Balla a Pannon-Vízről: Jó lenne, ha a győri döntéshozók a győri érdekeket képviselnék

Pintér Bence 2023-02-07 12:18:00
Balla Jenő független önkormányzati képviselő szerint egyáltalán nem lehet jelenleg tisztán látni a Pannon-Víz államosításának kérdésében. Interjú!

Pannon-Víz államosításának új fejezete kapcsán beszélgettünk Balla Jenő (Összefogás Győrért) önkormányzati képviselővel, aki korábban kampányt indított az önkormányzati közműcég és a víziközművagyon megtartásáért.

Akik követték a legutóbbi közgyűlést, azok tudják, hogy a városvezetés új döntése értelmében a Pannon-Víz államosítása zöld utat kapott.

Igaz a kisebbségi tulajdonosok közül többen nemmel szavaztak a kérdésben, így az még kétséges, hogy a győri döntés mennyiben lesz végrehajtható.

Van-e más új fejlemény a témában, lehet-e tudni erről bővebet a színfalak mögött?

Abban az értelemben nem sok, hogy továbbra sem hallunk konkrétumokat. Az államosítás indoklásaként a cégvezető bedobott néhány számot, de például

a 2022-es beszámoló még nem áll rendelkezésre, dacára annak, hogy milyen horderejű döntést akar meghozni a város. A 2023-as üzleti év terveit szintén nem láttam.

Bízom benne, hogy a tulajdonosi bizottság tagjaként ez nem annak szól, hogy ellenzéki képviselő vagyok. Ha viszont más se látta, akkor alapvető információk nélkül hoz a város döntést.

Mi a helyzet a Rácz Attila Pannon-Víz-vezér által sorolt számokkal?

Az egyetlen konkrétum, amit hallottunk, az a villanyszámla várható összege, és a 2023-as veszteség, vagy finanszírozási igény mértéke – nem volt világos, hogy a cégvezető úr melyikre gondolt. Utóbbi szám egyébként megegyezik a prognosztizált villanyszámla összegével, és 6 milliárd forintra rúg.

Ha valóban ilyen mértékű veszteség elé néz a cég, akkor van miről beszélni? Győr a polgármester szerint már nem olyan gazdag város, hogy ennyit ki tudjon fizetni.

A megfogalmazás pontos volt: „ha valóban”. Az én problémám az, hogy kicsit utánajártam ennek a számnak, és a témában született posztjaimra is érkeztek „megfejtések”. A rendelkezésemre álló adatok alapján a Pannon-Víz áramfelhasználása kb. 20 900 000 kWh évente. Valóban drágább a villamos energia idén, mint mondjuk két éve, de a témában jártas szakemberekkel beszélve nem jön ki a matek.

Jelenleg a legtöbb fogyasztó a magyar áramtőzsdéhez, HUPX-hez képest vásárol, ahol az áramár 2023 első hónapjaiban kb. 150 €/mWh. Ez rendszerhasználati díjakkal együtt 85-90Ft/kWh-s árakat jelent. Az áramárak trendje ráadásul lefele mutat,

de még ha a 2023-as határidős áramárakkal számolunk, akkor is más nagyságrend jön ki, mint a szám, amit a Pannon-Víz cégvezetőjétől hallottunk.

A számításunk szerint a mai feltételek mellett a Pannon-Víz áramköltsége 1,9 milliárdra becsülhető. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Pannon-Víz ilyen szerződéssel rendelkezik. Előfordulhat, hogy önkormányzati cégként kedvezményes áron kap villamos energiát, mondjuk az MVM.től, lévén a paksi atomerőmű 20 forint/kWh alatt termel.

Ha ez így lenne, akkor az éves költség messze nem 6 milliárd lenne.

Sajnos csak vicceltem, pedig ez lenne logikus. Előfordulhat persze ennek az ellenkezője is, miszerint előnytelen szerződést kötött a Pannon-Víz vezetése, és a piaci feltételek által indokolt 2 milliárdos nagyságrend helyett valóban 6 milliárd forintos költség látszik.

Mindkettő nagy szám: van különbség aközött, hogy 2 vagy 6 milliárd lesz a villanyszámla?

Van. Ha a villanyszámla csak 2 milliárd lesz, abból az következik, hogy a cég vesztesége is csak 2 milliárd, amiből Győrre 1,2 milliárd jut. Ez már kezelhető nagyságrend volna.

Egyrészt csak az elmúlt hetekben vettünk romos ingatlant meg egy céget összesen 840 millió forintért, ebből az látszik, hogy amire akarjuk, arra van pénz.

Másrészt én elgondolkodnék azon, hogy a Pannon-Víz által kiszolgált cégektől kérjünk támogatást. Ha árat nem is lehet emelni sok esetben, a cégek jól jártak a szolgáltatási díjak befagyasztásával – miközben az termelési infláció 33 százalék volt. A győri cégeknek is érdeke, hogy ne egy pesti call-center vegye fel a telefont, ha bármi probléma van.

És ha marad Győrben call-center? Az nem elég? Ahogy a polgármester mondta, a csöveket nem lehet elvinni innen.

Nagyon jó érv. Általában ezt az érvet szokták felhozni a külföldiek földvásárlása mellett, hogy tudniillik az sem vihető el. Érdekes módon ott ez mégis probléma.

Ez a bajom a fideszes retorikával, hogy az elvek az álláspontok mentén változnak. A csövek hiába maradnak itt, a cégnek vége lesz.

De mondanék egy példát is. A villamosenergia-piacon a rendszerhasználati díjak évekig nem változtak. Tavaly az egyik áramszolgáltató hazai tulajdonba került, és véletlenül pont utána 250 százalékkal emelkedett meg az elosztói átviteli díj, ráadásul a rezsicsökkentés kellős közepén. Ma az árképzést a Pannon-Víz saját maga határozná meg, ha nem lennének befagyasztva az árak. Az látszik, hogy az árak befagyasztása egyre kevésbé tartható a vízműveknél, nem szeretném, hogy utána azzal szembesüljünk, hogy semmi eszközünk nincs a normális árképzés fenntartásához.

Ezért javasolta a polgármester, hogy tartsunk meg résztulajdont. Nem?

Igen, az infrastruktúrában esetleg, mert a céget beszántják, beolvasztják. Ezt már utána nem lehet, vagy nagyon nehéz visszacsinálni. Ráadásul miből? Vissza is ingyen kapjuk, mint ahogy most ingyen adjuk?

A cégvezető azt mondta, hogy egy ilyen cég forgalmi értékét nehéz meghatározni.

Igen, az látszik, hogy ő másfajta közgazdaságtant tanult. De például ott, ahol jogbiztonság van, mondjuk Franciaországban a Veolia tőzsdén jegyzett cég, és valamiért egész sokra értékeli a piac. A cégvezető ráadásul sok mindent mondott, csak konkrétumokat nem. Nehéz összehasonlítani a cég teljesítményét a korábbi évekkel a modellváltás miatt. Sok nehezen érthető eleme van a beszámolónak – mármint a 2021-esnek, a 2022-es még nincs kinn.

Nem tudom például jól értem-e, hogy a cég elkezdett bérleti díjakat fizetni az önkormányzatoknak, ha igen, akkor az egy ilyen időszakban felelőtlen és hibás döntés volt. Ugyanakkor az is látszik, hogy a tulajdonosok felé a tényleges kifizetések jó része még nem történt meg, az árúk – fogalmam nincs ez mi lehet – értéke 840 millió forintra nőtt a nulláról, és a legnagyobb tulajdonos, Győr városa 2,8 milliárddal tartozik a Pannon-Víznek.

Biztos én nem értek hozzá, de egy cégvezetésnek ilyenkor kötelessége informálni, tájékoztatni a tulajdonost, vagy azok képviselőit – esetünkben például a tulajdonosi bizottságot, elmagyarázni a számokat. Persze ezt akár a cég könyvvizsgálója is megtehetné.

Szeretném, ha tisztán lehetne látni, hogy a város egyik legpatinásabb cégének elherdálása nem hibás döntések sorozata miatt történik, és azért, mert a tulajdonosok forrást vontak ki a cégből. Szeretném, ha ahelyett, hogy széttárnánk a kezünket, megpróbálnánk megmenteni. Szeretném, ha a győri döntéshozók, és a győri vízműcég vezetője győri érdekeket képviselnének ebben a témában.

Hogyan tovább?

Nem tudom. Népszavazáshoz nem volt elég győri, akit érdekelt volna a téma. Amit még meg tudok tenni, hogy megpróbálom kikérni a 2023-as üzleti tervet, a villamosenergia-vásárlással kapcsolatos szerződéseket és a korábbi évek cash-flow kimutatását, az idei évi terveket. Ha ezekből az látszik, hogy valótlan információk alapján kívánjuk átadni a Pannon-Vízet akkor esetleg egy bizottság felállítását is javasolnám a témában. De nincsenek illúzióim, azt gondolom a városvezetés részéről az akarat hiányzik a cég megmentéséhez. Viszont a kisebbségi tulajdonosok ezekkel az információkkal felvértezve már lehet hogy hatékonyan tudnak fellépni a döntéssel szemben.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.