Közgyűlés Győrben: Paár Attila díszpolgári címet kap

Pintér Bence 2022-02-22 12:37:00
Elfogadták a 2022-es költségvetést a győri képviselők, de nagy vita nem kerekedett, Pollreisz Balázs szocialista képviselőtől például megvonták a szót. Pergel Elza alpolgármester kissé zavaros magyarázatot adott az óvónők ebédjének ügyére.

Szeles Szabolcs alpolgármester vezette a keddi győri rendes közgyűlés ülését, miután Dézsi Csaba András polgármester koronavírusfertőzés miatt karanténba került. Több hiányzó is volt, így a Civilek Győrért mindkét képviselője, illetve Glázer Tímea (DK) és Fodor Roland (független).

A közgyűlés első körben módosította a tavalyi költségvetést. Ennek kapcsán Pollreisz Balázs szocialista képviselő egy kérdést tett fel, mégpedig a városüzemeltetésre szánt összeggel kapcsolatban, amit szerinte rendszeresen alulterveznek a költségvetésben: tavaly 600 plusz 800 milliót terveztek két külön soron, de végül 2,4 milliárd ment el ezen a fronton. A kérdés az, hogy mi dobta meg ezt az összeget.

Prédl Antalt, a Győr-Szol vezérigazgatóját kérte fel válaszadásra Szeles alpolgármester, aki még nem érkezett meg, ezért más válaszolt a Győr-Szoltól, aki elmondta: kis tételekből jött össze ez, és az általános árnövekedés is szerepet játszott. 

Óvónők ebédje: zavaros magyarázat az alpolgármestertől

Ezután elkezdődött az idei költségvetés vitája. A költségvetés főszámait korábban már ismertettük, ahogy annak bizottsági vitájáról is beszámoltunk – röviden az a lényeg, hogy megszorító költségvetés született, amely a legtöbb intézménynél 15 százalékos spórolást ír elő, ennek következtében például az óvónőkön spórol az önkormányzat. Az indoklás szerint az ok a gázmizéria, ami miatt 3,5 milliárd forinttal többet kell fizetnie a gázért a városnak. Szeles alpolgármester is nehéz évről beszélt (a gázár emelkedése miatt Brüsszelt hibáztatta), de emellett felsorolta a már folyó és induló fejlesztéseket (pl. Tatai út, Reptéri út, vízi élménypark, Kuopio parki parkolólemez).

Pollreisz Balázs (MSZP) szólt hozzá a témához, a Spartacus csónakház tervezésére és területrendezésére szánt összeg, a szünidei étkeztetés, és a vízi élménypark ismét emelkedő költsége kapcsán tett fel kérdéseket. Itt is csak pár perce volt rá, mint a bizottsági ülésen, és itt is megvonták tőle a szót.

Bár Szeles alpolgármester is jelezte korábban, hogy ez az év legfontosabb rendelete, és Pollreisz is erre hivatkozva kért több időt, Szeles alpolgármester kikapcsolta a mikrofonját.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) azt hiányolta, hogy amennyire látja, hogy a civil szervezetek idén nem pályázhatnak a költségvetésből összegekre. A városüzemeltetés költségei kapcsán azt mondta: ha a sarokszámokat nem sikerül tartania a cégvezetőknek, akkor elő kell venni őket. Emellett jelezte: örül neki, hogy a város elkezdte felértékelni az ingatlanvagyonát. Bárány István (független) többek között arról beszélt, hogy útfelújításra több pénzt kell költeni.

Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz) kiemelte, hogy temetői fejlesztések is szerepelnek a költségvetésben; a sport pedig továbbra is kiemelt terület, annak ellenére, hogy idén kevesebbet tudnak fordítani rá. Kifejtette: ő is örülne, ha lenne pénz a civileknek, de idén nem jut rá.

Pergel Elza alpolgármester szólalt fel az óvodai megszorítások kapcsán azt mondta: a városvezetésnek kiemelten fontos a gyerekekről és idősekről való gondoskodás. Senkinek nem akarnak kárt okozni, de elmondta: az ingyenes étkezés önként vállalt feladat volt,

egészen pontosan elmondta, hogy az volt a mostani döntés, hogy óvónők úgy ehetnek mostantól ebédet „ingyen”, hogy a hiányzó gyerekek adagjait kapták meg, amit így nem kell kidobni.

Ami azért érdekes, mert mi úgy értesültünk, hogy éppenséggel egészen eddig volt ez a megoldás, tehát egészen eddig kapták meg ezeket a megmaradó adagokat az óvónők, és ezt alakította át az önkormányzat. Így is lenne logikus, hiszen azt Pergel alpolgármester asszony is elismerte, hogy most be kellene fizetniük az óvónőknek, ha ebédet akarnak; de ha a hiányzó gyerekek nem lemondott adagjait kapnák meg, akkor pontosan miért is kellene havonta 17 ezer forintot befizetnie az óvónőknek? Erre aztán rá is kérdezett Balla Jenő, de nem kapott választ.

Pergel Elza indirekt módon lapunkat is felelősségre vonta, mivel szerinte félretájékoztattunk ebben a témában. Egyrészt az általa előadott narratíva – mint fent láthatjuk –, továbbra is zavaros, másrészt pedig nagyon egyszerű a dolog: kérdéseket küldtünk az önkormányzatnak a témában, amire lehetett volna válaszolni, és tisztázni a helyzetet. Az önkormányzat azonban nem hajlandó válaszolni semmilyen kérdésünkre tavaly nyár óta. Ezután fals dolog arról beszélni, hogy mi mulasztottunk volna, még ha esetleg tévedtünk is – amire egyelőre nincs bizonyíték.

Tisztázó kérdéseinket újra elküldtük az önkormányzatnak.

Rózsavölgyi László (Fidesz)  alátható megszorítás ellenére sikerként értékelte, hogy senkit nem kell leépíteni, és még a bérek is növekednek. Takács Krisztián (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke szerint feszesek, de tarthatóak a számok. Dr. Sik Sándor (Fidesz) szerint mindenki abból főz, ami a spájzban van, gratulált, hogy hitel nélkül rakták össze a költségvetést, emellett azért sajnálja, hogy három éve kényszerpályán van a város.

A költségvetést a közgyűlés elfogadta, Pollreisz Balázs nemet nyomott, Balla Jenő tartózkodott.

Már nincs három vezetője a Győr Projekt Kft.-nek

Módosult az óvodák körzetjegyzéke, mivel új közterületek lettek. Itt Pollreisz Balázs megpróbált beszélni az óvónők helyzetéről, de Szeles alpolgármester ismét el akarta venni tőle a szót. Pergel Elza mégis reagált: megerősítette, hogy az óvodavezetők támogatták a döntéseket, és kikérte magának, hogy ezt megkérdőjelezze a képviselő. Egy másik napirendi pontban Győr csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez.

Elfogadták az idősek életminőségének javítását célzó koncepció 2022. évi feladattervét és Győr 2026-ig szóló sportkoncepcióját,

emellett meghatározták Győr 2022. évi élősporttámogatási rendszerét, amiről korábban már esett szó, mivel erre is kevesebb pénz jut. Bárány István arról beszélt, hogy jó, hogy Kisbácsán biciklipálya épült, és Marcalvárosban is hasonló létesítmény épül. Pollreisz Balázs elmondta: örvendetes, hogy lakossági egyeztetés történt az ügyben, ez egy jó irány.

Ismét változás következett be a Győr Projekt Kft. élén, korábban a közgyűlés Herceg Sándor mellé két másik vezetőt nevezett ki: a Győr-Szol gazdasági igazgatóját, Cséby Gabriellát és Nagy Gergely Lászlót. Most Herceg Sándor és Cséby Gabriella megbízatását megszüntették: előbbi a polgármester korábbi interjúja alapján más megbizatást kap – a költségvetési áramvonalasításért felel majd –, Cséby pedig más pozícióban marad a cégnél.

Zárt ülésen beszélték meg a képviselők az idei díszpolgári címeket és Pro Urbe-díjakat,

a díszpolgári cím várományosa többek között Paár Attila Fidesz-közeli építési vállalkozó, az ETO Parkot nemrég felvásárló West Hungária Bau tulajdonosa, de díszpolgár lesz Tőke László volt Pannon-Víz-vezér,

Bana József korábbi levéltári igazgató, illetve Horváthné dr. Knausz Márta, a Petz-kórház mikrobiológiai laborjának vezetője. Pro Urbe-díjat az állatkert vezetője, Dr. Andréka György, illetve Borsa Kata fesztiváligazgató, Nagy Péter, az álltamenhely alapítója és Tóth Attila kórházparancsnok.

Napirend után Balla Jenő emelkedett szólásra, a Városrendészet munkáját köszönte meg, emellett arról beszélt, hogy

kár, hogy a 2020-ban elmaradt, idén pótolt hazai Giro D'Italia kerékpáros verseny miért nem jön Győrbe, mikor 2020-ban ez volt a terv.

Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, hogy 2020-ban csak pár órát lett volna itt a verseny, és ehhez 100 millió forintnyi útfelújításra lett volna szükség. Ezért idén, amikor újra felmerült, a szűkös anyagi körülmények miatt lemondtak erről a lehetőségről. Szerinte sokkal jobb, hogy itt lesz az Asztalitenisz Világfesztivál, amikor fiatalok lepik majd el a várost a világ minden részéről.

Nyitóképünk illusztráció, a decemberi közgyűlésen készült.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.