Ettől rettegnek világszerte: a Fülöp-szigetektől Szenegálon át Kanadáig

Pintér Bence 2023-04-11 17:36:33
A világ minden tájáról gyűjtött össze horrornovellákat egy kötetbe James D. Jenkins és Ryan Cagle, az eredmény pedig egészen kiváló lett.

A „sötétség”, mint olyan, a horror fontos hívószava: nyilván nem véletlenül, az első dolog, amitől egy kisgyerek fél, az a sötétség. A fény hiánya, ami megfoszt minket a világ észlelésére szolgáló egyik alapvető érzékünktől. Szóval nem véletlen, hogy míg 2018-ban, a hazai horror-reneszánsz kezdetén az Ellen Datlow által szerkesztett „best of”-jellegű horrorantológia is ezen a néven futott, most az Agave Könyvek is ehhez a toposzhoz nyúlt, mikor a Valancourt Books horrorantológiáját kiadta.

A James D. Jenkins és Ryan Cagle által szerkesztett A sötétség szavai azonban kicsit más vonalat képvisel.

Míg Datlow huszonöt modern, angolszász horrornovellát gyűjtött össze, addig a régi horrorkönyvek újrakiadására szakosodott Valancourtnál azt találták ki, hogy összeraknak egy, az anyagát a világ minden részéből gyűjtő antológiát. Szóval kifejezetten olyan nem angol nyelven alkotó szerzőket kerestek, akiknek még nem nagyon jelent meg fordításban sem szövegük az amerikai piacon, viszont kiemelkedőt alkotnak hazájuk kisebb-nagyobb horrorirodalmi színterén.

Az eredmény valami egészen fenomenális: azért is citálom a Datlow-kötetet most, mert iszonyatos számomra a kontraszt. Ahogy akkor írtam, az az antológia egy igazi vegyesfelvágott mindenféle horrorral – nagyon színes műfaj –, amiből én, kezdő horrorolvasó leginkább azt tudtam leszűrni, hogy mi az, ami egyáltalán nem érdekel. Vagy én értem be horrorolvasóként, vagy a Valancourtnál sikerült jobban a válogatás, d

A sötétség szavai egy nagyon egyenletes kötet, ahol tényleg alig akad üresjárat.

Pedig a földrajzi szórás mellett a tematikai szórás itt is nagyon nagy, a szövegek minősége azonban minden esetben kiemelkedő. A földrajzi szórásra érdemes rátérni azért, hiszen nem alibizték el a szerzők azzal, hogy ugyan nem angolul, de nagy közönségnek alkotó, mondjuk spanyol anyanyelvű szerzőkkel töltötték ki az antológiát (van persze spanyol, mexikói és katalán szerző is): olvashatunk finn, román, dán, olasz, Fülöp-szigeteki, kanadai francia, szenegáli és magyar szerzőtől is novellát. Minden novellát kis életrajzi írás, illetve rövid összefoglaló vezet fel az adott ország horrorirodalmáról.

Az utóbbi mozzanatnak kéne persze talán a legfontosabbnak lenni számunkra, hiszen így már nem csak Magyarországon világhíres horrorszerzőnk van, hanem valóban világhíres is: Veres Attila novellája, a Méltósággal viselt Karafiáth Luca fordításában itt jelent meg angolul, lett közönségkedvenc, és ennek nyomán jelent meg Veres The Black Maybe című novelláskötete tavaly a Valancourt Booksnál. Amit aztán idén jelöltek is a legrangosabb amerikai horrordíjra.

De a helyzet az, hogy többnyire hasonló színovalú novellákkal találkozunk a kötetben. Persze itt is számítani fog a személyes ízlés, mint bármelyik másik antológiában, szóval én is csak pár szenlkyes kedvencet említenék: ilyen a kamionosok furcsa életét feldolgozó írás az olasz Luigi Musolinótól; Pilar Pedraza rendkívül erős, sötét atmoszférájú novellája egy fiatal boszorkányról; Bernardo Esquinca szenvedő horrorszerzőt középpontba állító műve; vagy a barlangok mélyére vezető hátborzongató írás a finn Marko Hautalától.

Szóval ha valakit érdekel bármennyire a horror, bátran tudom ajánlani neki ezt az antológiát, amelynek a folytatása egyébként már megjelent a Valancourtnál – hogy magyarul is érkezik-e, azt nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy az antológia és Veres hazai kiadója, az Agave Könyvek tovább erősít horrorfronton, hiszen idéntől ők gondozzák a 2016-ban indult The Black Aether magazint is. Ha pedig a magyar horror irányában olvasnál utána tovább, a The Black Aether mellett ajánlom a magyar horrornovellákat gyűjtő Légszomj (Roboz Gábor szerk., Gabo SFF) antológiát is.

James D. Jenkins és Ryan Cagle (szerk.): A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról. Agave Könyvek, 2023.

Olvasnál valami jót? Könyves Kálmán segít!

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.