Komoly öntömjénezést folytat a süllyedő hajót elhagyó MMIK vezetése

Farkas Bazsi 2023-03-01 11:52:03
Információink szerint közel 800 millió forint érkezett az államtól az intézménybe, amely nem hajlandó arról nyilatkozni, hogy ki és mennyiért bérli a “sapka, sál” koncertek idejére az aulát.

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt hamarosan üzemeltető váltás lesz a szombathelyi MMIK-nál. A intézmény működtetését 2021-ben vette át teljesen a magyar állam. Mára már az épület tulajdonjoga is ahhoz a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz került, amely szervezet tavasztól az üzemeltetést is végezni fogja.

Pedig szép reményekkel indult meg új útján a megyei kulturális élet egykori fellegvára. 

2021 februárjában a témában érintett összes szereplő közös sajtótájékoztatót tartott a szombathelyi városházán, ahol bejelentették, az új működési modellt.

Ahogy akkori tudósításunkban beszámoltunk, Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselője azt mondta, ő vidám beszédet tervezett, de az MMIK-ról látott felvételek elkeserítik.

Pedig nem is olyan régen 2019 szeptemberében, belülről is jól szemügyre vehette az épületet, hiszen az MMIK színpadán hazaárulóztatta meg a Balázsy Péter polgármesteri programját meghallgatni kívánó közönséget.

"Hazaáruló" - Hende Csaba így skandáltatta közönségét Szombathelyen

A fideszes szombathelyi polgármester-jelölt mellett kampányoló Hende Csaba menekültekkel riogatta közönségét és hazaárulónak neveztette az ellenzéki jelöltet. Ez a 33. percnél látható. (A videót nem a Népszava készítette, illetve vágta.)

Az látszott, hogy Hende már ekkor akkor beszélt, hogy az ő és Fekete Péter államtitkár nevével fémjelzett szövetség hivatott arra, hogy az MMIK-t visszavezesse régi útjára.

Azért itt jegyeznénk meg, hogy az államosítást előtt az MMIK-t az AGORA üzemeltette, amelynek igazgatója a Fidesz párttag és aktivista Parais István volt. Amikor Hende arról beszélt, hogy mennyire le van ültetve az épület, gyakorlatilag saját emberét kritizálta.
Az átadás után Hende sokat mozgott az épület körül. Hol a termelői piacot látogatta meg, hol pedig a Magyar Kultúra Napján vett részt. Facebook-oldalán rendre be is számolt erről.

Fotó: Hende Csaba Facebook

Még tavaly márciusban a Vas Népe arról számolt be, hogy hamarosan indul a látványos felújítás az MMIK-ban. Kiss Gábor Boldizsár ügyvezető arról tájékoztatott, hogy 

Tavasszal, nyáron felújítják a mosdókat, megújul az Ungaresca része, kialakítják a könnyűzenei iskola terét, cserélik a bejárati ajtót, majd a külső teret. 

A tűz és a hideg volt az utolsó csepp?

Aztán tavaly augusztusban tűz ütött ki az épületben. Ezután arról beszélt a szombathelyi városvezetés, hogy az MMIK-nak nincsen épületbiztosítása, így a kárt nincs, aki megtérítse.

Nemrég pedig arról számoltunk be, hogy a Déryné Program előadásán télikabátban ültek be a nézők és a színészek is leszóltak a színpadról a 14-16 fokos színházterem miatt.

A Déryné Program többek között Vidnyánszky Attila gyermeke. Így könnyen elképzelhető, hogy a magyar színházi életet diktáló  Vidnyánszky a szőnyeg szélére állította a Kisséket az eset miatt.

Az látszik, hogy az utóbbi időben a korábban lelkes Hende Csaba, és a korábban az MMIK-ból rendre bejelentkező Fekete Péter jelenléte látványosan kezdett alábbhagyni.

Fotó: MMIK

A héten egy poszt jelent meg az MMIK Facebook-oldalán. Ebben a fűtés hiányáról külön magyarázkodik az intézmény:

2022. őszén az energiaválság miatt a szombathelyi távhő megemelte az MMIK fűtési díját több, mint kilencszeresére, azaz 13.000.000 Ft-ról 121.000.000 Ft-ra. Erre jelenleg forrás nem áll rendelkezésre, mint ahogy az országban még sok kulturális intézményben sem. Ennek ellenére nem zárt be az MMIK. Az lett a megállapodás, hogy inkább minden használó megoldja a fűtést alternatív fűtési eszközökkel, csak ne legyen zárva a ház. Tehát az MMIK épülete nyitva van annak ellenére, hogy nem tud távhővel fűteni az emelt díj miatt, mivel fontos minden közösség, civil szervezet és kulturális csoport kérése és javaslata.

Apró pontosítás, hogy a fűtés díját nem a Távhő emelte meg, hanem az energia áremelkedéssel együtt nőtt a szolgáltatás díja, az állam pedig a kulturális intézményeknél nem járul hozzá kompenzációval.

Úgy értesültünk, hogy jelenleg közel 700 ezer forintos távhő számlát kell fizetnie az intézménynek.

Sapka, sál koncertek valósultak meg…avagy kicsinyesség az aulában

Az utóbbi években a fideszes városvezetés alatt a Savaria Mozi büféjét pályáztatás nélkül, bagóért bérlő Café 5 Kft. vette be magát - az egyébként az MMIK saját bevallása szerint - leromlott épületbe. Mivel korábban még kincstári épület volt az MMIK, így közérdekű adatigényléssel ki tudtuk deríteni, hogy alkalmanként 15 ezer forintért bérelte a cég az aulát, hogy ott koncertet tarthason. 

2022 őszén 8, 2023 tavaszán 7 koncertet hirdetett meg a Café 5 Kft. működtetésében üzemelő mmik caffe. Hogy itt mekkora volt a bérleti díj összege, és egyáltalán volt-e azt nem tudjuk és nem is tudhatjuk meg. tavaly júniusban ugyanis maga az épület is átkerült a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz, így bár hiába érkezett az MMIK-ba 600 millió forint - amelyet információink szerint az állam nemrég további 170 millió forinttal toldott meg - közpénz, a közérdekű adatigénylésra nem kötelesek válaszolni. 

Fotó: MMIK Facebook

Azért a Népfőiskolát megkerestük, hátha kapunk választ a kérdésre:

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola jelenleg nincs birtokon belül a szombathelyi ingatlanban, éppen ezért nem is adja bérbe az aulát. Ezért kérdésére nem tudunk válaszolni.

Elszámoltatás, avagy átadás átvétel

Az látszik, hogy gyorsan próbálja az L. Simon László közeli Népfőiskola zárójelbe tenni az elmúlt alig két év történéseit. Amiben volt bagóért kiadott aula, Hendének kampányoló MMIK, jéghideg színházterem és kiégett épületrész.

Hogy pontosan mi történik most, arra szintén az Alapítvány nevében, Rodics Eszter kuratóriumi elnök adott választ szerkesztőségünknek.

A múlt héten, csütörtökön megtartott szombathelyi közgyűlésen is téma volt az MMIK további sorsa. Nemény András polgármester azt mondta, hogy jelenleg az új üzemeltető próbálja kideríteni, hogy hová lett az a 600 millió forint, amit az MMIK korábban az államtól kapott.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola nem próbálja kideríteni, hogy hová lett az állami támogatás. Ilyet nem is mondtunk a polgármester úrnak. Csupán arról tájékoztattuk, hogy az üzemeltető az idei év első felében el fog számolni a támogatóval, a maradvány forrást vissza fogja utalni. S remélhetőleg ez a maradvány forrás továbbra is az ingatlanra lesz fordítható.

Valós-e az az értesülésünk, mi szerint jelenleg belső vizsgálat folyik a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-t érintve az állami pénzek felhasználását illetően.

Erről nincs tudomásunk. Az MMIK Nkft. pályázatának határideje még nem járt le, így nincs is miért vizsgálatot folytatni. A belső vizsgálat fogalmát nem is értem, ha ilyen folyna, arról maga az érintett tudna beszámolni.

Valós-e az az értesülésünk, hogy összesen 770 millió forintot érintően folyik vizsgálat az Nkft-nél?

Még egyszer írom, nekünk ilyenről nincs tudomásunk, nem is indokolt. A forrás nem tűnt el, a fel nem használt részét vissza fogja kapni a támogató.

Úgy látszik az MMIK jelenlegi üzemeltetője másképp tervezi a jövőt. A közleményükben ugyanis ezt írták:

A felújítási projektidőszak még folytatódik, várhatóan 2023. december 31-ig, a rendelkezésre álló források pedig biztosítják a kivitelezési munkák elvégzését.

A városvezetés tájékoztatása szerint márciusban újabb találkozójuk lesz az Alapítvánnyal. Kíváncsian várjuk a folytatást!

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.