Megszűnik hétfőtől a maszkviselési kötelezettség Magyarországon

Pintér Bence 2022-03-03 10:31:00
A védettségi kártyára nem lesz már szükség, a munkáltató sem írhat elő többé kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetén. Kórházakban és idősotthonokban a maszk is marad.

Megszűnik hétfőtől a maszkviselési kötelezettség Magyarországon, kivéve kórházakban és idősotthonokban – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A védettségi kártyára nem lesz már szükség, a munkáltató sem írhat elő többé kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetén. Az ötödik hullám érétkelésük szerint lecsengőben van, ez az indok.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet – ami különleges jogosítványokat ad a kormánynak – viszont fenntartják, hogy „fenntartsák a kormány cselekvőképességét”.

A tanároknak sem lesz kötelező az oltás. Az ellenzék egy hete csütörtökön követelte azt, hogy a kormány vezessen ki minden korlátozást.

Minden Ukrajnából érkező menekültnek segítséget biztosítunk

Nem küldünk katonákat, és semmilyen fegyverszállítmányt nem engedünk át a magyar határon Ukrajna felé – jelentette be Gulyás.

Az indok az, hogy az ilyen szállítmányokat megsemmisíthetik – bár nem mondta, de az oroszok –, ez pedig szerintük veszélyt jelent a kárpátaljai magyarokra.

Elmondta: Magyarország határozott érdeke a kormány szerint, hogy ne keveredjünk a háborúba. A humanitárius segítség fontos, a civileket igyekszik segíteni a kormány. Magyarország kijevi nagykövetsége átköltözött Lembergbe (Lviv).

Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültnek segítséget biztosít, a határon gyorsabban átérnek Magyarországra, mint Lengyelországra – mondta Gulyás.

A szerdai adatok szerint 120 ezer ember lépett át a határon. A kormány 1 milliárd 350 milliós támogatást nyújt a segítséget nyújtó civil szervezeteknek, hat segítségnyújtó pontot nyitottak meg a keleti határnál.

Elmondta: Magyarországnak az az álláspontja, hogy az első biztonságos országban kell gondoskodni a menekültekről, ennek szellemében cselekednek.

A kormány elindította a Híd Kárpátaljáért kezdeményezés, a 1357-es szám hívásával lehet adakozni, eddig 200 millió forint gyűlt össze. A kormány 600 millió forint értékben küldött humanitárius segélyt, illetve 100 ezer liter üzemanyagot küldött Kárpátaljára.

A hvg.hu újságírója felvetette, hogy mi lesz azokkal, akik magyar állampolgárként jönnek át, így nem folyamodhatnak menekültstátuszért?

Gulyás elmondta: ez egy valós probléma, ami egyelőre nem jelentkezett, mert a legtöbb érkezőnek vannak rokonai, barátai Magyarországon. Gondolkodnak a problémán, mert később nagyobb gondot okozhat.

Szankciók: nehogy nekünk fájjon jobban

Gulyás hangsúlyozta: elítélik Oroszország támadását, ezért a kormány a szövetségesek minden szankcióját támogatja,

de figyelni kell a szankciók kialakítására, hogy az ne fájjon nekünk még jobban, mint az oroszoknak. Ilyen terület az energiaszektor. Beszélt aztán a miniszter a Sberbank bedőléséről, ami önkormányzatokat is érint, őket kedvezményes hitelekkel próbálják segíteni.

A kormány szerint az ország biztonsága a választásnál is sokkal fontosabb, ezért nemzeti egységet szeretnének elérni a kérdésben. Gulyás ez után arról beszélt, hogy szerintük a baloldal, és Márki-Zay Péter külön is felelőtlenül kommunikál, mivel Gulyás szerint „katonákat akar küldeni Ukrajnába”, bár Márki-Zay egyébként ilyet nem mondott.

Márki-Zay egy interjúban kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha a NATO mint szervezet úgy dönt, hogy katonákat küld Ukrajnába, akkor Magyarországnak is küldenie kéne.

Kiderült az is, hogy a magyar kormány egyáltalán nem támogatja, hogy magyarok jelentkezzenek az ukrán hadseregbe az orosz inváziós erők ellen harcolni. Gulyás úgy fogalmazott, hogy ezt a büntető törvénykönyv szabályozza.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.