Két éve még azzal próbálta lejáratni Nemény András, szombathelyi polgármestert a Fidesz-sajtó, hogy feleslegesen akar szállodát építeni, mára pedig egyetlen nagy szálláshely sem maradt a városban

Farkas Bazsi 2022-09-13 07:19:00
Nagyszálló, Claudius, most pedig a Pelikán Hotel bezárása ver szöget Szombathely turisztikai koporsójába.

Mindenek előtt szögezzük le, hogy nem önkormányzati feladat szállodát építeni és üzemeltetni. Ugyanakkor az látszik, hogy Szombathelyen a kis szálláshelyeken kívül nem maradt egyetlen nagy hotel sem, ami több száz ember befogadására lenne alkalmas.

2005-ben zárt be a Nagyszálló, ami Szombathely szívének azóta is központi rozsdafoltja. A szálló a múlt század elején épült, két ütemben. Utoljára a bálterem készült el, 1916 áprilisában azonban még nem táncoltak benne, hanem a város első postahivatala kapott itt helyet. Az épületnek csupán egyik, a jobb oldalán van minden szobához fürdő, a másik oldalon a folyosón három vizesblokk szolgálta ki a vendégeket. 

Bár a várost most vezető többség a kampányban még azt mondta, hogy megvennék az épületet, majd vállalkozó bevonásával felújítanák azt, a felszámoló zsonglőrködése miatt az üzlet végül meghiúsult és minden maradt a régiben. A napokban ugyan szakemberek jelentek meg, hogy az életveszélyt elhárítsák, de a szálló újranyitását ettől alig ha lehet remélni.

A Claudius 2020 februárjában zárt be, ahogy akkor írták átmenetileg. Az épület azóta sem nyitott ki és valószínű jó ideig nem is fog, mivel az azt megvásároló Wolf-CRS Kft. nem fizette ki az ING Zrt.-nek az épület vételárát, így pert kezdeményeztek ellenük.

Legutóbb a Park Hotel Pelikán ügyvezetője közölte, hogy mivel egy nagy korszerűsítés kellene az épületnek, de ez a jelen gazdasági helyzetben nem lenne kifizetődő, így az épületet 2+2 évre munkásszállóként üzemeltetik majd.

Ezzel persze nem azt akarjuk írni, hogy egyetlen szálláshely sem maradt a városban. Hiszen az elmúlt időszakban nyított meg az Artis, vagy a Panoráma Hotel, ráadásul a kis szálláshelyek eddig is és ezután is rendelkezésre állnak a városban. Igaz az kérdés, hogy az egyre emelkedő rezsiárak mellett, ezek a szállások meddig lesznek életképesek. Az pedig már most tény, hogy a több száz főt befogadni képes létesítmények elfogytak Szombathelyen.

Fotó: Kolba és Társai Építészstúdió Kft.

Vajon minek kell Szombathely ellenzéki polgármesterének négymilliárdos szálloda, amikor a meglévőkben is csak lézengenek a vendégek? - írta 2020. júniusában a Pesti Srácok. A cikk témáját akkor az szolgáltatta, hogy Nemény levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a meghirdetett 600 milliárd forintos turisztikai fejlesztési csomagból - amellyel a koronavírus első hulláma után szerették volna felrázni az ágazatot - Szombathelynek is jusson 1,5 - 2 milliárd forint a SZOVA régóta fiókban lévő négycsillagos szálloda tervének megvalósítására.

A tervek szerint a Tófürdő területén az úszómedence melletti vendéglátó helyén építettek volna meg egy 102 szobás szállodát. Ami nem csak szállóvendégeknek adott volna opciót, de a városban egyre kevesebb helyből gazdálkodó esküvőknek is helyet kínált volna.

Arról nem is beszélve, hogy a Tófürdő ezzel a létesítménnyel lett volna teljes. Az elképzelés szerint a Jégcsarnok hűtésekor keletkező hőt a medencébe nyomnák ki, ha az időjárás hidegre fordul a fűtött medence akkor is használható lenne, a hotel vendégei pedig egy bővített szolgáltatást vehetnének igénybe. 

Ez a hajó azonban már szinte biztos elment. Egyrészt sem a kormány sem az önkormányzat nincsen olyan helyzetben, hogy bármilyen beruházásba is bele tudjon kezdeni. Az építőanyag árak már az egekben ez pedig azt jelenti, hogy ami két éve 4 milliárd forintból épült volna meg, az most nagyjából 6-7 milliárd forintot jelent. 

Szólj hozzá!

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.

Harmadára esett vissza a szombathelyi színház látogatottsága

A koronavírus után nehezen talál magára a theátrum.

Szerdán a szökőkútnál tiltakoznak a köznevelésért Győrben

Október 5. a pedagógusok világnapja: a budapesti hídfoglalással egyidőben Győrben is hídfoglalás lesz: a szökőkútnál.

Hajtó Péter fideszes képviselő is megosztotta Sik Sándor akkumulátorgyár-ellenes posztját

Már két fideszes képviselő is van Győrben, akik nem támogatják egy akkumulátorgyár építését lakott terület közelében.