Balla Jenő: Elfogadhatatlannak tartanám, ha így engednénk el a Pannon-Víz kezét

Pintér Bence 2022-08-29 19:02:00
Még a képviselők sem tudják, miről szól az a zárt rendkívüli közgyűlés, amit kedden délelőtt tartanak. Ha a Pannon-Víz államosításáról, akkor Balla Jenő civil képviselő értetlenül áll a dolog előtt, szerinte semmi nem indokolja ezt.

Mint arról vasárnap és hétfőn hírt adtunk: váratlanul egy rendkívüli, zárt közgyűlést hívtak össze Győrben, amely a hírek szerint a Pannon-Víz államosításáról szól, de amelyről egyelőre semmi hivatalos információ nincs azon kívül, hogy a képviselők a győri önkormányzat „egyes vagyoni elemeiről” döntenek. Telefonon kerestük meg az ügyben többek között Balla Jenő civil önkormányzati képviselőt is, de mint kiderült,

a képviselők sem tudnak bővebb felvilágosítással szolgálni az ügyben, a napirend előtt osztják majd ki a javaslatot, annak nem volt bizottsági tárgyalása sem, legalábbis Balla nem tud róla.

Úgyhogy megkérdeztük arról, hogy ha tényleg a Pannon-Vízről van szó, mit gondol a dologról.

Mi indokolja Ön szerint, hogy ilyen sürgősen tartja meg ezt az ülést a városvezetés?

Nagyon szomorúnak tartom, hogy ha igazak a hírek, és a Pannon-Víz helyzetéről lesz szó, akkor egy ilyen horderejű döntést mindenféle egyeztetés nélkül, ilyen hirtelen, ráadásul zárt ajtók mögött akarnak megtárgyalni. A debreceni képviselők éppen most kaptak két és fél órás tájékoztatót vízügyekben például. 

Ön tagja a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságnak is. Hogy emlékszik: bajban van a Pannon-Víz?

Miután a rezsicsökkentésnek nevezett kapcsán egyre több embernek esik le, hogy nem lett olcsóbb a rezsi, csak a közösből fizetjük egy részét, mára az is látszik, hogy ez nem fenntartható, az energiánál a választási ígéreteket megszegve részlegesen ki is vezette a kormány. A vízművek kapcsán más a helyzet, a befagyasztott árakat a vízművek a szolgáltatási színvonal csökkentésével és a beruházások visszavágásával tudták úgy-ahogy kezelni.

Voltak olyan vízművek, amik így is milliárdos veszteséget hoztak össze, míg volt olyan is, amelyik így is nyereségesen tudott működni. A Pannon-Víz utóbbi kategóriába tartozik, 2021-ben is nyereséges volt.

Van mondjuk a beszámolóban a tárgyi eszközök tekintetében egy több tízmilliárdos vagyonvesztés, ennek nem tudom az okát.

Akkor Ön szerint sem lenne indokolt az, hogy a város átadja a közművagyont, és/vagy a cégben meglévő tulajdonrészét – már ha tényleg erről van szó?

Elfogadhatatlannak tartanék egy ilyen lépést. Kormányunk újabb lépéssel tiporja az önkormányzatiságot, és a tulajdonjogot. Győrben részlegesen megvalósult egy Stadtwerke, ami itthon ritkaságszámba megy, és a legjobb, jól működő német példákat sikerült követni. Ezt sikerül most szétverni ingyenes vagyonátadással.

Ami eddig is működött úgy-ahogy, a kormányzat által teremtett nehéz körülmények ellenére, az normális viszonyok mellett szárnyalhatna. Helyi szakemberek, helyi döntések, és a helyi igényeknek megfelelni akaró vízmű.

Ehelyett mit fogunk kapni? Aki ehhez a nevét adja, az kit képvisel? A Fideszt Győrben, vagy a győrieket Budapesten?

Ami pedig még riasztóbb, hogy úgy tűnik, a központosítás egy egyre nagyobb lendületet kapó folyamat. Az iskolákat már nem mi üzemeltetjük, a szemétszállítást és a vízügyet most csavarják ki a kezünkből. Mi jöhet még, és hol van ennek a vége? A távhőszolgáltatás vajon meddig marad a város kezében? És ha már itt tartunk: a távhő veszteségét miért a győri választók fizetik meg? Amíg ugyanis hatósági áron fizetnek a győriek érte, addig a városnak egyre nagyobb tétel a gáz beszerzése, amit most már csak a folyószámla-hitelkeret megnöveléséve tud fizetni a Győr-Szol, kompenzáció pedig nincs, és úgy tűnik nem is lobbizik érte senki.

A zárt, rendkívüli közgyűlést kedden délelőtt tíz órakor tartják a győri városházán.

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.