Márki-Zay: Hiszem, hogy a márciusi ifjak után az áprilisi ifjak fogják elhozni a szabadságot

ugytudjuk.hu 2022-03-15 17:39:00
Az ellenzéki pártok vezetői, Donald Tusk és Márki-Zay Péter beszélt az ellenzék nagygyűlésén. „Abból a gödörből, ahova ők juttattak minket, nem jobbra vagy balra van az út, hanem csak felfelé!” – mondta MZP.

A cikkünk az Azonnali.hu ellenzéki gyűlést bemutató cikkei alapján készült.

Az idei március 15-e a legnagyobb kampányesemény az április harmadikai választás előtti. A Fidesz-KDNP békemenetetet szervezett az ünnepre, az ellenzék pedig egy „kormányváltó nagygyűlést” tartott, műsorvezetőkkel, kultúrműsorral, és felszólalók egész sorával.

Az eseményen ugyanis az egyesült ellenzék pártjainak elnökei, társelnökei is felszólaltak, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt előtt pedig a külföldi sztárvendég, Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke mondott beszédet.

Az esemény élő közvetítése szerint az ellenzék legfőbb kampánytémája lett az ukrajnai háború és Magyarország eddigi, Orbán által képviselt oroszbarát külpolitikája. A gyűlés azzal indult, hogy Burján Orsolya elénekelte a Himnuszt, majd a műsorvezetők, Ullmann Mónika és Nagy Zsolt arra kérte a tömeget, tartsanak egy perc néma csöndet az ukrajnai háború áldozatainak emlékére, amit „Ruszkik haza!” skandálással oldott fel a tömeg.

Fotók: Székely Zoárd

 A szervezők inkább a Nemzeti dalt találták az alkalomhoz illőnek, amit Polgár Csaba színművész szavalt el, majd eljátszották a „Hatalom a népé” című kampánydalt, majd újra szavalat következett, Nagy Zsolt szavalta el szenvedélyesen minden március 15 másik kötelező Petőfi-versét, A XIX. század költőit.

Az ellenzék 12 pontja

Az első beszédet az ellenzék majdnem-államfőjelöltje, a nemrég a NAV által vegzált Iványi Gábor tartotta. A Magyarország élő lelkiismereteként felkonferált lelkész arról beszélt, hogy április harmadika után olyan miniszterelnökünk lesz, aki ma elutazott volna lengyel, cseh és szlovén kollégájával Kijevbe, és a győzelem után el is fog utazni, majd párhuzamot vont 1848, illetve 1956 és az orosz hadsereg által támadott Kijev között, Orbán pedid szerinte „gatyás békegalambbá” változott, és az árulás folytatásának nevezte, hogy Orbán nem akar nyíltan segíteni az ukránoknak.

Fotók: Székely Zoárd

 Iványit az egyesült ellenzék pártjainak képviselői követték a színpadon, hogy felsorolják az ő 12 pontjukat.

  1. Donáth Anna, a Momentum elnöke a sajtó szabadságát, az orosz és a fideszes propaganda eltörlését követelte, majd a szerdán sztrájkoló tanárok támogatására buzdított.
  2. Az ellenzék második pontja, mondta el Donáth, hogy legyen újra felelős oktatási és egészségügyi miniszter Budapesten.
  3. A harmadik pontot Karácsony Gergely budapesti főpolgármester ismertette, miszerint: „Követeljük a magyarok valós képviseletét biztosító parlamentet, a jogállam helyreállítását”.
  4. A hatalom embereit felváltja az emberek hatalma, mondta Karácsony, és ismertette a negyedik pontot: „Törvény előtti egyenlőséget nemi, etnikai, vallási és szexuális orientációtól függetlenül”. Karácsony szintén a tanárok melletti kiállásra buzdított, és kizavarná a politikát a hálószobákból, a gyerekszobákból és a magánéletünkből.
  5. Jakab Péter Bayer Zsolt-idézettel indított, amivel a fideszes véleményformáló őt küldte le a francba, majd a reformkor és a jelen közötti ellentmondások és párhuzamok felsorolása után nem mondta el az ötödik pontot. Ezt a következő szónok, Schmuck Erzsébet LMP-társelnök ismertette: „Követeljük a földtörvény eltörlését, az uniós témogatásokat a gazdák kapják, ne az oligarchák”. A föld azé lesz, aki megműveli, nem azé akire Orbán Viktor rámutat – mondta Schmuck. 
  6. „Követeljük az igazságszolgáltatás és a bírói függetlenség visszaállítását, a politikai ítélethozatal megszüntetését” – ismertette Schmuck a hatodik pontot.
  7. „A Nemzeti Bank a magánvagyonok gyarapítása mellett az áremelkedés ellen küzdjön” – ez a hetedik pont, amit Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, aki szerint az MNB-nek szolgálnia kell a magyar embereket, nem nyerészkedni rajtuk.
  8. A magyar katona magyarországot védje Putyi seregétől – nem egyértelmű, de talán ez a következő pont. Tóth szerint a Fidesz nem tudja megvédeni Magyarországot, a zágrábi drónt is csak akkor vették volna észre szerinte, ha az Hatvanpusztán esik le.
  9. „Tizenegyedik pont: Szabad ország, szabad egyetem” – vette át a szót Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, ami valószínűsíti, hogy Jakab Péter nem mondta el a neki szánt két pontot. Dobrev is a sztrájkoló tanárok támogatására buzdított.
  10. „Magyar eurót” – ez a tizenkettedik pont Dobrev elmodás szerint. A DK korábbi, előválasztási miniszterelnök-jelöltje az erős Európai Unió szükségessége mellett árvelt, szerinte április harmadikén az is múlik, hogy ebben helye lesz-e Magyarroszágnak.
Fotók: Székely Zoárd

 

Donald Tusk: Bem József ha élne, ezen a demonstráción lenne, és nem a másikon

Nem maradhat március 15-i ünnepség lengyel vendégek nélkül, ám idén nem a Fidesz gyűlésére érkeztek dwa bratankik, hanem az ellenzék gyűlésére, ugyanis az Európai Néppárt elnöke, a lengyel politikába nemrég visszatérő Donald Tusk is beszédet tartott az összellenzéki megemlékezésen.

Tusk, aki beszédében leginkább arról érkezett, azzal kezdte lengyelül tartott beszédét, hogy „ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok”.

Tusk szerint az olyan szavak, mint a szabadság és a szolidaritás, nem üres jelszavak sem a magyarok, sem a lengyelek számára.

Fotók: Székely Zoárd

 Tusk úgy látja, 1956-ban és 1989-ben is együtt volt a két nemzet, amikor a szovjetizáció ellen küzdöttek. A politikus felidézte, hogy az előző nap volt Bem József születésnapja, aki ha élne, Tusk szerint ezen a gyűlésen lenne, és nem a másik nagy eseményen – utalt a lengyel politikus a Békemenetre.

Oroszország ukrajnai inváziója miatt ma sokkal fontosabb a szabadság és a szolidaritás, mint akár csak hónapokkal ezelőtt – mondta Tusk.

Az ukránok ugyanis nemcsak a saját szabadságukért és szolidaritásukért harcolnak, hanem Lengyelország, Magyarország és egész Európa szabadságáért.

Tusk szerint egyetlen tisztességes embernek sem lehet kétsége, melyik oldalra kell állni ebben a küzdelemben, emiatt az április 3-választás nemcsak a magyaroknak, hanem egész Európa és Ukrajna számára is fontos.

A politikus úgy véli, nem lehet többé politikai üzletekbe belemenni Oroszországgal. Orbán Viktor és csapata Tusk szerint megdolgozott azért, hogy egész Európa őket tartsa a leginkább Putyin-párti társaságnak. Az ilyen politikusok pedig végképp nem hiányoznak most, amikor a háború az egész kontinensen zajlik – mondta a politikus.

Fotók: Székely Zoárd

 Tusk szerint hangosan kell mondanunk:

Nem akarjuk Putyint Ukrajnában, nem akarjuk Putyint Európában!

A politikus úgy látja, Putyin vízióját arról, hogy hogy kell kinéznia az államnak, itt Budapesten is osztják: eszerint az állam autoriter, a cenzúra, a korrupció jellemzi, és az erő kultuszát élteti, nem a törvényesség kultuszát.

Ezért néz Európa reményteljesen április 3-ra, és Tusk szerint az egyesült magyar ellenzék kulcsszereplője lesz Európa jövőjének.

Az ukránok a szabad, demokratikus és törvénytisztelő államért fegyverrel a kezükben harcolnak, mi azonban szavazólappal tudunk küzdeni ezekért az értékekért – mutatott rá Tusk. Donald Tusk szerint nem szabad hinni azoknak a politkusoknak, akik a Putyin előli meghátrálást hirdetik. Csak akkor leszünk képesek ellenállni a putyini agressziónak, ha egész Európában el tudjuk távolítani a hatalomból azokat a politikusokat, akik így gondolják – modta a lenygel politikus.

„Éljen Lengyelország, éljen Magyarország, éljen a demokratikus és szabad világ! Éljen a független Ukrajna! Éljen az egyesült Európa! Menjenek az urnákhoz és győzzenek!”

– fejezte be beszédét az Európai Néppárt elnöke.

Márki-Zay: Orbán Viktor „hol ide fordul, hol oda”

Közel félórás beszédet tartott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, egyben az április választáson közösen induló ellenzék miniszterelnök-jelöltje. 

Márki-Zay beszédében a tipikus kihívó toposzt előrántva arról értekezett,

hogy a sivár és borzasztó jelent a fényes és dicső jövő váltja majd fel.

Beszédében leginkább azt próbálta felfesteni, hogy a jelenlegi kormány miért rossz, és hogy miért kell leváltani őket, sőt, az ellenzéki összefogást és saját magát egyenesen olyan történelmi eseményként fogalmazta meg, mint az 1848-as forradalom, az 1956-os szabadságharc vagy az 1989-es rendszerváltoztatás.

„A márciusi ifjak a mai áprilisi ifjak jövőéért adták az életüket, azért, hogy egy nyugatos, polgári világban ne nekik kelljen Európába menniük, hanem Európa jöjjön ide, Magyarországra!”

– mondta beszéde egy pontján Márki-Zay.

Fotók: Székely Zoárd

 Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje leginkább a nép és a nemzet fogalmán keresztül mutatta be, hogy szerinte Orbán Viktor az elmúlt 12 évben hogyan tette tönkre az országot, és „hogyan sajátított ki minket. Ha a világban azt mondják, magyar, ez az arc jelenik meg szemeik előtt – immáron 12 éve. Érezzük, hogy a világon ez az ember viszi vásárra a bőrünket”, amit Márki-Zay szerint nem lehet tartani, amit a közönség tapssal, illetve az „Orbán takarodj!” skandálásával reagált. 

Márki-Zay szerint Orbán Viktor „hol ide fordul, hol oda”, naponta változtatja érdekeit, barátait, ellenségeit és rombolja a magyarság nemzetközi megítélését, de azt ígérte, ezt „vissza fogjuk venni tőle”.

Ugyanakkor szerinte nemcsak a világon áll a történelem rossz oldalán Orbán Viktor, hanem idehaza is, mivel „idehaza is rettenetes bűnt követett el: barátok, szomszédok, családtagok közé vert éket, megmérgezte azt a szép szavunkat, hogy nép vagy hogy nemzet” – véli Márki-Zay.

Ezután hosszasan felsorolta, szerinte miért lesz könnyű dönteni április 3-án az országgyűlési választásokon, mivel szerinte két dolog közül lehet választanI:

Kelet vagy Európa; az önkény vagy a szabadság, illeve a nélkülözést vagy az emelkedő Magyarországot.

Elmondta, négy éve még ő sem gondolta, hogy ma ő lesz az ellenzék közös kormányfőjelöltje, akit „a fél ország gyűlöli, másik fele pedig tőle vár reményt és megváltást”, de „ez a történelmi hivatás és isteni gondviselés hozott engem ma ide”.

Magyarországot Európa felé kormányozná, egyesítené a nemzetet

Ebből levezette, hogy a magyarság nemcsak külföldön, hanem itthon is vesztes lett, ám „nem külső kényszer, hanem saját vezetőnk önzése és hatalomvágya” tette ezzé az országot. Majd párhuzamba állítva magát és Orbán Viktort, arról beszélt, hogy szerinte érdemes leváltani „egy hazug, vitára nem hajlandó néptribünt” egy őszinte emberre, akinek véleménye néha nem népszerű, és még a szövetségesei sem fogadják el mindig, illetve „óvatlanul tesz félremagyarázható, olykor joggal kritizálható megjegyzéseket”.

Fotók: Székely Zoárd

 Beszéde során többször említette az ellenzék nemrég bemutatott közös programját (arról bővebben ebben a cikkünkben írtunk), illetve a jelszavát, az Emelkedő Magyarországot, majd beszéde végét úgy zárta, hogy ő és az ellenzék már Hódmezővásárhelyen bizonyított, hogy vannak olyan politikusok, akik nem lopnak, és aki „nem a várból nézi le az alávalókat, hanem válaszol a kérdésre, akár ő maga is lehajol mások szemetéért”.

Majd arra kért mindenkit, leginkább a fiatalokat, hogy az elkövetkezendő három hétben győzzön meg három embert, hogy szavazzon az ellenzékre, mert ha ezt megteszik, azt ígérte, kétharmaddal fogják leváltani az Orbán-kormányt.

„Most az áprilisi ifjak fogják elhozni a szabadságot. Csak a fiatalok segíthetnek, hogy egy szabad és demokratikus országban ébredjünk április 3-a után” – fogalmazott Márki-Zay, majd azt ígérte, ha az ellenzéket választják meg, Magyarország visszatér a történelem jó oldalára, újra egy nép és egy nemzet leszünk.

„Abból a gödörből, ahova ők juttattak minket, nem jobbra vagy balra van az út, hanem csak felfelé!”

– zárta beszédét és gondoaltait Márki-Zay.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.