Ausztriában fokozatos nyitás kezdődik február 5-től

Nagy Donát 2022-01-29 13:31:00
Az oltási igazolások a vakcina beadása után 6 hónapig lesznek érvényesek.

A járványellenes korlátozások fokozatos enyhítését jelentette be január 29-i sajtótájékoztatóján a kancellár és az egészségügyi miniszter, írja az ORF Magyarok. A tervezett lazítások február 5-től hetente lépnek életbe, párhuzamosan az 5. járványhullám várható tetőzésével.

A szakértők előrejelzése szerint a járványhullám várhatóan február első hetének végére éri el tetőpontját, így az összállami válságkoordinációs stáb, a GECKO január 28-i ülését követően a kormány lazításokról határozott. Karl Nehammer kancellár bejelentette: február 5-től a bárok és éttermek este 10 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva. A nem ültetett rendezvények esetében pedig a 25 fős létszámplafont 50 főre emelik.

Egy héttel később, február 12-én eltörlik a 2G-szabályt a kereskedelemben. Innentől ismét szabadon vásárolhat mindenki, az FFP2-es maszk viszont minden üzletben kötelező marad.

A harmadik lépésben, február 19-én a 2G-szabály helyét a 3G veszi át a gasztronómiában és a turizmusban. Az éttermek és szállodák tehát vendégeiktől ismét elfogadhatják a PCR- és az antigénteszteket. A közeljövőben változik az iskolák tesztelési gyakorlata is, erről az oktatási miniszter tájékoztat majd.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter kiemelte: a nagyobb rendezvények esetében február 5-től egységesen a 2G szabály és a kötelező FFP2 maszkviselés lesz az irányadó, nem lesz szükség tehát plusz PCR-tesztek bemutatására. A gasztronómiában újra érvényes tesztek esetében a PCR-leletet 48 óráig, az antigén tesztet 24 óráig fogadhatják el.

A miniszter újságírói kérdésre hozzátette: az oltási igazolások érvényességén nem terveznek változtatni, az igazolványok február 1-től egységesen hat hónapig lesznek érvényesek az utolsó oltás napjától számítva.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter emlékeztetett, hogy január 24. óta bármely országból immár kötelező karantén nélkül érkezhetnek azok a turisták Ausztriába, akik háromszor oltottak vagy két oltást és egy negatív PCR-tesztet felmutatnak. Az új szabályok segítenek élénkíteni a síközpontok forgalmát, és mérsékelni az ágazat szereplőinek veszteségeit.

Katharina Reich országos tiszti főorvos, a GECKO vezetője a járványhelyzetet elemezve hangsúlyozta: a súlyos esetek gyakorisága érzékelhetően elvált a fertőzéses esetek trendjétől. Fontos viszont, hogy továbbra is fenntartsuk a védekezés alapszabályait, mert a koronavírus velünk marad, és bármikor okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.