Balla a Pannon-Vízről: Jó lenne, ha a győri döntéshozók a győri érdekeket képviselnék

Pintér Bence 2023-02-07 12:18:00
Balla Jenő független önkormányzati képviselő szerint egyáltalán nem lehet jelenleg tisztán látni a Pannon-Víz államosításának kérdésében. Interjú!

Pannon-Víz államosításának új fejezete kapcsán beszélgettünk Balla Jenő (Összefogás Győrért) önkormányzati képviselővel, aki korábban kampányt indított az önkormányzati közműcég és a víziközművagyon megtartásáért.

Akik követték a legutóbbi közgyűlést, azok tudják, hogy a városvezetés új döntése értelmében a Pannon-Víz államosítása zöld utat kapott.

Igaz a kisebbségi tulajdonosok közül többen nemmel szavaztak a kérdésben, így az még kétséges, hogy a győri döntés mennyiben lesz végrehajtható.

Van-e más új fejlemény a témában, lehet-e tudni erről bővebet a színfalak mögött?

Abban az értelemben nem sok, hogy továbbra sem hallunk konkrétumokat. Az államosítás indoklásaként a cégvezető bedobott néhány számot, de például

a 2022-es beszámoló még nem áll rendelkezésre, dacára annak, hogy milyen horderejű döntést akar meghozni a város. A 2023-as üzleti év terveit szintén nem láttam.

Bízom benne, hogy a tulajdonosi bizottság tagjaként ez nem annak szól, hogy ellenzéki képviselő vagyok. Ha viszont más se látta, akkor alapvető információk nélkül hoz a város döntést.

Mi a helyzet a Rácz Attila Pannon-Víz-vezér által sorolt számokkal?

Az egyetlen konkrétum, amit hallottunk, az a villanyszámla várható összege, és a 2023-as veszteség, vagy finanszírozási igény mértéke – nem volt világos, hogy a cégvezető úr melyikre gondolt. Utóbbi szám egyébként megegyezik a prognosztizált villanyszámla összegével, és 6 milliárd forintra rúg.

Ha valóban ilyen mértékű veszteség elé néz a cég, akkor van miről beszélni? Győr a polgármester szerint már nem olyan gazdag város, hogy ennyit ki tudjon fizetni.

A megfogalmazás pontos volt: „ha valóban”. Az én problémám az, hogy kicsit utánajártam ennek a számnak, és a témában született posztjaimra is érkeztek „megfejtések”. A rendelkezésemre álló adatok alapján a Pannon-Víz áramfelhasználása kb. 20 900 000 kWh évente. Valóban drágább a villamos energia idén, mint mondjuk két éve, de a témában jártas szakemberekkel beszélve nem jön ki a matek.

Jelenleg a legtöbb fogyasztó a magyar áramtőzsdéhez, HUPX-hez képest vásárol, ahol az áramár 2023 első hónapjaiban kb. 150 €/mWh. Ez rendszerhasználati díjakkal együtt 85-90Ft/kWh-s árakat jelent. Az áramárak trendje ráadásul lefele mutat,

de még ha a 2023-as határidős áramárakkal számolunk, akkor is más nagyságrend jön ki, mint a szám, amit a Pannon-Víz cégvezetőjétől hallottunk.

A számításunk szerint a mai feltételek mellett a Pannon-Víz áramköltsége 1,9 milliárdra becsülhető. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Pannon-Víz ilyen szerződéssel rendelkezik. Előfordulhat, hogy önkormányzati cégként kedvezményes áron kap villamos energiát, mondjuk az MVM.től, lévén a paksi atomerőmű 20 forint/kWh alatt termel.

Ha ez így lenne, akkor az éves költség messze nem 6 milliárd lenne.

Sajnos csak vicceltem, pedig ez lenne logikus. Előfordulhat persze ennek az ellenkezője is, miszerint előnytelen szerződést kötött a Pannon-Víz vezetése, és a piaci feltételek által indokolt 2 milliárdos nagyságrend helyett valóban 6 milliárd forintos költség látszik.

Mindkettő nagy szám: van különbség aközött, hogy 2 vagy 6 milliárd lesz a villanyszámla?

Van. Ha a villanyszámla csak 2 milliárd lesz, abból az következik, hogy a cég vesztesége is csak 2 milliárd, amiből Győrre 1,2 milliárd jut. Ez már kezelhető nagyságrend volna.

Egyrészt csak az elmúlt hetekben vettünk romos ingatlant meg egy céget összesen 840 millió forintért, ebből az látszik, hogy amire akarjuk, arra van pénz.

Másrészt én elgondolkodnék azon, hogy a Pannon-Víz által kiszolgált cégektől kérjünk támogatást. Ha árat nem is lehet emelni sok esetben, a cégek jól jártak a szolgáltatási díjak befagyasztásával – miközben az termelési infláció 33 százalék volt. A győri cégeknek is érdeke, hogy ne egy pesti call-center vegye fel a telefont, ha bármi probléma van.

És ha marad Győrben call-center? Az nem elég? Ahogy a polgármester mondta, a csöveket nem lehet elvinni innen.

Nagyon jó érv. Általában ezt az érvet szokták felhozni a külföldiek földvásárlása mellett, hogy tudniillik az sem vihető el. Érdekes módon ott ez mégis probléma.

Ez a bajom a fideszes retorikával, hogy az elvek az álláspontok mentén változnak. A csövek hiába maradnak itt, a cégnek vége lesz.

De mondanék egy példát is. A villamosenergia-piacon a rendszerhasználati díjak évekig nem változtak. Tavaly az egyik áramszolgáltató hazai tulajdonba került, és véletlenül pont utána 250 százalékkal emelkedett meg az elosztói átviteli díj, ráadásul a rezsicsökkentés kellős közepén. Ma az árképzést a Pannon-Víz saját maga határozná meg, ha nem lennének befagyasztva az árak. Az látszik, hogy az árak befagyasztása egyre kevésbé tartható a vízműveknél, nem szeretném, hogy utána azzal szembesüljünk, hogy semmi eszközünk nincs a normális árképzés fenntartásához.

Ezért javasolta a polgármester, hogy tartsunk meg résztulajdont. Nem?

Igen, az infrastruktúrában esetleg, mert a céget beszántják, beolvasztják. Ezt már utána nem lehet, vagy nagyon nehéz visszacsinálni. Ráadásul miből? Vissza is ingyen kapjuk, mint ahogy most ingyen adjuk?

A cégvezető azt mondta, hogy egy ilyen cég forgalmi értékét nehéz meghatározni.

Igen, az látszik, hogy ő másfajta közgazdaságtant tanult. De például ott, ahol jogbiztonság van, mondjuk Franciaországban a Veolia tőzsdén jegyzett cég, és valamiért egész sokra értékeli a piac. A cégvezető ráadásul sok mindent mondott, csak konkrétumokat nem. Nehéz összehasonlítani a cég teljesítményét a korábbi évekkel a modellváltás miatt. Sok nehezen érthető eleme van a beszámolónak – mármint a 2021-esnek, a 2022-es még nincs kinn.

Nem tudom például jól értem-e, hogy a cég elkezdett bérleti díjakat fizetni az önkormányzatoknak, ha igen, akkor az egy ilyen időszakban felelőtlen és hibás döntés volt. Ugyanakkor az is látszik, hogy a tulajdonosok felé a tényleges kifizetések jó része még nem történt meg, az árúk – fogalmam nincs ez mi lehet – értéke 840 millió forintra nőtt a nulláról, és a legnagyobb tulajdonos, Győr városa 2,8 milliárddal tartozik a Pannon-Víznek.

Biztos én nem értek hozzá, de egy cégvezetésnek ilyenkor kötelessége informálni, tájékoztatni a tulajdonost, vagy azok képviselőit – esetünkben például a tulajdonosi bizottságot, elmagyarázni a számokat. Persze ezt akár a cég könyvvizsgálója is megtehetné.

Szeretném, ha tisztán lehetne látni, hogy a város egyik legpatinásabb cégének elherdálása nem hibás döntések sorozata miatt történik, és azért, mert a tulajdonosok forrást vontak ki a cégből. Szeretném, ha ahelyett, hogy széttárnánk a kezünket, megpróbálnánk megmenteni. Szeretném, ha a győri döntéshozók, és a győri vízműcég vezetője győri érdekeket képviselnének ebben a témában.

Hogyan tovább?

Nem tudom. Népszavazáshoz nem volt elég győri, akit érdekelt volna a téma. Amit még meg tudok tenni, hogy megpróbálom kikérni a 2023-as üzleti tervet, a villamosenergia-vásárlással kapcsolatos szerződéseket és a korábbi évek cash-flow kimutatását, az idei évi terveket. Ha ezekből az látszik, hogy valótlan információk alapján kívánjuk átadni a Pannon-Vízet akkor esetleg egy bizottság felállítását is javasolnám a témában. De nincsenek illúzióim, azt gondolom a városvezetés részéről az akarat hiányzik a cég megmentéséhez. Viszont a kisebbségi tulajdonosok ezekkel az információkkal felvértezve már lehet hogy hatékonyan tudnak fellépni a döntéssel szemben.

Szólj hozzá!

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.