Bár civilek állították, semmiféle edzőközpont nem volt tervben a szombathelyi termálfürdő területére

Farkas Bazsi 2023-08-09 17:57:10
A sportpályákat pedig a VASIVÍZ csakis a saját pénzén alakította ki.

Bár civilek állították, semmiféle edzőközpont nem volt tervben a szombathelyi termálfürdő területére

A sportpályákat pedig a VASIVÍZ csakis a saját pénzén alakította ki.

2 milliárd 200 millió forintos hiányt prognosztizált az idei, vagyis a 2023-as évre a VASIVÍZ ZRt. Mindez abból fakad, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta, vagyis 10 éve 30 fillérbe kerül a víz literje. Csakhogy időközben a cégnek a fizetéseket versenyképesen kellett tartani, valamint a számukra növekvő rezsiárakkal is lépést kellett tartani. Ez aztán szépen a csőd felé tolta az ország összes víziközmű cégét, köztük a Vas megyeit is.

A VASIVÍZ igazgatósága ezért már korábban azt a döntést hozta, hogy a feladata ellátásához nem szükséges ingatlanokat eladják. Lélegzethez próbálta juttatni ezzel a társaságot.

Ilyen ingatlan a szombathelyi termálfürdő, úgynevezett hátsó telke is, amin egy korszerűtlen épület is áll. Az épületben a fürdőket kiszolgáló mosdók vannak, de leginkább most munkásszállások üzemelnek, szobamérettől függően 40-60 ezer Ft-ért laknak havonta a lakók.

Információink szerint az ingatlan üzemeltetési költsége évente nagyságrendileg 50 millió forint volt.

Most ettől a tehertől is megszabadulhat a cég, plusz 221 millió forint nettó árbevételt is generálhat, ha a végleges adásvétel megtörténik.

A termálfürdő Kenderesi utca felőli végében most leginkább semmi nincsen, ám egy-két sportpálya azért itt lett kialakítva a fürdőzők szórakoztatására. És bár többen állítják, a korábban a Modern Városok Programban lebegtetett uszoda fejlesztéshez sem szükséges ez az ingatlan.

Az eladás híre után ennek a területnek a szélén állva készített videót két civil. 

Egyikük Kolesánszky György, akit mint a termál sportpályáiért felelős munkatársat mutattak be. Többek között arról beszélt, hogy konkrét elképzeléseik voltak arról, hogy a most eladni kívánt területet mi módon fejlesztenék, állítása szerint, komoly TAO pénzek bevonásával. 

“(...)Az épületnek egy nagyobbítása, emelése, ráemelése, emeletekkel, hogy edzőtáborokat lehessen tartani. Ebben a Labdarúgó Szövetség, a Kosárlabda Szövetség, a Röplabda Szövetség, a Kézilabda Szövetség, valamint a Vízilabda Szövetség is hajlandó lett volna TAO-s támogatásokat nyújtani.

(...) Elég komoly emberek léptek itt kapcsolatba velünk, mindenhol megkaptuk azt a lehetőséget, hogy a tárgyalásokat folytathassuk” - mondta Kolesánszky.  

A videóban elhangzottak szerint tehát már célegyenesben volt egy sportberuházás, ami most csak azért futott zátonyra, mert a területet eladják.

TAO beruházás amiről senki sem tud

Szerkesztőségünk hivatalosan kereste meg a terület tulajdonosát a VASIVÍZ ZRt.-t, hogy első körben arról érdeklődjünk kicsoda is Kolesánszky György. Nyilatkozata alapján ugyanis ő egy olyan sportvezető, aki a VASIVÍZ-nél e területért felel. Ám kiderült, hogy erről szó sincs.

“Társaságunk semmilyen jogviszonyban nem áll Kolesánszky György Úrral, a VASIVÍZ ZRt-nek nem munkavállalója” - írta válaszában a közműszolgáltató.

Rákérdeztünk arra is, hogy a VASIVÍZ tudott-e a Kolesánszky úr által felvázolt edzőközpont tervéről?

“A felvázolt fejlesztési elképzeléssel sem Kolesánszky Úr, sem a nevezett szakági szövetségek nem kerestek minket, annak műszaki tartalmáról, illetve előkészítési állapotáról nincs információnk.

Társaságunkhoz sem informális, sem hivatalos megkeresés nem érkezett a ZRt. tulajdonában lévő ingatlan bárminemű fejlesztési elképzelésével kapcsolatban” - kaptuk válaszként.

A videóban 5 szakági szövetséget (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, röplabda, vízilabda) említenek, mint a sportközpont beruházásban érintett lehetséges partnert. Levelet írtunk mind az ötnek, cikkünk megjelenéséig három szövetség válaszolt is. 

"Kérdésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy nincs hivatalos tudomásunk az ön által említett esetről" - írta válaszában az MLSZ.

"A Magyar Röplabda Szövetséghez 2021. január-februárjában több körben érkezett megkeresés a Student Comfort Sport Np. Kft. ügyvezetőjétől, Pődör Zoltántól, melyben a szövetség támogatását kérte az Ön által leírt sportkomplexum megvalósításához. Az MRSZ a sportág rendelkezésére álló sportági keretösszegre való tekintettel nem fejezte ki előzetes támogatási szándékát az adott beruházással kapcsolatban, így fent nevezett sportszervezet sem a 2021/2022-es támogatási időszakra, sem későbbire nem nyújtott be ilyen irányú kérelmet, és tudomásunk szerint röplabdás tevékenységét is megszüntette, legalábbis a 2021/2022-es évadtól nem szerepel az MRSZ bajnoki rendszerében, sem felnőtt, sem utánpótlás vonalon" - kaptuk válaszul a Magyar Röplabda Szövetségtől.

"A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia 2022/2023-as SFP-jében (be/SFPMOD03-10280/2022/MKSZ) került jóváhagyásra egy Sportcsarnok tervezés projektelem, 88.356.440 forint tárgyi eszköz beruházások/felújítások soron sportcsarnok tervezése címen" - írta vissza a Magyar Kézilabda Szövetség, utalva az SZKKA Zanatra tervezett edzőközpontjára, ám a termálról itt sem esik szó.

A kapott válaszokból tehát az tűnik ki, hogy sem a terület tulajdonosa sem pedig az emlegetett sportszövetségek nem tudnak arról a fejlesztésről, amiről a videóban bizton állítják, hogy már a célegyenesben volt.

Olvasatunkban nem történt más, mint a nézők megtévesztése, csakis azért, hogy a terület eladása ellen kelthessenek ezzel hangulatot.

A VASIVÍZ építette a civilek használják

"Gyuriék 5 évvel ezelőtt, együttműködésben segítettek abban a szombathelyi strandröplabda sportnak és más sportáganak is, hogy itt ezek a pályák kialakításra kerüljenek" - hangzik el szintén abban a videóban, amit idén június 30-án készítettek a termálfürdőben, és ami egyfajta igazodási pont volt korábban a megyei napilapnak.

A pályákat egy az egyben a terület tulajdonosa a VASIVÍZ, saját pénzén alakította ki. Ez szintén a társaságnak küldött levélre kapott válaszból derül ki.

“A szóban forgó ingatlanokon lévő többfunkciós sportpálya és röplabdapályák a Társaság saját beruházásában, saját amortizációs forrásból kerültek kialakításra.

A régi sportpályák 2007. augusztusában kerültek felújításra és átalakításra. Az aszfalt borítású röplabdapálya új hálóval, hálótartóval, lábtenisz felszerelésekkel újult meg. A szintén aszfalt borítású sportpálya is 2007-ben nyerte el a jelenlegi kialakítását, így a fejlesztésnek köszönhetően szélesebb körű sportolási lehetőséget biztosít (kispályás labdarúgás, kosárlabda és kézilabda).

2018-ban két új strandröplabdapálya került megvalósításra Társaságunk beruházásában, melyhez a felszereléseket a Vasi Sport Akadémia Sport Egyesület biztosította”

 A Vasi Sport Akadémia Sport Egyesület 2018-as beszámolója szerint a 250 ezer forintos támogatást kaptak a szombathelyi önkormányzattól, összesen 2 millió 857 ezer forint támogatást könyveltek el. A két pályára a hálót is ebből vehették meg, ugyanis a beszámolójuk azt írja: A kapott támogatásból az egyesület infrastruktúráját bővítettük. 

A pályák kialakítása tehát úgy volt bemutatva, mintha azt civilek saját idejük és energiájuk bevetésével, önszorgalomból a közt szolgálva valósították volna meg. A termálfürdőt üzemeltető VASIVÍZ válaszából azonban az derül ki, hogy bár veszteséges üzemeltetésben működtették a fürdőt, mégis további összegeket áldoztak arra, hogy egyesek a hobbijuknak hódolhassanak. Most pedig úgy állították be őket, mint akik valamiféle mutyizott üzleti haszon reményében mit sem törődnek a kisemberekkel. Ez finoman fogalmazva sem volt így szép, és igaz. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.