Nem világos, hogy milyen alapon akar Dézsi polgármester 5,2 milliós jutalmat felvenni

Pintér Bence 2022-10-19 07:31:00
A Közrendvédelmi és Közigazgatási Bizottság elé került a javaslat, amely szerint jár a 35 éves jubileumi jutalom a polgármesternek, de hogy mi alapján, az talány.

Váratlanul a győri önkormányzat Közrendvédelmi és Közigazgatási Bizottsága elé került egy javaslat, amely szerint

Dézsi Csaba András polgármester megkapja a 35 év közszolgálati tisztviselői szolgálatért járó, az ő esetében 5,2 millió forintot jelentő jubileumi jutalmat. Nem világos azonban, hogy mi alapján gondolja, hogy az jár neki.

(Korábban azt írtuk, hogy a polgármester igényelte ezt a támogatást, de a győri jegyző tájékoztatott minket, hogy ez nem volt pontos, mivel ezt a jutalmat nem igényelni kell, ez automatikusan jár. Cikkünk a jegyző és a polgármester válaszáról itt olvasható.)

A jutalom ugyanis meghatározott munkakörökben eltöltött évek után adható. A vonatkozó törvény alapján annak jár, aki

  • a Miniszterelnöki Hivatal, a minisztériumok és országos hatáskörű szervek (és területi, helyi szerve, a köztársasági megbízott hivatala, valamint a helyi önkormányzat képviselő-testületének hivatala, hatósági igazgatási társulása, a körjegyzőség (a továbbiakban együtt: képviselő-testület hivatala) köztisztviselőinek, ügykezelőinek és fizikai alkalmazottja (1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról);
  • a Miniszterelnökség, a minisztériumok, a kormányhivatalok, a központi hivatalok, a kormányhivatalok és a központi hivatalok területi, helyi szerve, a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére hatáskörrel rendelkező szerv, a Rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, a büntetésvégrehajtás és a katasztrófavédelem szervei, valaminta Nemzeti Hírközlési Hatóság kormánytisztviselője és kormányzati ügykezelője, a minisztérium és a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára és helyettes államtitkára (2010. évi LVIII. törvény a kormánytisztviselők jogállásáról);
  • a fővárosi és megyei kormányhivatalok állami tisztviselője és állami ügykezelője (2016. évi LII. törvény az állami tisztviselőkről);
  • Köztársasági Elnöki Hivatal, az Alkotmánybíróság Hivatala, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága, a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, a Közbeszerzési Hatóság, a Nemzeti Választási Iroda, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala, az Országos Atomenergia Hivatal, az Integritás Hatóság (2019. évi CVII. törvény a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról)
  • vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál van adó- és vámhatósági szolgálati jogviszonyban vagy munkaviszonyban.

Ezek alapján Dézsi Csaba Andrásnak polgármesterként és alpolgármesterként van 6,5 év jogviszonya (ebbe az önkormányzati képviselőség nem számít bele, és ha azt számolnánk, akkor is csak 28 éve lenne).

A polgármester valószínűleg az orvosként, azaz közalkalmazottként és egészségügyi szolgálati jogviszonyban ledolgozott éveit akarja beszámolni a 35 évbe, ez azonban egy teljesen másik rendszer.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal rendelkezők ún. szolgálati elismerést kaphatnak huszonöt, harminc vagy negyven év jogviszony után – ahogy a közalkalmazottak is, amely körbe tartoztak korábban az egészségügyi dolgozók –, de első ránézésre semmi nem utal arra, hogy ez a két különböző jutalom egybevonható lenne, vagy az egyikhez elszámolható jogviszonyt bele lehetne számolni a másikba – nem kizárt persze, hogy van ilyen rendelkezés, amit nem találtunk meg. De ha van, arra a bizottság elé került rendelet sem utal részletesen, annak indoklásában ennyi áll:

A szöveg csak a 2011-es köztisztviselői törvényre hivatkozik, másra nem. Az alapján pedig önmagában nem úgy tűnik, hogy járna a jutalom a polgármesternek, hiszen mint említettük, csak 6,5 év jogviszonya van.

Ha viszont mégis beleszámítanak valahogyan orvosként eltöltött évei, akkor felmerül a kérdés, hogy közalkalmazottként felvette-e a 30 éves jubileumkor járó háromhavi bérét, és ha igen, akkor megfelel-e a törvény szellemének, ha erre a jogviszonyra hivatkozva most ismét felveszi azt.

Ezt továbbgondolva felmerül az a kérdés is, hogy amikor mindkét helyen eléri a 40 éves jogviszonyt – ha mondjuk öt év múlva is polgármester lesz – akkor mindkét helyen egyszerre fel fogja-e venni az 5-5 havi illetményt?

A polgármesternek egyébként 1,5 millió forint a jövedelme orvosként a kórháztól, egyetemi tanárként 594 ezer forintot keres, az egyetem kuratóriumának tagjaként pedig ismét 1,5 millió forintot. Vagyonnyilatkozatában jövedelmei között nem szerepel feltüntetve a polgármesteri tiszteletdíj, ami idén már 1,3 millió forint körül van. Összesen tehát egy hónapban bruttó 4,9 millió forintot keres a polgármester.

A város egyébként év eleje óta pénzügyi gondokkal küzd: azzal indult a spórolás még tavasszal, hogy elvették az óvónők ingyenes ebédjét, illetve ruhapénzét, valamint az óvodai csoportokban a kézműves ezsközök beszerzésére szánt összeget.

Megkérdeztük a bizottság elnökét, a fideszes Kovács Tamást, illetve a polgármestert és a jegyzőt, hogy pontosan miért érzi feljogosítva magát a polgármester erre a jutalomra, amint kapunk választ, megírjuk.

Szólj hozzá!

Elegáns és stílusos falat szeretnél? Nézd meg, mi rejlik a tapétákban!

A tapéták napjainkban már nagyon széles választékban kaphatók az üzletek polcain. Ha szeretnél valami újat és izgalmasat csempészni a szobák falára, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben egy kis ajánlót találsz a tapéták típusairól és anyagáról, hogy segítséget kapj terveid megvalósításához.

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.