Mint hóember olvadt el a showember

KORG . 2022-06-26 11:25:00
Az Elvis-film nagyot szól és a kényes kérdéseket sem kerüli meg.

Páran lézengünk a modern moziban, várva az utóbbi idők legnagyobb filmes dobására. Amerikai-ausztrál koprodukcióban készült el a csaknem 3 órás (be kell látni, ez kicsit néző riasztó) életrajzi film Elvis Presley-ről. Rendezője Baz Luhrmann, főszereplője, azaz Elvis alakítója pedig az ifjú sztár, Austin Butler. A másik kulcsfigurát, Parker ezredest, Elvis menedzserét Tom Hanks alakítja.

Már ez parádés, de még tartogat testes meglepetéseket a monumentális, lenyűgöző képi világú alkotás. A megszokottól eltérően más stílusban forgott a kamera, alkalmazzák az egy képben több kép elvét éppen úgy, mint a klasszikus montázst, áttűnéseket, vagy a szupergyors vágásokat.

Három óra mozi és még sincs egy nyugodt percünk a vászon előtt. Szerencsére.

Mert Luhrmann stábja egészen más Elvis képet tár elénk, mint amit a bulvárból eddig kaptunk. Ugyan itt is a Presley-család kezdeti küszködése, tragédiája a kiindulópont. De már kiemelik Tupelo, majd Memphis fekete negyedének fontosságát, ahol a fehér család lakott. Ez az együttélés a negyvenes-ötvenes években korántsem volt olyan magától értetődő, mint manapság (ma sem teljesen az).

Baz Luhrmann's ELVIS | Official Trailer

Austin Butler and Tom Hanks star in Baz Luhrmann's #ElvisMovie, only in theaters June 24. #TCBhttps://elvis.warnerbros.comhttps://www.facebook.com/ElvisMovie...

De a fekete negyed élete, hangulata és főleg zenéje, a Rhythm and Blues döntően hatott a jóképű fiatalra. Beleégett az agyába, felszívódott a vérébe a lüktető fekete zene. Szóljon az a bluest megszülő memphisi főutcán, vagy a Tupelo templomi gyülekezetben, a gospel-kórusban.

Utóbbi, a feketék templomi közösségének extázisba hajló éneklése a film egyik csúcspontja.

Nem véletlenül lett tehát igaz barátja a fehér fiúnak a fekete zseni, BB. King, vagy Mahalia Jackson és az ifjú titán Little Richard. Akikkel együtt zörgött a Handler-klub füstjében, bevésve a nagy igazságot: Amit nem szabad elmondani, azt énekeld el.

Elvist Austin Butler alakítja a szuperprodukcióban

Aztán jön Parker ezredes, aki se nem Parker, se nem ezredes (de ez csak halála után derül ki). Ő fedezi fel a világnak az ifjú zsenit. És ő alkotja meg a Hóember elméletet is:

 „Mindenkiben van vágy a tiltott dolgokra, látni a szemében... Én látom, Elvis, hogy változnak át a tekintetek, amint színre lépsz... A Hóember feloldja a gátlásokat, a nép elszabadul és vakon hisz benned. Nem kell más, mint behavazni őket és elvenni tőlük azt, ami a miénk".

Parker jéghideg profi, átlép azokon, akikből nincs haszna. Elvis viszont morállal is bíró sztár. Amikor tisztes, vallásos családanyák is kezdik feldobálni a színpadra alsóneműjüket, Elvis ezt a zene öröméből vezeti le. Parker pedig a „dolgok logikájából". Az új módi számára csengő dollár

A hatalom ezt nem tűrheti, mivel kikerült ellenőrzése alól. Így aztán hadjárat indul az énekes ellen csípőmozgása (!) miatt és alig titkoltan a feketékkel ápolt barátsága okán. Ezek bizony bűnnek számítottak az akkori fehér Amerikában. Parker aztán rábeszéli Elvist, hogy változzon ájtatos karácsonyi manóvá.

Korabeli plakát

Ettől még a szegregációs ügyész ifjú lánya feldobja a pódiumra a bugyiját.

BB. King, Chuck Berry, vagy Aretha Franklin azonban nagyon erős kötés. A minőség kötése a maradiság, a korszerűtlenség ellenben. Ami ellen már James Dean is küzdött. Így aztán 2 év katonaság és hosszabb hollywoodi kitérő után hősünk újra vonaglik a színpadon...

Presley nem volt érzéketlen a közélet iránt sem (például élesen elítélte az 1956-os orosz megszállást Magyarországon, ezért is lett 2011-ben Budapest díszpolgára). Sir Martin Luther King lelövésekor, elborzad a dallasi merényleten és megrázza Robert Kennedy megölése.

Úgy érzi, tehetetlen, dalai nem érnek el az emberekhez. Pedig a zenész-énekes akkora tényezővé növi ki magát a hetvenes évekre, hogy önálló intézménnyé válik. Bármit tesz, megőrülnek érte: Hóemberré válik a Showember, akit majd elolvaszt a rajongói hevület.

Történelmi fotó. Elvist ünneplik szülővárosa, Tupelo piacterén, 1956 szeptember 26-án. Nálunk éppen forradalom volt...

Parker a maga cinikus módján levonja a következtetést: Elvist a rajongók szeretete ölte meg.

A film hanganyaga külön élmény, minden zeneszeretőnek kötelező hallania. Aki pedig imádja a bluest, az ki sem hagyhatja az Elvist. A korhű díszlet, az ötvenes évek „Sevijei és Kedijei" fecskefarkát megülő pompon-lányok vérbő mozit hoznak a vászonra.

Megrajzolva egy világtörténelmet befolyásoló, mégis magányos ember portréját a Heartbreak Hotelből. 

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról