Szélrózsa lett a postásból, mert tövig égett a kanóc

KORG . 2022-05-21 08:23:00
A norvég kupiba tilos dinamitot bevinni, tiltja a szabályzat.

Mit tud egy magyar a norvégekről? Sokan addig jutottak el a mucsai propaganda hullámain, hogy a norvégok valamilyen alap emberei. Ez az alap pedig, ravasz, mert ingyen pénzt akar adni. Mások szerint a norvégek álmodoznak és fjordot szőnek. Maximum még halásznak, de tényleg ennyi.

Meglepődnek, amikor hallják, hogy minden egyes norvég amúgy a dinamit mestere. Úgy robbantgatnak, mint az a derék magyar, aki a soros pálinkaversenyen felszívja magát.  

A magának való Johan egy csendes kisvárosában él, s egyetlen szenvedélyének, a robbantásnak hódol. A város lakói sosem fogadták be igazán a családját.

Ebből következik, hogy a norvég humor is részben a dinamitra épül. Vagy egészben. Attól függ, hogy a kanóc melyik oldalán állunk... Egy biztos, az idén elkészült és bemutatott film, a Mindenki utálja Johant (Alle hater Johan) alaposan felforgatja a norvégokról alkotott képünket.

Rendezője, Hallvar Witzo olyan fekete komédiát rakott a vászonra, hogy attól koldulunk. Ilyen jelzőket használhatunk - felületesen - a film láttán: a norvégek maguknak valók, hazudósak, állandóan robbantanak. Illiberálisok. Utálják azt, ami nem a megszokott és ragaszkodnak tévedéseikhez.

A nemzeti honfi ezek után már-már rokoni szálakra gyanakodik. De nem: Witzo hamar hozza a fonákot. A falusi közösség, amely rászáll hősünkre, Johan Grandera ( Pal Sverre Hagen), nem éppen ok nélkül teszi. 

Johan szülei ismert robbantók voltak a nácik alatt és ellenében.

Számos hidat röpítettek levegőbe önszorgalomból. Csak hát ezzel elvették a munkát, vele meg a kitüntetést a hivatásos ellenállóktól.

Az is előfordult, hogy tévedésből saját hidat robbantottak fel, így meg a németek maradtak munka nélkül. Amikor Johan megszületett, naná hogy dinamittal ünnepelték. De a buli szó szerint rosszul sült el, a fiú árva lett.

Ahogy múltak az évek, a fiú a közösség gúnyos céltáblája lett. Egy szőke kamaszlány, Solvor (Ingrid Bolso Berdal), azonban mellé állt, szépen formálódott a kapcsolatuk.

Amelynek egy közös detonáció vetett véget. A lány megsérült, egyik szeme oda lett, tolószékbe kényszerült. A faluközösség ezek után pedig ott tett keresztbe a férfinak, ahol csak tudott. Főleg a postás, Frode, aki elsikkasztotta a leveleit, majd gondosan levizelte postaládáját.

Hősünk otthagyta a szeretett tájat, a tengert, a hidat, a fjordot. De a dinamitot nem. Az USÁ-ba vándorolva ismert robbantómester lett: csak úgy hívták, A Johan. Elröppent 15 év és nem bírta tovább. Visszatért a szülőföldre, reménykedve Solvor megbocsátásában.

A lány azonban nem engedett. Elutasító volt, holott titkon szerette a mackós óriást. Aki meg a magányt unta meg, így meglátogatja a közeli város egyik kupiját.

Ez a film legszürreálisabb része.

Férfiak ülnek egy hosszú asztalnál, isznak és röhögnek. Egy bróker-féle pasas időnként bemond egy nevet és hozzá egy számot. - Johan Grande! Az 5-ös szeparé!

A szeparéban állig öltözött hölgyek ülnek, 20-70 között. Hogy miként alakulnak majd a dolgok, azt ők döntik el. Így ebben a kupiban a férfiak esélye a (kézi) szexre 50 százalék.

Viszont dinamitot bevinni nem lehet, tiltja a szabályzat.

A film lassú és hömpölygő, de ez csak látszat. Legalább tízszer vesz éles fordulatot a cselekmény, néha hajmeresztőt. A történet egy pontján Solvor meglövi a házába betérő és szerelmét (újra)megvalló főhőst. Kibékülnek, csak közben tövig ég a kanóc a férfi kezében lévő dinamitrúdon.

Mi mást tehet, mint kilepi az ablakon. Éppen a piros ládáját immáron 40 éve szorgalmasan vizelgető Frodéra. Ennek nyomán a postás a földi létből a szélrózsa minden irányába távozik, Johan pedig 15 év börtönt kap.

Különös, sajátosan ironikus és nagyon emberi film Witzoé. Az északi, jeges krimik után itt van az északi, jeges társadalomkritika? 

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.