A sztrájk alapjog! – Országszerte tüntetnek a pedagógusok

Székely Zoárd 2022-03-16 09:09:00
Szerda reggel 8 órakor elindult a tanársztrájk.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, március 16-án országszerte határozatlan idejű sztrájkot indítanak a pedagógusok. A január 31-én tartott tiltakozáson több mint húszezer pedagógus vett részt.

Az elégséges szolgáltatásokról szóló rendelet szerint a középiskolákban a végzősöknek az érettségi tárgyakból kell megtartani az összes órát, a többieknek az órák felét. A szakszervezetek arra kérik a szülőket, hogy szerdán, csütörtökön és pénteken ne vigyék iskolába a gyermekeket. Az intézményekben gyermekfelügyeletet biztosítanak.

Már a januári tüntetést is hosszú huzavona előzte meg a szakszervezetek és a kormány között, majd a Fővárosi Ítélőtábla jogellenessé nyilvánította a sztrájkot, február 11-én pedig megjelent egy rendelet, amely lényegében ellehetetleníti a tanárok munkabeszüntetését. Ezt követően számos iskolában a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak a pedagógusok, és immár hetek óta minden nap van olyan intézmény, ahol polgári engedetlenséggel tiltakoznak.

Szombathelyi Neumann János Általános Iskola tanárai: Évek óta mondtuk, hogy baj lesz

Ma reggel a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola tanárai tartottak figyelemfelhívó demonstrációt. Sztrájkról azért nem beszélünk, mert az ehhez való jogukat egyszerűen elvették. A helyszínről élőben is bejelentkeztünk. Polgári engedetlenség a szombathelyi Neumann iskolánál Mi, a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola alulírott tanárai 2022 március 7én 8 óra és 11:40 között polgári engedetlenségben veszünk részt.

A február közepén indult polgári engedetlenségi akciókban a Civil Közoktatási Platform összesítése szerint minimum 320 intézmény legalább 6300 pedagógusa vett részt a február 14-én kezdődött polgári engedetlenségi mozgalomban.

A állami gimnáziumok mintegy fele bekapcsolódott az akcióba, de egyházi és alapítványi iskolák, általános iskolák, óvodák és szakképző intézmények is voltak a résztvevők között.

A PDSZ nemrég arról számolt be, hogy tömegesen érkeznek visszajelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni. Múlt héten a Helsinki Bizottság összefoglalta, szülőként mit kell tudni a sztrájkról.

Az aHang oldalán diákok indítottak petíciót a tanárok mellett, illetve március 16-ra demonstrációt is szerveznek. A szervezők a 24.hu-nak elmondták: azért döntöttek úgy, hogy petícióval és tüntetéssel kiállnak a tanárok mellett, mert úgy gondolják, hogy „a helyzetük jelenleg eléggé lehetetlen”.

„Szeretnénk egyrészt szolidarítani velük, másrészt megmutatni országnak-világnak, hogy mi is jelen vagyunk, mi diákok is értjük és átlátjuk a problémát és változást szeretnénk"

– fogalmaztak. Szerintük a diákok leginkább úgy tudnak segíteni, ha a sztrájk időszaka alatt kevésbé járnak iskolába, hiszen úgy a tanároknak sem kell a sztrájkról úgymond lemondani. Emellett fontosnak tartják a szolidaritási akciókban való részvételt.

A mai napon szolidaritási menettel áll ki a tanárok mellett 23 fővárosi iskola diákönkormányzata – az esemény részletei az alábbi linkre kattintva találhatók. A szervezők a 24.hu-nak azt mondták: azért döntöttek a menet mellett, mert a tapasztalataik alapján a részvevők ezt a szolidaritási kiállást tartják a leghatásosabbnak, így több embert tudnak bevonzani.

Információink szerint Győrben a Sün Balázs Óvodában, a Szabadhegyiben, az Arany, a Fekete és a Kölcsey iskolában, a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskolában, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolában és a Jedlikben sztrájkol a pedagógusok egy része, emellett csatlakoztak a sztrájkhoz a gyógypedagógusok is. Úgy hallottuk, hogy a Révai Miklós Gimnáziumban is van sztrájk, de ezt az iskola igazgatója az Új Szónak cáfolta.

Szólj hozzá!

Gyermekpornográfia készítése miatt emeltek vádat egy vasi férfival szemben

Többször létesített szexuális kapcsolatot egy tizennegyedik életévét be nem töltött gyermekkel.

Városrészi egyesületet alapítottak a szombathelyi belváros lakói

Többek között a belváros zöldítésén is dolgoznak majd.

Ma lesz a hét utolsó esős napja

Délutánra 16 fok is lehet.

20 millió forintos céges autót vett a SZOVA új vezérigazgatója?

A szombathelyi alpolgármester szerint lízingelik a kocsit.

Csütörtök este is tüntetnek a köznevelésért Győrben

Múlt pénteken indult a gyertyagyújtó akció, csütörtökön fél nyolckor lesz a következő.

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.