Nappali fényesség sötétedés után - Úgy tűnik, a szombathelyi focipályákon nyoma sincs a rezsidémonnak

Farkas Bazsi 2022-11-18 10:39:07
Míg az önkormányzatok a közvilágítás akár teljes megszüntetése mellett is dönthetnek, az állami pénzen működő focipályákon villanyfényben edzenek a sportolók.

A múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, ami lehetővé teszi a települési vezetőknek, hogy saját hatáskörben döntsenek arról, milyen módon üzemeltetik tovább a közvilágítást

Szombathely úgy döntött nem nyúl hozzá a közvilágításhoz, azonban az adventi ünnepi fények csupán este 11 óráig világítanak. 

Komló városvezetése ezzel szemben úgy döntött, hogy vállalják a 7-8 millió forintos költségét annak, hogy a városban csak minden második kandeláber adjon fényt. Így próbálnak spórolni.

A kormányzati vezetők közül a KDNP frakcióvezetője Simcskó István is hasonló spórolásról számolt be. A politikus kicsavarta a csillár minden második izzóját.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig két akváriumából szüntett meg egyet. Szerinte ugyanis az akváriumi nagyüzem rengeteg áramot fogyaszt, így aranyhalait az egyik barátjának kerti tavába szállította át.

Úgy tűnik a spóroláson egyelőre nem kell gondolkodnia Szombathely két labdarúgó utánpótlás műhelyének. Tegnap este jártuk végig a pályákat, és a Haladás Sportkomplexum valamint az Illés Labdarúgó Akadémia edzőpályáin is teljes üzemben világítottak a reflektoron.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A Haladásnál ottjártunkkor azt látszott, hogy a két centerpályán, pályánként 10-20 gyerek tartózkodik, a harmadik kispályán pedig hasonlóan kis csoportban folyik a tréning.

Az Illés Akadémián is minden pályán világítottak a reflektorok. Hogy itt pontosan hányan edzettek, azt nem láttuk.

Mind a két létesítmény állami pénzből működik. Az Akadémia - mivel nemzeti sportstraégiailag kiemelt intézmény - közvetlenül a minisztériumtól kapja a működési támogatást. Ez az elmúlt két évben összesen 4 milliárd 692 millió 685 ezer 274 forintnyi közpénzt emésztett fel.

A Haladás VSE-nél kicsit bonyolultabb a helyzet. Korábban az egyesület is állami támogatást kapott. Évente 300 millió forintot kaptak a központi költségvetésből, amiből aztán kifizették a Sportkomplexum bérleti díját, vagyis fedezték a létesítmény fenntartását. A Sportkomplexumot már jelenleg közvetlenül az állam tartja fenn, hogy ebben a modellben a HVSE mikét fizet bérleti díjat és a pályák világítását így most ki fizeti ezt nem tudjuk. Éppen ezért kérdéseket küldtünk a Haladás VSE-nek, hogy megtudjuk mennyibe kerül a reflektorok üzemeltetése, és szükséges-e vagy egyáltalán gondolkodnak-e abban, hogy milyen módon tudnának spórolni.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Hasonló kérdéseket küldtünk az Illés Akadémiának is. Amennyiben válaszokat kapunk, jelentkezni fogunk.

Az akadémiákon látott villanyfény azért is érdekes, mivel nemrég az NB I és az NB II csapatai közösen fordultak kéréssel az MLSZ felé annak érdekében, hogy a bajnoki találkozókon ne kelljen villanyfényben játszaniuk, ezzel is spórolva a büdzséjükön.

Tegnap egyébként körutazásunk során a Király Sportlétesítményhez is elautóztunk itt sötétek voltak a pályák. Talán nem véletlen. Ugyan a létesítmény összesen 5 milliárd forintnyi közpénzből épült meg, ám az üzemeltetést már a Király Sportegyesületnek, saját pénzből kell megoldania.

Úgy tűnik, hogy a pályák világításának kérdése nem csak szerkesztőséget érdekli. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdést nyújtott be, hogy érdeklődjön a témában.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.