Dézsi polgármester kórokozókhoz hasonlította azokat, akik szerinte álhíreket terjesztenek

Pintér Bence 2022-12-20 16:15:00
Közben áment mondott a közgyűlés arra, hogy az egész évben nehéz anyagi helyzetben lévő Győr-Szol 700 milliót költsön Rákosfalvy Zoltán ingatlanának megvásárlására.

Összeült a győri közgyűlés kedden, rengeteg témáról volt szó, többek között a buszközlekedésről is, amelynek kapcsán Pollreisz Balázs (MSZP) érdeklődött arról, hogy pontosan mi is a helyzet a volános tárgyalással, mennyibe fog kerülni a tömegközlekedés biztosítása jövőre. Erre végül nem volt hajlandó válaszolni Dézsi Csaba András polgármester és Szeles Szabolcs, előbbi csak azt mondta, hogy január 1-től változatlan a menetrend, utóbbi főleg kioktató válaszokkal kerülte meg a kérdéseket.

Arról is szó esett, hogy a város most két évre kötne szerződést a Volánnal, majd tíz évre hirdetné meg a tömegközlekedés szervezését, mert olyan időtávon már lehet, hogy kialakulna verseny különböző cégek között. Balla Jenő (Összefogás Győrért) erre azt mondta, hogy szerinte azért nem kéne ennyire megkötni esetleges következő polgármesterek kezét.

Dézsi polgármester aztán ismét „álhírezni” kezdett, elég egyértelműen utalva lapunk cikkére, amiben a Volán egyik javaslatáról számoltunk be, majd

a polgármester érdekes okfejtésben bontotta ki, hogy a szerinte álhírterjesztők olyanok, mint a kórokozók.

A felvételen kb. 44 perctől látható ez az egész, a kórokozózás konkrétan 52 percnél volt. A polgármester korábban arra hivatkozva mondta le az interjút, amit velünk beszélt meg, miután többször elmenekült a kameránk elől, hogy egy magán Facebook-oldalán közzétett posztban összehasonlítottuk az Austin Powers-filmek képzeletbeli főgonoszával, Dr. Genyával, ehhez képest érdekes, hogy ő a neki nem tetszó politikusokat, újságírókat kórokozókhoz hasonlítja.

Korábban kifejtettük már, hogy a polgármesternek egyébként eleddig egy álhírt sem igazán sikerült egyébként lelepleznie, hiszen senki sem állította azt, amit ő most is cáfolt. A Volán azt válaszolta, hogy még tárgyalnak, a polgármester is azt mondja, a közgyűlés is azt szavazta meg, hogy a polgármester még bármit letárgyalhat.

Eddig nem volt pénz, most ingatlanvásárlásra került 700 millió

Végül nyílt ülésen tárgyalta meg a győri közgyűlés azt a javaslatot, amely alapján a Győr-Szol Zrt. 700 millió forintot fizet a Bécsi kapu téri Schäffer-házat birtokló Püspökvár Kft.-ért, aminek a Borkai-érából ismert Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, Somogyi János vállalkozó és Grászli Bernadett volt múzeumigazgató a tulajdonosa. Eredetileg zárt ülést javasolt a fideszes többségű bizottság, de aztán a közgyűlésen maguk a fideszes képviselők is nemet nyomtak a zárt ülésre.

A javaslat vitájában (1 óra 25 perctől) Pollreisz Balázs (MSZP) arról beszélt: örül, hogy Győr vagyona gyarapodik, de furcsának tartja, hogy az egész évben gyengélkedő Győr-Szol Zrt. 700 millió forintot költ most erre, miközben épp az előző hónapban emelték meg az önkormányzati bérlakások lakbéreit azért is, mert nincs pénze a Győr-Szolnak. 

„Van egy cégünk, akinek nem győzünk hitelt felvenni, lett egy kis pénze, megveszünk egy baráti ügyvédtől egy ingatlant úgy, hogy azt sem tudjuk, hogy mire akarjuk majd használni” 

– mondta Pollreisz. Ő azt javasolta egyébként, hogy inkább a Győr Projekt vásárolja meg az ingatlant, amire adjon neki a város pénzt, a Győr-Szolhoz befolyt pluszbevételt pedig másra kéne költeni.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) is úgy látja, hogy ezt az ingatlant vissza kell szereznie a városnak, de nem érti, hogy van az, hogy egész évben arról volt szó, hogy nincs pénz, most pedig erre mégis akadt. Szerinte a vagyontárgyat egyébként túlértékelték, és ha fel is újítják, sok-sok pénzért kell majd üzemeltetni. Ő abban bízott, hogy a Napóleon-házhoz előbb kap forrást a város, hiszen az is felújításra szorul.

Borsi Róbert (Fidesz) megróbálta tisztázni, hogy miért szavazott az általa vezetett bizottság javaslata ellen: szerinte az idő rövidsége miatt nem volt alkalmuk, hogy eldöntsék, zárt ülés kell-e ebben az ügyben. Örül, hogy a közgyűlés nyilvánosan tárgyalja, de a bizottság szerinte megfontoltan döntött, amikor zárt ülést tartott.

Az egykori frakcióvezető ezután meglepő kijelentést tett: szerinte nem igaz, hogy nem volt pénze a városnak az elmúlt időszakban.

Azért is érdekes ez, mert a nyár közepe óta erről nem az ellenzék, az újságírók, vagy a kommmentelők beszéltek, hanem maga Dézsi Csaba András polgármester:

  • a Győrkőcfesztiválon: „A gyerekektől azt szeretném kérni, hogy ebben a három napban a várost úgy vezessék, hogy egy kis pénzt szerezzetek a városnak légyszíves, mert annak fogytán vagyunk.”
  • a rádióban: „A város pénzügyeivel kapcsolatban Dézsi polgármester elmondta: már nem takarékoskodásról van szó, hanem vészhelyzeti forgatókönyvről, ahhoz hasonlította a helyzetet, amikor fiatalkorában a zsebében turkált, hogy hol maradt egy kis pénz. Ugyanez van most nagyban – mondta a polgármester, aki ezután kifejtette, miken gondolkoznak, például azon, hogy milyen intézményeket lehet bezárni. Kifejtette: Győrben az elmúlt húsz évben az volt a kérdés, hogy mire költsük a plusz pénzt, most viszont nem ez a kérdés, hanem hogy miből fizessük ki a villany- és gázszámlákat.”;
  • interjúban: „Ha Győrben eddig hanyatt dőltél, akkor egy pénzeszsákra estél. Ma már nem így van.”;
  • a Győr-Szol és a Győr-Projekt gyakorlatilag csődben vagy csődközeli helyzetben van, a napi működésre kellett hitelt felvenniük.

Borsi nem tud egyetérteni egyet azzal, hogy ne költsünk semmire, amíg nincs vége a jelenlegi gazdasági helyzetnek. Elmondta: nem érti, hogy Pollreisz – miközben tudjuk, milyen helyzetben van a cég – rá akarja terhelni ezt a Győr-Projektre, ami azért érdekes, mert a Győr-Szol a jelek szerint pont ugyanolyan helyzetben van egyébként mint a Győr Projekt, ott ez mégsem zavarja hozzászólása alapján az egykori fideszes frakióvezetőt. Pollreisz korrigálta később, és elismételte, hogy ő azt mondta: adjon a város pénzt a Győr Projektnek, ha kell neki az ingatlan.

Bárány István (független) azt mondta: meglepte, hogy nem derül ki a javaslatból, hogy mi alapján tudjuk, hogy 700 millió forintot kell érte fizetni – az előterjesztésből nem derül ki, hogy mi az üzleti terv, mi és hogyan fog itt megvalósulni.

Dézsi polgármester annyit kommentált: egy történelmi emléket próbálnak megmenteni a városnak, mert fontos dolog az, hogy maradandó értékeket is szerezzen a város.

A javaslatra Balla Jenő nemet nyomott, Pollreisz Balázs, Bárány István, Glázer Tímea tartózkodott, a jelenlévő fideszes képviselők, illetve a Civilek Győrért képviselői megszavazták a javaslatot.

Nyitóképünk illusztráció, tavalyelőtt, a világjárvány idején készült, de a polgármester mai mondásához is passzol.

Szólj hozzá!

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.