Ez az előadás olyan asszociációs körhintára ültet, amelyen nem szédülsz

Papp László Tamás 2022-06-21 14:01:00
Hogy mi volt ez? A nézőtérre lépve én sem tudtam még, mibe csöppentem. De komolyan. Az előadás és a kritika végére azonban minden kiderül.

Ha az ember újságíróként színikritikákat ír, általában, jobb esetben tudni szokta, miről szól az előadás, amire beül. Vagy legalább a címét. De néha megesik, hogy fogalma sincs, valójában mire is bólintott rá. Aztán a nézőtéren ülve próbálja kitalálni, mi van a függöny mögött. Vagy épp meg van győződve róla, mit fog nézni, aztán menet közben derül ki: hát ez pont nem az a műsor. Hívtak, lesz valami vasárnap este a Győri Nemzeti Színházban. Hogy mi? Édesanyám szavajárását idézve:

Nem kérdezted, én meg nem mondtam.

Vagy mondta, csak nem jutott el a tudatomig. Velem időről időre korábban is előfordult, hogy úgy mentem (pontosabban: vittek el) például moziba, hogy nem tudtam, mit fogunk nézni. Hiába mondták, nem figyeltem oda, máson járt az eszem. Javaslom mindenkinek, hogy néha engedje meg magának ezt a szórakozottságot. Bízza rá magát a másik ember képében jelentkező véletlenre. Húzzon zsákbamacskát, merjen rizikózni, ne akarjon minden előre tudni és leguglizni.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mert így, amikor egy jegesmedve beballag a színpadra, olyan asszociációs körforgást, pörgő gondolatláncot indít el az agyadban, melynek mintha soha nem akarna vége lenni. 

A fehér bundás négylábúról ugyanaz a szó villant be, akár a kötéltáncos mögött örvénylő háttérről vagy a díszletek árnyékáról:

Hideg.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Dermesztő zene, vakító fehérség, sötét ragyogás, megfagyott képek.

Mániás depressziósként úgy vagyok ezzel, hogy a szorongásra minden alkalom jó alkalom. Gyakorlatilag bármi előidézheti, sőt: igazából azt se tudod, épp mi hozza elő belőled. Ez esetben is találgatásra voltam ítélve, gondolhattam, hogy az előadás gerjesztette bennem a negatív hangulatmágnes-pólus sugárzását.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Viszont hirtelen még számomra is furcsa dolog történt. A színpadon mozgó, levegőbe emelkedő testek, a fényből és hangból épült kulissza elkezdett hatalmas mágneses szivaccsá változni, amely magába szívta az összes bennem lévő szorongást. Átbillentve a mámorral és örömmel teli hangulatpólusba. 

A gondolatok, amik nyomasztottak, váratlanul más értelmet nyertek. A testetlenül kavargó impulzusok kreatív zsibonggássá változtak.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Egyetlen hatás lett disszonáns számomra azon az estén a nézőtér sötétjében ülve: a közönség tapsa. Az összeverődő tenyerek kakofón hangorkánja majdnem szétzúzta bennem, amit az előadás hetvenöt perc alatt, kínkeserves munkával felépített. A fejem hasogatni kezdett tőle. A Padlásszínházban előadott 152 lépés Auschwitz felé annak idején olyan érzést keltett, hogy ültünk ott letaglózva, azt sem tudván, mit csináljunk. Volt, aki tétován tapsolni kezdett, más zavartan hallgatott. Ha ezt a bizonytalanságot önmagával kapcsolatban is sikerült beleplántálni a darabnak pár nézőjébe, már megérte, írtam akkor

Itt viszont nagyon is tudtam, mi illene a 17. Magyar Táncfesztiválon előadott Recirquel Cirque Danse by Bence Vági, Solus Amor végéhez: a lenyűgözöttség, az ihletettség áthítatos csendje. A közönség azonban másképp fejezte ki mindazt az elragadtatást, ami bennem hangtalanul zengett. Nem szemrehányásként mondom ezt: a taps keltette diszharmonikus rezgést betudom munkahelyi zajártalomnak.    

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.