Dézsi az 5,2 milliós jutalomról: „Adjam vissza, vagy vegyek belőle mindenkinek öt gombóc fagyit?”

Pintér Bence 2022-10-20 14:18:57
A jegyző pótolta a határozatban elmaradt levezetést. amiből kiderül, hogy orvosként eltöltött éveivel együtt jön ki a 35 év a polgármesternek – erre lehetőséget ad a jogszabály.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Dézsi Csaba András polgármester hamarosan 5,2 millió forintos jubileumi jutalmat kap, ami a 35 év közszolgálati tisztviselői szolgálatért jár. Azonban a Közrendvédelmi és Közigazgatási Bizottsága elé került javaslatból egyáltalán nem volt világos, hogy mi alapján kapja meg ezt a polgármester, aki alpolgármesterként négy, polgármesterként két és fél évig tevékenykedett.

Azt gyanítottuk, hogy orvosoként, azaz közalkalmazottként eltöltött évei számítanak ide, de nem volt világos, hogy mi alapján.

A győri jegyző, Nagyné Dr. László Edit tájékoztatása alapján feltételezésünk helyesnek bizonyult, a vonatkozó törvény egyik pontja szerint ugyanis beleszámít a közalkalmazotti jogviszony is 35 évbe.

Ez azért nem világos elsőre a jelenlegi törvényszövegek szerint, mert a közalkalmazotti törvény, amire az idézett törvény hivatkozik, jelenleg nem vonatkozik az egészségügyi dolgozókra, hiszen ők 2020 óta újfajta jogviszonyban dolgoznak, és a közalkalmazotti törvény hatálya alól kikerültek.

Kiigazította a jegyző aztán azt, hogy ezt a polgármester igényelte volna, mivel ezt a jutalmat nem igényelni kell, hanem automatikusan jár neki, és a költséget be is tervezték év elején a költségvetésbe. Szerinte nem érvényes az a kitétel, ami szerint ha máshol már megkapta ezt a jutalmat, akkor nem kaphatja meg, mivel az orvosoknál a 35. évnél nem, csak a 30. és a 40. évnél jár jutalom.

Feltettünk még pár kérdést az üggyel kapcsolatban, ugyanis érdekesnek tűnik, hogy a Dézsi polgármesternek egyszer járt orvosként egy 30 éves szolgálati elismerés, majd ugyanaz a harminc év a polgármesterséggel együtt újra feljogosítja arra, hogy nagy összegű jutalmat vegyen fel. Ez most kevésbé domborodik ki, hiszen mint azt írtuk, az orvosoknál nincsen a 35. évnél jutalom, de a 40. évnél mind polgármesterként, mind orvosként járna Dézsi polgármesternek jutalom: illetményének ötszöröse.

Arra a felvetésünkre, hogy ebben a hipotetikus helyzetben mindkét helyen megkapná-e ezt a jutalmat, a jegyző azt felelte, hogy azt az akkor érvényes és vonatkozó törvények alapján kell majd eldönteni.

Dézsi polgármester: Vegyek mindenkinek 5 gombóc fagyit?

Dézsi Csaba András polgármester nekünk szokása szerint nem, a hvg.hunak viszont válaszolt a kérdésekre. Elmondta: a jutalom jár neki, de egyébként nem igényelné, ha igényelhetné, mert van elég pénze. „Kellene a rossebnek az a pénz. Elég jól keresek, nem is én kértem ezt a pénzt, a jegyző nyújtja be automatikusan” – mondta.

Ezután a hvg.hu újságírója rákérdezett, hogy akkor miért nem mond le róla, hiszen saját bevallása szerint jól keres, és a városnak éppen nem megy jól.

„Ha jár, akkor jár. Maga mit tenne? Adjam vissza, vagy vegyek mindenkinek 5 gombóc fagyit?” – válaszolta erre Dézsi Csaba András.

A hvg.hu azt írja: arra a felvetésre, hogy a rezsiválság miatt bezárt városi uszodákat talán, ha nem is sokáig, de ebből a pénzből is lehetett volna fűteni, vagy akár más önkormányzati célra is lehetne fordítani az összeget, a polgármester megjegyezte: a 35 év munkaviszonya után ez a mostani jutalom havi mindössze 12 ezer forint, ha leosztja, márpedig „én abból élek, hogy szorgalmas vagyok”.

„Ennél én sokkal többet adakozok. Egymillió forint alatt nem adok és csak egyet kérek, hogy ne mondják el, hogy én adtam” – nyilatkozta a polgármester.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.