5,6 milliárd forintból gazdálkodhat Sárvár 2022-ben

Fehér Buda 2022-02-11 16:15:00
Elfogadta a képviselő-testület az idei költségvetést, 2 milliárdot fordítanak beruházásokra.

Csütörtökön tartotta az idei második rendes ülését a sárvári képviselő testület. Az ülés a sárvári intézményvezetők éves beszámolójával kezdődött, első körben a Gondozási és Gyermekjóléti Központ igazgatója ismertette a tavalyi évet.

Kondora István (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy a tavalyi év a koronavírus miatt nehezítette a központ munkáját, hiszen az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, vagy az idősgondozás mind újfajta akadályokba ütközött. A központ munkatársainak ráadásul újfajta kihívásoknak is meg kellett felelnie, a járvány alatt például ők szerezték be az élelmet vagy a gyógyszereket a legérzékenyebbek számára. Kondora szerint már majdnem háborús helyzet a járvány, és ahhoz, hogy kilábaljunk belőle, szükség van az olyan szociális hálókra, mint a központ.

A képviselők a továbbiakban meghallgatták a Cseperedő Bölcsödé igazgatójának a beszámolóját is, ebből kiderült, hogy a tavalyi évben gyarapodott a bölcsőde struktúrája és a személyzete is. A bölcsiben így már 95 férőhely van, a tavalyi évben összesen 112 gyermeket gondoztak. Kondora itt is kiemelte, hogy a járvány miatt speciális akadályokba ütköztek, de ezt is sikerült átvészelni. A polgármester szerint egyelőre folyamatosan vannak szabad helyek a bölcsődében, ezért azt mondja, a sárváriak, és a környező falvakban élők nyugodtan forduljanak a Cseperedő bölcsi felé.

Kondora azt is elmondta, hogy a városi intézményekben ő is lobbizott, hogy népszerűsítse az oltást.

A polgármester szerint ma már nagyjából 85 százalék az összintézményi beoltottság. ami az országos átlag felett van.

A folytatásban aztán a Nádasdy Kulturális Központ beszámolóját is meghallgatták a képviselők, ebből kiderült, hogy az elmúlt 24 hónapban 10 hónapot zárva tartottak a város kulturális intézményei a pandémia miatt. A kieső bevételeket viszont pályázatok útján tudták pótolni, a munkavégzés is folyamatos volt a lezárások alatt. Kondora szerint a központ abban a pillanatban rendezvényeket szervezett, hogy arra lehetősége volt. Erre jó volt a Nádasdy-vár udvara, ahol a szabadban lehetett például koncerteket tartani. A belépést viszont az oltási igazolványokhoz kötötték, amelyeket szigorúan ellenőrizniük kellett minden belépésnél.

Hasonlóan rájárt a rúd a Sárvári Gyógyfürdőre, ennek ellenére a fürdő a járvány alatt megszabadult egy hatalmas adósságtól, amelyet a kormányzat konszolidált. A fürdő igazgatója, Kántás Zoltán azt mondja, bizakodóak a jövő évvel kapcsolatban, habár az év első felét még sok bizonytalanság jellemzi. A januári forgalomból viszont már arra következtetnek, hogy kezd visszatérni az élet a turizmusba. Eiveck Péter (Jobbik) ezután arra kérdezett rá, hogy mitől ugrottak meg a fürdő kiadásai az áramhasználat miatt, Kántás erre azt mondta, hogy mint minden más létesítménynek, a sárvári fürdőnek is megemelkedett a villanyszámlája az elmúlt hónapokban. Klimits István (független) pedig már arra kérdezett rá, hogy a belépőjegyek emelkedésével vajon a Sárvár Kártyához járó belépők ára is emelkedni fog. A helyiek ugyanis a kártyával kedvezményesen látogathatják a fürdőt, Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint viszont nem látogatják a sárváriak annyira a fürdőt. Jelenleg 10-11 ezer Sárvár Kártya van forgalomban, ebből 3 ezret használnak aktívan. Ez a háromezer látogató viszont csak évente egyszer-kétszer jár a fürdőn. Klimits ezért azt kéri, hogy ha már úgy is ilyen alacsony a szám, akkor tényleg ne emeljék meg a kedvezményes belépők árát.

A képviselők még egyszer utoljára módosították a 2021-es költségvetést is, ennek összegzéseként Kondora elmondta, hogy még a járvány alatt sem tört meg a beruházások száma a városban. A polgármester úgy érzi, az elmúlt 25-27 évben lendületet vett a várost, ezt a járvány alatt is fenn tudták tartani.

A sárvári könyvvizsgáló is méltetta a tavalyi költségvetést, ő elmondta, hogy a tervezett beruházások a kiadások 25 százalékát tették ki. Különféle pályázatok miatt azonban emelni tudtak ezen a számon, szerinte egy 2022-ben is lehetséges lesz. A könyvvizsgáló viszont elmondta, hogy a város megtakarításainak jó része bevonásra került, hiszen fontos volt, hogy a bevételkieséseket pótolják. A jövőben fontos lesz, hogy visszaálljon a bevétel szerkezete, hogy ismét legyen miből takarékoskodni

Az idei költségvetésről a könyvvizsgáló pedig már azt mondta, a 22-es év nehezebb lesz, mint az előző évek. A múltban ugyanis a város bevételeiből jócskán lehetett beruházásokra költeni, 300-350 milliót halmozott fel a város. Ez az összeg viszont most lecsökkent 100-150 millióra, tehát oda kell figyelni, hogy biztosítsák a stabilitás hosszútávú megőrzését.

Kondora aztán végül ismertette, hogy a város a költségvetésének főösszege 5,6 milliárd forint lesz idén.

Ebből a tervek szerint 2 milliárd forint megy majd el beruházásokra. A város jelenleg állami támogatással akarja megvásárolni a Sárvár Aréna mögötti területet, ahol szabadidőparkot alakítana ki. De ebből a pénzből jutna a Fekete-híd és a Deák Ferenc utca csapadékvíz elvezetésének felújítására, új hulladékudvar is épülne, és újabb utcák burkolatát is felújítanák. Kondora szerint idén is számolnak azzal, hogy pályázatokból plusz bevétel érkezik majd a városba, a polgármester reményei szerint 1-1,5 milliárd forinthoz juthat még így Sárvár.

Szólj hozzá!

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.