Egy kilazult csavar miatt csúszott a Szombathelyi Jégcsarnok nyitási terve

Nagy Donát 2022-01-20 19:45:10
Megoldódott a technikai probléma, hamarosan pedig akár nyári jégdiszkót is lehet majd tartani benne.

Célegyenesben a szombathelyi jégcsarnok építése – írtuk nagyjából egy évvel ezelőtt. Pedig a 2017-ben elkezdett építkezés alapkőletételénél Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője még azt mondta, hogy két év múlva készen is lesz a létesítmény. De nem csak, hogy nem lett, a szombathelyi Fidesz bukásával már nem is volt olyan fontos a Hendének az úgynevezett TAO-pénzekért lobbizni. A társasági adó (TAO) tulajdonképpen az az adónem, amit a vállalkozók az államkassza helyett, címkézve akár sportberuházásokra is fordíthatnak. Igaz, ehhez kell a lobbierő is, ugyanis a TAO pénzekért érthetően elég komoly verseny folyik; ahogy azt pedig Hende Csaba már nem egyszer kiemelte, szerinte neki ez (már) nem feladata.

Be kellene fejezni a műjégpályát - mondta Puskás Tivadar, a városvezetők pedig szót fogadnak

Elég komoly aktuálpolitikával is foglakozó interjút adott közel egy hete a Fideszhez közeli Frisss.hu-nak Puskás Tivadar, Szombathely korábbi fideszes polgármestere, a város díszpolgára. Hogy ez mennyire etikus vagy sem, az talán nem is az én tisztem eldönteni. Az interjú tartalmában többek között azt mondta, hogy megvolt a programunk a folytatásra, de most nem történik semmi, azt mondják, elvitte a covid...

Lényeg a lényeg, az Éljen Szombathely alkotta új városvezetésnek nem kis energiát ráfordítva, de sikerült a maradék pénzt összegyűjtenie, így az építkezés folytatódhatott.

Tavaly nyáron már úgy lehetett tudni, hogy a karácsonyi szezont egy gálameccsel fogják berobbantani. Mégsem így lett, a jégcsarnokot továbbra sem adták még át. A csúszás okaira végül Zelevics Ferenc, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnöke adott magyarázatot.

Elsősorban egy nem várt technikai probléma hátráltatta a jégcsarnok próbaüzemének elindítását. Az egyik folyadékhűtő berendezés indításakor, az üzempróba kapcsán kicsit zajosabb volt a kelleténél, így a gyártó leállíttatta azt, majd kivezényelve szervizes munkatársát megállapították, hogy egy csavar lazult meg benne. A hibát elhárították és a gépet újra indítható állapotba helyezték, ám ezzel belecsúsztunk az építőiparban bevett, leállási időszakba. Mivel a próbaüzemnek egyéb más gépészeti feltételei is vannak, az a döntés született, hogy legkorábban január közepén tudjuk a folyamatot megkezdeni

– írja válaszában Zelevics, majd hozzáteszi:

Időközben megint újraértékeltük ezt az indítást és a belső utómunkák (festésjavítások, gumiburkolatok szegélyeinek lerakása, stb., amik normál hőmérsékleti körülmények közt hatékonyabban és gyorsabban végezhetők el) teljes lezárultáig halasztásra került.

A Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnöke szerint így vélhetőleg legkésőbb februárban megkezdhetik meg a próbaüzemet.

Zelevics szerint így a megnyitás új céldátuma március hónap.

Levelében megemlíti, hogy a létesítmény elsősorban a sport, azon belül is a jégkorong megerősítését célozza – hiszen a Magyar Jégkorong Szövetség által kiírt és tőlük elnyert TAO pályázatból valósul meg. Természetesen más jeges sportok, és a közönség is fogja tudni használni a létesítményt. Hozzáteszi azonban, hogy a pályahasználatra a valós lakossági igény a téli hónapokban számottevő. Ők viszont – némileg az időjárástól függően – addig is használhatják a megszokott nyitott pályát is.

A fedett jégcsarnok ugyanakkor – igény szerint – akár egész évben használható lesz.

Nagy terhet ró ránk a drasztikusan (két és félszeresére) emelkedett villamosenergia ár, hiszen a csarnok legnagyobb üzemeltetési (ha úgy tetszik rezsi) költsége ez. Ezért nagyon fontos lesz a működtetés során, hogy minden jégidő ki legyen használva/értékesítésre kerüljön. Amennyiben az egyesület végzi majd azt, a működési költségek nagy részét az időközben létrejött üzemeltetésre elnyerhető TAO-s forrásokból kívánjuk megoldani, de szerepet kap majd a büfé, az edzőterem, a közösségi tér (mint rendezvényhelyszín), illetve a reklámfelületek (palánk, jég, stb.) bérbeadása is, valamint a diákok és a közönség korcsolyáztatása (pl.: jégdiszkó) is.

– zárja levelét Zelevics Ferenc.

Szólj hozzá!

A korábbi magyar igazságügyi minisztert gyanúsították meg korrupcióval Szlovákiában

Gál Gábor az azóta megszűnt Most-Híd párt képviselőjeként töltötte be az igazságügyi miniszteri posztot, most minden vádat tagadott.

LMP: Autómentes Lánchidat, autómentes belvárost!

A párt szerint a híd és a pesti alsó rakpart kis szakaszának autómentessége azonban önmagában nem elegendő.

Megrázta a cannes-i fesztiválközönséget az ukrajnai Mariupolban forgatott dokumentumfilm

A Mariupolis 2 című dokumentumfilm azt mutatja meg, hogyan élnek tovább a helyiek a bombázások ellenére.  

430 millió forintos támogatás kap Bük város ipari-innovációs fejlesztésekre

A pénzből a környező települések fejlesztését is szolgáló közlekedési és közműberuházásokat hajtanak majd végre. 

Müller Cecília szerint kiváló minőségű az ivóvíz Magyarországon

Magyarország szerencsés helyzetben van, az országos tisztifőorvos szerint a csapból egészséges, jó minőségű víz folyik.

LMP: Az Európai Bizottság a GMO-lobbi szolgálatában áll

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta új génmódosított szója- és kukorciafajta felhasználását élelmiszerként vagy állatok etetéséhez.

Az ukrajnai háború miatt nyárra Németországban bevezetik a kilenceurós havi közlekedési bérletet

Jelentős csökkenést jelent az intézkedés, az emelkedő energiaárak miatt van rá szükség.

LMP: Az egészséges élelmezés megállítaná a méhpusztulást is

A párt a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése érdekében nyújtott be javaslatot.

Curling-bemutató lesz Szombathelyen

A Magyar Curling Szövetség tart bemutatót a Szombathelyi Jégcsarnokban.

Kész Zoltán felszólította Márki-Zayt, hogy számoljon el a kampánypénzekkel

Nyílt levélben fordult a hódmezővásárhelyi polgármesterhez a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik vezetője.

Szobor készül Győrben Csaba királyfiról a székely himnusz megalkotásának évfordulójára

A szobrot Lebó Ferenc készíti, információnk szerint az elhelyezéssel együtt több, mint 50 millió forintba fog kerülni.

Sikkasztás miatt felel egy férfi, aki a kölcsönautót eladta ócskavasnak Romániában

Sárvár környékére mehetett volna haza vele, ehelyett Romániába utazott, és eladta az autót a vádlott.

Kiderült, miért szakíthatott Shane Tusup és Szabó Zsófi

Tusup személyisége áll a szakítás háttérében a Bors szerint.

Péntek: napos idő lesz meg fátyolfelhők

A Kisalföldön azért zápor, zivatar is előfordulhat.

Az EP különleges nemzetközi törvényszéket hozna létre az az orosz agresszió kivizsgálására

Eme bíróság elé állítanák Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajnában elkövetett bűntettek miatt.

Meghalt Vangelis

A Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása zeneszerzője egy franciaországi kórházban hunyt el.

Majdnem 44 kilométeren keresztül driftelt egy elektromos autó

Új Guinness-rekordot állított fel ezzel a sofőr.