Balla Jenő: Elfogadhatatlannak tartanám, ha így engednénk el a Pannon-Víz kezét

Pintér Bence 2022-08-29 19:02:00
Még a képviselők sem tudják, miről szól az a zárt rendkívüli közgyűlés, amit kedden délelőtt tartanak. Ha a Pannon-Víz államosításáról, akkor Balla Jenő civil képviselő értetlenül áll a dolog előtt, szerinte semmi nem indokolja ezt.

Mint arról vasárnap és hétfőn hírt adtunk: váratlanul egy rendkívüli, zárt közgyűlést hívtak össze Győrben, amely a hírek szerint a Pannon-Víz államosításáról szól, de amelyről egyelőre semmi hivatalos információ nincs azon kívül, hogy a képviselők a győri önkormányzat „egyes vagyoni elemeiről” döntenek. Telefonon kerestük meg az ügyben többek között Balla Jenő civil önkormányzati képviselőt is, de mint kiderült,

a képviselők sem tudnak bővebb felvilágosítással szolgálni az ügyben, a napirend előtt osztják majd ki a javaslatot, annak nem volt bizottsági tárgyalása sem, legalábbis Balla nem tud róla.

Úgyhogy megkérdeztük arról, hogy ha tényleg a Pannon-Vízről van szó, mit gondol a dologról.

Mi indokolja Ön szerint, hogy ilyen sürgősen tartja meg ezt az ülést a városvezetés?

Nagyon szomorúnak tartom, hogy ha igazak a hírek, és a Pannon-Víz helyzetéről lesz szó, akkor egy ilyen horderejű döntést mindenféle egyeztetés nélkül, ilyen hirtelen, ráadásul zárt ajtók mögött akarnak megtárgyalni. A debreceni képviselők éppen most kaptak két és fél órás tájékoztatót vízügyekben például. 

Ön tagja a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságnak is. Hogy emlékszik: bajban van a Pannon-Víz?

Miután a rezsicsökkentésnek nevezett kapcsán egyre több embernek esik le, hogy nem lett olcsóbb a rezsi, csak a közösből fizetjük egy részét, mára az is látszik, hogy ez nem fenntartható, az energiánál a választási ígéreteket megszegve részlegesen ki is vezette a kormány. A vízművek kapcsán más a helyzet, a befagyasztott árakat a vízművek a szolgáltatási színvonal csökkentésével és a beruházások visszavágásával tudták úgy-ahogy kezelni.

Voltak olyan vízművek, amik így is milliárdos veszteséget hoztak össze, míg volt olyan is, amelyik így is nyereségesen tudott működni. A Pannon-Víz utóbbi kategóriába tartozik, 2021-ben is nyereséges volt.

Van mondjuk a beszámolóban a tárgyi eszközök tekintetében egy több tízmilliárdos vagyonvesztés, ennek nem tudom az okát.

Akkor Ön szerint sem lenne indokolt az, hogy a város átadja a közművagyont, és/vagy a cégben meglévő tulajdonrészét – már ha tényleg erről van szó?

Elfogadhatatlannak tartanék egy ilyen lépést. Kormányunk újabb lépéssel tiporja az önkormányzatiságot, és a tulajdonjogot. Győrben részlegesen megvalósult egy Stadtwerke, ami itthon ritkaságszámba megy, és a legjobb, jól működő német példákat sikerült követni. Ezt sikerül most szétverni ingyenes vagyonátadással.

Ami eddig is működött úgy-ahogy, a kormányzat által teremtett nehéz körülmények ellenére, az normális viszonyok mellett szárnyalhatna. Helyi szakemberek, helyi döntések, és a helyi igényeknek megfelelni akaró vízmű.

Ehelyett mit fogunk kapni? Aki ehhez a nevét adja, az kit képvisel? A Fideszt Győrben, vagy a győrieket Budapesten?

Ami pedig még riasztóbb, hogy úgy tűnik, a központosítás egy egyre nagyobb lendületet kapó folyamat. Az iskolákat már nem mi üzemeltetjük, a szemétszállítást és a vízügyet most csavarják ki a kezünkből. Mi jöhet még, és hol van ennek a vége? A távhőszolgáltatás vajon meddig marad a város kezében? És ha már itt tartunk: a távhő veszteségét miért a győri választók fizetik meg? Amíg ugyanis hatósági áron fizetnek a győriek érte, addig a városnak egyre nagyobb tétel a gáz beszerzése, amit most már csak a folyószámla-hitelkeret megnöveléséve tud fizetni a Győr-Szol, kompenzáció pedig nincs, és úgy tűnik nem is lobbizik érte senki.

A zárt, rendkívüli közgyűlést kedden délelőtt tíz órakor tartják a győri városházán.

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.