Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Csarnó Ákos 2023-06-06 13:32:00
Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Világgazdaságnak adott interjút a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az infláció leszorítását kulcskérdésnek és reális célnak nevezte, (noha már az év fele eltelt és nem látszik az infláció elleni harcnak komolyabb eredménye).

Az energiaárak hatása és az árfolyam leértékelődése együttesen 60-70 százalékban felelős az inflációért, 20-30 százalékban pedig az ár-profit spirál, de mostanra szerinte mára megszűnt ezek hatása.

A miniszter álláspontja, hogy az infláció és az élelmiszer-infláció gyorsulva fog csökkenni, a kötelező akciózásnak, az online ár-összehasonlításnak is lesz hatása hamarosan. Dönteni fognak az árstopról, ami ma már csak 1 százalék körüli inflációleszorító hatással bír. A kamatstopról beszélve azt emelte ki, hogy, azt akkor vezethetik ki, ha az infláció után a jegybanki irányadó kamatláb is egy számjegyű lesz.

Azzal, hogy az állam a szocho (13%-os betéti kamat adójával) az állampapírpiac felé tereli a megtakarításokat nem hagyják a lakosság vagyonának elinflálódását.

Mi nem adóztatjuk a megtakarításokat, hanem olyan megtakarítási formák felé tereljük a lakosságot ahol, a pénz megőrzi a reálértékét – emelte ki a miniszter.

Nagy Márton idén 1,5, jövőre 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít.

A miniszter szerint az uniós forrás könnyen kiváltható

Nagy Márton azt elismerte, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, de annak finanszírozásában azok nem a leg jelentősebbek, ugyanis szerinte könnyen kiváltható ez a forrás. 

Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk.

A miniszter az EU gazdaságpolitikai kritikájáról azt mondta, hogy a kormány akármit is tesz, az úgysem jó Brüsszelnek.

Az árstopok kivezetését, amit a magyar jegybank is sürget, viccesnek tartja, mert a legfőbb árstop a rezsivédelem, ami ugyanúgy a magyar családokat védi, mint a kamatstop. Ezzel ellentmondásba került a miniszter, ugyanis az interjú elején még elenyésző, 1%-nyi arányra „lőtte be” az árstopok hatását.

 

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.