Nappali fényesség sötétedés után - Úgy tűnik, a szombathelyi focipályákon nyoma sincs a rezsidémonnak

Farkas Bazsi 2022-11-18 10:39:07
Míg az önkormányzatok a közvilágítás akár teljes megszüntetése mellett is dönthetnek, az állami pénzen működő focipályákon villanyfényben edzenek a sportolók.

A múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, ami lehetővé teszi a települési vezetőknek, hogy saját hatáskörben döntsenek arról, milyen módon üzemeltetik tovább a közvilágítást

Szombathely úgy döntött nem nyúl hozzá a közvilágításhoz, azonban az adventi ünnepi fények csupán este 11 óráig világítanak. 

Komló városvezetése ezzel szemben úgy döntött, hogy vállalják a 7-8 millió forintos költségét annak, hogy a városban csak minden második kandeláber adjon fényt. Így próbálnak spórolni.

A kormányzati vezetők közül a KDNP frakcióvezetője Simcskó István is hasonló spórolásról számolt be. A politikus kicsavarta a csillár minden második izzóját.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig két akváriumából szüntett meg egyet. Szerinte ugyanis az akváriumi nagyüzem rengeteg áramot fogyaszt, így aranyhalait az egyik barátjának kerti tavába szállította át.

Úgy tűnik a spóroláson egyelőre nem kell gondolkodnia Szombathely két labdarúgó utánpótlás műhelyének. Tegnap este jártuk végig a pályákat, és a Haladás Sportkomplexum valamint az Illés Labdarúgó Akadémia edzőpályáin is teljes üzemben világítottak a reflektoron.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A Haladásnál ottjártunkkor azt látszott, hogy a két centerpályán, pályánként 10-20 gyerek tartózkodik, a harmadik kispályán pedig hasonlóan kis csoportban folyik a tréning.

Az Illés Akadémián is minden pályán világítottak a reflektorok. Hogy itt pontosan hányan edzettek, azt nem láttuk.

Mind a két létesítmény állami pénzből működik. Az Akadémia - mivel nemzeti sportstraégiailag kiemelt intézmény - közvetlenül a minisztériumtól kapja a működési támogatást. Ez az elmúlt két évben összesen 4 milliárd 692 millió 685 ezer 274 forintnyi közpénzt emésztett fel.

A Haladás VSE-nél kicsit bonyolultabb a helyzet. Korábban az egyesület is állami támogatást kapott. Évente 300 millió forintot kaptak a központi költségvetésből, amiből aztán kifizették a Sportkomplexum bérleti díját, vagyis fedezték a létesítmény fenntartását. A Sportkomplexumot már jelenleg közvetlenül az állam tartja fenn, hogy ebben a modellben a HVSE mikét fizet bérleti díjat és a pályák világítását így most ki fizeti ezt nem tudjuk. Éppen ezért kérdéseket küldtünk a Haladás VSE-nek, hogy megtudjuk mennyibe kerül a reflektorok üzemeltetése, és szükséges-e vagy egyáltalán gondolkodnak-e abban, hogy milyen módon tudnának spórolni.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Hasonló kérdéseket küldtünk az Illés Akadémiának is. Amennyiben válaszokat kapunk, jelentkezni fogunk.

Az akadémiákon látott villanyfény azért is érdekes, mivel nemrég az NB I és az NB II csapatai közösen fordultak kéréssel az MLSZ felé annak érdekében, hogy a bajnoki találkozókon ne kelljen villanyfényben játszaniuk, ezzel is spórolva a büdzséjükön.

Tegnap egyébként körutazásunk során a Király Sportlétesítményhez is elautóztunk itt sötétek voltak a pályák. Talán nem véletlen. Ugyan a létesítmény összesen 5 milliárd forintnyi közpénzből épült meg, ám az üzemeltetést már a Király Sportegyesületnek, saját pénzből kell megoldania.

Úgy tűnik, hogy a pályák világításának kérdése nem csak szerkesztőséget érdekli. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdést nyújtott be, hogy érdeklődjön a témában.

Szólj hozzá!

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.