Szélrózsa lett a postásból, mert tövig égett a kanóc

KORG . 2022-05-21 08:23:00
A norvég kupiba tilos dinamitot bevinni, tiltja a szabályzat.

Mit tud egy magyar a norvégekről? Sokan addig jutottak el a mucsai propaganda hullámain, hogy a norvégok valamilyen alap emberei. Ez az alap pedig, ravasz, mert ingyen pénzt akar adni. Mások szerint a norvégek álmodoznak és fjordot szőnek. Maximum még halásznak, de tényleg ennyi.

Meglepődnek, amikor hallják, hogy minden egyes norvég amúgy a dinamit mestere. Úgy robbantgatnak, mint az a derék magyar, aki a soros pálinkaversenyen felszívja magát.  

A magának való Johan egy csendes kisvárosában él, s egyetlen szenvedélyének, a robbantásnak hódol. A város lakói sosem fogadták be igazán a családját.

Ebből következik, hogy a norvég humor is részben a dinamitra épül. Vagy egészben. Attól függ, hogy a kanóc melyik oldalán állunk... Egy biztos, az idén elkészült és bemutatott film, a Mindenki utálja Johant (Alle hater Johan) alaposan felforgatja a norvégokról alkotott képünket.

Rendezője, Hallvar Witzo olyan fekete komédiát rakott a vászonra, hogy attól koldulunk. Ilyen jelzőket használhatunk - felületesen - a film láttán: a norvégek maguknak valók, hazudósak, állandóan robbantanak. Illiberálisok. Utálják azt, ami nem a megszokott és ragaszkodnak tévedéseikhez.

A nemzeti honfi ezek után már-már rokoni szálakra gyanakodik. De nem: Witzo hamar hozza a fonákot. A falusi közösség, amely rászáll hősünkre, Johan Grandera ( Pal Sverre Hagen), nem éppen ok nélkül teszi. 

Johan szülei ismert robbantók voltak a nácik alatt és ellenében.

Számos hidat röpítettek levegőbe önszorgalomból. Csak hát ezzel elvették a munkát, vele meg a kitüntetést a hivatásos ellenállóktól.

Az is előfordult, hogy tévedésből saját hidat robbantottak fel, így meg a németek maradtak munka nélkül. Amikor Johan megszületett, naná hogy dinamittal ünnepelték. De a buli szó szerint rosszul sült el, a fiú árva lett.

Ahogy múltak az évek, a fiú a közösség gúnyos céltáblája lett. Egy szőke kamaszlány, Solvor (Ingrid Bolso Berdal), azonban mellé állt, szépen formálódott a kapcsolatuk.

Amelynek egy közös detonáció vetett véget. A lány megsérült, egyik szeme oda lett, tolószékbe kényszerült. A faluközösség ezek után pedig ott tett keresztbe a férfinak, ahol csak tudott. Főleg a postás, Frode, aki elsikkasztotta a leveleit, majd gondosan levizelte postaládáját.

Hősünk otthagyta a szeretett tájat, a tengert, a hidat, a fjordot. De a dinamitot nem. Az USÁ-ba vándorolva ismert robbantómester lett: csak úgy hívták, A Johan. Elröppent 15 év és nem bírta tovább. Visszatért a szülőföldre, reménykedve Solvor megbocsátásában.

A lány azonban nem engedett. Elutasító volt, holott titkon szerette a mackós óriást. Aki meg a magányt unta meg, így meglátogatja a közeli város egyik kupiját.

Ez a film legszürreálisabb része.

Férfiak ülnek egy hosszú asztalnál, isznak és röhögnek. Egy bróker-féle pasas időnként bemond egy nevet és hozzá egy számot. - Johan Grande! Az 5-ös szeparé!

A szeparéban állig öltözött hölgyek ülnek, 20-70 között. Hogy miként alakulnak majd a dolgok, azt ők döntik el. Így ebben a kupiban a férfiak esélye a (kézi) szexre 50 százalék.

Viszont dinamitot bevinni nem lehet, tiltja a szabályzat.

A film lassú és hömpölygő, de ez csak látszat. Legalább tízszer vesz éles fordulatot a cselekmény, néha hajmeresztőt. A történet egy pontján Solvor meglövi a házába betérő és szerelmét (újra)megvalló főhőst. Kibékülnek, csak közben tövig ég a kanóc a férfi kezében lévő dinamitrúdon.

Mi mást tehet, mint kilepi az ablakon. Éppen a piros ládáját immáron 40 éve szorgalmasan vizelgető Frodéra. Ennek nyomán a postás a földi létből a szélrózsa minden irányába távozik, Johan pedig 15 év börtönt kap.

Különös, sajátosan ironikus és nagyon emberi film Witzoé. Az északi, jeges krimik után itt van az északi, jeges társadalomkritika? 

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.