Ausztriában fokozatos nyitás kezdődik február 5-től

Nagy Donát 2022-01-29 13:31:00
Az oltási igazolások a vakcina beadása után 6 hónapig lesznek érvényesek.

A járványellenes korlátozások fokozatos enyhítését jelentette be január 29-i sajtótájékoztatóján a kancellár és az egészségügyi miniszter, írja az ORF Magyarok. A tervezett lazítások február 5-től hetente lépnek életbe, párhuzamosan az 5. járványhullám várható tetőzésével.

A szakértők előrejelzése szerint a járványhullám várhatóan február első hetének végére éri el tetőpontját, így az összállami válságkoordinációs stáb, a GECKO január 28-i ülését követően a kormány lazításokról határozott. Karl Nehammer kancellár bejelentette: február 5-től a bárok és éttermek este 10 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva. A nem ültetett rendezvények esetében pedig a 25 fős létszámplafont 50 főre emelik.

Egy héttel később, február 12-én eltörlik a 2G-szabályt a kereskedelemben. Innentől ismét szabadon vásárolhat mindenki, az FFP2-es maszk viszont minden üzletben kötelező marad.

A harmadik lépésben, február 19-én a 2G-szabály helyét a 3G veszi át a gasztronómiában és a turizmusban. Az éttermek és szállodák tehát vendégeiktől ismét elfogadhatják a PCR- és az antigénteszteket. A közeljövőben változik az iskolák tesztelési gyakorlata is, erről az oktatási miniszter tájékoztat majd.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter kiemelte: a nagyobb rendezvények esetében február 5-től egységesen a 2G szabály és a kötelező FFP2 maszkviselés lesz az irányadó, nem lesz szükség tehát plusz PCR-tesztek bemutatására. A gasztronómiában újra érvényes tesztek esetében a PCR-leletet 48 óráig, az antigén tesztet 24 óráig fogadhatják el.

A miniszter újságírói kérdésre hozzátette: az oltási igazolások érvényességén nem terveznek változtatni, az igazolványok február 1-től egységesen hat hónapig lesznek érvényesek az utolsó oltás napjától számítva.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter emlékeztetett, hogy január 24. óta bármely országból immár kötelező karantén nélkül érkezhetnek azok a turisták Ausztriába, akik háromszor oltottak vagy két oltást és egy negatív PCR-tesztet felmutatnak. Az új szabályok segítenek élénkíteni a síközpontok forgalmát, és mérsékelni az ágazat szereplőinek veszteségeit.

Katharina Reich országos tiszti főorvos, a GECKO vezetője a járványhelyzetet elemezve hangsúlyozta: a súlyos esetek gyakorisága érzékelhetően elvált a fertőzéses esetek trendjétől. Fontos viszont, hogy továbbra is fenntartsuk a védekezés alapszabályait, mert a koronavírus velünk marad, és bármikor okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.