Ez az előadás olyan asszociációs körhintára ültet, amelyen nem szédülsz

Papp László Tamás 2022-06-21 14:01:00
Hogy mi volt ez? A nézőtérre lépve én sem tudtam még, mibe csöppentem. De komolyan. Az előadás és a kritika végére azonban minden kiderül.

Ha az ember újságíróként színikritikákat ír, általában, jobb esetben tudni szokta, miről szól az előadás, amire beül. Vagy legalább a címét. De néha megesik, hogy fogalma sincs, valójában mire is bólintott rá. Aztán a nézőtéren ülve próbálja kitalálni, mi van a függöny mögött. Vagy épp meg van győződve róla, mit fog nézni, aztán menet közben derül ki: hát ez pont nem az a műsor. Hívtak, lesz valami vasárnap este a Győri Nemzeti Színházban. Hogy mi? Édesanyám szavajárását idézve:

Nem kérdezted, én meg nem mondtam.

Vagy mondta, csak nem jutott el a tudatomig. Velem időről időre korábban is előfordult, hogy úgy mentem (pontosabban: vittek el) például moziba, hogy nem tudtam, mit fogunk nézni. Hiába mondták, nem figyeltem oda, máson járt az eszem. Javaslom mindenkinek, hogy néha engedje meg magának ezt a szórakozottságot. Bízza rá magát a másik ember képében jelentkező véletlenre. Húzzon zsákbamacskát, merjen rizikózni, ne akarjon minden előre tudni és leguglizni.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mert így, amikor egy jegesmedve beballag a színpadra, olyan asszociációs körforgást, pörgő gondolatláncot indít el az agyadban, melynek mintha soha nem akarna vége lenni. 

A fehér bundás négylábúról ugyanaz a szó villant be, akár a kötéltáncos mögött örvénylő háttérről vagy a díszletek árnyékáról:

Hideg.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Dermesztő zene, vakító fehérség, sötét ragyogás, megfagyott képek.

Mániás depressziósként úgy vagyok ezzel, hogy a szorongásra minden alkalom jó alkalom. Gyakorlatilag bármi előidézheti, sőt: igazából azt se tudod, épp mi hozza elő belőled. Ez esetben is találgatásra voltam ítélve, gondolhattam, hogy az előadás gerjesztette bennem a negatív hangulatmágnes-pólus sugárzását.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Viszont hirtelen még számomra is furcsa dolog történt. A színpadon mozgó, levegőbe emelkedő testek, a fényből és hangból épült kulissza elkezdett hatalmas mágneses szivaccsá változni, amely magába szívta az összes bennem lévő szorongást. Átbillentve a mámorral és örömmel teli hangulatpólusba. 

A gondolatok, amik nyomasztottak, váratlanul más értelmet nyertek. A testetlenül kavargó impulzusok kreatív zsibonggássá változtak.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Egyetlen hatás lett disszonáns számomra azon az estén a nézőtér sötétjében ülve: a közönség tapsa. Az összeverődő tenyerek kakofón hangorkánja majdnem szétzúzta bennem, amit az előadás hetvenöt perc alatt, kínkeserves munkával felépített. A fejem hasogatni kezdett tőle. A Padlásszínházban előadott 152 lépés Auschwitz felé annak idején olyan érzést keltett, hogy ültünk ott letaglózva, azt sem tudván, mit csináljunk. Volt, aki tétován tapsolni kezdett, más zavartan hallgatott. Ha ezt a bizonytalanságot önmagával kapcsolatban is sikerült beleplántálni a darabnak pár nézőjébe, már megérte, írtam akkor

Itt viszont nagyon is tudtam, mi illene a 17. Magyar Táncfesztiválon előadott Recirquel Cirque Danse by Bence Vági, Solus Amor végéhez: a lenyűgözöttség, az ihletettség áthítatos csendje. A közönség azonban másképp fejezte ki mindazt az elragadtatást, ami bennem hangtalanul zengett. Nem szemrehányásként mondom ezt: a taps keltette diszharmonikus rezgést betudom munkahelyi zajártalomnak.    

Szólj hozzá!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.

Gyakoribb az irodai pornófogyasztás, mint gondolnád

Íme a lista: ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen.

Ismét főtáblás a Falco a kosárlabda Bajnokok Ligájában

A sorsolásra várhatóan július első hetében kerül sor.

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.