Balla Jenő: Elfogadhatatlannak tartanám, ha így engednénk el a Pannon-Víz kezét

Pintér Bence 2022-08-29 19:02:00
Még a képviselők sem tudják, miről szól az a zárt rendkívüli közgyűlés, amit kedden délelőtt tartanak. Ha a Pannon-Víz államosításáról, akkor Balla Jenő civil képviselő értetlenül áll a dolog előtt, szerinte semmi nem indokolja ezt.

Mint arról vasárnap és hétfőn hírt adtunk: váratlanul egy rendkívüli, zárt közgyűlést hívtak össze Győrben, amely a hírek szerint a Pannon-Víz államosításáról szól, de amelyről egyelőre semmi hivatalos információ nincs azon kívül, hogy a képviselők a győri önkormányzat „egyes vagyoni elemeiről” döntenek. Telefonon kerestük meg az ügyben többek között Balla Jenő civil önkormányzati képviselőt is, de mint kiderült,

a képviselők sem tudnak bővebb felvilágosítással szolgálni az ügyben, a napirend előtt osztják majd ki a javaslatot, annak nem volt bizottsági tárgyalása sem, legalábbis Balla nem tud róla.

Úgyhogy megkérdeztük arról, hogy ha tényleg a Pannon-Vízről van szó, mit gondol a dologról.

Mi indokolja Ön szerint, hogy ilyen sürgősen tartja meg ezt az ülést a városvezetés?

Nagyon szomorúnak tartom, hogy ha igazak a hírek, és a Pannon-Víz helyzetéről lesz szó, akkor egy ilyen horderejű döntést mindenféle egyeztetés nélkül, ilyen hirtelen, ráadásul zárt ajtók mögött akarnak megtárgyalni. A debreceni képviselők éppen most kaptak két és fél órás tájékoztatót vízügyekben például. 

Ön tagja a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságnak is. Hogy emlékszik: bajban van a Pannon-Víz?

Miután a rezsicsökkentésnek nevezett kapcsán egyre több embernek esik le, hogy nem lett olcsóbb a rezsi, csak a közösből fizetjük egy részét, mára az is látszik, hogy ez nem fenntartható, az energiánál a választási ígéreteket megszegve részlegesen ki is vezette a kormány. A vízművek kapcsán más a helyzet, a befagyasztott árakat a vízművek a szolgáltatási színvonal csökkentésével és a beruházások visszavágásával tudták úgy-ahogy kezelni.

Voltak olyan vízművek, amik így is milliárdos veszteséget hoztak össze, míg volt olyan is, amelyik így is nyereségesen tudott működni. A Pannon-Víz utóbbi kategóriába tartozik, 2021-ben is nyereséges volt.

Van mondjuk a beszámolóban a tárgyi eszközök tekintetében egy több tízmilliárdos vagyonvesztés, ennek nem tudom az okát.

Akkor Ön szerint sem lenne indokolt az, hogy a város átadja a közművagyont, és/vagy a cégben meglévő tulajdonrészét – már ha tényleg erről van szó?

Elfogadhatatlannak tartanék egy ilyen lépést. Kormányunk újabb lépéssel tiporja az önkormányzatiságot, és a tulajdonjogot. Győrben részlegesen megvalósult egy Stadtwerke, ami itthon ritkaságszámba megy, és a legjobb, jól működő német példákat sikerült követni. Ezt sikerül most szétverni ingyenes vagyonátadással.

Ami eddig is működött úgy-ahogy, a kormányzat által teremtett nehéz körülmények ellenére, az normális viszonyok mellett szárnyalhatna. Helyi szakemberek, helyi döntések, és a helyi igényeknek megfelelni akaró vízmű.

Ehelyett mit fogunk kapni? Aki ehhez a nevét adja, az kit képvisel? A Fideszt Győrben, vagy a győrieket Budapesten?

Ami pedig még riasztóbb, hogy úgy tűnik, a központosítás egy egyre nagyobb lendületet kapó folyamat. Az iskolákat már nem mi üzemeltetjük, a szemétszállítást és a vízügyet most csavarják ki a kezünkből. Mi jöhet még, és hol van ennek a vége? A távhőszolgáltatás vajon meddig marad a város kezében? És ha már itt tartunk: a távhő veszteségét miért a győri választók fizetik meg? Amíg ugyanis hatósági áron fizetnek a győriek érte, addig a városnak egyre nagyobb tétel a gáz beszerzése, amit most már csak a folyószámla-hitelkeret megnöveléséve tud fizetni a Győr-Szol, kompenzáció pedig nincs, és úgy tűnik nem is lobbizik érte senki.

A zárt, rendkívüli közgyűlést kedden délelőtt tíz órakor tartják a győri városházán.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.