Megszűnik hétfőtől a maszkviselési kötelezettség Magyarországon

Pintér Bence 2022-03-03 10:31:00
A védettségi kártyára nem lesz már szükség, a munkáltató sem írhat elő többé kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetén. Kórházakban és idősotthonokban a maszk is marad.

Megszűnik hétfőtől a maszkviselési kötelezettség Magyarországon, kivéve kórházakban és idősotthonokban – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A védettségi kártyára nem lesz már szükség, a munkáltató sem írhat elő többé kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetén. Az ötödik hullám érétkelésük szerint lecsengőben van, ez az indok.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet – ami különleges jogosítványokat ad a kormánynak – viszont fenntartják, hogy „fenntartsák a kormány cselekvőképességét”.

A tanároknak sem lesz kötelező az oltás. Az ellenzék egy hete csütörtökön követelte azt, hogy a kormány vezessen ki minden korlátozást.

Minden Ukrajnából érkező menekültnek segítséget biztosítunk

Nem küldünk katonákat, és semmilyen fegyverszállítmányt nem engedünk át a magyar határon Ukrajna felé – jelentette be Gulyás.

Az indok az, hogy az ilyen szállítmányokat megsemmisíthetik – bár nem mondta, de az oroszok –, ez pedig szerintük veszélyt jelent a kárpátaljai magyarokra.

Elmondta: Magyarország határozott érdeke a kormány szerint, hogy ne keveredjünk a háborúba. A humanitárius segítség fontos, a civileket igyekszik segíteni a kormány. Magyarország kijevi nagykövetsége átköltözött Lembergbe (Lviv).

Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültnek segítséget biztosít, a határon gyorsabban átérnek Magyarországra, mint Lengyelországra – mondta Gulyás.

A szerdai adatok szerint 120 ezer ember lépett át a határon. A kormány 1 milliárd 350 milliós támogatást nyújt a segítséget nyújtó civil szervezeteknek, hat segítségnyújtó pontot nyitottak meg a keleti határnál.

Elmondta: Magyarországnak az az álláspontja, hogy az első biztonságos országban kell gondoskodni a menekültekről, ennek szellemében cselekednek.

A kormány elindította a Híd Kárpátaljáért kezdeményezés, a 1357-es szám hívásával lehet adakozni, eddig 200 millió forint gyűlt össze. A kormány 600 millió forint értékben küldött humanitárius segélyt, illetve 100 ezer liter üzemanyagot küldött Kárpátaljára.

A hvg.hu újságírója felvetette, hogy mi lesz azokkal, akik magyar állampolgárként jönnek át, így nem folyamodhatnak menekültstátuszért?

Gulyás elmondta: ez egy valós probléma, ami egyelőre nem jelentkezett, mert a legtöbb érkezőnek vannak rokonai, barátai Magyarországon. Gondolkodnak a problémán, mert később nagyobb gondot okozhat.

Szankciók: nehogy nekünk fájjon jobban

Gulyás hangsúlyozta: elítélik Oroszország támadását, ezért a kormány a szövetségesek minden szankcióját támogatja,

de figyelni kell a szankciók kialakítására, hogy az ne fájjon nekünk még jobban, mint az oroszoknak. Ilyen terület az energiaszektor. Beszélt aztán a miniszter a Sberbank bedőléséről, ami önkormányzatokat is érint, őket kedvezményes hitelekkel próbálják segíteni.

A kormány szerint az ország biztonsága a választásnál is sokkal fontosabb, ezért nemzeti egységet szeretnének elérni a kérdésben. Gulyás ez után arról beszélt, hogy szerintük a baloldal, és Márki-Zay Péter külön is felelőtlenül kommunikál, mivel Gulyás szerint „katonákat akar küldeni Ukrajnába”, bár Márki-Zay egyébként ilyet nem mondott.

Márki-Zay egy interjúban kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha a NATO mint szervezet úgy dönt, hogy katonákat küld Ukrajnába, akkor Magyarországnak is küldenie kéne.

Kiderült az is, hogy a magyar kormány egyáltalán nem támogatja, hogy magyarok jelentkezzenek az ukrán hadseregbe az orosz inváziós erők ellen harcolni. Gulyás úgy fogalmazott, hogy ezt a büntető törvénykönyv szabályozza.

Szólj hozzá!

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.