Január végéig elkészül a Balogunyom és Szombathely közti kerékpárút

Nagy Donát 2022-03-24 17:35:00
Több mint 250 millió forint jut rá, az Európai Unió fizeti ki.

A ma kézhez kapott közlemény szerint az aszfaltcsík elkészülte után már biztonságosan juthatunk el egyik településről a másikba a környezetkímélő közlekedési módot választó munkavállalók és turisták.

Egész pontosan 254 442 979 forint megy el rá mindenestül, mindez európai uniós, vissza nem térítendő pénzből.

Szombathely felől érkezve itt kell a bicikliseknek a rendkívül forgalmas, gyakorlatilag életveszélyes 86-os főútra felhajtania.

Fotó: Nagy Donát

A közlemény szerint a Szombathely-Balogunyom kerékpárút építése a Petőfi telepi Halastó utcától (a meglévő kerékpárúttal szemben) indul. A 86.sz. főút és a temető kerítése közötti szűkös helyen a meglévő árok lecsövezésre kerül, a kerékpárutat a főúttól szalagkorlát-védelem választja el. A vonalvezetés innen a vasúti átjáró előtti aszfaltos csatlakozásig a főút árkával párhuzamosan halad.

A 2.308 m hosszú, 2,25 m burkolatszélességű kerékpárút Szombathely MJV közigazgatási határánál csatlakozik a már elkészült balogunyomi szakaszhoz.

A KRESZ-táblát is letakarták, a lezárás pedig feltűnő festést kapott. Jelenleg tilos a szakasz használata.

Fotó: Nagy Donát

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes vállalkozóval 2022. március 17-én megkötésre került a kivitelezési szerződés 144.768.856 Ft + ÁFA értékben. Az építési munkák a tervek szerint 10 hónapot vesznek igénybe.

A kerékpárút kérdése igazi csatatér lett az elmúlt hónapokban. Tavaly ősszel ugyanis a szombathelyi városvezetés azt mondta, a kormányzati elvonások miatt nem tudja kipótolni azzal a hiányzó összeggel a beruházást, amit a hatalmas infláció és alapanyagdrágulás idézett elő. Szombathely így a kormányhoz fordult, hogy ha már kompenzációt nem is fizet az elvonásokért, ehhez legalább adjon pénzt. Ez aztán hatalmas, nyílt levelezésbe torkolt a város és az állam között. Aztán csak kiírták a közbeszerzést, amit ugyan kicsit ki kellett tolni, de végül lett győztese a pályázatnak.

Itt pedig kiderült, hogy a kivitelezés nem fog többletköltséggel járni, mert szerencsés módon olcsóbb ajánlat érkezett be, mint amennyire a beruházás költségét megbecsülték.

Így ha idén nyáron még nem is, de jövő tavasszal már biztonságosan tekerhetünk Szombathely és Balogunyom között.

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.