazgatósága ezért már korábban azt a döntést hozta, hogy a feladata ellátásához nem szükséges ingatlanokat eladják. Lélegzethez próbálta juttatni ezzel a társaságot.

Az egyik ilyen terület a szombathelyi termálfürdő hátsó, lényegében használaton kívüli ingatlana.

Fontos hangsúlyozni, hogy a terület ugyan Szombathelyen van, de az nem Szombathelyé.

Ezt ugyanis az utóbbi időben többen tévesen állították. 

Hétfőn ült össze a VASIVÍZ igazgatósága és a Felügyelőbizottság is, hogy döntsenek, véglegesen eladják-e a területet, amire korábban már előszerződést kötöttek.

Mindkét grémium úgy határozott, hogy 221 millió forint + ÁFA összegért adják el az ingatlant. Így nem csak pénzhez jut az VASIVÍZ, de terület fenntartásával megszabadul attól az évi 50 millió forintos kiadástól is, amibe a terület és az azon található épület fenntartása került. 

Ennek kapcsán írt posztot Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő:

"Szombathely végkiárúsítása folytatódik.
Információim szerint ma a Vasivíz Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága felhatalmazta a vezérigazgatót a gyógyfürdő területének értékesítésére. 

Véleményem szerint a Vasivíz Zrt. 100%-os önkormányzati tulajdonú cég, ezért a nemzeti vagyon része. Pontosan ezért másképp kellett volna eljárnia az igazgatóságnak és a felügyelőbizottságnak. Ma nem vehettem részt az ülésen ("eseti meghívottak részvételét az ülésen, illetve a napirend tárgyalásakor nem látták indokoltnak") és nem mondhattam el észrevételeimet. Ennyit az átláthatóságról. A mai határozatok megismerése és mérlegelése után, ha szükséges megteszem a megfelelő lépéseket."

A képviselő több pontban is tévedést írt le. 

Kezdjük máris azzal, hogy ahogy azt fentebb is írtuk, a terület nem Szombathely tulajdona volt. Amikor tehát a képviselő azt írta, hogy Szombathely végkiárúsítása folytatódik, akkor finoman fogalmazva is erősen csúsztatott. 

"Véleményem szerint a Vasivíz Zrt. 100%-os önkormányzati tulajdonú cég, ezért a nemzeti vagyon része" - ebben a formában ez sem igaz. Ha Horváth arra gondolt, hogy a cég 100-os tulajdonosa a szombathelyi önkormányzat, akkor igen csak nagyot hibázott. De ha úgy gondolta, hogy a cég tulajdonosai kizárólag önkormányzatok, akkor ebben az esetben sem írt igazat.

A VASIVÍZ tulajdonosi szerkezete az OPTEN adatai szerint jelenleg így néz ki:

Szombathely 53%
Körmend 4,29% 
Kőszeg 3,57%
Magyar Állam 4%
Szentgotthárd 5%
Egyéb összesen (közel 200 Vas megyei önkormányzat) 30,49%

"Ma nem vehettem részt az ülésen ("eseti meghívottak részvételét az ülésen, illetve a napirend tárgyalásakor nem látták indokoltnak") és nem mondhattam el észrevételeimet." - írja hétfői posztjában a képviselő.

Egyetlen cégben sem szokás a cég döntéseit meghozó grémium üléseire besétálni, és ott felszólalni. Elég csak az üzleti titkok kezelésre gondolni. Horváth Gábor ugyan választott önkormányzati képviselő, ám ez nem jogosítja fel arra, hogy részt vegyen egy olyan cég ülésén, amely céggel semmiféle jogviszonyban ő nem áll. Ez azért is lényeges, mert az eladás kapcsán a jogszerűséget folyamatosan számonkérő Horváth most azért van felháborodva, mert jogsértő módon, nem vehetett részt sem az igazgatósági sem pedig a felügyelő bizottsági ülésen. 

Ennyit az átláthatóságról - meglehetősen komoly oximoron az átláthatóságról, egészen pontosan annak hiányáról író fideszes képviselő esete. Ugyanis pont a jelenlegi kormánypárt alatt vált az gyakorlattá, hogy a közérdekű adatokat vagy egyáltalán nem, vagy csak komoly procedúra után ad ki a közpénzből működő adatgazda. 

A Zrt. jogászai és korábban az ügyvéd foglalkozású Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő is arra jutott, hogy a terület adásvétele körül semmiféle jogsértés nem történt.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.