Dézsi az 5,2 milliós jutalomról: „Adjam vissza, vagy vegyek belőle mindenkinek öt gombóc fagyit?”

Pintér Bence 2022-10-20 14:18:57
A jegyző pótolta a határozatban elmaradt levezetést. amiből kiderül, hogy orvosként eltöltött éveivel együtt jön ki a 35 év a polgármesternek – erre lehetőséget ad a jogszabály.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Dézsi Csaba András polgármester hamarosan 5,2 millió forintos jubileumi jutalmat kap, ami a 35 év közszolgálati tisztviselői szolgálatért jár. Azonban a Közrendvédelmi és Közigazgatási Bizottsága elé került javaslatból egyáltalán nem volt világos, hogy mi alapján kapja meg ezt a polgármester, aki alpolgármesterként négy, polgármesterként két és fél évig tevékenykedett.

Azt gyanítottuk, hogy orvosoként, azaz közalkalmazottként eltöltött évei számítanak ide, de nem volt világos, hogy mi alapján.

A győri jegyző, Nagyné Dr. László Edit tájékoztatása alapján feltételezésünk helyesnek bizonyult, a vonatkozó törvény egyik pontja szerint ugyanis beleszámít a közalkalmazotti jogviszony is 35 évbe.

Ez azért nem világos elsőre a jelenlegi törvényszövegek szerint, mert a közalkalmazotti törvény, amire az idézett törvény hivatkozik, jelenleg nem vonatkozik az egészségügyi dolgozókra, hiszen ők 2020 óta újfajta jogviszonyban dolgoznak, és a közalkalmazotti törvény hatálya alól kikerültek.

Kiigazította a jegyző aztán azt, hogy ezt a polgármester igényelte volna, mivel ezt a jutalmat nem igényelni kell, hanem automatikusan jár neki, és a költséget be is tervezték év elején a költségvetésbe. Szerinte nem érvényes az a kitétel, ami szerint ha máshol már megkapta ezt a jutalmat, akkor nem kaphatja meg, mivel az orvosoknál a 35. évnél nem, csak a 30. és a 40. évnél jár jutalom.

Feltettünk még pár kérdést az üggyel kapcsolatban, ugyanis érdekesnek tűnik, hogy a Dézsi polgármesternek egyszer járt orvosként egy 30 éves szolgálati elismerés, majd ugyanaz a harminc év a polgármesterséggel együtt újra feljogosítja arra, hogy nagy összegű jutalmat vegyen fel. Ez most kevésbé domborodik ki, hiszen mint azt írtuk, az orvosoknál nincsen a 35. évnél jutalom, de a 40. évnél mind polgármesterként, mind orvosként járna Dézsi polgármesternek jutalom: illetményének ötszöröse.

Arra a felvetésünkre, hogy ebben a hipotetikus helyzetben mindkét helyen megkapná-e ezt a jutalmat, a jegyző azt felelte, hogy azt az akkor érvényes és vonatkozó törvények alapján kell majd eldönteni.

Dézsi polgármester: Vegyek mindenkinek 5 gombóc fagyit?

Dézsi Csaba András polgármester nekünk szokása szerint nem, a hvg.hunak viszont válaszolt a kérdésekre. Elmondta: a jutalom jár neki, de egyébként nem igényelné, ha igényelhetné, mert van elég pénze. „Kellene a rossebnek az a pénz. Elég jól keresek, nem is én kértem ezt a pénzt, a jegyző nyújtja be automatikusan” – mondta.

Ezután a hvg.hu újságírója rákérdezett, hogy akkor miért nem mond le róla, hiszen saját bevallása szerint jól keres, és a városnak éppen nem megy jól.

„Ha jár, akkor jár. Maga mit tenne? Adjam vissza, vagy vegyek mindenkinek 5 gombóc fagyit?” – válaszolta erre Dézsi Csaba András.

A hvg.hu azt írja: arra a felvetésre, hogy a rezsiválság miatt bezárt városi uszodákat talán, ha nem is sokáig, de ebből a pénzből is lehetett volna fűteni, vagy akár más önkormányzati célra is lehetne fordítani az összeget, a polgármester megjegyezte: a 35 év munkaviszonya után ez a mostani jutalom havi mindössze 12 ezer forint, ha leosztja, márpedig „én abból élek, hogy szorgalmas vagyok”.

„Ennél én sokkal többet adakozok. Egymillió forint alatt nem adok és csak egyet kérek, hogy ne mondják el, hogy én adtam” – nyilatkozta a polgármester.

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.