Most éppen a szombathelyi Gyöngyösparti sétány nevének megváltoztatása okoz némi politikai huzavonát

Farkas Bazsi 2022-05-12 14:00:15
Wagner András nevét kapná a sétány. Az elvi döntést támogatta a körzet fideszes képviselője, most azt mondja a lakók nem akarják a névváltoztatást. Te változtatnál vagy sem? Szavazz!

Az év elején, már az idei februári közgyűlésen felmerült, hogy közterületet nevezzenek el Szombathelyen Wagner András, néhai polgármesterről és Göncz Árpád, egykori köztársasági elnökről. 

Az ötletet Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő vetette fel. A városvezető Éljen Szombathely! frakció és Nemény András (Éljen Szombathely!) jelenlegi polgármester támogatta is a kezdeményezést. A Fidesz-KDNP frakció azonban kukacoskodni kezdett.

Melega Miklós, KDNP-s politikus, a Vas megyei Levéltár elnöke például ezt mondta februárban Göncz Árpáddal kapcsoltban:

(...) ő ugye az SZDSZ alapítója és mindvégig tulajdonképpen az SZDSZ érdekeinek a képviselője volt abban az esetben is, amikor már köztársasági elnök volt. Inkább a tevékenysége az, amiben vannak olyan vitatható részletek, amik amellett, hogy természetesen érdemei is voltak, azért ellentmondásossá teszik bizonyos szempontból az ő tevékenységét. Mindenki, Önök is átélték ezt a korszakot, tehát emlékeznek arra, hogy bizony elég komoly konfrontációi voltak az akkori legitimen megválasztott kormányzattal. Bizonyos esetekben a hatáskörének a kiterjesztésével, vagy a túlterjeszkedéssel is vádolták a kortársak is. És hát azt a nemzeti egységet, amit meg kellett volna testesítenie, azt nem minden esetben sikerült, sokszor inkább politikai megosztottság volt eredménye annak, azoknak a fellépéseknek. Vitathatatlan, hogy ő egy történelmi személyiség. Nyilván a történelmi könyvekbe bekerül, önmagában azonban azt gondolom, hogy az, hogy ő volt az első köztársasági elnök, még nem jelenti azt, hogy a történelmi nagyjaink sorába is bekerül és hogy most nekünk feltétlenül egy közterületet kellene elnevezni róla. Ebben nincsen konszenzus.

Hiába az ágálás, az áprilisi közgyűlés arról döntött, hogy az Iseum előtti teret eztán Göncz Árpád térnek fogják nevezni.

Wagner Andrással kapcsolatban azonban továbbra sem csillapodnak az indulatok. Röviden annyi történt, hogy elsőként a Szent Márton utca, ferences templom melletti szakaszát keresztelték volna át, ám ez ellen az egyház tiltakozott. Majd az a javaslat érkezett, hogy kereszteljék át a Gyöngyösparti sétányt, mivel a néhai polgármester egyébként is itt élt családjával és a család is azt támogatta, hogy a sétány kapja meg a nevet.

Februárban erről szavazott is a testület. 20 egyhangú igennel - Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) betegség miatt nem vett részt az ülésen - szavazta meg a testület azt a javaslatot, miszerint megvizsgálja a továbbiakban a közgyűlés azt, hogy Wagner Andrásról elnevezhető-e a Gyöngyösparti sétány. 

Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) a körzet képviselője bár szintén megszavazta az elvi döntést, azzal a javaslattal élt, hogy a sétányon lakók legalább 80%-a támogassa az ötletet, különben szerinte nem kellene átnevezni a közterületet. A képviselő asszony megkeresésünkre megerősítette ezen álláspontját. A javaslatát egyébként februárban elutasította közgyűlés.

Áprilisban folytatódott ez a vita is. Czeglédy akkor azt mondta, hogy ő személyesen 40 tulajdonost keresett meg, és az akkori állapotok szerint ⅔ - ⅓ arányban támogatták az ötletét. 

Egyébként pedig azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a képviselő testületet semmilyen szempontból nem köti a lakók döntése - mondta akkor Czeglédy.

Takátsné akkor azt mondta, hogy a lépcsőházakban nincsen kifüggesztve a februári határozat, vagyis annak a terve, hogy Wagner András nevét kapná meg a sétány. 

Czegédy akkor azt mondta, hogy a Takátsné kezdett aláírásgyűjtésbe a terv megpuccsolására. A képviselő asszony az Ugytudjuk.hu-nak azt írta:

Az ön által állítottak ellentétben nem kezdtem aláírásgyűjtésbe. A Gyöngyösparti sétányon lakók kerestek meg azzal, hogy nyújtsak segítséget abban, hogy véleményüket a közgyűlés megismerje.

A képviselő asszony a közgyűlésen azt is mondta, hogy azzal is kellene foglalkozni, hogy a sétány nem rendeltetésszerűen van használva. Az valóban komoly probléma, hogy annak ellenére, hogy 2019 októberében éppen Takátsné kérésére szerelték le a padokat, mégis a rendszeresen alkoholizálnak és dorbézolnak bizonyos csoportok a sétány Szent Márton utca felőli oldalán. 

A sétányhoz kapcsolódó másik kérdésem az lenne, hogy nem merült-e fel Képviselő Asszonyban, hogy visszarakassa a padokat a sétányra azokat, amelyeket évekkel korábban az Ön kérésére szereltek le a SZOVA munkatársai? - tettük fel ezt a kérdést is, de választ nem kaptunk a képviselőtől.

Egy korábbi szavazásunk alkalmával egyébként a válaszadók közel 73%-a azonnal visszaszereltetné a padokat

A névadás kérdése pedig még nem dőlt el. Amúgy nem szokatlan Szombathely történetében, hogy a belvárosban átneveznek egy-egy közterület. És most nem is csak és kizárólag a Lenin út - Szelestey utcákhoz hasonló, politikai névváltoztatásra gondolok. A Mártírok tere mai nevét 1948-ban kapta, azelőtt Március 15. tér volt, majd a 100 éves jubileumra a név átkerült a most is nevét viselő térre. 

Na de szavazzatok! 

Szavazás

Te támogatod a névváltoztatást?

Szólj hozzá!

Uniós fellépést szorgalmaz Donáth Anna a Sajó-szennyezés ügyében

A Momentum európai parlamenti képviselője frakciótársával, a szlovák Michal Wiezikkel egyeztetett.

Lesz@rom! Alee lép ma fel Szombathelyen

A ingyen fagyival várják a gyerekeket a Haladás Sportkomplexum parkolójában.

Az Azovsztal és Mariupol teljesen orosz kézre került Putyin védelmi minisztere szerint

A terület „felszabadításáról” tett jelentést Szergej Sojgu.

Hidegfront jön, viharos széllökésekkel

De aztán hamar naposra fordul az idő.

A korábbi magyar igazságügyi minisztert gyanúsították meg korrupcióval Szlovákiában

Gál Gábor az azóta megszűnt Most-Híd párt képviselőjeként töltötte be az igazságügyi miniszteri posztot, most minden vádat tagadott.

LMP: Autómentes Lánchidat, autómentes belvárost!

A párt szerint a híd és a pesti alsó rakpart kis szakaszának autómentessége azonban önmagában nem elegendő.

Megrázta a cannes-i fesztiválközönséget az ukrajnai Mariupolban forgatott dokumentumfilm

A Mariupolis 2 című dokumentumfilm azt mutatja meg, hogyan élnek tovább a helyiek a bombázások ellenére.  

430 millió forintos támogatás kap Bük város ipari-innovációs fejlesztésekre

A pénzből a környező települések fejlesztését is szolgáló közlekedési és közműberuházásokat hajtanak majd végre. 

Müller Cecília szerint kiváló minőségű az ivóvíz Magyarországon

Magyarország szerencsés helyzetben van, az országos tisztifőorvos szerint a csapból egészséges, jó minőségű víz folyik.

LMP: Az Európai Bizottság a GMO-lobbi szolgálatában áll

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta új génmódosított szója- és kukorciafajta felhasználását élelmiszerként vagy állatok etetéséhez.

Az ukrajnai háború miatt nyárra Németországban bevezetik a kilenceurós havi közlekedési bérletet

Jelentős csökkenést jelent az intézkedés, az emelkedő energiaárak miatt van rá szükség.

LMP: Az egészséges élelmezés megállítaná a méhpusztulást is

A párt a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése érdekében nyújtott be javaslatot.

Curling-bemutató lesz Szombathelyen

A Magyar Curling Szövetség tart bemutatót a Szombathelyi Jégcsarnokban.

Kész Zoltán felszólította Márki-Zayt, hogy számoljon el a kampánypénzekkel

Nyílt levélben fordult a hódmezővásárhelyi polgármesterhez a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik vezetője.

Szobor készül Győrben Csaba királyfiról a székely himnusz megalkotásának évfordulójára

A szobrot Lebó Ferenc készíti, információnk szerint az elhelyezéssel együtt több, mint 50 millió forintba fog kerülni.

Sikkasztás miatt felel egy férfi, aki a kölcsönautót eladta ócskavasnak Romániában

Sárvár környékére mehetett volna haza vele, ehelyett Romániába utazott, és eladta az autót a vádlott.

Kiderült, miért szakíthatott Shane Tusup és Szabó Zsófi

Tusup személyisége áll a szakítás háttérében a Bors szerint.