Dézsi polgármester kórokozókhoz hasonlította azokat, akik szerinte álhíreket terjesztenek

Pintér Bence 2022-12-20 16:15:00
Közben áment mondott a közgyűlés arra, hogy az egész évben nehéz anyagi helyzetben lévő Győr-Szol 700 milliót költsön Rákosfalvy Zoltán ingatlanának megvásárlására.

Összeült a győri közgyűlés kedden, rengeteg témáról volt szó, többek között a buszközlekedésről is, amelynek kapcsán Pollreisz Balázs (MSZP) érdeklődött arról, hogy pontosan mi is a helyzet a volános tárgyalással, mennyibe fog kerülni a tömegközlekedés biztosítása jövőre. Erre végül nem volt hajlandó válaszolni Dézsi Csaba András polgármester és Szeles Szabolcs, előbbi csak azt mondta, hogy január 1-től változatlan a menetrend, utóbbi főleg kioktató válaszokkal kerülte meg a kérdéseket.

Arról is szó esett, hogy a város most két évre kötne szerződést a Volánnal, majd tíz évre hirdetné meg a tömegközlekedés szervezését, mert olyan időtávon már lehet, hogy kialakulna verseny különböző cégek között. Balla Jenő (Összefogás Győrért) erre azt mondta, hogy szerinte azért nem kéne ennyire megkötni esetleges következő polgármesterek kezét.

Dézsi polgármester aztán ismét „álhírezni” kezdett, elég egyértelműen utalva lapunk cikkére, amiben a Volán egyik javaslatáról számoltunk be, majd

a polgármester érdekes okfejtésben bontotta ki, hogy a szerinte álhírterjesztők olyanok, mint a kórokozók.

A felvételen kb. 44 perctől látható ez az egész, a kórokozózás konkrétan 52 percnél volt. A polgármester korábban arra hivatkozva mondta le az interjút, amit velünk beszélt meg, miután többször elmenekült a kameránk elől, hogy egy magán Facebook-oldalán közzétett posztban összehasonlítottuk az Austin Powers-filmek képzeletbeli főgonoszával, Dr. Genyával, ehhez képest érdekes, hogy ő a neki nem tetszó politikusokat, újságírókat kórokozókhoz hasonlítja.

Korábban kifejtettük már, hogy a polgármesternek egyébként eleddig egy álhírt sem igazán sikerült egyébként lelepleznie, hiszen senki sem állította azt, amit ő most is cáfolt. A Volán azt válaszolta, hogy még tárgyalnak, a polgármester is azt mondja, a közgyűlés is azt szavazta meg, hogy a polgármester még bármit letárgyalhat.

Eddig nem volt pénz, most ingatlanvásárlásra került 700 millió

Végül nyílt ülésen tárgyalta meg a győri közgyűlés azt a javaslatot, amely alapján a Győr-Szol Zrt. 700 millió forintot fizet a Bécsi kapu téri Schäffer-házat birtokló Püspökvár Kft.-ért, aminek a Borkai-érából ismert Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, Somogyi János vállalkozó és Grászli Bernadett volt múzeumigazgató a tulajdonosa. Eredetileg zárt ülést javasolt a fideszes többségű bizottság, de aztán a közgyűlésen maguk a fideszes képviselők is nemet nyomtak a zárt ülésre.

A javaslat vitájában (1 óra 25 perctől) Pollreisz Balázs (MSZP) arról beszélt: örül, hogy Győr vagyona gyarapodik, de furcsának tartja, hogy az egész évben gyengélkedő Győr-Szol Zrt. 700 millió forintot költ most erre, miközben épp az előző hónapban emelték meg az önkormányzati bérlakások lakbéreit azért is, mert nincs pénze a Győr-Szolnak. 

„Van egy cégünk, akinek nem győzünk hitelt felvenni, lett egy kis pénze, megveszünk egy baráti ügyvédtől egy ingatlant úgy, hogy azt sem tudjuk, hogy mire akarjuk majd használni” 

– mondta Pollreisz. Ő azt javasolta egyébként, hogy inkább a Győr Projekt vásárolja meg az ingatlant, amire adjon neki a város pénzt, a Győr-Szolhoz befolyt pluszbevételt pedig másra kéne költeni.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) is úgy látja, hogy ezt az ingatlant vissza kell szereznie a városnak, de nem érti, hogy van az, hogy egész évben arról volt szó, hogy nincs pénz, most pedig erre mégis akadt. Szerinte a vagyontárgyat egyébként túlértékelték, és ha fel is újítják, sok-sok pénzért kell majd üzemeltetni. Ő abban bízott, hogy a Napóleon-házhoz előbb kap forrást a város, hiszen az is felújításra szorul.

Borsi Róbert (Fidesz) megróbálta tisztázni, hogy miért szavazott az általa vezetett bizottság javaslata ellen: szerinte az idő rövidsége miatt nem volt alkalmuk, hogy eldöntsék, zárt ülés kell-e ebben az ügyben. Örül, hogy a közgyűlés nyilvánosan tárgyalja, de a bizottság szerinte megfontoltan döntött, amikor zárt ülést tartott.

Az egykori frakcióvezető ezután meglepő kijelentést tett: szerinte nem igaz, hogy nem volt pénze a városnak az elmúlt időszakban.

Azért is érdekes ez, mert a nyár közepe óta erről nem az ellenzék, az újságírók, vagy a kommmentelők beszéltek, hanem maga Dézsi Csaba András polgármester:

  • a Győrkőcfesztiválon: „A gyerekektől azt szeretném kérni, hogy ebben a három napban a várost úgy vezessék, hogy egy kis pénzt szerezzetek a városnak légyszíves, mert annak fogytán vagyunk.”
  • a rádióban: „A város pénzügyeivel kapcsolatban Dézsi polgármester elmondta: már nem takarékoskodásról van szó, hanem vészhelyzeti forgatókönyvről, ahhoz hasonlította a helyzetet, amikor fiatalkorában a zsebében turkált, hogy hol maradt egy kis pénz. Ugyanez van most nagyban – mondta a polgármester, aki ezután kifejtette, miken gondolkoznak, például azon, hogy milyen intézményeket lehet bezárni. Kifejtette: Győrben az elmúlt húsz évben az volt a kérdés, hogy mire költsük a plusz pénzt, most viszont nem ez a kérdés, hanem hogy miből fizessük ki a villany- és gázszámlákat.”;
  • interjúban: „Ha Győrben eddig hanyatt dőltél, akkor egy pénzeszsákra estél. Ma már nem így van.”;
  • a Győr-Szol és a Győr-Projekt gyakorlatilag csődben vagy csődközeli helyzetben van, a napi működésre kellett hitelt felvenniük.

Borsi nem tud egyetérteni egyet azzal, hogy ne költsünk semmire, amíg nincs vége a jelenlegi gazdasági helyzetnek. Elmondta: nem érti, hogy Pollreisz – miközben tudjuk, milyen helyzetben van a cég – rá akarja terhelni ezt a Győr-Projektre, ami azért érdekes, mert a Győr-Szol a jelek szerint pont ugyanolyan helyzetben van egyébként mint a Győr Projekt, ott ez mégsem zavarja hozzászólása alapján az egykori fideszes frakióvezetőt. Pollreisz korrigálta később, és elismételte, hogy ő azt mondta: adjon a város pénzt a Győr Projektnek, ha kell neki az ingatlan.

Bárány István (független) azt mondta: meglepte, hogy nem derül ki a javaslatból, hogy mi alapján tudjuk, hogy 700 millió forintot kell érte fizetni – az előterjesztésből nem derül ki, hogy mi az üzleti terv, mi és hogyan fog itt megvalósulni.

Dézsi polgármester annyit kommentált: egy történelmi emléket próbálnak megmenteni a városnak, mert fontos dolog az, hogy maradandó értékeket is szerezzen a város.

A javaslatra Balla Jenő nemet nyomott, Pollreisz Balázs, Bárány István, Glázer Tímea tartózkodott, a jelenlévő fideszes képviselők, illetve a Civilek Győrért képviselői megszavazták a javaslatot.

Nyitóképünk illusztráció, tavalyelőtt, a világjárvány idején készült, de a polgármester mai mondásához is passzol.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.