Minden egyes nappal drágább a felújítás, építkezés

Nagy Donát 2022-03-21 09:19:27
Rossz hír a halogatóknak: egy év alatt 15-25 százalékot is felmentek az árak, és nem látni a végét.

Az építőipari ágazat most mindenkinek azt tanácsolja, hogy aki építkezést tervez, ne halogassa a beruházást: tegye meg, minél hamarabb – írja egy szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóközlemény.

Az építőipart sújtó, rohamosan növekvő áremelkedés ellen az egyik legjobb megoldás jelenleg, ha az ügyfél és a kivitelető átalánydíjas szerződéseket köt, fix áron, fix határidőket vállalnak, és egy reális tartalékkerettel számolnak az anyagárak lehetséges változásaira.

Illusztráció

Fotó: Pixabay

A legegyszerűbb és a legkézenfekvőbb módja az, ha már a szerződés megkötésekor – amikor megszületett az árajánlat és az aktuális árakat pontosan tudjuk – lekötjük, illetve megvásároljuk azokat a főbb alapanyagokat, melyeknek az esetleges árváltozásától a jövőben tartunk. Ha ezt megtehetjük, akkor az árbizonytalanság méregfogát ki is húztuk. Persze, ezt csak azokban az esetekben tudjuk megtenni, ahol az ügyfélnek – vagy a generál kivitelező cégnek – adott az a pénzügyi fedezete, hogy a beruházás teljes költségének a 35-40 százalékát be tudja fizetni az anyagoknak a lekötésére

– mondta Virág Gergő, az Imperial Holding egyik vezetője.

A szakértő szerint érdemes a szerződésben egy 10 százalékos tartalékkeretet beleírni a vállalási ár felett, ami megfelelő fedezetet tud nyújtani az anyagárak változására.

Az építőipari anyagok hozzávetőlegesen egy beruházás árának az 50 százalékát jelentik. Tehát, ha a teljes beruházási értékre kikötünk egy 10 százalékos tartalékkeretet az valójában az alapanyagárak változásának a 20 százalékáig tud fedezetet nyújtani. Ez az összes anyagra vonatkozik, de nagy valószínűséggel nem drágul minden anyag, tehát ha egyes anyagok kiugróan drágulnak, de más változatlan marad, ez a keret akkor is elegendő lehet. Ennél nagyobb árváltozás egy 7-8 hónapon át tartó családi ház építése során nem valószínű. Ez egy 50 milliós ház esetében azt jelenti, hogy 5 millió forint tartalékot kell rászámolni, ami azért általában azoknak az ügyfeleknek is elfogadható, akik nagyon szeretnék előre látni a fix költségeket

– elemzi a helyzetet Virág, majd hozzáteszi:

Aki építkezni szeretne az minél hamarabb tegye meg, mert már azok, akik tavalyról idénre halasztották a beruházást 17-19 százalékkal drágábban építkeznek most, mint tették volna ezt 2021 elején. Ha pedig 2020-ban építették volna meg a házukat, a mostani árakhoz képest akár 30-40 százalékkal is magasabb lehet a különbség, ez egészen döbbenetes emelkedés.

Fotó: Pixabay

Van, aminek 30-40 százalékkal ugrott meg az ára, de idén már az is előfordult, hogy az egyik téglagyártó kvótát vezetett be. Olyan mértékű az áruhiány, hogy nem tud annyi téglát legyártani, mint amennyit rendelnek

– tette hozzá Virág Gergő, aki azt is elmondta, hogy Magyarországon még mindig a téglaházak a legnépszerűbbek, de dinamikusan jönnek fel a könnyűszerkezetes házak és az idei év slágere a liapor, ami egy előre gyártott készház, de mégse könnyűszerkezetes, ám magán viseli annak összes előnyét.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy az 5 százalékos áfa csak a 2022. december 31-ig kiadott építési engedélyek esetén érvényes.

Azaz amennyiben a kormány ezt nem hosszabbítja meg, ezután újra 27 százalék áfa fog vonatkozni a családi házak építésére, így jövőre emiatt is további drágulás várható.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.