Dézsi: DK- és MSZP-pártgyűlés volt a szentivániak tüntetése

Pintér Bence 2022-09-20 12:03:00
A polgármester szerint az MSZP és a DK téveszti meg a szentiváni civileket, akik hétfőn tüntettek a városháza előtt.

A keddi győr közgyűlés végén, a polgármester saját hatáskörében hozott döntései kapcsán szóba került Győrszentiván ügye, mivel ez az a napirendi pont, ahol kiderült, hogy a kisajátításról döntött már a polgármester. Ennek kapcsán Pollreisz Balázs szólalt fel, kiemelve, hogy és név szerinti szavazást kért a napirendi pontban, elmondva azt a korábbi megszólalásra utalva, hogy a szentiváni civilek külöjn kérték, még augusztus elején, hogy ne segítsenek ellenzéki politikusok semmiben, és ezt ők egyébként tiszteletben is tartották.

Hétfőn több százan tüntettek az Ipari Park szentiváni bővítése ellen a városháza előtt.

Dézsi Csaba András polgármester szerint, „ahogy elnézte”, főleg MSZP-, DK-tagok és -politikusok vettek részt a szentivániak tüntetésén, és pofátlanságnak tartja, hogy odamentek, szerinte ez egy DK- és MSZP-pártgyűlés volt.

Ezután arról beszélt, hogy a korábbi petíció három pontjából egyet már teljesítettek is, szerinte ez példátlan dolog, és ez is jelzi, hogy együttműködnének a civilekkel, szerinte ezt rontja el, hogy ellenzéki politikusok is kimentek egy tüntetésre. Pollreisz Balázs jelezte, hogy ő már 2020-ban javaslatot tett a légszennyezettségmérő beszerzésére, ami akkor be is került a költségvetésbe, de aztán a polgármester a covid miatt kivette, majd 2021-ben már csak simán lesöpörte az asztalról.

A polgármester szerint az is felháborító, hogy Pollreisz Balász ijesztgeti az embereket, provokátorként viselkedik, jószándékú embereket tévesztenek meg pártpolitikai megfontolásokból. A polgármester szerint ez aljasság, és ő egyébként jobban ért ehhez, mert ő üzemorvos. Dézsi kitért arra, hogy „szép”, hogy Balogh József volt polgármester is ott volt, miközben ő henceg azzal, hogy az Ipari Parkot idehozta Győrszentiván tövébe. „Ez egy MSZP-s paródia” – mondta. Kifejtette, hogy ő csak a győrszentiváni és győri polgárokat akarja képviselni, és semmi fix megállapodás nincs akkumulátorgyárról, ezzel csak az ördögöt festik a falra. Glázer Tímea is felszólalt, és azt mondta, hogy amit a polgármester mond, az egyszerűen nem igaz.

Sik Sándor helyi fideszes képviselő is felszólalt, de érdemi dolgot valójában nem tett hozzá a kérdéshez, csak azt fejtegette, hogy még nem történt kisajátítás, csak a polgármester hozzájárult, hogy történni fog, és azt is megindokolta, hogy jelen formájában miért nem tudja támogatni ezeket a határozatokat.

Ki meri valaki mondani, hogy nem lesz akkumulátorgyár?

Balla Jenő független képviselő azt mondta: a városvezetés nem kommunikál megfelelően a helyi lakosokkal. Azt kérdezte: ki tudjuk mondani, hogy nem fog itt épülni akkumultorgyár? Hozzátette: ő elmegy a keddi lakossági fórumra is; Glázer Tímea jelezte, hogy ő is elmegy, és megkérdezte a polgármestert, hogy ő elmegy-e.

Dézsi polgármester szerint az mondjon valamit az akkumulátorgyárra, aki ezt először bedobta, és az nem ő volt; a lakossági fórumra pedig nem ér rá elmenni, mert Budapestre megy tárgyalni. A jegyző asszony fog elmenni.

Tehát nem mondta ki, hogy biztosan nem lesz akkumulátorgyár a területen. Ezután Pollreisz Balázs megkérdezte ugyanezt a Győri Térségfejlesztő és Projektmenedzsment Kft. képviselőitől, mivel a polgármester azt mondta, hogy ők kezelik a projektet. Csörgits Lajos, a GYTP jogásza, volt aljegyző jelent meg, és elbagatellizálta a kérdést. Glázer Tímea ezután megkérdezte Csörgits Lajost, hogy ki és miért kérte a GIPZ, tehát a különösen veszélyes ipari terület besorolást. Csörgits Lajos elmondta: ezt a kormány döntötte el. A polgármester ekkor rákérdezett, hogy az enyhébb, GIPE-besorolásban lehetne-e akkumulátorgyárat építen – korábban ő azt állította, hogy igen.

Csörgits azt mondta, hogy nincs kialakult gyakorlat, de várhatóan a GIPZ besorolás kell majd a jövőben az akkumulátorgyárak építéséhez.

Glázer Tímea ezután tovább ütötte a vasat, megkérdezte, hogy akik tárgyalnak, azok megkérdezték-e miért van szükség GIPZ-besorolásra, mire a polgármester azt mondta, hogy erről az országgyűlési képviselőket kell megkérdezni.

Pollreisz úgy összegzett: van egy döntés, hogy bővüljön az Ipari Park, de azt sem tudjuk mi folyik itt. Dézsi erre elmondta, hogy ez a legnagyobb Ipari Park-fejlesztés a város történetében, és hogy semmi olyat nem fog megengedni, ami káros lehet az emberek egészségére. Szerinte ez a terület nem is a lakóházak mellett van, és az is garancia szerinte, hogy ott az Audi logisztika mellette, hiszen szerinte senki nem gondolhatja, hogy egy német vállalat olyan céget engedne maga mellé, ami károsítja a dolgozói egészségét.

Végül a közgyűlés leszavazta a név szerinti szavazást, csak Balla Jenő, Bárány István, Glázer Tímea, Pollreisz Balázs és Sik Sándor szavazott mellette, Fodor Roland pedig tartózkodott. A Fidesz és a Civilek Győrért leszavazta a név szerinti szavazást; ezután pedig sima szavazással elfogadták a közgyűlés a polgármester saját hatáskörében hozott döntéseket.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.