Ez az előadás olyan asszociációs körhintára ültet, amelyen nem szédülsz

Papp László Tamás 2022-06-21 14:01:00
Hogy mi volt ez? A nézőtérre lépve én sem tudtam még, mibe csöppentem. De komolyan. Az előadás és a kritika végére azonban minden kiderül.

Ha az ember újságíróként színikritikákat ír, általában, jobb esetben tudni szokta, miről szól az előadás, amire beül. Vagy legalább a címét. De néha megesik, hogy fogalma sincs, valójában mire is bólintott rá. Aztán a nézőtéren ülve próbálja kitalálni, mi van a függöny mögött. Vagy épp meg van győződve róla, mit fog nézni, aztán menet közben derül ki: hát ez pont nem az a műsor. Hívtak, lesz valami vasárnap este a Győri Nemzeti Színházban. Hogy mi? Édesanyám szavajárását idézve:

Nem kérdezted, én meg nem mondtam.

Vagy mondta, csak nem jutott el a tudatomig. Velem időről időre korábban is előfordult, hogy úgy mentem (pontosabban: vittek el) például moziba, hogy nem tudtam, mit fogunk nézni. Hiába mondták, nem figyeltem oda, máson járt az eszem. Javaslom mindenkinek, hogy néha engedje meg magának ezt a szórakozottságot. Bízza rá magát a másik ember képében jelentkező véletlenre. Húzzon zsákbamacskát, merjen rizikózni, ne akarjon minden előre tudni és leguglizni.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mert így, amikor egy jegesmedve beballag a színpadra, olyan asszociációs körforgást, pörgő gondolatláncot indít el az agyadban, melynek mintha soha nem akarna vége lenni. 

A fehér bundás négylábúról ugyanaz a szó villant be, akár a kötéltáncos mögött örvénylő háttérről vagy a díszletek árnyékáról:

Hideg.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Dermesztő zene, vakító fehérség, sötét ragyogás, megfagyott képek.

Mániás depressziósként úgy vagyok ezzel, hogy a szorongásra minden alkalom jó alkalom. Gyakorlatilag bármi előidézheti, sőt: igazából azt se tudod, épp mi hozza elő belőled. Ez esetben is találgatásra voltam ítélve, gondolhattam, hogy az előadás gerjesztette bennem a negatív hangulatmágnes-pólus sugárzását.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Viszont hirtelen még számomra is furcsa dolog történt. A színpadon mozgó, levegőbe emelkedő testek, a fényből és hangból épült kulissza elkezdett hatalmas mágneses szivaccsá változni, amely magába szívta az összes bennem lévő szorongást. Átbillentve a mámorral és örömmel teli hangulatpólusba. 

A gondolatok, amik nyomasztottak, váratlanul más értelmet nyertek. A testetlenül kavargó impulzusok kreatív zsibonggássá változtak.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Egyetlen hatás lett disszonáns számomra azon az estén a nézőtér sötétjében ülve: a közönség tapsa. Az összeverődő tenyerek kakofón hangorkánja majdnem szétzúzta bennem, amit az előadás hetvenöt perc alatt, kínkeserves munkával felépített. A fejem hasogatni kezdett tőle. A Padlásszínházban előadott 152 lépés Auschwitz felé annak idején olyan érzést keltett, hogy ültünk ott letaglózva, azt sem tudván, mit csináljunk. Volt, aki tétován tapsolni kezdett, más zavartan hallgatott. Ha ezt a bizonytalanságot önmagával kapcsolatban is sikerült beleplántálni a darabnak pár nézőjébe, már megérte, írtam akkor

Itt viszont nagyon is tudtam, mi illene a 17. Magyar Táncfesztiválon előadott Recirquel Cirque Danse by Bence Vági, Solus Amor végéhez: a lenyűgözöttség, az ihletettség áthítatos csendje. A közönség azonban másképp fejezte ki mindazt az elragadtatást, ami bennem hangtalanul zengett. Nem szemrehányásként mondom ezt: a taps keltette diszharmonikus rezgést betudom munkahelyi zajártalomnak.    

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.