A sztrájk alapjog! – Országszerte tüntetnek a pedagógusok

Székely Zoárd 2022-03-16 09:09:00
Szerda reggel 8 órakor elindult a tanársztrájk.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, március 16-án országszerte határozatlan idejű sztrájkot indítanak a pedagógusok. A január 31-én tartott tiltakozáson több mint húszezer pedagógus vett részt.

Az elégséges szolgáltatásokról szóló rendelet szerint a középiskolákban a végzősöknek az érettségi tárgyakból kell megtartani az összes órát, a többieknek az órák felét. A szakszervezetek arra kérik a szülőket, hogy szerdán, csütörtökön és pénteken ne vigyék iskolába a gyermekeket. Az intézményekben gyermekfelügyeletet biztosítanak.

Már a januári tüntetést is hosszú huzavona előzte meg a szakszervezetek és a kormány között, majd a Fővárosi Ítélőtábla jogellenessé nyilvánította a sztrájkot, február 11-én pedig megjelent egy rendelet, amely lényegében ellehetetleníti a tanárok munkabeszüntetését. Ezt követően számos iskolában a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak a pedagógusok, és immár hetek óta minden nap van olyan intézmény, ahol polgári engedetlenséggel tiltakoznak.

Szombathelyi Neumann János Általános Iskola tanárai: Évek óta mondtuk, hogy baj lesz

Ma reggel a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola tanárai tartottak figyelemfelhívó demonstrációt. Sztrájkról azért nem beszélünk, mert az ehhez való jogukat egyszerűen elvették. A helyszínről élőben is bejelentkeztünk. Polgári engedetlenség a szombathelyi Neumann iskolánál Mi, a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola alulírott tanárai 2022 március 7én 8 óra és 11:40 között polgári engedetlenségben veszünk részt.

A február közepén indult polgári engedetlenségi akciókban a Civil Közoktatási Platform összesítése szerint minimum 320 intézmény legalább 6300 pedagógusa vett részt a február 14-én kezdődött polgári engedetlenségi mozgalomban.

A állami gimnáziumok mintegy fele bekapcsolódott az akcióba, de egyházi és alapítványi iskolák, általános iskolák, óvodák és szakképző intézmények is voltak a résztvevők között.

A PDSZ nemrég arról számolt be, hogy tömegesen érkeznek visszajelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni. Múlt héten a Helsinki Bizottság összefoglalta, szülőként mit kell tudni a sztrájkról.

Az aHang oldalán diákok indítottak petíciót a tanárok mellett, illetve március 16-ra demonstrációt is szerveznek. A szervezők a 24.hu-nak elmondták: azért döntöttek úgy, hogy petícióval és tüntetéssel kiállnak a tanárok mellett, mert úgy gondolják, hogy „a helyzetük jelenleg eléggé lehetetlen”.

„Szeretnénk egyrészt szolidarítani velük, másrészt megmutatni országnak-világnak, hogy mi is jelen vagyunk, mi diákok is értjük és átlátjuk a problémát és változást szeretnénk"

– fogalmaztak. Szerintük a diákok leginkább úgy tudnak segíteni, ha a sztrájk időszaka alatt kevésbé járnak iskolába, hiszen úgy a tanároknak sem kell a sztrájkról úgymond lemondani. Emellett fontosnak tartják a szolidaritási akciókban való részvételt.

A mai napon szolidaritási menettel áll ki a tanárok mellett 23 fővárosi iskola diákönkormányzata – az esemény részletei az alábbi linkre kattintva találhatók. A szervezők a 24.hu-nak azt mondták: azért döntöttek a menet mellett, mert a tapasztalataik alapján a részvevők ezt a szolidaritási kiállást tartják a leghatásosabbnak, így több embert tudnak bevonzani.

Információink szerint Győrben a Sün Balázs Óvodában, a Szabadhegyiben, az Arany, a Fekete és a Kölcsey iskolában, a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskolában, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolában és a Jedlikben sztrájkol a pedagógusok egy része, emellett csatlakoztak a sztrájkhoz a gyógypedagógusok is. Úgy hallottuk, hogy a Révai Miklós Gimnáziumban is van sztrájk, de ezt az iskola igazgatója az Új Szónak cáfolta.

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.