Mindennapi csapvizünkre tenné rá a kezét az állam? 

Farkas Bazsi 2022-09-12 06:20:12
Egyelőre sokaknak nem tiszta, hogy mi a különbség a közművagyon és a közműcég között. Miért nem adják át az önkormányzatok a közművagyont akkor, amikor a közműcégek csődközelben vannak? Elmagyarázzuk!

Lassan minden település képviselő testülete körbejárta a kérdést, hogy éljenek-e azzal az állami felajánlással, hogy ingyenes átadják az adott önkormányzat víziközmű vagyonát.

Szombathely például nem élt a lehetőséggel, így marad a városnál a 21 milliárd 600 millió forintnyi vagyon. Ugyanakkor a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója, Krenner Róbert hangsúlyozta, hogy a mostani rezsi árakkal számolva az évvégéig nagyjából 250-300 millió forint többlet veszteséggel számol a cég. Sőt, az is elhangzott, hogy amennyiben az állam nem ad segítő kezet, úgy csődbe is kerülhet a Vasivíz, amely egyébként jelenleg az ország egyik legjobb gazdasági helyzetében lévő társasága. 

De akkor miért nem adja át a város a vagyont, vagyis miért nem fogadja el az állami segítséget akkor, amikor saját bevallása szerint is állami segítség kell a közműcégnek?

A válasz nagyon egyszerű, méghozzá az, hogy a két dolognak tulajdonképpen semmi köze sincsen egymáshoz.

A víziközmű vagyont ugyanis azok a csövek, vezetékek, csatorná, szennyvízátemelők, sőt még az uszoda is alkotja, ami az adott település tulajdonában van. 

A Vasivíz, mint szolgáltató pedig egy több önkormányzat tulajdonában lévő társaság, amely tevékenységének egy részét ezeken a vezetékeken keresztül végzi.

Az adott települések Vasivízben keletkezett tulajdoni hányada például nem is arányos annak közművagyonával.

Toronynak például közel 1 milliárd forintos a víziközmű vagyona, a Vasivízben azonban mindössze 0,1%-nyi részesedése van.

De mit akar az állam a vagyonnal?

Na ez az, ami egyelőre senkinek nem világos. Az ivóvíz szolgáltatás például kötelező önkormányzati feladat, így kérdés, hogy hogyan tudná ezt ellátni az a település, ami átadja a földben lévő csővezetékeket az államnak. 

A pénteki szombathelyi testületi ülésen hangzott el, hogy az állam egyelőre nem szeretne többséget szerezni a közműcégben, jelen esetben a Vasivízben. Ugyan a lehetőséget nyitva hagyta az állam, hogy a vagyonnal együtt, az adott település a közműcégben tulajdonolt részvényeit is átadja, ám azt már most kikötötte, hogy a cég mindössze 5%-át szeretné tulajdonolni, az e fölötti felajánlásokat köszöni nem kéri.

Sőt, azokat a vagyontárgyakat sem kéri, amelyek nem a kötelező feladat ellátásához kapcsolódnak. A Vasivíz esetében ilyen például a fedett uszoda.

De akkor minek az 5%?

Ez a mennyiségű tulajdonrész már elég lenne az államnak az úgynevezett ázsiós tőkeemelésre. Ezzel pótolná az adott cég veszteségeit, és egyúttal kiszorítaná azokat a tulajdonostársakat, amelyek nem tudják lekövetni a tőkeemelést.

A képlet tehát egyszerű:

  • Az állam ingyen kéri a települések víziközmű vagyonát, ami így egy fillér nélkül kerülne a tulajdonába.
  • Az állam egészen 5%-ig növelné a víziközmű társaságokban a tulajdonrészét, majd tőkeemeléssel szorítaná ki a többi tulajdonost.
  • Ezzel ingyen jutna a szolgáltatás elvégzéséhez szükséges infrastruktúrához, és a már fennálló tartozások rendezésére véghezvitt tőkeemeléssel végül többségi tulajdonosa lenne a közműcégeknek is.

Arról nem is beszélve, hogy amennyiben a közművagyon átkerül az államhoz, az ezután bármit tehetne vele. Hogy csak egy példát mondjunk, a villanyszámlán is kiugró az utóbbi számlákon az elektromos hálózat használati díja.  

A rezsicsökkentés az oka mindennek

30 fillérbe kerül 2009 óta egy liter csapvíz. Ha nagyon szigorúan számolunk és a csatornadíjat is számítjuk, akkor 60 fillért kell érte fizetnünk.

A rezsicsökkentés bevezetése óta, vagyis 13 éve egyetlen fillért sem tudott emelni a szolgáltatások díjában egyik víziközműcég sem. 

A lakosság persze erre mondhatja, hogy ez egy jó dolog, hiszen olcsón kapják a vizet, csakhogy az inflációt nem követő vízdíj igencsak nehéz helyzetbe hozta a társaságokat. Nehezen tudnak bért fejleszteni, a karbantartásra is sokkal kevesebb pénz jut, ráadásul most a rezsicsökkentés visszametszése is húsbavágóan érinti az egyik rezsiszolgáltatót.

A költségek drasztikus megemelkedését és a most eszkalálódott helyzetet főként a gáz árának emelkedése okozza a Vasivíznél. Az egyik legnagyobb pénzügyi teher e tekintetben az uszoda, ahol egyelőre még a forgatókönyv sincs meg, hogy részleges nyitvatartással, medence kizárással vagy milyen más megoldással mérsékeljék a veszteségeket.

Ha az állam nem lép valamilyen módon közbe, akkor a Vasivíz könnyen csődbe mehet jövőre - mondta a vezérigazgató.

Most úgy néz ki, hogy nem állam támogatással, hanem a szektor einstandolásával fog közlepéni a kormány. 

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?