Hende vagy Czeglédy lesz a kerékpározók megmentője Szombathely és Balogunyom között?

Nagy Donát 2021-11-03 16:06:00
Vagy a jelenlegi, vagy a jövő tavasszal megválasztott új országgyűlési képviselőn múlik, mikor lehet végre biztonságos biciklizni a 86-os főút mellett.

Legutóbb két napja írtunk arról, hogy 70 millió forint hiányzik még ahhoz a kerékpárúthoz, amit Szombathely és Balogunyom közé terveznek építeni. Ugyan 2020 óta már rendelkezésre áll több mint 200 millió forint, de mire a projekt eljutott a közbeszerzés kiírásához, ennyivel drágult a becsült kivitelezés.

Erről ma tartott sajtótájékoztatót Horváth Attila (Éljen Szombathely), a vasi megyeszékhely alpolgármestere a város szélén, ahol jelenleg véget ér a kerékpárút. Mint mondta, a kormányzati elvonások miatt Szombathelynek nem áll rendelkezésére ekkora többletforrás. Azonban ők is szeretnék megépíteni a régóta, már az előző városvezetések által is megígért bicikliutat, ezért is szervezték meg a sajtótájékoztatót a Petőfitelepre.

Fotók: Nagy Donát

Jelenleg itt ér véget a Szombathely felől érkező kerékpárút (jobbról).

 

Azt gondoljuk, hogy a falvakban élők sem másodrendű állampolgárok. Emellett pedig szerintünk aki okosan gondolkodik, az belátja, hogy Szombathelyre nem egy önálló szigetként kell tekinteni, hanem a térség központjaként

– mondta az alpolgármester, majd kiegészítette azzal, hogy sajnálja Hende Csaba (Fidesz-KDNP) azon gondolkodását, miszerint az országgyűlési képviselőnek nem feladata a térség számára pénzért lobbizni.

Én azért arra kérem Hende Csabát, hogy korábbi gondolatait bírálja felül, és próbáljon meg lobbizni a még hiányzó 70 millió forintért a kormánynál

– jelentette ki Horváth Attila.

Fotók: Nagy Donát

A KRESZ-táblát is letakarták, a lezárás pedig feltűnő festést kapott. Jelenleg tilos a szakasz használata.

 

A sajtótájékoztatón megjelent Tarsoly Alfonz (független), Balogunyom polgármestere is, aki azt mondta, sajnálja, hogy vele nem egyeztetnek a kérdésben. A kistelepülés egyébként nemrég a falu határától a vasútig megépíttetett egy rövidebb szakaszt, ám ezt jelenleg tilos használni, ugyanis nem kapott használatbavételi engedélyt.

Azért kellett lezárni a szakaszt, mert balesetveszélyes lenne, hiszen most így a 86-os főúton kellene áttolni a biciklit a kerékpárút végén annak, aki Szombathely felé haladna

– mondta Tarsoly, majd hozzátette, hogy használatbavételi engedélyt a már megépült szakasz is akkor kaphat majd, ha egészen a Petőfitelepig megépül a bicikliút, így az azon közlekedők nem fogják keresztezni a 86-os főutat.

A tervezéssel érintett szakaszon ugyanis a GYSEV Zrt. a meglévő vasútvonalon fejlesztést hajtott végre, mely miatt a korábban – az engedélyezési eljárásban kiadott és rendelkezésre álló – kezelői hozzájárulását visszavonta.

De mikor lesz meg a hiányzó 70 millió forint?

Horváth Attila szerint a pénz megszerzése most Hende Csaba lobbierején múlik. Azonban ha ő kudarcot vall, akkor bízik benne, hogy a tavaszi kormányváltás után Czeglédy Csaba (független) jelenlegi szombathelyi önkormányzati képviselő, az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje már képes lesz a térség érdekeit valóban szem előtt tartani.

Fotók: Nagy Donát

Szombathely felől érkezve itt kell a bicikliseknek a rendkívül forgalmas, gyakorlatilag életveszélyes 86-os főútra felhajtania.

 

A nyomvonal egyébként a 86-os főúttól nyugatra fog húzódni – egy részen az út melletti árok betemetésével –, azaz a Petőfitelep után ugyanazon az oldalon, ahol addig is. 

Kérdésünkre Horváth Attila megerősítette, hogy a szombathelyi városvezetés rendkívül elkötelezett a kerékpárutak építése terén. Hiába csökken majd vélhetően pár év múlva a 86-os főút forgalma az új M86-os autóút megépülésével, bicikliúton mindig biztonságosabb lesz közlekedni, mint egy bármilyen forgalmas úttesten. Így a leendő M86-os autóúttól függetlenül a projekt mellett állnak.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.