Közgyűlés Győrben: Paár Attila díszpolgári címet kap

Pintér Bence 2022-02-22 12:37:00
Elfogadták a 2022-es költségvetést a győri képviselők, de nagy vita nem kerekedett, Pollreisz Balázs szocialista képviselőtől például megvonták a szót. Pergel Elza alpolgármester kissé zavaros magyarázatot adott az óvónők ebédjének ügyére.

Szeles Szabolcs alpolgármester vezette a keddi győri rendes közgyűlés ülését, miután Dézsi Csaba András polgármester koronavírusfertőzés miatt karanténba került. Több hiányzó is volt, így a Civilek Győrért mindkét képviselője, illetve Glázer Tímea (DK) és Fodor Roland (független).

A közgyűlés első körben módosította a tavalyi költségvetést. Ennek kapcsán Pollreisz Balázs szocialista képviselő egy kérdést tett fel, mégpedig a városüzemeltetésre szánt összeggel kapcsolatban, amit szerinte rendszeresen alulterveznek a költségvetésben: tavaly 600 plusz 800 milliót terveztek két külön soron, de végül 2,4 milliárd ment el ezen a fronton. A kérdés az, hogy mi dobta meg ezt az összeget.

Prédl Antalt, a Győr-Szol vezérigazgatóját kérte fel válaszadásra Szeles alpolgármester, aki még nem érkezett meg, ezért más válaszolt a Győr-Szoltól, aki elmondta: kis tételekből jött össze ez, és az általános árnövekedés is szerepet játszott. 

Óvónők ebédje: zavaros magyarázat az alpolgármestertől

Ezután elkezdődött az idei költségvetés vitája. A költségvetés főszámait korábban már ismertettük, ahogy annak bizottsági vitájáról is beszámoltunk – röviden az a lényeg, hogy megszorító költségvetés született, amely a legtöbb intézménynél 15 százalékos spórolást ír elő, ennek következtében például az óvónőkön spórol az önkormányzat. Az indoklás szerint az ok a gázmizéria, ami miatt 3,5 milliárd forinttal többet kell fizetnie a gázért a városnak. Szeles alpolgármester is nehéz évről beszélt (a gázár emelkedése miatt Brüsszelt hibáztatta), de emellett felsorolta a már folyó és induló fejlesztéseket (pl. Tatai út, Reptéri út, vízi élménypark, Kuopio parki parkolólemez).

Pollreisz Balázs (MSZP) szólt hozzá a témához, a Spartacus csónakház tervezésére és területrendezésére szánt összeg, a szünidei étkeztetés, és a vízi élménypark ismét emelkedő költsége kapcsán tett fel kérdéseket. Itt is csak pár perce volt rá, mint a bizottsági ülésen, és itt is megvonták tőle a szót.

Bár Szeles alpolgármester is jelezte korábban, hogy ez az év legfontosabb rendelete, és Pollreisz is erre hivatkozva kért több időt, Szeles alpolgármester kikapcsolta a mikrofonját.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) azt hiányolta, hogy amennyire látja, hogy a civil szervezetek idén nem pályázhatnak a költségvetésből összegekre. A városüzemeltetés költségei kapcsán azt mondta: ha a sarokszámokat nem sikerül tartania a cégvezetőknek, akkor elő kell venni őket. Emellett jelezte: örül neki, hogy a város elkezdte felértékelni az ingatlanvagyonát. Bárány István (független) többek között arról beszélt, hogy útfelújításra több pénzt kell költeni.

Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz) kiemelte, hogy temetői fejlesztések is szerepelnek a költségvetésben; a sport pedig továbbra is kiemelt terület, annak ellenére, hogy idén kevesebbet tudnak fordítani rá. Kifejtette: ő is örülne, ha lenne pénz a civileknek, de idén nem jut rá.

Pergel Elza alpolgármester szólalt fel az óvodai megszorítások kapcsán azt mondta: a városvezetésnek kiemelten fontos a gyerekekről és idősekről való gondoskodás. Senkinek nem akarnak kárt okozni, de elmondta: az ingyenes étkezés önként vállalt feladat volt,

egészen pontosan elmondta, hogy az volt a mostani döntés, hogy óvónők úgy ehetnek mostantól ebédet „ingyen”, hogy a hiányzó gyerekek adagjait kapták meg, amit így nem kell kidobni.

Ami azért érdekes, mert mi úgy értesültünk, hogy éppenséggel egészen eddig volt ez a megoldás, tehát egészen eddig kapták meg ezeket a megmaradó adagokat az óvónők, és ezt alakította át az önkormányzat. Így is lenne logikus, hiszen azt Pergel alpolgármester asszony is elismerte, hogy most be kellene fizetniük az óvónőknek, ha ebédet akarnak; de ha a hiányzó gyerekek nem lemondott adagjait kapnák meg, akkor pontosan miért is kellene havonta 17 ezer forintot befizetnie az óvónőknek? Erre aztán rá is kérdezett Balla Jenő, de nem kapott választ.

Pergel Elza indirekt módon lapunkat is felelősségre vonta, mivel szerinte félretájékoztattunk ebben a témában. Egyrészt az általa előadott narratíva – mint fent láthatjuk –, továbbra is zavaros, másrészt pedig nagyon egyszerű a dolog: kérdéseket küldtünk az önkormányzatnak a témában, amire lehetett volna válaszolni, és tisztázni a helyzetet. Az önkormányzat azonban nem hajlandó válaszolni semmilyen kérdésünkre tavaly nyár óta. Ezután fals dolog arról beszélni, hogy mi mulasztottunk volna, még ha esetleg tévedtünk is – amire egyelőre nincs bizonyíték.

Tisztázó kérdéseinket újra elküldtük az önkormányzatnak.

Rózsavölgyi László (Fidesz)  alátható megszorítás ellenére sikerként értékelte, hogy senkit nem kell leépíteni, és még a bérek is növekednek. Takács Krisztián (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke szerint feszesek, de tarthatóak a számok. Dr. Sik Sándor (Fidesz) szerint mindenki abból főz, ami a spájzban van, gratulált, hogy hitel nélkül rakták össze a költségvetést, emellett azért sajnálja, hogy három éve kényszerpályán van a város.

A költségvetést a közgyűlés elfogadta, Pollreisz Balázs nemet nyomott, Balla Jenő tartózkodott.

Már nincs három vezetője a Győr Projekt Kft.-nek

Módosult az óvodák körzetjegyzéke, mivel új közterületek lettek. Itt Pollreisz Balázs megpróbált beszélni az óvónők helyzetéről, de Szeles alpolgármester ismét el akarta venni tőle a szót. Pergel Elza mégis reagált: megerősítette, hogy az óvodavezetők támogatták a döntéseket, és kikérte magának, hogy ezt megkérdőjelezze a képviselő. Egy másik napirendi pontban Győr csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez.

Elfogadták az idősek életminőségének javítását célzó koncepció 2022. évi feladattervét és Győr 2026-ig szóló sportkoncepcióját,

emellett meghatározták Győr 2022. évi élősporttámogatási rendszerét, amiről korábban már esett szó, mivel erre is kevesebb pénz jut. Bárány István arról beszélt, hogy jó, hogy Kisbácsán biciklipálya épült, és Marcalvárosban is hasonló létesítmény épül. Pollreisz Balázs elmondta: örvendetes, hogy lakossági egyeztetés történt az ügyben, ez egy jó irány.

Ismét változás következett be a Győr Projekt Kft. élén, korábban a közgyűlés Herceg Sándor mellé két másik vezetőt nevezett ki: a Győr-Szol gazdasági igazgatóját, Cséby Gabriellát és Nagy Gergely Lászlót. Most Herceg Sándor és Cséby Gabriella megbízatását megszüntették: előbbi a polgármester korábbi interjúja alapján más megbizatást kap – a költségvetési áramvonalasításért felel majd –, Cséby pedig más pozícióban marad a cégnél.

Zárt ülésen beszélték meg a képviselők az idei díszpolgári címeket és Pro Urbe-díjakat,

a díszpolgári cím várományosa többek között Paár Attila Fidesz-közeli építési vállalkozó, az ETO Parkot nemrég felvásárló West Hungária Bau tulajdonosa, de díszpolgár lesz Tőke László volt Pannon-Víz-vezér,

Bana József korábbi levéltári igazgató, illetve Horváthné dr. Knausz Márta, a Petz-kórház mikrobiológiai laborjának vezetője. Pro Urbe-díjat az állatkert vezetője, Dr. Andréka György, illetve Borsa Kata fesztiváligazgató, Nagy Péter, az álltamenhely alapítója és Tóth Attila kórházparancsnok.

Napirend után Balla Jenő emelkedett szólásra, a Városrendészet munkáját köszönte meg, emellett arról beszélt, hogy

kár, hogy a 2020-ban elmaradt, idén pótolt hazai Giro D'Italia kerékpáros verseny miért nem jön Győrbe, mikor 2020-ban ez volt a terv.

Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, hogy 2020-ban csak pár órát lett volna itt a verseny, és ehhez 100 millió forintnyi útfelújításra lett volna szükség. Ezért idén, amikor újra felmerült, a szűkös anyagi körülmények miatt lemondtak erről a lehetőségről. Szerinte sokkal jobb, hogy itt lesz az Asztalitenisz Világfesztivál, amikor fiatalok lepik majd el a várost a világ minden részéről.

Nyitóképünk illusztráció, a decemberi közgyűlésen készült.

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.