Nem bízzák a társasházi lakókra a közterületi fűnyírást Szombathelyen

Nagy Donát 2022-05-13 11:52:00
Megérkezett az első három vadonatúj gép az önkormányzathoz, amiket több is követ még.

Azt láttuk, hogy egy korábban jól működő rendszert az előző ciklusokban megváltoztattak, és le is amortizálódott. Maguk az eszközök, és az egész terület is

– mondta Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a mai sajtótájékoztatón, amit az Oladi lakótelepen tartottak a sajtó képviselői számára. Szerinte a városvezetést átvéve az első évben először több pénzt próbáltak adni a régi rendszernek, de az nem hozta azt, amit szerettek volna. Aztán jött a covid, és vele együtt a kormányzati elvonások. Ennek ellenére úgy látták, ezen a területen nem szabad spórolni.

Idén 150 millió forintot fordítanak gépfejlesztésre, aminek most az első csomagját mutatták meg.

A gépekre már tavaly év végén kiírták a közbeszerzést, a szállítást azonban nagyon megnehezíti a világban egyre súlyosbodó gazdasági helyzet, amit az oroszok által indított háború csak még inkább rontott.

Fotók: Nagy Donát

 A Szompark működését közben átgondolták, és szervezetileg jelentősen átalakították.

Nyilván mindig lehet találni olyan részt, ahol még nincs lenyírva a fű, és ha valaki abból űz sportot, hogy a fűnyírási tervet, ami most már publikus nézi, és mindig oda megy, ahol a következő nap lesz lenyírva a fű, akkor biztosan tud olyan képeket csinálni, ahol nagy a fű.

– mondta Nemény András, majd hozzátette, tudja, hogy nem tökéletes még a rendszer, de a fentebb vázolt, annak természeténél fogva nem is lehet az.

270 hektárnyi területet gondoz a város, de további részek vannak állami, például a Vízügyi Igazgatóság tulajdonában, amiket viszont nekik kell nyírniuk.

Horváth Soma (Éljen Szombathely) alpolgármester az elhangzottakhoz hozzátette, hogy tavaly a közgyűlés egyhangúlag fogadta el az új parkfenntartási koncepciót, amiben kulcskérdés volt a gépfejlesztés. A most bemutatott eszközökön kívül még három hasonló fog érkezni, plusz rakodásra és szállításra alkalmas kocsikból is vettek hét darabot.

Nemrég magánépítésű lakóparkoknál is számon kérték a városvezetést, miért nem lett lenyírva a fű. Azért nem, mert nem a mi dolgunk, ezeken a területeken a kijelölt társasházkezelő látja vagy láttatja el ezt a feladatot

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a patakmedrek fűnyírását is csak kérni, jelezni tudják az állami tulajdonos felé. A Szompark egyébként most minden nap egy órával tovább dolgozik, és ha kell, szombaton is folytatják a munkát.

Fotók: Nagy Donát

 A technikai részletekről Izer Gábor ügyvezető számolt be. A fűnyírók közbeszerzése szerencsére még belefért abba az értékhatárba, hogy magyar vállalkozók élhessenek vele, azonban mint mondta, a részletesen közzétett technológiai és garanciális elvárások ismeretében végül csak két cég adta be pályázatát. Szombathelyre a nyertes KITE Zrt. szállítja a többek között John Deere eszközöket.

A közbeszerzésnek ez is volt a lényege, hogy kifejezetten jó minőségű, professzionális gépeket szeretnénk beszerezni

– mondta Izer. Érdekesség, hogy a gyűjtővel ellátott fűnyírók több mint 2 méteres magasságba is fel tudják emelni azokat, azaz az összegyűjtött füvet egyből rá tudják dobni a szállító teherautóra. Így pedig elkerülhető lesz az, hogy a kupacba összehordott fű órákig, akár napokig pihenjen, mire elszállítják. A szállítójárművek egy részén darus felépítmény is lesz, ez az őszi lombullásnál lesz nagy segítség.

Fotók: Nagy Donát

Kérdésünkre elhangzott, hogy a társasházi lakók közterületi fűnyírásba való bevonását ugyan megvizsgálta a városvezetés, ám ennek bevezetését – például az ingatlanok utcafronti járdájáról való hóeltakarítási kötelezettség mintájára – nem tervezik.

Egyeztettünk társasházkezelőkkel, de a kérdés megosztó volt. Volt olyan, aki azt mondta, vállalkozna rá, de volt olyan, aki kevésbé

– vázolta Horváth Soma, aki hozzátette, hogy nem mindenkinek van meg ehhez a szakmai gyakorlata vagy eszközei, ráadásul egy esetleges balesetnél vagy károkozásnál is kérdéses lenne, hogy ki az adott esetben a felelős. Ennek ellenére minden ötletre továbbra is nyitottak.

Szólj hozzá!

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.

Aláírást gyűjtenek Gönyűn a Postakocsi Fogadó megmentéséért

A West Hungaria Bau a tulajdonos, de nem csinál semmit a lassan széteső, Mária Terézia-korabeli épülettel.

18 fok, iskolák költözése: drámai intézkedések a Győri Szakképzési Centrumnál

Október 15-től Bercsényit bezárják, a tanulók a Baross iskolába költöznek, a Barossba járók a Deákba, ahol délelőtt az egyik iskola, délután a másik diákjai tanulhatnak. A Gábor Lászlót is érintheti az átszervezés.

400 forintba fog kerülni egy óra a győri Dunakapu mélygarázsban

Nőnek a parkolóházak és mélygarázsok díjai.

Petíció indult a győri uszodák kinyitásáért

Közben az Aqua Sportközpont nagymedencéjét már leeresztették.

Simon Róbert Balázs mindent is csinált múlt héten, csak a szentiváni fórumra nem ment el

Kommentben próbálták felhívni erre a figyelmet hétösszegző videója alatt a szentiváni civilek, de törölték a kommentjeiket.

LMP: A szélenergia ügyében meg tudjuk győzni Orbán Viktort

2016 óta gyakorlatilag tilos szélturbinákat építeni Magyarországon.

Átadták az Audi kibővített győri szerszámgyárat

Az Audi Hungaria Zrt. szerszámgyárának 3,8 milliárd forintos bővítését a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatta a beruházásösztönzési program részeként.

Kiadó a szombathelyi MSH büféje

Nettó 166 ezer 400 forintos havidíjról indul a licit.