Hende vagy Czeglédy lesz a kerékpározók megmentője Szombathely és Balogunyom között?

Nagy Donát 2021-11-03 16:06:00
Vagy a jelenlegi, vagy a jövő tavasszal megválasztott új országgyűlési képviselőn múlik, mikor lehet végre biztonságos biciklizni a 86-os főút mellett.

Legutóbb két napja írtunk arról, hogy 70 millió forint hiányzik még ahhoz a kerékpárúthoz, amit Szombathely és Balogunyom közé terveznek építeni. Ugyan 2020 óta már rendelkezésre áll több mint 200 millió forint, de mire a projekt eljutott a közbeszerzés kiírásához, ennyivel drágult a becsült kivitelezés.

Erről ma tartott sajtótájékoztatót Horváth Attila (Éljen Szombathely), a vasi megyeszékhely alpolgármestere a város szélén, ahol jelenleg véget ér a kerékpárút. Mint mondta, a kormányzati elvonások miatt Szombathelynek nem áll rendelkezésére ekkora többletforrás. Azonban ők is szeretnék megépíteni a régóta, már az előző városvezetések által is megígért bicikliutat, ezért is szervezték meg a sajtótájékoztatót a Petőfitelepre.

Fotók: Nagy Donát

Jelenleg itt ér véget a Szombathely felől érkező kerékpárút (jobbról).

 

Azt gondoljuk, hogy a falvakban élők sem másodrendű állampolgárok. Emellett pedig szerintünk aki okosan gondolkodik, az belátja, hogy Szombathelyre nem egy önálló szigetként kell tekinteni, hanem a térség központjaként

– mondta az alpolgármester, majd kiegészítette azzal, hogy sajnálja Hende Csaba (Fidesz-KDNP) azon gondolkodását, miszerint az országgyűlési képviselőnek nem feladata a térség számára pénzért lobbizni.

Én azért arra kérem Hende Csabát, hogy korábbi gondolatait bírálja felül, és próbáljon meg lobbizni a még hiányzó 70 millió forintért a kormánynál

– jelentette ki Horváth Attila.

Fotók: Nagy Donát

A KRESZ-táblát is letakarták, a lezárás pedig feltűnő festést kapott. Jelenleg tilos a szakasz használata.

 

A sajtótájékoztatón megjelent Tarsoly Alfonz (független), Balogunyom polgármestere is, aki azt mondta, sajnálja, hogy vele nem egyeztetnek a kérdésben. A kistelepülés egyébként nemrég a falu határától a vasútig megépíttetett egy rövidebb szakaszt, ám ezt jelenleg tilos használni, ugyanis nem kapott használatbavételi engedélyt.

Azért kellett lezárni a szakaszt, mert balesetveszélyes lenne, hiszen most így a 86-os főúton kellene áttolni a biciklit a kerékpárút végén annak, aki Szombathely felé haladna

– mondta Tarsoly, majd hozzátette, hogy használatbavételi engedélyt a már megépült szakasz is akkor kaphat majd, ha egészen a Petőfitelepig megépül a bicikliút, így az azon közlekedők nem fogják keresztezni a 86-os főutat.

A tervezéssel érintett szakaszon ugyanis a GYSEV Zrt. a meglévő vasútvonalon fejlesztést hajtott végre, mely miatt a korábban – az engedélyezési eljárásban kiadott és rendelkezésre álló – kezelői hozzájárulását visszavonta.

De mikor lesz meg a hiányzó 70 millió forint?

Horváth Attila szerint a pénz megszerzése most Hende Csaba lobbierején múlik. Azonban ha ő kudarcot vall, akkor bízik benne, hogy a tavaszi kormányváltás után Czeglédy Csaba (független) jelenlegi szombathelyi önkormányzati képviselő, az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje már képes lesz a térség érdekeit valóban szem előtt tartani.

Fotók: Nagy Donát

Szombathely felől érkezve itt kell a bicikliseknek a rendkívül forgalmas, gyakorlatilag életveszélyes 86-os főútra felhajtania.

 

A nyomvonal egyébként a 86-os főúttól nyugatra fog húzódni – egy részen az út melletti árok betemetésével –, azaz a Petőfitelep után ugyanazon az oldalon, ahol addig is. 

Kérdésünkre Horváth Attila megerősítette, hogy a szombathelyi városvezetés rendkívül elkötelezett a kerékpárutak építése terén. Hiába csökken majd vélhetően pár év múlva a 86-os főút forgalma az új M86-os autóút megépülésével, bicikliúton mindig biztonságosabb lesz közlekedni, mint egy bármilyen forgalmas úttesten. Így a leendő M86-os autóúttól függetlenül a projekt mellett állnak.

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?