Megszűnik a GyőrBike közösségi bringarendszer

Pintér Bence 2022-08-18 05:33:00
A polgármesternek Lyonban megtetszett az elektromos roller, inkább azt hozna a városba. A GyőrBike-ot 125 millió forint EU-támogatásból építette a város.

A GyőrPlusz Rádió vendége volt szerda reggel Dézsi Csaba András győri polgármester, ahol több téma is szóba került, például az elektromos rollerek kérdése is, amelynek kapcsán kiderült, hogy

hamarosan megszűnik a GyőrBike, a kerékpárokat eladományozzák majd valakiknek.

A polgármester szerint „a kutya nem akar kerékpárt bérelni”, teljesen befuccsolt az a történet, bár jó ötket volt szerinte

A közösségi bringarendszer mintegy bruttó 125 millió forintból, 100 százalékos európai uniós támogatással valósult meg 2015-ben. A rendszer kivitelezését Neuzer Kft. és a Garancsi István érdekkörébe tartozó Cycleme Kft. alkotta konzorcium végezte el, és öt évig ők is üzemeltették, majd a város vette át az üzemeltetést, de úgy tűnik, hogy nem igazán tudtak mit kezdeni a projekttel – nem csak Győrben egyébként, a jelenség országos.

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a Kerékpárosklub Győri Területi Szervezetének vezetőjét, Tömböly Tamást, aki elmondta, hogy nem ért egyet a döntéssel. Szerinte ha már létrehozott a város egy ilyen rendszert, akkor azt nem kéne bezárni. Elmondta: a projektnek igazi gazdája sosem volt, a működtetési rendszere pedig elavult volt, ezért nem használták a győriek és a turisták. Így nem lehet jól üzemeltetni egy ilyet.

Ráadásul szerinte egy energiaválság közepén vagyunk, tehát lehet, hogy éppen át lehetne ültetni egy sor autóst a közbringa-rendszerre.

Jöjjenek az e-rollerek?

A közösségi bringarendszer helyett most a polgármester elektromos rollereket szeretne hozni a városban, mivel mikor egy Rammstein-koncert miatt Lyonban járt, megtetszett neki a dolog.

Alapvetően nem szereti ezeket az eszközöket, de a városvezető elmesélése Lyonban úgy működik, hogy egészen addig veszi le a bérleti díjat a számládról, amíg a kijelölt helyre nem viszed vissza. Hozzátette: erre a városnak nem kellene pénzt költenie, hanem éppen az e-rolleres cégek fizetnének azért, hogy ide jöhetnek. A polgármester arról is beszélt, hogy a rollerek sebessége GPS-helyzet alapján szabályozható, és az is felmerült benne ennek kapcsán, hogy a Baross út egyik oldalán ki lehetne alakítani egy biciklisávot.

Lyonban egyébként 2005 óta remek közbringa-rendszer is működik, de azt a jelek szerint nem tesztelte a polgármester. Az 522 ezer fő lakosú várost 4176 bicikli szolgálja ki, ennek fele elektromos.

Az e-rollerek bevezetéséről a polgármester a közösségi felületein indított konzultációt. A győrpluszos interjúkat ugye nem lehet visszahallgatni utólag, mivel a GyőrPlusz nem teheti fel a honlapjára az anyagot a polgármester kérése nyomán. (Nekünk megvan a felvétel, ha valaki igényelné.)

Szólj hozzá!

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.