Balla a Pannon-Vízről: Jó lenne, ha a győri döntéshozók a győri érdekeket képviselnék

Pintér Bence 2023-02-07 12:18:00
Balla Jenő független önkormányzati képviselő szerint egyáltalán nem lehet jelenleg tisztán látni a Pannon-Víz államosításának kérdésében. Interjú!

Pannon-Víz államosításának új fejezete kapcsán beszélgettünk Balla Jenő (Összefogás Győrért) önkormányzati képviselővel, aki korábban kampányt indított az önkormányzati közműcég és a víziközművagyon megtartásáért.

Akik követték a legutóbbi közgyűlést, azok tudják, hogy a városvezetés új döntése értelmében a Pannon-Víz államosítása zöld utat kapott.

Igaz a kisebbségi tulajdonosok közül többen nemmel szavaztak a kérdésben, így az még kétséges, hogy a győri döntés mennyiben lesz végrehajtható.

Van-e más új fejlemény a témában, lehet-e tudni erről bővebet a színfalak mögött?

Abban az értelemben nem sok, hogy továbbra sem hallunk konkrétumokat. Az államosítás indoklásaként a cégvezető bedobott néhány számot, de például

a 2022-es beszámoló még nem áll rendelkezésre, dacára annak, hogy milyen horderejű döntést akar meghozni a város. A 2023-as üzleti év terveit szintén nem láttam.

Bízom benne, hogy a tulajdonosi bizottság tagjaként ez nem annak szól, hogy ellenzéki képviselő vagyok. Ha viszont más se látta, akkor alapvető információk nélkül hoz a város döntést.

Mi a helyzet a Rácz Attila Pannon-Víz-vezér által sorolt számokkal?

Az egyetlen konkrétum, amit hallottunk, az a villanyszámla várható összege, és a 2023-as veszteség, vagy finanszírozási igény mértéke – nem volt világos, hogy a cégvezető úr melyikre gondolt. Utóbbi szám egyébként megegyezik a prognosztizált villanyszámla összegével, és 6 milliárd forintra rúg.

Ha valóban ilyen mértékű veszteség elé néz a cég, akkor van miről beszélni? Győr a polgármester szerint már nem olyan gazdag város, hogy ennyit ki tudjon fizetni.

A megfogalmazás pontos volt: „ha valóban”. Az én problémám az, hogy kicsit utánajártam ennek a számnak, és a témában született posztjaimra is érkeztek „megfejtések”. A rendelkezésemre álló adatok alapján a Pannon-Víz áramfelhasználása kb. 20 900 000 kWh évente. Valóban drágább a villamos energia idén, mint mondjuk két éve, de a témában jártas szakemberekkel beszélve nem jön ki a matek.

Jelenleg a legtöbb fogyasztó a magyar áramtőzsdéhez, HUPX-hez képest vásárol, ahol az áramár 2023 első hónapjaiban kb. 150 €/mWh. Ez rendszerhasználati díjakkal együtt 85-90Ft/kWh-s árakat jelent. Az áramárak trendje ráadásul lefele mutat,

de még ha a 2023-as határidős áramárakkal számolunk, akkor is más nagyságrend jön ki, mint a szám, amit a Pannon-Víz cégvezetőjétől hallottunk.

A számításunk szerint a mai feltételek mellett a Pannon-Víz áramköltsége 1,9 milliárdra becsülhető. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Pannon-Víz ilyen szerződéssel rendelkezik. Előfordulhat, hogy önkormányzati cégként kedvezményes áron kap villamos energiát, mondjuk az MVM.től, lévén a paksi atomerőmű 20 forint/kWh alatt termel.

Ha ez így lenne, akkor az éves költség messze nem 6 milliárd lenne.

Sajnos csak vicceltem, pedig ez lenne logikus. Előfordulhat persze ennek az ellenkezője is, miszerint előnytelen szerződést kötött a Pannon-Víz vezetése, és a piaci feltételek által indokolt 2 milliárdos nagyságrend helyett valóban 6 milliárd forintos költség látszik.

Mindkettő nagy szám: van különbség aközött, hogy 2 vagy 6 milliárd lesz a villanyszámla?

Van. Ha a villanyszámla csak 2 milliárd lesz, abból az következik, hogy a cég vesztesége is csak 2 milliárd, amiből Győrre 1,2 milliárd jut. Ez már kezelhető nagyságrend volna.

Egyrészt csak az elmúlt hetekben vettünk romos ingatlant meg egy céget összesen 840 millió forintért, ebből az látszik, hogy amire akarjuk, arra van pénz.

Másrészt én elgondolkodnék azon, hogy a Pannon-Víz által kiszolgált cégektől kérjünk támogatást. Ha árat nem is lehet emelni sok esetben, a cégek jól jártak a szolgáltatási díjak befagyasztásával – miközben az termelési infláció 33 százalék volt. A győri cégeknek is érdeke, hogy ne egy pesti call-center vegye fel a telefont, ha bármi probléma van.

És ha marad Győrben call-center? Az nem elég? Ahogy a polgármester mondta, a csöveket nem lehet elvinni innen.

Nagyon jó érv. Általában ezt az érvet szokták felhozni a külföldiek földvásárlása mellett, hogy tudniillik az sem vihető el. Érdekes módon ott ez mégis probléma.

Ez a bajom a fideszes retorikával, hogy az elvek az álláspontok mentén változnak. A csövek hiába maradnak itt, a cégnek vége lesz.

De mondanék egy példát is. A villamosenergia-piacon a rendszerhasználati díjak évekig nem változtak. Tavaly az egyik áramszolgáltató hazai tulajdonba került, és véletlenül pont utána 250 százalékkal emelkedett meg az elosztói átviteli díj, ráadásul a rezsicsökkentés kellős közepén. Ma az árképzést a Pannon-Víz saját maga határozná meg, ha nem lennének befagyasztva az árak. Az látszik, hogy az árak befagyasztása egyre kevésbé tartható a vízműveknél, nem szeretném, hogy utána azzal szembesüljünk, hogy semmi eszközünk nincs a normális árképzés fenntartásához.

Ezért javasolta a polgármester, hogy tartsunk meg résztulajdont. Nem?

Igen, az infrastruktúrában esetleg, mert a céget beszántják, beolvasztják. Ezt már utána nem lehet, vagy nagyon nehéz visszacsinálni. Ráadásul miből? Vissza is ingyen kapjuk, mint ahogy most ingyen adjuk?

A cégvezető azt mondta, hogy egy ilyen cég forgalmi értékét nehéz meghatározni.

Igen, az látszik, hogy ő másfajta közgazdaságtant tanult. De például ott, ahol jogbiztonság van, mondjuk Franciaországban a Veolia tőzsdén jegyzett cég, és valamiért egész sokra értékeli a piac. A cégvezető ráadásul sok mindent mondott, csak konkrétumokat nem. Nehéz összehasonlítani a cég teljesítményét a korábbi évekkel a modellváltás miatt. Sok nehezen érthető eleme van a beszámolónak – mármint a 2021-esnek, a 2022-es még nincs kinn.

Nem tudom például jól értem-e, hogy a cég elkezdett bérleti díjakat fizetni az önkormányzatoknak, ha igen, akkor az egy ilyen időszakban felelőtlen és hibás döntés volt. Ugyanakkor az is látszik, hogy a tulajdonosok felé a tényleges kifizetések jó része még nem történt meg, az árúk – fogalmam nincs ez mi lehet – értéke 840 millió forintra nőtt a nulláról, és a legnagyobb tulajdonos, Győr városa 2,8 milliárddal tartozik a Pannon-Víznek.

Biztos én nem értek hozzá, de egy cégvezetésnek ilyenkor kötelessége informálni, tájékoztatni a tulajdonost, vagy azok képviselőit – esetünkben például a tulajdonosi bizottságot, elmagyarázni a számokat. Persze ezt akár a cég könyvvizsgálója is megtehetné.

Szeretném, ha tisztán lehetne látni, hogy a város egyik legpatinásabb cégének elherdálása nem hibás döntések sorozata miatt történik, és azért, mert a tulajdonosok forrást vontak ki a cégből. Szeretném, ha ahelyett, hogy széttárnánk a kezünket, megpróbálnánk megmenteni. Szeretném, ha a győri döntéshozók, és a győri vízműcég vezetője győri érdekeket képviselnének ebben a témában.

Hogyan tovább?

Nem tudom. Népszavazáshoz nem volt elég győri, akit érdekelt volna a téma. Amit még meg tudok tenni, hogy megpróbálom kikérni a 2023-as üzleti tervet, a villamosenergia-vásárlással kapcsolatos szerződéseket és a korábbi évek cash-flow kimutatását, az idei évi terveket. Ha ezekből az látszik, hogy valótlan információk alapján kívánjuk átadni a Pannon-Vízet akkor esetleg egy bizottság felállítását is javasolnám a témában. De nincsenek illúzióim, azt gondolom a városvezetés részéről az akarat hiányzik a cég megmentéséhez. Viszont a kisebbségi tulajdonosok ezekkel az információkkal felvértezve már lehet hogy hatékonyan tudnak fellépni a döntéssel szemben.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.