Ittas csirkeszállító segédmunkás esett le Lukácsházán a padlásról

Farkas Bazsi 2023-04-17 15:41:45
Az alkalmazóit azért ítélte el a bíróság, mert nem részesítették munkavédelmi oktatásban.

A Kőszegi Járásbíróság tájékoztatása szerint maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki két vádlott bűnösségét, mindkettőjüket pénzbüntetésre ítélte, továbbá kötelezte őket a mintegy 280 ezer forint összegű bűnügyi költség egyetemleges megfizetésére.

Az I. rendű vádlott egy kft. egyik tulajdonosa és ügyvezetője, míg a II. rendű vádlott a kft. alkalmazottja, aki I. rendű vádlott utasításai alapján a kft. telephelyein zajló munkákat irányította.

Az I. rendű vádlott 2021. december 7-én a kft. lukácsházi telephelyén csirkeszállítást szervezett, amely munkához munkaerőt kerestek. A munkára többek között a sértettet is felkérték, aki azt vállalta. A tényleges munkavégzését a helyszínen az I. rendű vádlott megbízásából a II. rendű vádlott szervezte, ő osztotta ki a feladatokat, majd maga is részt vett a munkavégzésben.

A sértett 2021. december 7-én a kft. lukácsházi telephelyén, enyhén ittas állapotban részt vett a csirkeszállításban, amelynek során a feladata – a II. rendű vádlott által meghatározottan – az istálló padlásterében a dobozokba összekészített csirkék molnárkocsin történő mozgatása volt a kellően meg nem világított padlástérben, a csirketartásra kijelölt helyről az előtéren keresztül az erkélyre, ahonnét a csirkével teli dobozokat tehergépkocsikra rakták.

A sértett 22 óra 45 perc körül az erkélyről az előtérbe visszatérve a molnárkocsit hátrafelé mozogva húzta, amelynek során a padlástérben lévő, le nem fedett, el nem kerített, külön meg nem jelölt, megfelelően meg nem világított 2,5 méter és 0,85 méter födémnyíláshoz érve, azon keresztül az istálló 3,6 méter mélyen lévő földszintjére zuhant.

A baleset bekövetkezésének előzményi oka az volt, hogy az I. rendű vádlott megszegte a Mvtv. szabályait, mivel nem rendelkezett kockázatérékeléssel és az általa foglalkoztatott sértett nem vett részt munkavédelmi oktatáson. A baleset bekövetkezésének közvetett oka egyfelől az volt, hogy az I. rendű vádlott megszegte a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendeletben írtakat, mivel az egészséges és biztonságos munkavégzéséhez szükséges természetes fényt, továbbá a munkavégzés jellegéhez és körülményeihez igazodó mesterséges megvilágítást nem biztosította, másfelől pedig az, hogy a sértett azzal, hogy enyhe fokú ittas állapotban állt munkába, megszegte az Mvtv. azon rendelkezését, miszerint a munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésére alkalmas állapotban végezhet munkát.

A baleset bekövetkezésének közvetlen oka azonban az volt, hogy az I. rendű vádlott azzal, hogy a födémnyílást nem fedte le, illetve elkerítéséről nem gondoskodott, megszegte az Mvtv. azon rendelkezését, miszerint a munkahelyen gondoskodni kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges mozgástérről, s az olyan munkahelyen, ahol be- vagy leesési veszély van, vagy a munkavállalót és a munkavégzés hatókörében tartózkodókat leeső tárgyak veszélyeztetik, elkerítéssel, lefedéssel, vagy más alkalmas módon kell a védelemről gondoskodni. Megszegte továbbá a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet szabályát, miszerint amennyiben a munkahelyen olyan veszélyes területek vannak, ahol a munka jellegéből adódóan a munkavállaló lezuhanásának, illetve az általa használt munkaeszköz vagy egyéb tárgy leesésének veszélye áll fenn, e helyeken olyan eszközt (lehatárolást) vagy más műszaki megoldást kell biztosítani, amely megakadályozza a munkavégzés hatókörében illetéktelenül tartózkodó személyek bejutását ezekre a területekre, a belépésre jogosult munkavállalók védelme érdekében pedig minden szükséges intézkedést meg kell tenni, és a veszélyes területeket a vonatkozó jogszabályok szerint feltűnő jelzéssel kell ellátni.

A II. rendű vádlott pedig, mint a munka irányítója azzal, hogy eltűrte a leesésveszélyes munkakörnyezetben a munkát, megszegte az Mvtv. azon rendelkezését, miszerint a munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, s ha a munkáltató utasításának teljesítésével másokat veszélyeztetne közvetlenül és súlyosan, a teljesítését meg kell tagadnia.

A baleset következtében a sértett többek között csonttöréseket szenvedett el, amely sérülések tényleges gyógytartama együttesen 60 nap. A sértettnek az elszenvedett sérüléseiből maradandó fogyatékossága keletkezett.

Az ítélet jogerős.

Szólj hozzá!

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 ben a Fidelitas egykori tagját, aki minap a nyilvánosság elé lépett. Kozma Lilla Rita még csak 15 éves kiskorú volt, amikor a Fidesz által védett szexuális bűnöző bántalmazhatta, amivel egy életre szóló traumát okozhatott neki.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.