Megszűnik hétfőtől a maszkviselési kötelezettség Magyarországon

Pintér Bence 2022-03-03 10:31:00
A védettségi kártyára nem lesz már szükség, a munkáltató sem írhat elő többé kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetén. Kórházakban és idősotthonokban a maszk is marad.

Megszűnik hétfőtől a maszkviselési kötelezettség Magyarországon, kivéve kórházakban és idősotthonokban – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A védettségi kártyára nem lesz már szükség, a munkáltató sem írhat elő többé kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetén. Az ötödik hullám érétkelésük szerint lecsengőben van, ez az indok.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet – ami különleges jogosítványokat ad a kormánynak – viszont fenntartják, hogy „fenntartsák a kormány cselekvőképességét”.

A tanároknak sem lesz kötelező az oltás. Az ellenzék egy hete csütörtökön követelte azt, hogy a kormány vezessen ki minden korlátozást.

Minden Ukrajnából érkező menekültnek segítséget biztosítunk

Nem küldünk katonákat, és semmilyen fegyverszállítmányt nem engedünk át a magyar határon Ukrajna felé – jelentette be Gulyás.

Az indok az, hogy az ilyen szállítmányokat megsemmisíthetik – bár nem mondta, de az oroszok –, ez pedig szerintük veszélyt jelent a kárpátaljai magyarokra.

Elmondta: Magyarország határozott érdeke a kormány szerint, hogy ne keveredjünk a háborúba. A humanitárius segítség fontos, a civileket igyekszik segíteni a kormány. Magyarország kijevi nagykövetsége átköltözött Lembergbe (Lviv).

Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültnek segítséget biztosít, a határon gyorsabban átérnek Magyarországra, mint Lengyelországra – mondta Gulyás.

A szerdai adatok szerint 120 ezer ember lépett át a határon. A kormány 1 milliárd 350 milliós támogatást nyújt a segítséget nyújtó civil szervezeteknek, hat segítségnyújtó pontot nyitottak meg a keleti határnál.

Elmondta: Magyarországnak az az álláspontja, hogy az első biztonságos országban kell gondoskodni a menekültekről, ennek szellemében cselekednek.

A kormány elindította a Híd Kárpátaljáért kezdeményezés, a 1357-es szám hívásával lehet adakozni, eddig 200 millió forint gyűlt össze. A kormány 600 millió forint értékben küldött humanitárius segélyt, illetve 100 ezer liter üzemanyagot küldött Kárpátaljára.

A hvg.hu újságírója felvetette, hogy mi lesz azokkal, akik magyar állampolgárként jönnek át, így nem folyamodhatnak menekültstátuszért?

Gulyás elmondta: ez egy valós probléma, ami egyelőre nem jelentkezett, mert a legtöbb érkezőnek vannak rokonai, barátai Magyarországon. Gondolkodnak a problémán, mert később nagyobb gondot okozhat.

Szankciók: nehogy nekünk fájjon jobban

Gulyás hangsúlyozta: elítélik Oroszország támadását, ezért a kormány a szövetségesek minden szankcióját támogatja,

de figyelni kell a szankciók kialakítására, hogy az ne fájjon nekünk még jobban, mint az oroszoknak. Ilyen terület az energiaszektor. Beszélt aztán a miniszter a Sberbank bedőléséről, ami önkormányzatokat is érint, őket kedvezményes hitelekkel próbálják segíteni.

A kormány szerint az ország biztonsága a választásnál is sokkal fontosabb, ezért nemzeti egységet szeretnének elérni a kérdésben. Gulyás ez után arról beszélt, hogy szerintük a baloldal, és Márki-Zay Péter külön is felelőtlenül kommunikál, mivel Gulyás szerint „katonákat akar küldeni Ukrajnába”, bár Márki-Zay egyébként ilyet nem mondott.

Márki-Zay egy interjúban kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha a NATO mint szervezet úgy dönt, hogy katonákat küld Ukrajnába, akkor Magyarországnak is küldenie kéne.

Kiderült az is, hogy a magyar kormány egyáltalán nem támogatja, hogy magyarok jelentkezzenek az ukrán hadseregbe az orosz inváziós erők ellen harcolni. Gulyás úgy fogalmazott, hogy ezt a büntető törvénykönyv szabályozza.

Szólj hozzá!

Győrben zárja idei turnéját Ákos

Október 15-én érkezik a zenész.

Gyermekpornográfia készítése miatt emeltek vádat egy vasi férfival szemben

Többször létesített szexuális kapcsolatot egy tizennegyedik életévét be nem töltött gyermekkel.

Városrészi egyesületet alapítottak a szombathelyi belváros lakói

Többek között a belváros zöldítésén is dolgoznak majd.

Ma lesz a hét utolsó esős napja

Délutánra 16 fok is lehet.

20 millió forintos céges autót vett a SZOVA új vezérigazgatója?

A szombathelyi alpolgármester szerint lízingelik a kocsit.

Csütörtök este is tüntetnek a köznevelésért Győrben

Múlt pénteken indult a gyertyagyújtó akció, csütörtökön fél nyolckor lesz a következő.

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.