Megszűnik a GyőrBike közösségi bringarendszer

Pintér Bence 2022-08-18 05:33:00
A polgármesternek Lyonban megtetszett az elektromos roller, inkább azt hozna a városba. A GyőrBike-ot 125 millió forint EU-támogatásból építette a város.

A GyőrPlusz Rádió vendége volt szerda reggel Dézsi Csaba András győri polgármester, ahol több téma is szóba került, például az elektromos rollerek kérdése is, amelynek kapcsán kiderült, hogy

hamarosan megszűnik a GyőrBike, a kerékpárokat eladományozzák majd valakiknek.

A polgármester szerint „a kutya nem akar kerékpárt bérelni”, teljesen befuccsolt az a történet, bár jó ötket volt szerinte

A közösségi bringarendszer mintegy bruttó 125 millió forintból, 100 százalékos európai uniós támogatással valósult meg 2015-ben. A rendszer kivitelezését Neuzer Kft. és a Garancsi István érdekkörébe tartozó Cycleme Kft. alkotta konzorcium végezte el, és öt évig ők is üzemeltették, majd a város vette át az üzemeltetést, de úgy tűnik, hogy nem igazán tudtak mit kezdeni a projekttel – nem csak Győrben egyébként, a jelenség országos.

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a Kerékpárosklub Győri Területi Szervezetének vezetőjét, Tömböly Tamást, aki elmondta, hogy nem ért egyet a döntéssel. Szerinte ha már létrehozott a város egy ilyen rendszert, akkor azt nem kéne bezárni. Elmondta: a projektnek igazi gazdája sosem volt, a működtetési rendszere pedig elavult volt, ezért nem használták a győriek és a turisták. Így nem lehet jól üzemeltetni egy ilyet.

Ráadásul szerinte egy energiaválság közepén vagyunk, tehát lehet, hogy éppen át lehetne ültetni egy sor autóst a közbringa-rendszerre.

Jöjjenek az e-rollerek?

A közösségi bringarendszer helyett most a polgármester elektromos rollereket szeretne hozni a városban, mivel mikor egy Rammstein-koncert miatt Lyonban járt, megtetszett neki a dolog.

Alapvetően nem szereti ezeket az eszközöket, de a városvezető elmesélése Lyonban úgy működik, hogy egészen addig veszi le a bérleti díjat a számládról, amíg a kijelölt helyre nem viszed vissza. Hozzátette: erre a városnak nem kellene pénzt költenie, hanem éppen az e-rolleres cégek fizetnének azért, hogy ide jöhetnek. A polgármester arról is beszélt, hogy a rollerek sebessége GPS-helyzet alapján szabályozható, és az is felmerült benne ennek kapcsán, hogy a Baross út egyik oldalán ki lehetne alakítani egy biciklisávot.

Lyonban egyébként 2005 óta remek közbringa-rendszer is működik, de azt a jelek szerint nem tesztelte a polgármester. Az 522 ezer fő lakosú várost 4176 bicikli szolgálja ki, ennek fele elektromos.

Az e-rollerek bevezetéséről a polgármester a közösségi felületein indított konzultációt. A győrpluszos interjúkat ugye nem lehet visszahallgatni utólag, mivel a GyőrPlusz nem teheti fel a honlapjára az anyagot a polgármester kérése nyomán. (Nekünk megvan a felvétel, ha valaki igényelné.)

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.