Pollreisz az Ugytudjuknak: Ezt elszúrtuk

Pintér Bence 2022-05-03 16:35:00
A vidéki fideszes kiskirályok hatalma, a háború és a médiafölény volt első sorban a választási vereség oka Pollreisz Balázs győri MSZP-s képviselő, megyei elnök, országos elnökségi tag szerint, de azért azt is elmondta, hogy ezt az összefogást is inkább csak összeborították, mint összefőzték. Interjú!

Az idei kampányban rengeteget dolozott a Csorna központú Győr-Moson-Sopron megyei hármas körzet jelöltje, Kovácsné Varga Ildikó mellett, többször is bejárva az egész körzetet. Végül a fideszes képviselő Gyopáros Alpár a szavazatok 71 százalékát szerezte meg. Mit tapasztalt: ennyire jó a Fidesz-kormány a rábaközieknek?

Nem. De az emberek azt látják, hogy nekik jó. Az látszott a falvakban, hogy Gyopáros – a Magyar Falu Program gazdája – figyelt arra, hogy legalább valami kis fejlesztés mindenhová jusson. Még ha akár felesleges is. De azt odavitték. Például egy falubuszt, amit aztán elvittek rögtön a szervízbe, mert nem működött.

De sok helyen valóban értelmes dolgok történtek, így a polgármesterek lekötelezettek, sőt, sokan úgy mondják, hogy „ezt a Gyopi hozta”.

Ezután jön a kérdés, hogy és ti mit hoztatok? Ezután kell elkezdeni elmagyarázni, hogy ellenzékből nehéz lenne a Magyar Falu Program pénzeit osztogatni. Amiből egyébként egy csomót ellopnak. Például amikor fűnyíró traktort vett a falu, és kiderült, hogy egyébként ugyanaz a modell, ha csak úgy meg akarod venni, akkor nem tíz, csak ötmillió forint lenne. A másik ötmillióból még akár mást is kaphatott volna a falu – ezt nem látják az emberek.

Az nem igaz, hogy nincs internet és sötétek az emberek, hiszen teljesen értelmes emberek laknak vidéken, akik egyébként tudnak az interneten Klubrádiót hallgatni, vagy ATV-t nézni.

Volt olyan, aki elmondta, hogy az okostévén megnézték Márki-Zay Péter összes videóját a hétvégén. Az a feladatunk a jövőben, hogy az igényt felkeltsük arra, hogy Mari néni mindig odakapcsoljon az okostévén, és megnézzen mást is rajta. Lehetőségük van, de igényük nincs rá. Van aki azt mondja, hogy nekem ne mondják, hogy ez nem így van, hiszen ezt mondta a Kossuth Rádió, a köztévé, és a TV2 híradója is.

Vegyük elő a klasszikus megfejtést akkor: le kell menni vidékre?

Mi most úgy álltunk neki a csornai körzetben ugye, hogy odamegyünk. És oda is mentünk. Ez butaság. Ami nekem hatalmas tanulság volt, az az, amit mindig is mondtam: a médiának óriási hatalma van.

A kedvencem: a választások előtt három nappal felhívott ifj. Knézy Jenő, a GyőrPlusz vezérigazgatója, és azt mondta: bocs a zavarásért, azért kereslek, hogy tartotok-e eredményvárót Győrben, mert ha ne adj’ Isten nyer a jelöltetek, akkor csinálnánk vele interjút.

Azt válaszoltam neki, hogy milyen érdekes, hogy volt meghirdetett sajtótájékoztatónk, arra nem jöttetek ki. Azzal védekezett, hogy rossz e-mail-címet használtunk.

Márki-Zay Péter kiforgatott mondatai is sokat számítottak. Ahányszor mi azt a falvakban visszahallottuk! És megkérdeztem: el tud képzelni olyan magyar embert, aki a gyerekeit háborúba akarja küldeni? Vagy Ön szerint tényleg el akarom venni a nyugdíját? Hogy csak rosszat akarok magának?

Az ellenzék nem ugyanígy kommunikál egyébként rendszeresen a Fideszről?

Mondtuk például, hogy a családtámogatás megmarad, sőt ki is egészül. Persze egy kampány arról szól, hogy a saját erősségeinket bemutassuk, az ellenfél gyengeségeit pedig felerősítsük. De voltak nálunk ilyen elemek is.

A program egyébként nagyon hamar elkészült, már az előválasztásra kész volt.

Akkor miért csak a választás előtt mutatták be?

Amikor a nép bölcsessége Márki-Zay Pétert jelölte ki miniszterelnöknek, egy jobboldali-liberális embert, aki kézhez kapott egy alapvetően baloldali programot – amit addig azért nem mutattunk be, hogy a miniszterelnök-jelöltnek majd szabad keze legyen. És hát Márki-Zay finoman szólva élt a lehetőséggel. Mire ennek a végére értünk, rengeteg idő ment el. Ez volt a baj ezzel. Olyan szinten át lett dolgozva, hogy erről a programról nem sokat tudtunk beszélni végül. De még így is többet, mint a Fidesz a sajátjáról.

Általában kinek a hibája a választási vereség Ön szerint? Márki-Zay, Gyurcsány, Jakab és a Jobbik? Mások?

Ha egyet kéne mondanom, nem mondanék senkit. Nem lehet egy ember a hibás. Mindenkinek megvan a maga felelőssége. Annak is, aki mond olyanokat, ami kiforgatható és félreérthető; aki saját párt alapításán dolgozik ahelyett, hogy a megválasztott feladatára koncentráljon, és annak is, aki az előválasztás után olyat nyilatkozik, hogy majd a parlament fog miniszterelnököt választani, nyugodjatok meg.

Azokat is felelőssé lehet tenni, aki az előválasztás után azt mondta, hogy akkor ez megvan, nekünk az volt a fontos, hogy több emberünk legyen, és nem nagyon teszem bele magam teljes energiával. És beszélhetünk azokról is, akik csak a saját jelöltjeikkel foglalkoztak, és a többiekkel nem.

Nem akarok senkit külön megbántani: mindenki hibás.

Van egy jól sikerült pörköltünk és egy zöldséglevesünk, ha ezt összefőzzük, akkor el lehet adni egy gulyáslevesnek. Ha csak összeborítjuk, akkor az pont olyan lesz, mint amilyennek hangzik. Az összefogás csak össze volt borítva. Nem volt teljes szívvel összerakva. A magyar választók nem felelősek természetesen, de meg kell jegyezni: sok magyarnak az ordas hazugságok kényelmesebbek, mint a valóság.

A csornai körzetet senki nem számolta nyerhetőnek. Győr 1-et viszont billegőnek számolta mindenki, mégis simán nyert a fideszes Simon Róbert Balázs. Bár itt kevesebbet kampányolt, mégis kérdezem: mi lehet az ok?

Részt vett a győri MSZP a győri kampányban is, a helyi MSZP-aktivisták nagy számban részt vettek. Győrben talán el lehetett volna kezdeni korábban a kampányt, de úgy látom most, hogy a végeredményt az sem befolyásolta volna különösebben. Ki kell majd ezt elemezni magunk között. De

Győrben is a háború miatt ment el szerintem a választás.

Győri önkormányzati képviselőként, megyei elnökként, országos elnökségi tagként február 24-én reggel hét órakor írtam ki a Facebookra, azzal, hogy „Békét!” Mi végig azt mondtuk, hogy ez legyen a fő kommunikáció. Persze jogosnak tűnt az Orbánt Putyinnal összemosó retorika is, de a fő üzenet a béke legyen. Ezt nem tudtuk eléggé kihangsúlyozni.

Az összes politikai nyilatkozatot a parlamentben az ellenzék megszavazta, senki nem akart katonákat küldeni, Márki-Zay Péter ugyanazt mondta, amit Orbán Viktor, és mégis: saját médiájukban egész nap hazudtak, és elhitették az emberekkel, hogy mi mást mondtunk. És ez döntő volt: bizonytalanokat állított a Fidesz mellé, a mieinket pedig elbizonytalanították. Ez helyben is igaz.

A háborút ők jól kihasználták, mi pedig ezt elszúrtuk. Pedig Orbán két-három napig meg sem szólalt az ügyben,

akkor kellett volna jobban hangsúlyozni a békét.

Hogyan tovább?

Aki most nagy stratégiáról beszél, az hazudik. Elemzések kellenek, gondolkodás kell. A Fidesz-rendszer maradni fog, és a választási rendszerben továbbra is csak egy az egy ellen tud elindulni akárki. Ennek nincs alternatívája. Hogy ez hogyan fog legközelebb kialakulni, nem tudjuk, de szerintem az nem működik, hogy egyvalaki megnő és megeszi a többieket.

Például Gyurcsány Ferenc?

Nem fog működni. Vele nem lehet. Van fölötte egy üvegplafon.

Nem, egy vezér nem fog tudni megszólítani különféle elköteleződésű ellenzéki embereket. Egy biztos: együtt kell maradnia az ellenzéknek.

Ezen felül le kell tisztáznia minden pártnak, hogy milyen értékrendet képvisel. Az MSZP-nek is van dolga, de mi definiáltuk magunknak, hogy baloldali párt vagyunk. Kevés olyan párt van, amelynek ennyire tiszta a profilja. Ezt minden pártnak el kell végeznie, és el kell jutnunk az emberekhez, rá kell vennünk őket, hogy rendesen nézzenek utána a híreknek.

Be kell menni a parlamentbe, és nem csak azért, hogy legyen pénze az ellenzéknek, hanem azért is, mert nekünk ott dolgunk van. Nem törvényjavaslatok módosításáról kell vitatkozni.

Fel kell szólalni ott a szólásszabadságért, az emberekért, az önkormányzatokért, Európáért.

Legyen nyoma annak, hogy van másként gondolkodó ember ebben az országban.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.