Be nem tartott választási ígéret marad az új győri híd

Pintér Bence 2023-05-15 08:36:41
Több száz állami beruházást állít le Lázár János végleg, köztük az új győri híd építését is.

Május 23-án egy friss kormányrendelet értelmében megszűnik minden olyan, a kormány által felfüggesztett vagy megállított, központi költségvetési forrásból finanszírozott beruházásról szóló polgári jogi vagy támogatási szerződés, amelyben szerződő fél

„az állam és az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv, helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv, vagy azon gazdasági társaság, amelyben az  állam vagy a  helyi önkormányzat (…) legalább többségi befolyást gyakorol”

vette észre a hvg.hu. Kivételt külön kérésre Lázár János miniszter tehet. 2023. május 19-én, azaz jövő pénteken 16 óráig benyújtott javaslatára „az állam nevében eljárva” ő mint az állami beruházásokért felelős miniszter május 23-áig elektronikus úton felmentést adhat a szerződés automatikus érvénytelenítése alól.

Ahogy arra az Új Szó Nálunk rámutatott, Győrben ez például azt jelenti, hogy

hacsak nem kegyelmez meg valamiért Lázár János a projektnek, akkor végleg mehet a kukába az új híd, amely a Mosoni-Dunán átívelve kötné össze Vízivárost és Gyárvárost.

Vegyük gyorsan végig a projekt történetét: már régóta tervben van, hogy legyen itt egy híd, bár egy kicsit más formában, hiszen eredetielg az volt a terv, hogy az út az északi oldalon egészen a 14-es főútig elér majd, és egyfajta elkerülőként szolgál, a jelenlegi elképzelés szerint azonban csak a Bácsai útig vinnék az utat, tehát egyfajta belső elkerülő lenne.

2020-ban beindult a tervezés, látványtervek jelentek meg, 2022 elején pedig kiderült, hogy az eredetielg tervezett 22 milliárd forint helyett 33 milliárdba fog kerülni az építkezés. 2022 elején már kérdéses volt, hogy meglesz-e a fedezet a projektre, de a választás előtt még Gulyás Gergely is azt mondta, hogy nagyon meg akarják építeni a hidat – azt nem mondta ki, hogy pénz is lesz-e rá.

Ekkor már benne voltunk a kampányban, és talán azért, hogy úgy tűnjön, történik valami, talán azért, mert az alvállalkizók tényleg azt hitték, hogy történik valami, kivágták a fákat a leendő területén. Aztán megtörtént a választás, Győrben is nyert a Fidesz áprilisban. Egy hónap múlva már kiderült, hogy a híd építése egy évet biztosan késik, szeptemberben pedig már világosan lehetett látni, hogy nem nagyon lesz belőle semmi.

Május 23-án pedig érkezhet a kegyelemdöfés a projektnek.

Szólj hozzá!

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Néhány igen hasznos segédanyag, melyekre nekünk is szükségünk lehet

Amikor egy olyan nagy horderejű projekt előtt állunk, mint amilyen a lakásfelújítás, akkor eleinte a figyelmünk a szükséges alapanyagok, illetve munkaeszközök beszerzésére összpontosul. 

Megújult Győrben a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum

Átadták szerdán Győrben a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum új háromszintes épületszárnyát.

Az egyik első Windowsos játék volt: a pasziánsz

Idén ünnepli 34. születésnapját minden idők egyik legnépszerűbb számítógépes játéka.