Dézsi: DK- és MSZP-pártgyűlés volt a szentivániak tüntetése

Pintér Bence 2022-09-20 12:03:00
A polgármester szerint az MSZP és a DK téveszti meg a szentiváni civileket, akik hétfőn tüntettek a városháza előtt.

A keddi győr közgyűlés végén, a polgármester saját hatáskörében hozott döntései kapcsán szóba került Győrszentiván ügye, mivel ez az a napirendi pont, ahol kiderült, hogy a kisajátításról döntött már a polgármester. Ennek kapcsán Pollreisz Balázs szólalt fel, kiemelve, hogy és név szerinti szavazást kért a napirendi pontban, elmondva azt a korábbi megszólalásra utalva, hogy a szentiváni civilek külöjn kérték, még augusztus elején, hogy ne segítsenek ellenzéki politikusok semmiben, és ezt ők egyébként tiszteletben is tartották.

Hétfőn több százan tüntettek az Ipari Park szentiváni bővítése ellen a városháza előtt.

Dézsi Csaba András polgármester szerint, „ahogy elnézte”, főleg MSZP-, DK-tagok és -politikusok vettek részt a szentivániak tüntetésén, és pofátlanságnak tartja, hogy odamentek, szerinte ez egy DK- és MSZP-pártgyűlés volt.

Ezután arról beszélt, hogy a korábbi petíció három pontjából egyet már teljesítettek is, szerinte ez példátlan dolog, és ez is jelzi, hogy együttműködnének a civilekkel, szerinte ezt rontja el, hogy ellenzéki politikusok is kimentek egy tüntetésre. Pollreisz Balázs jelezte, hogy ő már 2020-ban javaslatot tett a légszennyezettségmérő beszerzésére, ami akkor be is került a költségvetésbe, de aztán a polgármester a covid miatt kivette, majd 2021-ben már csak simán lesöpörte az asztalról.

A polgármester szerint az is felháborító, hogy Pollreisz Balász ijesztgeti az embereket, provokátorként viselkedik, jószándékú embereket tévesztenek meg pártpolitikai megfontolásokból. A polgármester szerint ez aljasság, és ő egyébként jobban ért ehhez, mert ő üzemorvos. Dézsi kitért arra, hogy „szép”, hogy Balogh József volt polgármester is ott volt, miközben ő henceg azzal, hogy az Ipari Parkot idehozta Győrszentiván tövébe. „Ez egy MSZP-s paródia” – mondta. Kifejtette, hogy ő csak a győrszentiváni és győri polgárokat akarja képviselni, és semmi fix megállapodás nincs akkumulátorgyárról, ezzel csak az ördögöt festik a falra. Glázer Tímea is felszólalt, és azt mondta, hogy amit a polgármester mond, az egyszerűen nem igaz.

Sik Sándor helyi fideszes képviselő is felszólalt, de érdemi dolgot valójában nem tett hozzá a kérdéshez, csak azt fejtegette, hogy még nem történt kisajátítás, csak a polgármester hozzájárult, hogy történni fog, és azt is megindokolta, hogy jelen formájában miért nem tudja támogatni ezeket a határozatokat.

Ki meri valaki mondani, hogy nem lesz akkumulátorgyár?

Balla Jenő független képviselő azt mondta: a városvezetés nem kommunikál megfelelően a helyi lakosokkal. Azt kérdezte: ki tudjuk mondani, hogy nem fog itt épülni akkumultorgyár? Hozzátette: ő elmegy a keddi lakossági fórumra is; Glázer Tímea jelezte, hogy ő is elmegy, és megkérdezte a polgármestert, hogy ő elmegy-e.

Dézsi polgármester szerint az mondjon valamit az akkumulátorgyárra, aki ezt először bedobta, és az nem ő volt; a lakossági fórumra pedig nem ér rá elmenni, mert Budapestre megy tárgyalni. A jegyző asszony fog elmenni.

Tehát nem mondta ki, hogy biztosan nem lesz akkumulátorgyár a területen. Ezután Pollreisz Balázs megkérdezte ugyanezt a Győri Térségfejlesztő és Projektmenedzsment Kft. képviselőitől, mivel a polgármester azt mondta, hogy ők kezelik a projektet. Csörgits Lajos, a GYTP jogásza, volt aljegyző jelent meg, és elbagatellizálta a kérdést. Glázer Tímea ezután megkérdezte Csörgits Lajost, hogy ki és miért kérte a GIPZ, tehát a különösen veszélyes ipari terület besorolást. Csörgits Lajos elmondta: ezt a kormány döntötte el. A polgármester ekkor rákérdezett, hogy az enyhébb, GIPE-besorolásban lehetne-e akkumulátorgyárat építen – korábban ő azt állította, hogy igen.

Csörgits azt mondta, hogy nincs kialakult gyakorlat, de várhatóan a GIPZ besorolás kell majd a jövőben az akkumulátorgyárak építéséhez.

Glázer Tímea ezután tovább ütötte a vasat, megkérdezte, hogy akik tárgyalnak, azok megkérdezték-e miért van szükség GIPZ-besorolásra, mire a polgármester azt mondta, hogy erről az országgyűlési képviselőket kell megkérdezni.

Pollreisz úgy összegzett: van egy döntés, hogy bővüljön az Ipari Park, de azt sem tudjuk mi folyik itt. Dézsi erre elmondta, hogy ez a legnagyobb Ipari Park-fejlesztés a város történetében, és hogy semmi olyat nem fog megengedni, ami káros lehet az emberek egészségére. Szerinte ez a terület nem is a lakóházak mellett van, és az is garancia szerinte, hogy ott az Audi logisztika mellette, hiszen szerinte senki nem gondolhatja, hogy egy német vállalat olyan céget engedne maga mellé, ami károsítja a dolgozói egészségét.

Végül a közgyűlés leszavazta a név szerinti szavazást, csak Balla Jenő, Bárány István, Glázer Tímea, Pollreisz Balázs és Sik Sándor szavazott mellette, Fodor Roland pedig tartózkodott. A Fidesz és a Civilek Győrért leszavazta a név szerinti szavazást; ezután pedig sima szavazással elfogadták a közgyűlés a polgármester saját hatáskörében hozott döntéseket.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.

Ha nem állampapírba fektet, akkor jön az értesítő

Kötelező lesz a bankoknak tájékoztatni azokat, akik nem állampapírba fektetettek.

Dézsi: GYAC-ügyben nem kívánok állást foglalni

Fontosnak tartja a tizenhárom szakosztály biztonságos működését - emelte ki.