Most éppen a szombathelyi Gyöngyösparti sétány nevének megváltoztatása okoz némi politikai huzavonát

Farkas Bazsi 2022-05-12 14:00:15
Wagner András nevét kapná a sétány. Az elvi döntést támogatta a körzet fideszes képviselője, most azt mondja a lakók nem akarják a névváltoztatást. Te változtatnál vagy sem? Szavazz!

Az év elején, már az idei februári közgyűlésen felmerült, hogy közterületet nevezzenek el Szombathelyen Wagner András, néhai polgármesterről és Göncz Árpád, egykori köztársasági elnökről. 

Az ötletet Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő vetette fel. A városvezető Éljen Szombathely! frakció és Nemény András (Éljen Szombathely!) jelenlegi polgármester támogatta is a kezdeményezést. A Fidesz-KDNP frakció azonban kukacoskodni kezdett.

Melega Miklós, KDNP-s politikus, a Vas megyei Levéltár elnöke például ezt mondta februárban Göncz Árpáddal kapcsoltban:

(...) ő ugye az SZDSZ alapítója és mindvégig tulajdonképpen az SZDSZ érdekeinek a képviselője volt abban az esetben is, amikor már köztársasági elnök volt. Inkább a tevékenysége az, amiben vannak olyan vitatható részletek, amik amellett, hogy természetesen érdemei is voltak, azért ellentmondásossá teszik bizonyos szempontból az ő tevékenységét. Mindenki, Önök is átélték ezt a korszakot, tehát emlékeznek arra, hogy bizony elég komoly konfrontációi voltak az akkori legitimen megválasztott kormányzattal. Bizonyos esetekben a hatáskörének a kiterjesztésével, vagy a túlterjeszkedéssel is vádolták a kortársak is. És hát azt a nemzeti egységet, amit meg kellett volna testesítenie, azt nem minden esetben sikerült, sokszor inkább politikai megosztottság volt eredménye annak, azoknak a fellépéseknek. Vitathatatlan, hogy ő egy történelmi személyiség. Nyilván a történelmi könyvekbe bekerül, önmagában azonban azt gondolom, hogy az, hogy ő volt az első köztársasági elnök, még nem jelenti azt, hogy a történelmi nagyjaink sorába is bekerül és hogy most nekünk feltétlenül egy közterületet kellene elnevezni róla. Ebben nincsen konszenzus.

Hiába az ágálás, az áprilisi közgyűlés arról döntött, hogy az Iseum előtti teret eztán Göncz Árpád térnek fogják nevezni.

Wagner Andrással kapcsolatban azonban továbbra sem csillapodnak az indulatok. Röviden annyi történt, hogy elsőként a Szent Márton utca, ferences templom melletti szakaszát keresztelték volna át, ám ez ellen az egyház tiltakozott. Majd az a javaslat érkezett, hogy kereszteljék át a Gyöngyösparti sétányt, mivel a néhai polgármester egyébként is itt élt családjával és a család is azt támogatta, hogy a sétány kapja meg a nevet.

Februárban erről szavazott is a testület. 20 egyhangú igennel - Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) betegség miatt nem vett részt az ülésen - szavazta meg a testület azt a javaslatot, miszerint megvizsgálja a továbbiakban a közgyűlés azt, hogy Wagner Andrásról elnevezhető-e a Gyöngyösparti sétány. 

Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) a körzet képviselője bár szintén megszavazta az elvi döntést, azzal a javaslattal élt, hogy a sétányon lakók legalább 80%-a támogassa az ötletet, különben szerinte nem kellene átnevezni a közterületet. A képviselő asszony megkeresésünkre megerősítette ezen álláspontját. A javaslatát egyébként februárban elutasította közgyűlés.

Áprilisban folytatódott ez a vita is. Czeglédy akkor azt mondta, hogy ő személyesen 40 tulajdonost keresett meg, és az akkori állapotok szerint ⅔ - ⅓ arányban támogatták az ötletét. 

Egyébként pedig azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a képviselő testületet semmilyen szempontból nem köti a lakók döntése - mondta akkor Czeglédy.

Takátsné akkor azt mondta, hogy a lépcsőházakban nincsen kifüggesztve a februári határozat, vagyis annak a terve, hogy Wagner András nevét kapná meg a sétány. 

Czegédy akkor azt mondta, hogy a Takátsné kezdett aláírásgyűjtésbe a terv megpuccsolására. A képviselő asszony az Ugytudjuk.hu-nak azt írta:

Az ön által állítottak ellentétben nem kezdtem aláírásgyűjtésbe. A Gyöngyösparti sétányon lakók kerestek meg azzal, hogy nyújtsak segítséget abban, hogy véleményüket a közgyűlés megismerje.

A képviselő asszony a közgyűlésen azt is mondta, hogy azzal is kellene foglalkozni, hogy a sétány nem rendeltetésszerűen van használva. Az valóban komoly probléma, hogy annak ellenére, hogy 2019 októberében éppen Takátsné kérésére szerelték le a padokat, mégis a rendszeresen alkoholizálnak és dorbézolnak bizonyos csoportok a sétány Szent Márton utca felőli oldalán. 

A sétányhoz kapcsolódó másik kérdésem az lenne, hogy nem merült-e fel Képviselő Asszonyban, hogy visszarakassa a padokat a sétányra azokat, amelyeket évekkel korábban az Ön kérésére szereltek le a SZOVA munkatársai? - tettük fel ezt a kérdést is, de választ nem kaptunk a képviselőtől.

Egy korábbi szavazásunk alkalmával egyébként a válaszadók közel 73%-a azonnal visszaszereltetné a padokat

A névadás kérdése pedig még nem dőlt el. Amúgy nem szokatlan Szombathely történetében, hogy a belvárosban átneveznek egy-egy közterület. És most nem is csak és kizárólag a Lenin út - Szelestey utcákhoz hasonló, politikai névváltoztatásra gondolok. A Mártírok tere mai nevét 1948-ban kapta, azelőtt Március 15. tér volt, majd a 100 éves jubileumra a név átkerült a most is nevét viselő térre. 

Na de szavazzatok! 

Szavazás

Te támogatod a névváltoztatást?

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.