Mindennapi csapvizünkre tenné rá a kezét az állam? 

Farkas Bazsi 2022-09-12 06:20:12
Egyelőre sokaknak nem tiszta, hogy mi a különbség a közművagyon és a közműcég között. Miért nem adják át az önkormányzatok a közművagyont akkor, amikor a közműcégek csődközelben vannak? Elmagyarázzuk!

Lassan minden település képviselő testülete körbejárta a kérdést, hogy éljenek-e azzal az állami felajánlással, hogy ingyenes átadják az adott önkormányzat víziközmű vagyonát.

Szombathely például nem élt a lehetőséggel, így marad a városnál a 21 milliárd 600 millió forintnyi vagyon. Ugyanakkor a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója, Krenner Róbert hangsúlyozta, hogy a mostani rezsi árakkal számolva az évvégéig nagyjából 250-300 millió forint többlet veszteséggel számol a cég. Sőt, az is elhangzott, hogy amennyiben az állam nem ad segítő kezet, úgy csődbe is kerülhet a Vasivíz, amely egyébként jelenleg az ország egyik legjobb gazdasági helyzetében lévő társasága. 

De akkor miért nem adja át a város a vagyont, vagyis miért nem fogadja el az állami segítséget akkor, amikor saját bevallása szerint is állami segítség kell a közműcégnek?

A válasz nagyon egyszerű, méghozzá az, hogy a két dolognak tulajdonképpen semmi köze sincsen egymáshoz.

A víziközmű vagyont ugyanis azok a csövek, vezetékek, csatorná, szennyvízátemelők, sőt még az uszoda is alkotja, ami az adott település tulajdonában van. 

A Vasivíz, mint szolgáltató pedig egy több önkormányzat tulajdonában lévő társaság, amely tevékenységének egy részét ezeken a vezetékeken keresztül végzi.

Az adott települések Vasivízben keletkezett tulajdoni hányada például nem is arányos annak közművagyonával.

Toronynak például közel 1 milliárd forintos a víziközmű vagyona, a Vasivízben azonban mindössze 0,1%-nyi részesedése van.

De mit akar az állam a vagyonnal?

Na ez az, ami egyelőre senkinek nem világos. Az ivóvíz szolgáltatás például kötelező önkormányzati feladat, így kérdés, hogy hogyan tudná ezt ellátni az a település, ami átadja a földben lévő csővezetékeket az államnak. 

A pénteki szombathelyi testületi ülésen hangzott el, hogy az állam egyelőre nem szeretne többséget szerezni a közműcégben, jelen esetben a Vasivízben. Ugyan a lehetőséget nyitva hagyta az állam, hogy a vagyonnal együtt, az adott település a közműcégben tulajdonolt részvényeit is átadja, ám azt már most kikötötte, hogy a cég mindössze 5%-át szeretné tulajdonolni, az e fölötti felajánlásokat köszöni nem kéri.

Sőt, azokat a vagyontárgyakat sem kéri, amelyek nem a kötelező feladat ellátásához kapcsolódnak. A Vasivíz esetében ilyen például a fedett uszoda.

De akkor minek az 5%?

Ez a mennyiségű tulajdonrész már elég lenne az államnak az úgynevezett ázsiós tőkeemelésre. Ezzel pótolná az adott cég veszteségeit, és egyúttal kiszorítaná azokat a tulajdonostársakat, amelyek nem tudják lekövetni a tőkeemelést.

A képlet tehát egyszerű:

  • Az állam ingyen kéri a települések víziközmű vagyonát, ami így egy fillér nélkül kerülne a tulajdonába.
  • Az állam egészen 5%-ig növelné a víziközmű társaságokban a tulajdonrészét, majd tőkeemeléssel szorítaná ki a többi tulajdonost.
  • Ezzel ingyen jutna a szolgáltatás elvégzéséhez szükséges infrastruktúrához, és a már fennálló tartozások rendezésére véghezvitt tőkeemeléssel végül többségi tulajdonosa lenne a közműcégeknek is.

Arról nem is beszélve, hogy amennyiben a közművagyon átkerül az államhoz, az ezután bármit tehetne vele. Hogy csak egy példát mondjunk, a villanyszámlán is kiugró az utóbbi számlákon az elektromos hálózat használati díja.  

A rezsicsökkentés az oka mindennek

30 fillérbe kerül 2009 óta egy liter csapvíz. Ha nagyon szigorúan számolunk és a csatornadíjat is számítjuk, akkor 60 fillért kell érte fizetnünk.

A rezsicsökkentés bevezetése óta, vagyis 13 éve egyetlen fillért sem tudott emelni a szolgáltatások díjában egyik víziközműcég sem. 

A lakosság persze erre mondhatja, hogy ez egy jó dolog, hiszen olcsón kapják a vizet, csakhogy az inflációt nem követő vízdíj igencsak nehéz helyzetbe hozta a társaságokat. Nehezen tudnak bért fejleszteni, a karbantartásra is sokkal kevesebb pénz jut, ráadásul most a rezsicsökkentés visszametszése is húsbavágóan érinti az egyik rezsiszolgáltatót.

A költségek drasztikus megemelkedését és a most eszkalálódott helyzetet főként a gáz árának emelkedése okozza a Vasivíznél. Az egyik legnagyobb pénzügyi teher e tekintetben az uszoda, ahol egyelőre még a forgatókönyv sincs meg, hogy részleges nyitvatartással, medence kizárással vagy milyen más megoldással mérsékeljék a veszteségeket.

Ha az állam nem lép valamilyen módon közbe, akkor a Vasivíz könnyen csődbe mehet jövőre - mondta a vezérigazgató.

Most úgy néz ki, hogy nem állam támogatással, hanem a szektor einstandolásával fog közlepéni a kormány. 

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.