Elemző: az új kormány egyértelműen a miniszterelnök központi stratégiaalkotási és döntéshozatali súlyát erősíti

Bazsó Bálint 2022-05-14 18:22:00
Orbán Viktor szerdán sokat sejtető képet tett fel Facebook-oldalára. A kép a Sándor palota kertjében készült, és mindössze az volt ráírva: "Alakulunk". A kormányból várhatóan kikerül Kásler Miklós, ellenben visszatér a két régi nagy rivális, Navracsics Tibor és Lázár János. A miértekről Kovács Jánost, Az elemző szemével blog íróját kérdeztük, telefonon.

A miértekről Kovács Jánost, Az elemző szemével blog íróját kérdeztük, telefonon.

A leendő kormánytagok névsora mire enged következtetni?

Ha a miniszterelnök személyzeti politikáját, a formálódó kabinet immár oszlopos és cserélődő neveit nézzük, a következő ciklus fő politikai kihívásaira reflektáló, aktuális kormányzati célok mellett láthatjuk az "erős emberek" tündöklését, bukását és visszatérését is.

Pintér Sándor a belügyminisztériumi teendők mellett jó eséllyel viheti tovább Kásler Miklósról elválasztott, egészségügyi intézményi igazgatási feladatokat - mintegy "katonai műveleti rendben".

Ő egyébként a legstabilabb és legbefolyásosabb pozícióval rendelkezik, különösen válságkormányzás, az "operatív törzsek" működésének idején.

Gulyás Gergely, Varga Judit politikai értelemben már bizonyítottak, Palkovics László pedig jórészt megváltozott portfóliójú tárcát vezethet, amelynek feladat- és célrendszerében nagy szerepet kaphatnak a nemzetközi trendek által kikényszerített változások. Nagy István  már az előző ciklusban is az agráriumért felelt, aminek az orosz-ukrán háború hatására még nagyobb szerepe lehet.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Talán nem túlzás, hogy a magyar közvéleményben a két nagy visszatérő, Lázár János és Navracsics Tibor visszatérése keltette a legnagyobb visszhangot. Mi az üzenete a rehabilitációjuknak?

Az új nevek mellett az igazán nagy változást a kormány belső hatalmi képletében az egykori riválisok, Lázár János és Navracsics Tibor visszatérése jelentheti - különösen a Rogán Antallal való relációban.

Ne felejtsük el. e három személy utoljára a harmadik Orbán-kormány alatt töltött be egyidejűleg miniszteri pozíciót, Navracsics Tibor uniós biztosi kinevezéséig, ugyanakkor a Navracsics-Lázár rivalizálás - akkoriban "versenyeztetésként értékelték a szereplők - csúcsidőszaka a második Orbán-kormány volt, míg a Lázár-Rogán "párharcé" a 2014-2018 közötti ciklus.

Ezen erős emberek visszatérése milyen üzenetet hordoz magában, és legfőképp, miért van erre szüksége Orbán Viktornak?

A miniszterelnök egy olyan csapatot választott maga köré, amely a "személyt a feladathoz" elv mellett az "erős emberek" viszonyrendszere okán - hiszen a kormányfő kegyétől függ, hogy éppen másod- vagy harmadvonalbeli politikusokról van szó - szükségképpen tovább erősítik a miniszterelnök központi stratégiaalkotási és döntéshozatali súlyát, illetve a tárcák közötti koordináció jelentőségét.

Navracsics Tibor visszatérését sokan a megváltozott külpolitikai helyzettel magyarázzák, különösen annak fényében, hogy Szijjártó Péter a szoros orosz kapcsolatok miatt kevésbé népszerű tárgyalópartner a nyugati relációban.

Az "új arcok" az erősebb diplomáciai, haderőfejlesztési és a gazdasági egyensúly helyreállítását célzó erőfeszítéseket tükrözhetik. Szijjártó Péter és Varga Mihály újrázása sem kérdéses, ugyanakkor az egyes csúcstárcák politikai portfóliója nagyban változhat, például az innováció és technológia, illetve a humán erőforrások területén.

S ha már Navracsics és Lázár is szóba kerültek: ezúttal egyikük sem rendelkezik majd annyira erős pozícióval, mint ciklusokkal ezelőtt, mikor - idejekorán - az "utódlás" kérdését feszegették a politikai elemzők.

Kásler Miklós viszont a nagy kieső. Az ő teljesítménye egyértelműen negatív?

Kásler Miklós politikai tőkéjét a COVID-válság őrölte fel. Az imázsa már a korábbi, "unortodox" nyilatkozatai miatt is sérült,  és csakhamar az is kiderült,  hogy a köztiszteletben álló professzori karakter helyett egy erőskezű végrehajtóra van szüksége a miniszterelnöknek az egészségügyi intézmények igazgatásában. Kásler egy túl széles portfóliójú humán tárcát fogott össze inkább kevesebb, mint több sikerrel, és szimbolikus erejű kitörési pontokat keresett, mint például a magyarságkutatás. A következő ciklusban Orbán Viktor vegytiszta válsagkormányzásra készül, ehhez pedig kirakatemberek helyett professzionális politikusokra, menedzserszemléletű kabinettagokra van szüksége. Kásler "levétele" régóta borítékolható volt, és korábban még is történt volna, ha nem ért volna fel egy politikai beismeréssel.

Szólj hozzá!

1,8 milliárddal lett gazdagabb ma valaki

19 héten keresztül halmozódott a nyeremény.

Kánikulával kezdődik a jövő hét, aztán jön néhány hideg front

Hétfő éjfélig még harmadfokú hőségriasztás van életben.

Klímabérletet vezetne be az LMP

Minden közösségi közlekedési eszköz használatára jogosítana.

Elütöttek két rendőrt Nagyharsányban

Közúti ellenőrzést végeztek, ekkor jött nagy sebességgel egy kocsi.

Több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Vonattal 117-en - köztük 71 gyerek - érkeztek Budapestre.

Videó: füstködbe borítják az oroszok a Krímbe vezető hidat, hogy nehezebb legyen lebombázni

Ez jelenleg a leghosszabb híd Európában, amit még a Krím annexiója után építettek és az ukránok nagyjából azóta szeretnék lerombolni. Mára a fegyvert is megkapták hozzá Amerikából.

A fenntartható energiaforrások fejlesztését sürgeti az LMP

Évente 300 milliárd forintot kellene megújuló energiára költeni, hogy felzárkózzunk.

Hétfőn irtják a szúnyogokat Sárváron

Ne lepődjünk meg, ha nagyon füstölő kocsit látunk.

Veszprém környékén felújítják a vasutat, változik a menetrend

A Győr-Veszprém és a Budapest-Szombathely között járó vonatokat is érinti a felújítás.

Eloltották a Miskolc melletti erdőtüzet

Száz hektárnyi területen gyulladt ki a facsemetés.

A szél marad, de sütni fog a nap szombaton

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32 fok között alakul.

Ötlet: oszlassák fel a NATO-t és alapítsák újra – Magyarország nélkül

Dühös cikkben megy neki a madridi NATO-csúcs után magukat ünneplő politikusoknak a Politico brüsszeli lap.

Hatvan éve nem büntetik a melegséget Magyarországon

A kommunista Magyarország ezzel a lépéssel számos nyugati államot megelőzött egyébként.

A Rába felvásárolta a Rekard csoportot

A cég a Rába 100 százalékos leányvállalataként működik tovább.

Indul a Győrkőcfesztivál, le lesz zárva a Rába kettős híd

Terelt útvonalon járnak a buszok még hétfőn is.