Kinek lesz jó a győri e-roller?

Pintér Bence 2023-02-24 08:12:00
Megold valamit a város közlekedési problémáiból? Milyen irányban érdemes bővíteni? Lesznek e-rollerek belehajítva a Rábába? Szakértőt kérdeztünk.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Mint azt tegnap megírtunk, váratlanul elindult Győrben is az elektromos roller-rendszer, ami a polgármesteri intenció, illetve az eredeti bejelentés szerint egyebek mellett a haldokló GyőrBike bringakölcsönzési rendszert is kiváltaná.

A szolgáltatást egy külsős cég biztosítja, fenntartása tehát direktben nem kerül pénzébe a városnak,

ami csak a közterületet biztosítja – hogy ingyen, vagy pénzért, azt nem tudni – a cégnek ahhoz, hogy kijelölt lerakózónákat létesítsenek. Ráadásul úgy értesültünk, hogy a szakma szerint is kívánatos egy ilyen rendszer lérehozása a városban, ez szerepel legalábbis a város készülő új kerékpáros hálózati tervében is.

A rollerezés egyébként nem kifejezetten olcsó: az elindulás 350 forint, majd ezután percenként 100 forintba kerül, okostelefonos alkalmazás kell a használatához. Másik felmerülő kérdés, hogy mint azt az elmúlt években láttuk, a rollerek rendszeresn eldobálva, útakadályként tűntek fel például Budapesten, de az is előfordult, hogy a folyóban kötöttek ki. A harmadik érdekes vonás, hogy a rendszer egyelőre csak a belvárosban és közvetlen környékén, Sziget és Újváros keleti csücskén Révfalu és Víziváros egy részén működik, bár ez elvileg májusban változik a rendszer bővülésével.

Az e-roller-rendszer lehetséges szerepéről a város közlekedésében Dr. Tóth Pétert, a Keret Egyesület elnökét kérdeztük.

Segít Győr jelenlegi közlekedési problémáin az új e-roller-rendszer?

Nem, nem segít. Kiegészítő rendszerként értelmezhető, ami a mobilitási választási lehetőségek tárházát növeli egy szűk csoport számára. Ebben az esetben mikromobilitási rendszerekről beszélünk. A használat területi lehatároltsága és az eszközök használati díja is azt mutatja, hogy egy rövid távon, főként a Belváros autómentes övezeteiben használható rendszerről van szó. Jelen formájában nem oldja meg a város északi-déli, keleti-nyugati átszelhetőségének gondjait, a külső városrészek jobb bekapcsolását, az ott kialakítható közlekedési decentrumok kialakítását, elérhetőségét vagy a személygépkocsi-használat visszaszorítását. Sem a személygépkocsiról való váltást nem fogja jelentősen befolyásolni. A rollerek használati területének lehatárolása, illetve a rollerek kihelyezési pontjai sem ezeket a célokat támasztják alá. 

Kinek lehet jó a most felállt rendszer, milyen irányban kéne bővíteni?

Jelenleg a Belváros gyors átszelésére alkalmas eszközként értelmezhető ott, ahol autóval nem lehet behajtani, azoknak, akik olyan helyre mennének, ami közösségi közlekedéssel, gyalog nem könnyen megközelíthető. Kevés ilyen hely van jelenleg a Belvárosban. Vagy esetleg olyanoknak, akik nem kívánnak alkalmazkodni a buszmenetrendhez, vagy gyorsabban haladnának, mint ahogy azt gyalog megtehetik. Győrben az autóbusz-menetjegy ára elővételben 250 Ft, míg itt a roller esetében 350 Ft-os induló terhelés után percenként 100 Ft-ot számláz a rendszer. Ár/érték arányban ez nem a legkiemelkedőbb ajánlat.

Érdekes lenne a rendszer kibővítése a város külső városrészeiben, ahol a közösségi közlekedésre ráhordó rendszerként lehetne használni a rollereket

ott, ahol a buszmegálló 500 méternél messzebb található. Még érdekesebb lehetne, ha a rendszer kombinálható lenne más rendszerekkel is: buszbérlet, parkolójegy, stb.

Milyen problémákat hozhat magával az e-roller rendszer megjelenése? Évek óta mást sem hallani, csak hogy az önkormányzatoknak problémájuk van vele.

Várható, hogy növekedni fog a Belvárosban a gyalogos-rolleres konfliktusok száma a jövőben, hiszen a használati terület főként a gyalogos zónákra terhelődik.

Ugyanígy növekedni fog az autós-rolleres konfliktusok száma a jövőben, amennyiben a rolleresek igénybe veszik az utakat is. Növekedni fog aztán a rolleres közlekedéssel kapcsolatos intézkedések száma. Ide tartozik majd a nem megfelelő használatból fakadó károk kezelése, a nem megfelelő helyen leparkolt rollerek kezelése:

Győr a folyók városa. Lesznek rollerek a vízben.

Lesznek rendetlenül parkoló rollerek, amik a látássérültek számára válnak majd valódi akadállyá. Mivel az elektromos rollerekkel kapcsolatos, 2019 óta meglévő új KRESZ-szabályozás nem emelkedett törvényi erőre, ezért szükség lesz arra, hogy a város rendeletileg szabályozza a a bérelhető eszközökre vonatkozó közlekedési szabályokat a városban, illetve mikromobilitási pontokat kell kijelölnie, hogy elkerülje a káoszt. Ezt Budapest már megtette 2019-ben.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.