A cégek is profitálhatnak abból, ha duális képzővé válnak

ugytudjuk.hu 2022-12-21 15:08:01
A magyar szakképzési rendszer jelentős szerepet ad a cégeknek, vállalkozásoknak a szakmai tudás átadásában, a szakmát tanulók képzésében. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megye gazdasága és szakképzése érdekében végzett tevékenységeivel, több évtizedes szakmai tapasztalatával, a kiépített vállalati, intézményi és partneri kapcsolatrendszerével támogatja a vállalkozások duális képzőhellyé válását.

A középfokú duális képzés egy szakképzési forma: az intézményben és a vállalkozásoknál párhuzamosan, egymást kiegészítve zajlik a szakirányú oktatás. A cégek nem csak szakmai, elméleti ismereteket adnak át, hanem a tanulók számára életszerűbbé is válik a tanulás, sőt a cégek egymás közreműködését is igénybe vehetik. A duális képzési forma tehát előnyös a tanulók és a duális képzők részére egyaránt.

Vas megyében jelenleg 338 duális képzőhely fogadhat tanulókat szakirányú oktatásra. A megnövekedett beiskolázási számok tükrében elsősorban ács, burkoló és festő, mázoló, tapétázó, asztalos, valamint központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, villanyszerelő és cukrász szakmákban további duális képzőhelyekre van szükség, de a többi szakmában is várjuk az érdeklődő vállalkozások jelentkezését. Célunk, hogy elősegítsük a tanulók elhelyezését minőségi képzést biztosító szervezeteknél szakképzési munkaszerződéses jogviszony keretében.

A jövő munkavállalóinak képzése nem könnyű feladat, azonban a duális képzést vállaló szervezetek sok háttértámogatást, segítséget kaphatnak hozzá a kamarától és iskolától egyaránt. 

Milyen előnyei vannak a duális képzőhellyé válásnak?

A duális képzőhellyé válásnak több: rövid- és hosszútávú, valamint pénzügyi előnyei is vannak a duális képzők számára. 
Hosszú távú előny a munkaerő utánpótlás, hiszen a duális képzőhelyek a szakképzési munkaszerződéssel olyan munkaerőt biztosíthatnak maguknak, akikre hosszabb távon is számíthatnak. A tanulók utánpótlást jelentenek a munkaerő-toborzás során, a cégek vállalati kultúráját ismerő, jól teljesítő tanulók a szakmai vizsgát követően bekapcsolhatók a termelésbe.

Rövid távú előny a tanulók részvétele a termelésben, hiszen a szakmai oktatás során elkészített termékeikkel, a feladatok végrehajtásával a duális képzőhely termeléséhez is hozzájárulnak.

Továbbá pénzügyi előny, hogy a szakmai oktatás kifizetődő. A tanulót megillető nettó munkabérből eredő többletköltséget, vagy annak döntő részét a munkáltató adókedvezmény formájában elszámolhatja, valamint a duális képzés végén tanulónként sikeres vizsga esetén sikerdíj is elszámolható.

A duális képzőhely által megköthető szakképzési szerződések száma

A duális képzőhely legfeljebb tizenkettő tanulóval (képzésben részt vevő személlyel), vagy legfeljebb a szakképzési munkaszerződés megkötésének évét megelőző év átlagos statisztikai állományi létszáma legfeljebb harminc százalékáig köthet szakképzési munkaszerződést.

Ez a létszámkorlátozás nem vonatkozik a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (Kkv tv.) szerinti partnervállalkozás és kapcsolódó vállalkozás figyelmen kívül hagyásával kis- és középvállalkozásnak nem minősülő vállalkozásokra, ők korlátlan számú szakképzési munkaszerződést köthetnek.

A szakképzési munkaszerződés

A szakképzési munkaszerződés alapján kifizetett munkabér havi mértékének összegét, legalábbis annak minimumát és maximumát jogszabály határozza meg, illetve előírja, hogy megállapításánál figyelembe kell venni a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy szakmai felkészültségét és tanulmányi eredményeit.

A korábbiakkal ellentétben nincs kötelező emelésre vonatkozó előírás és ehhez kapcsolódóan kidolgozandó egységes szempontrendszer. Ennek ellenére lehetséges a bér emelése, de ez opcionális, illetve elsősorban a duális képzőhely anyagi lehetőségei határozzák meg.

Fotó: pixabay.com

A szakirányú oktatás során a jogi szabályozás lehetőséget biztosít arra, hogy a foglalkoztató cég duális képzőhelyként szakképzési munkaszerződést kössön a saját dolgozójával. Az új szakképzési törvény végrehajtási rendeletében azonban külön kiemeli a saját dolgozó képzésének egyik speciális esetét, amikor egyszerre teljesül a következő négy feltétel:

• a képzésben részt vevő személy nem nappali szakirányú oktatásban vagy szakmai képzésben vesz részt;
• a képzésben részt vevő személy jogviszonya ezzel a jogviszonnyal párhuzamosan áll fenn;
• a munkáltató tevékenysége kapcsolódik az adott szakma ágazatához;
• a szakirányú oktatásra a foglalkoztatónál az elkészített képzési program alapján kerül sor.

Ebben az esetben a szakirányú oktatás végezhető attól függetlenül, hogy a foglalkoztató duális képzőhelynek minősül-e vagy sem. Egyébiránt kizárólag ebben az esetben nem kell külön szakképzési munkaszerződést kötni, hanem a végrehajtási rendelet alapján az eredeti munkaszerződést kell módosítani.

Duális képzés a felsőoktatásban

A duális tanulmányokat a felsőoktatásban is folytathatják a hallgatók. A felsőoktatási duális szakképzés előnye, hogy a cég a diploma megszerzésének idejére kész munkavállalót nevelhet ki magának. A felsőoktatásban tanuló hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális szakképzés idején. Hat hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat ideje, valamint a duális képzés képzési ideje alatt díjazás illeti meg, ennek mértéke a minimálbér 65 százaléka. A képzés költségeinek egy részét a cégek, vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból csökkenthetik.

Felsőfokú duális képzésre minden olyan vállalat, cég, szervezet fogadhat hallgatót, amely erre vonatkozóan együttműködési megállapodást kötött egy egyetemmel, és az oktatási hivatal felvette a duális képzést folytató szervezetek listájára.   

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara így segíti a duális képzőhelyeket

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál minden középfokú oktatásban közreműködő duális képzőhely saját duális képzési tanácsadóval rendelkezik, akihez a vállalkozás bármikor fordulhat a kérdéseivel.

A tanácsadó

-    segíti a képzés elindítását, a képzőhelyi nyilvántartásba vétel feltételeinek való megfelelést
-    támogatja a képzés folyamatát, rendszeres tájékoztatást nyújt az aktuális tudnivalókról
-    ellátja a képzőhelyet dokumentum mintákkal, szakmai segédanyagokkal
-    szükséges esetben, speciális kérdésekben szakmai iránymutatást, állásfoglalást kér az illetékes szervektől
-    segíti az iskolákkal való együttműködést

A kamara

-    rendszeresen szervez a tanulóképzéshez kapcsolódó szakmai előadásokat, képzéseket
-    szervezi a gyakorlati oktatók képzését, továbbképzését
-    ágazati fórumokon egyezteti az adott ágazatra vonatkozó kérdéseket, javaslatokat, továbbítja azokat a döntéshozók felé

Kapcsolódjon be az Ön vállalkozása is a duális képzésbe és érvényesítse annak minden előnyét! 
Keresse kamaránk duális képzési tanácsadóit a részletekkel kapcsolatban a következő elérhetőségek valamelyikén: tanacsadok kukac vmkik.hu, telefon: +36 94 506-644

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához tartozóan a következő ágazatokban folyik képzés Vas megyében:

-    Egészségügyi technika
-    Elektronika és elektrotechnika
-    Építőipar
-    Épületgépészet
-    Fa- és bútoripar
-    Gazdálkodás és menedzsment
-    Gépészet
-    Informatika és távközlés
-    Kereskedelem
-    Közlekedés és szállítmányozás
-    Kreatív
-    Oktatás
-    Specializált gép- és járműgyártás
-    Sport
-    Szépészet
-    Szociális
-    Vegyipar
-    Turizmus – vendéglátás

Képzőhelyként beiskolázástól függően fogadhat tanulót és/vagy felnőttet, képezheti akár saját, akár más munkavállalóját is.

Készült a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával. 

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.