Hende vagy Czeglédy lesz a kerékpározók megmentője Szombathely és Balogunyom között?

Nagy Donát 2021-11-03 16:06:00
Vagy a jelenlegi, vagy a jövő tavasszal megválasztott új országgyűlési képviselőn múlik, mikor lehet végre biztonságos biciklizni a 86-os főút mellett.

Legutóbb két napja írtunk arról, hogy 70 millió forint hiányzik még ahhoz a kerékpárúthoz, amit Szombathely és Balogunyom közé terveznek építeni. Ugyan 2020 óta már rendelkezésre áll több mint 200 millió forint, de mire a projekt eljutott a közbeszerzés kiírásához, ennyivel drágult a becsült kivitelezés.

Erről ma tartott sajtótájékoztatót Horváth Attila (Éljen Szombathely), a vasi megyeszékhely alpolgármestere a város szélén, ahol jelenleg véget ér a kerékpárút. Mint mondta, a kormányzati elvonások miatt Szombathelynek nem áll rendelkezésére ekkora többletforrás. Azonban ők is szeretnék megépíteni a régóta, már az előző városvezetések által is megígért bicikliutat, ezért is szervezték meg a sajtótájékoztatót a Petőfitelepre.

Fotók: Nagy Donát

Jelenleg itt ér véget a Szombathely felől érkező kerékpárút (jobbról).

 

Azt gondoljuk, hogy a falvakban élők sem másodrendű állampolgárok. Emellett pedig szerintünk aki okosan gondolkodik, az belátja, hogy Szombathelyre nem egy önálló szigetként kell tekinteni, hanem a térség központjaként

– mondta az alpolgármester, majd kiegészítette azzal, hogy sajnálja Hende Csaba (Fidesz-KDNP) azon gondolkodását, miszerint az országgyűlési képviselőnek nem feladata a térség számára pénzért lobbizni.

Én azért arra kérem Hende Csabát, hogy korábbi gondolatait bírálja felül, és próbáljon meg lobbizni a még hiányzó 70 millió forintért a kormánynál

– jelentette ki Horváth Attila.

Fotók: Nagy Donát

A KRESZ-táblát is letakarták, a lezárás pedig feltűnő festést kapott. Jelenleg tilos a szakasz használata.

 

A sajtótájékoztatón megjelent Tarsoly Alfonz (független), Balogunyom polgármestere is, aki azt mondta, sajnálja, hogy vele nem egyeztetnek a kérdésben. A kistelepülés egyébként nemrég a falu határától a vasútig megépíttetett egy rövidebb szakaszt, ám ezt jelenleg tilos használni, ugyanis nem kapott használatbavételi engedélyt.

Azért kellett lezárni a szakaszt, mert balesetveszélyes lenne, hiszen most így a 86-os főúton kellene áttolni a biciklit a kerékpárút végén annak, aki Szombathely felé haladna

– mondta Tarsoly, majd hozzátette, hogy használatbavételi engedélyt a már megépült szakasz is akkor kaphat majd, ha egészen a Petőfitelepig megépül a bicikliút, így az azon közlekedők nem fogják keresztezni a 86-os főutat.

A tervezéssel érintett szakaszon ugyanis a GYSEV Zrt. a meglévő vasútvonalon fejlesztést hajtott végre, mely miatt a korábban – az engedélyezési eljárásban kiadott és rendelkezésre álló – kezelői hozzájárulását visszavonta.

De mikor lesz meg a hiányzó 70 millió forint?

Horváth Attila szerint a pénz megszerzése most Hende Csaba lobbierején múlik. Azonban ha ő kudarcot vall, akkor bízik benne, hogy a tavaszi kormányváltás után Czeglédy Csaba (független) jelenlegi szombathelyi önkormányzati képviselő, az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje már képes lesz a térség érdekeit valóban szem előtt tartani.

Fotók: Nagy Donát

Szombathely felől érkezve itt kell a bicikliseknek a rendkívül forgalmas, gyakorlatilag életveszélyes 86-os főútra felhajtania.

 

A nyomvonal egyébként a 86-os főúttól nyugatra fog húzódni – egy részen az út melletti árok betemetésével –, azaz a Petőfitelep után ugyanazon az oldalon, ahol addig is. 

Kérdésünkre Horváth Attila megerősítette, hogy a szombathelyi városvezetés rendkívül elkötelezett a kerékpárutak építése terén. Hiába csökken majd vélhetően pár év múlva a 86-os főút forgalma az új M86-os autóút megépülésével, bicikliúton mindig biztonságosabb lesz közlekedni, mint egy bármilyen forgalmas úttesten. Így a leendő M86-os autóúttól függetlenül a projekt mellett állnak.

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.