Amikor lehetősége lett volna rá, az állam inkább egy stadiont épített Szombathelyre a huszárlaktanya megmentése helyett

Farkas Bazsi 2022-07-28 12:01:00
2018-ban 7 és fél milliárd forintba került volna a terület rendbehozatala.

Egy, a szombathelyi Facebook-felhasználók körében vadul terjedő Az URBACT keretében újul meg Szombathely sokáig mellőzött katonai laktanyája - címmel tanulmány jelent meg a minap a 11-es huszárlaktanya rendbetételével kapcsolatban. 

Elsőre úgy tűnhet, hogy végre felébred Csipkerózsika álmából a terület, és a romos, összedőlés előtt álló egykori laktanya épületek helyére, funkcióval rendelkező létesítmények kerülnek. Csakhogy sajnos, a képlet nem ennyire egyszerű.

2015-ben csatlakozott Szombathely egy nemzetközi programhoz, amelynek célja, hogy a települések centrumában fekvő, elhagyatott katonai létesítményeknek új funkciót keressenek. 

2018-ra el is készült egy tanulmány, amit a decemberi közgyűlésen tárgyaltak meg a városvezetők. Igaz a közgyűlés nem múlt el anélkül, hogy az akkori ellenzék, Nemény András vezetésével nem emlegette volna meg, hogy már évekkel korábban a fideszes városvezetés Nemzeti Digitális Archívumot na meg a Sámándobot álmodta meg erre a területre. 

18 igen és egy tartózkodással fogadták el a beszámolót, ami többek között azt tartalmazta, hogy a terület B részéről lekerült a műemléki védettség. Így az nem akadályozza többet, hogy ezen a közel 10 heltáros területen akár társasházak is épülhessenek.

Összességében az akkor elfogadott előterjesztés alkalmassá tette a projektet arra, hogy az Európai Unióhoz fordulva a 2021-2027-es ciklusban közvetlen forrást szerezzen a terület fejlesztésére, ami

az akkori árak szerint 7 milliárd 500 millió forint lett volna.

A projekt azt a tervet vázolta fel, hogy a város a tulajdonában álló, közel 10 hektáros B terület eladásából pedig további forráshoz jutna a fejlesztéshez. Igaz itt jól kidolgozott kompromisszum kellene a befekettővel, hogy a környezetbe illő, a területet nem agyonnyomó társasházak épüljenek. 

Vagyis két párhuzamos beruházásról beszélünk. Az egyik egy magán - ez az ingatlan építés. A másik pedig a terület rendezés - ami akár eu-s forrásból is megvalósulhatna. 

A határozati javaslat így zárt akkor:

A Közgyűlés felkéri a polgármestert, hogy az egyes fejlesztések megvalósítása előtt gondoskodjon a lakosság tájékoztatásáról.

Ennek a 2019 első közgyűlésén kellett volna bekövetkeznie, csakhogy 2019 januárjában a rabszolgatörvény miatt összehívott rendkívüli közgyűlésen Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) elveszítette addigi többségét, így ezzel a 11-es Huszár laktanya helyett más lett a prioritás.

Persze, az elkészült tanulmány arra is alkalmas, hogy akár kormányzati döntés szerint a központi költségvetés terhére folyósítsanak pénzt, annak megvalósítására.

A most megjelent tanulmányban így fogalmaznak:

Szombathely vezetői uniós vagy nemzetközi költségvetési forrásokból valószínűleg tehettek volna lépéseket az URBACT akciócsoport ambiciózus tervének megvalósítása érdekében, de éppen akkor nem a huszárlaktanya felújítására, hanem egy 8900 néző befogadására alkalmas futballstadion létrehozására kapott nagyösszegű állami támogatást a város.

Címlapon: A milánió világkiállítás magyar pavilonjának alapkőletétele a huszárlaktanyában 2014 áprilisában. A pavion végül nem ide került. (forrás: szombathely.hu)

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.