Komoly öntömjénezést folytat a süllyedő hajót elhagyó MMIK vezetése

Farkas Bazsi 2023-03-01 11:52:03
Információink szerint közel 800 millió forint érkezett az államtól az intézménybe, amely nem hajlandó arról nyilatkozni, hogy ki és mennyiért bérli a “sapka, sál” koncertek idejére az aulát.

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt hamarosan üzemeltető váltás lesz a szombathelyi MMIK-nál. A intézmény működtetését 2021-ben vette át teljesen a magyar állam. Mára már az épület tulajdonjoga is ahhoz a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz került, amely szervezet tavasztól az üzemeltetést is végezni fogja.

Pedig szép reményekkel indult meg új útján a megyei kulturális élet egykori fellegvára. 

2021 februárjában a témában érintett összes szereplő közös sajtótájékoztatót tartott a szombathelyi városházán, ahol bejelentették, az új működési modellt.

Ahogy akkori tudósításunkban beszámoltunk, Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselője azt mondta, ő vidám beszédet tervezett, de az MMIK-ról látott felvételek elkeserítik.

Pedig nem is olyan régen 2019 szeptemberében, belülről is jól szemügyre vehette az épületet, hiszen az MMIK színpadán hazaárulóztatta meg a Balázsy Péter polgármesteri programját meghallgatni kívánó közönséget.

"Hazaáruló" - Hende Csaba így skandáltatta közönségét Szombathelyen

A fideszes szombathelyi polgármester-jelölt mellett kampányoló Hende Csaba menekültekkel riogatta közönségét és hazaárulónak neveztette az ellenzéki jelöltet. Ez a 33. percnél látható. (A videót nem a Népszava készítette, illetve vágta.)

Az látszott, hogy Hende már ekkor akkor beszélt, hogy az ő és Fekete Péter államtitkár nevével fémjelzett szövetség hivatott arra, hogy az MMIK-t visszavezesse régi útjára.

Azért itt jegyeznénk meg, hogy az államosítást előtt az MMIK-t az AGORA üzemeltette, amelynek igazgatója a Fidesz párttag és aktivista Parais István volt. Amikor Hende arról beszélt, hogy mennyire le van ültetve az épület, gyakorlatilag saját emberét kritizálta.
Az átadás után Hende sokat mozgott az épület körül. Hol a termelői piacot látogatta meg, hol pedig a Magyar Kultúra Napján vett részt. Facebook-oldalán rendre be is számolt erről.

Fotó: Hende Csaba Facebook

Még tavaly márciusban a Vas Népe arról számolt be, hogy hamarosan indul a látványos felújítás az MMIK-ban. Kiss Gábor Boldizsár ügyvezető arról tájékoztatott, hogy 

Tavasszal, nyáron felújítják a mosdókat, megújul az Ungaresca része, kialakítják a könnyűzenei iskola terét, cserélik a bejárati ajtót, majd a külső teret. 

A tűz és a hideg volt az utolsó csepp?

Aztán tavaly augusztusban tűz ütött ki az épületben. Ezután arról beszélt a szombathelyi városvezetés, hogy az MMIK-nak nincsen épületbiztosítása, így a kárt nincs, aki megtérítse.

Nemrég pedig arról számoltunk be, hogy a Déryné Program előadásán télikabátban ültek be a nézők és a színészek is leszóltak a színpadról a 14-16 fokos színházterem miatt.

A Déryné Program többek között Vidnyánszky Attila gyermeke. Így könnyen elképzelhető, hogy a magyar színházi életet diktáló  Vidnyánszky a szőnyeg szélére állította a Kisséket az eset miatt.

Az látszik, hogy az utóbbi időben a korábban lelkes Hende Csaba, és a korábban az MMIK-ból rendre bejelentkező Fekete Péter jelenléte látványosan kezdett alábbhagyni.

Fotó: MMIK

A héten egy poszt jelent meg az MMIK Facebook-oldalán. Ebben a fűtés hiányáról külön magyarázkodik az intézmény:

2022. őszén az energiaválság miatt a szombathelyi távhő megemelte az MMIK fűtési díját több, mint kilencszeresére, azaz 13.000.000 Ft-ról 121.000.000 Ft-ra. Erre jelenleg forrás nem áll rendelkezésre, mint ahogy az országban még sok kulturális intézményben sem. Ennek ellenére nem zárt be az MMIK. Az lett a megállapodás, hogy inkább minden használó megoldja a fűtést alternatív fűtési eszközökkel, csak ne legyen zárva a ház. Tehát az MMIK épülete nyitva van annak ellenére, hogy nem tud távhővel fűteni az emelt díj miatt, mivel fontos minden közösség, civil szervezet és kulturális csoport kérése és javaslata.

Apró pontosítás, hogy a fűtés díját nem a Távhő emelte meg, hanem az energia áremelkedéssel együtt nőtt a szolgáltatás díja, az állam pedig a kulturális intézményeknél nem járul hozzá kompenzációval.

Úgy értesültünk, hogy jelenleg közel 700 ezer forintos távhő számlát kell fizetnie az intézménynek.

Sapka, sál koncertek valósultak meg…avagy kicsinyesség az aulában

Az utóbbi években a fideszes városvezetés alatt a Savaria Mozi büféjét pályáztatás nélkül, bagóért bérlő Café 5 Kft. vette be magát - az egyébként az MMIK saját bevallása szerint - leromlott épületbe. Mivel korábban még kincstári épület volt az MMIK, így közérdekű adatigényléssel ki tudtuk deríteni, hogy alkalmanként 15 ezer forintért bérelte a cég az aulát, hogy ott koncertet tarthason. 

2022 őszén 8, 2023 tavaszán 7 koncertet hirdetett meg a Café 5 Kft. működtetésében üzemelő mmik caffe. Hogy itt mekkora volt a bérleti díj összege, és egyáltalán volt-e azt nem tudjuk és nem is tudhatjuk meg. tavaly júniusban ugyanis maga az épület is átkerült a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz, így bár hiába érkezett az MMIK-ba 600 millió forint - amelyet információink szerint az állam nemrég további 170 millió forinttal toldott meg - közpénz, a közérdekű adatigénylésra nem kötelesek válaszolni. 

Fotó: MMIK Facebook

Azért a Népfőiskolát megkerestük, hátha kapunk választ a kérdésre:

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola jelenleg nincs birtokon belül a szombathelyi ingatlanban, éppen ezért nem is adja bérbe az aulát. Ezért kérdésére nem tudunk válaszolni.

Elszámoltatás, avagy átadás átvétel

Az látszik, hogy gyorsan próbálja az L. Simon László közeli Népfőiskola zárójelbe tenni az elmúlt alig két év történéseit. Amiben volt bagóért kiadott aula, Hendének kampányoló MMIK, jéghideg színházterem és kiégett épületrész.

Hogy pontosan mi történik most, arra szintén az Alapítvány nevében, Rodics Eszter kuratóriumi elnök adott választ szerkesztőségünknek.

A múlt héten, csütörtökön megtartott szombathelyi közgyűlésen is téma volt az MMIK további sorsa. Nemény András polgármester azt mondta, hogy jelenleg az új üzemeltető próbálja kideríteni, hogy hová lett az a 600 millió forint, amit az MMIK korábban az államtól kapott.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola nem próbálja kideríteni, hogy hová lett az állami támogatás. Ilyet nem is mondtunk a polgármester úrnak. Csupán arról tájékoztattuk, hogy az üzemeltető az idei év első felében el fog számolni a támogatóval, a maradvány forrást vissza fogja utalni. S remélhetőleg ez a maradvány forrás továbbra is az ingatlanra lesz fordítható.

Valós-e az az értesülésünk, mi szerint jelenleg belső vizsgálat folyik a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-t érintve az állami pénzek felhasználását illetően.

Erről nincs tudomásunk. Az MMIK Nkft. pályázatának határideje még nem járt le, így nincs is miért vizsgálatot folytatni. A belső vizsgálat fogalmát nem is értem, ha ilyen folyna, arról maga az érintett tudna beszámolni.

Valós-e az az értesülésünk, hogy összesen 770 millió forintot érintően folyik vizsgálat az Nkft-nél?

Még egyszer írom, nekünk ilyenről nincs tudomásunk, nem is indokolt. A forrás nem tűnt el, a fel nem használt részét vissza fogja kapni a támogató.

Úgy látszik az MMIK jelenlegi üzemeltetője másképp tervezi a jövőt. A közleményükben ugyanis ezt írták:

A felújítási projektidőszak még folytatódik, várhatóan 2023. december 31-ig, a rendelkezésre álló források pedig biztosítják a kivitelezési munkák elvégzését.

A városvezetés tájékoztatása szerint márciusban újabb találkozójuk lesz az Alapítvánnyal. Kíváncsian várjuk a folytatást!

Szólj hozzá!

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.