Nem bízzák a társasházi lakókra a közterületi fűnyírást Szombathelyen

Nagy Donát 2022-05-13 11:52:00
Megérkezett az első három vadonatúj gép az önkormányzathoz, amiket több is követ még.

Azt láttuk, hogy egy korábban jól működő rendszert az előző ciklusokban megváltoztattak, és le is amortizálódott. Maguk az eszközök, és az egész terület is

– mondta Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a mai sajtótájékoztatón, amit az Oladi lakótelepen tartottak a sajtó képviselői számára. Szerinte a városvezetést átvéve az első évben először több pénzt próbáltak adni a régi rendszernek, de az nem hozta azt, amit szerettek volna. Aztán jött a covid, és vele együtt a kormányzati elvonások. Ennek ellenére úgy látták, ezen a területen nem szabad spórolni.

Idén 150 millió forintot fordítanak gépfejlesztésre, aminek most az első csomagját mutatták meg.

A gépekre már tavaly év végén kiírták a közbeszerzést, a szállítást azonban nagyon megnehezíti a világban egyre súlyosbodó gazdasági helyzet, amit az oroszok által indított háború csak még inkább rontott.

Fotók: Nagy Donát

 A Szompark működését közben átgondolták, és szervezetileg jelentősen átalakították.

Nyilván mindig lehet találni olyan részt, ahol még nincs lenyírva a fű, és ha valaki abból űz sportot, hogy a fűnyírási tervet, ami most már publikus nézi, és mindig oda megy, ahol a következő nap lesz lenyírva a fű, akkor biztosan tud olyan képeket csinálni, ahol nagy a fű.

– mondta Nemény András, majd hozzátette, tudja, hogy nem tökéletes még a rendszer, de a fentebb vázolt, annak természeténél fogva nem is lehet az.

270 hektárnyi területet gondoz a város, de további részek vannak állami, például a Vízügyi Igazgatóság tulajdonában, amiket viszont nekik kell nyírniuk.

Horváth Soma (Éljen Szombathely) alpolgármester az elhangzottakhoz hozzátette, hogy tavaly a közgyűlés egyhangúlag fogadta el az új parkfenntartási koncepciót, amiben kulcskérdés volt a gépfejlesztés. A most bemutatott eszközökön kívül még három hasonló fog érkezni, plusz rakodásra és szállításra alkalmas kocsikból is vettek hét darabot.

Nemrég magánépítésű lakóparkoknál is számon kérték a városvezetést, miért nem lett lenyírva a fű. Azért nem, mert nem a mi dolgunk, ezeken a területeken a kijelölt társasházkezelő látja vagy láttatja el ezt a feladatot

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a patakmedrek fűnyírását is csak kérni, jelezni tudják az állami tulajdonos felé. A Szompark egyébként most minden nap egy órával tovább dolgozik, és ha kell, szombaton is folytatják a munkát.

Fotók: Nagy Donát

 A technikai részletekről Izer Gábor ügyvezető számolt be. A fűnyírók közbeszerzése szerencsére még belefért abba az értékhatárba, hogy magyar vállalkozók élhessenek vele, azonban mint mondta, a részletesen közzétett technológiai és garanciális elvárások ismeretében végül csak két cég adta be pályázatát. Szombathelyre a nyertes KITE Zrt. szállítja a többek között John Deere eszközöket.

A közbeszerzésnek ez is volt a lényege, hogy kifejezetten jó minőségű, professzionális gépeket szeretnénk beszerezni

– mondta Izer. Érdekesség, hogy a gyűjtővel ellátott fűnyírók több mint 2 méteres magasságba is fel tudják emelni azokat, azaz az összegyűjtött füvet egyből rá tudják dobni a szállító teherautóra. Így pedig elkerülhető lesz az, hogy a kupacba összehordott fű órákig, akár napokig pihenjen, mire elszállítják. A szállítójárművek egy részén darus felépítmény is lesz, ez az őszi lombullásnál lesz nagy segítség.

Fotók: Nagy Donát

Kérdésünkre elhangzott, hogy a társasházi lakók közterületi fűnyírásba való bevonását ugyan megvizsgálta a városvezetés, ám ennek bevezetését – például az ingatlanok utcafronti járdájáról való hóeltakarítási kötelezettség mintájára – nem tervezik.

Egyeztettünk társasházkezelőkkel, de a kérdés megosztó volt. Volt olyan, aki azt mondta, vállalkozna rá, de volt olyan, aki kevésbé

– vázolta Horváth Soma, aki hozzátette, hogy nem mindenkinek van meg ehhez a szakmai gyakorlata vagy eszközei, ráadásul egy esetleges balesetnél vagy károkozásnál is kérdéses lenne, hogy ki az adott esetben a felelős. Ennek ellenére minden ötletre továbbra is nyitottak.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”