Megszűnik a GyőrBike közösségi bringarendszer

Pintér Bence 2022-08-18 05:33:00
A polgármesternek Lyonban megtetszett az elektromos roller, inkább azt hozna a városba. A GyőrBike-ot 125 millió forint EU-támogatásból építette a város.

A GyőrPlusz Rádió vendége volt szerda reggel Dézsi Csaba András győri polgármester, ahol több téma is szóba került, például az elektromos rollerek kérdése is, amelynek kapcsán kiderült, hogy

hamarosan megszűnik a GyőrBike, a kerékpárokat eladományozzák majd valakiknek.

A polgármester szerint „a kutya nem akar kerékpárt bérelni”, teljesen befuccsolt az a történet, bár jó ötket volt szerinte

A közösségi bringarendszer mintegy bruttó 125 millió forintból, 100 százalékos európai uniós támogatással valósult meg 2015-ben. A rendszer kivitelezését Neuzer Kft. és a Garancsi István érdekkörébe tartozó Cycleme Kft. alkotta konzorcium végezte el, és öt évig ők is üzemeltették, majd a város vette át az üzemeltetést, de úgy tűnik, hogy nem igazán tudtak mit kezdeni a projekttel – nem csak Győrben egyébként, a jelenség országos.

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a Kerékpárosklub Győri Területi Szervezetének vezetőjét, Tömböly Tamást, aki elmondta, hogy nem ért egyet a döntéssel. Szerinte ha már létrehozott a város egy ilyen rendszert, akkor azt nem kéne bezárni. Elmondta: a projektnek igazi gazdája sosem volt, a működtetési rendszere pedig elavult volt, ezért nem használták a győriek és a turisták. Így nem lehet jól üzemeltetni egy ilyet.

Ráadásul szerinte egy energiaválság közepén vagyunk, tehát lehet, hogy éppen át lehetne ültetni egy sor autóst a közbringa-rendszerre.

Jöjjenek az e-rollerek?

A közösségi bringarendszer helyett most a polgármester elektromos rollereket szeretne hozni a városban, mivel mikor egy Rammstein-koncert miatt Lyonban járt, megtetszett neki a dolog.

Alapvetően nem szereti ezeket az eszközöket, de a városvezető elmesélése Lyonban úgy működik, hogy egészen addig veszi le a bérleti díjat a számládról, amíg a kijelölt helyre nem viszed vissza. Hozzátette: erre a városnak nem kellene pénzt költenie, hanem éppen az e-rolleres cégek fizetnének azért, hogy ide jöhetnek. A polgármester arról is beszélt, hogy a rollerek sebessége GPS-helyzet alapján szabályozható, és az is felmerült benne ennek kapcsán, hogy a Baross út egyik oldalán ki lehetne alakítani egy biciklisávot.

Lyonban egyébként 2005 óta remek közbringa-rendszer is működik, de azt a jelek szerint nem tesztelte a polgármester. Az 522 ezer fő lakosú várost 4176 bicikli szolgálja ki, ennek fele elektromos.

Az e-rollerek bevezetéséről a polgármester a közösségi felületein indított konzultációt. A győrpluszos interjúkat ugye nem lehet visszahallgatni utólag, mivel a GyőrPlusz nem teheti fel a honlapjára az anyagot a polgármester kérése nyomán. (Nekünk megvan a felvétel, ha valaki igényelné.)

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.