Hende Csaba szerint ha van pénz, azt ő intézte, ha nincs, akkor nem az ő dolga. És ő amúgy sem postás

Nagy Donát 2022-01-13 15:36:00
A térség országgyűlési képviselője ismét kiemelte, neki nem feladata a szabadon felhasználható kompenzációért dolgozni. Neményék petícióját viszont lehet, hogy ő is aláírja.

Tegnap írtunk róla, hogy a szombathelyi városvezetés aláírásgyűjtésbe kezd a hónap végén, mivel szeretné, ha a lakók is véleményt tudnának nyilvánítani a kormányzati elvonások, és azok kompenzációjának kérdésében.

Hende Csaba (Fidesz-KDNP) ma Zanaton tartott lakossági fórumot, ahol a helyieknek is elmondta, meg fog épülni a Szombathely és Zanat közti bicikliút.

 

Az országgyűlési képviselő szerint 1 milliárd 205 millió forint kompenzációt biztosít a kormány Szombathely részére, az iparűzési adó csökkenése okán.

A pénz azonban nem használható fel szabadon, hanem az célzottan érkezik egy-egy projektre. Az egyik ilyen a Zanati kerékpárút is, amit a korábban megbízott vállalkozás a szerződését megszegve egyszerűen nem épített meg, így most 300 millió forint közpénz érkezett, hogy elindulhasson az építkezés.

Hende Csaba reméli, hogy a vállalkozás felé indított önkormányzati per Szombathely győzelmével fog záródni. Azt is mondta, ha a per révén pénzhez jut a város, az majd a település kasszájában maradhat.

Reméljük, hogy a jegyző úr, aki most is a jegyző úr, és aki felel a város szerződéseinek megfelelőségeiért, ő [eredetileg] jó szerződést kötött, és ennek alapján a város meg fogja nyerni a pert, másban nem reménykedhetünk

– jelentette ki a politikus. Az esetet vizsgáló bizottság egyébként tényleg semmire sem jutott.

Hende azt mondta, az ő javaslatára született az a kormányhatározat, ami révén most közpénzből oldják meg a problémát.

Ezt a kormányhatározatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, tehát hogy ha kérdezik, hogy kitől jött a pénz, kinek kell megköszönni, ki működött közre... az Orbán Viktor, akit én kértem meg, hogy adja ezt a pénzt, ilyen egyszerű, ehhez senki másnak köze nem volt, és nem is lesz

– mondta a fórum közönségének az országgyűlési képviselő.

A kompenzációra visszatérve elismételte, hogy szerinte a kormány nem vont el pénzt a várostól, hiszen az nem a kormányhoz került, csak a vállalkozásoknál hagyta. Hozzátette, a kormánytól nem lehet visszakérni azt, ami nincs nála.

Hende Csaba azt mondta, aki tiltakozik az ellen, hogy a kormány adócsökkentéssel könnyítette a szombathelyi kis- és középvállalkozások helyzetét, az valójában adóemelésért lobbizik.

Most aláírást is fognak gyűjteni, hogy legyen magasabb az adó!

– mondta, majd hozzátette, ez nem egy helyes törekvés, és egyébként is, "Szombathely" nem az önkormányzatot jelenti, hanem a szombathelyi embereket, és az ő zsebükben hagyták a pénzt.

Aki ezt aláírja, az adóemelést akar! Ez fog következni most Szombathelyen

– nyilatkozta, majd hozzátette, hogy a baloldali városvezetés hosszú ideje félrevezeti az embereket, ahogyan a baloldali média is.

Ismét kiemelte, hogy Szombathely kapott 1 milliárd 205 millió forint kompenzációt, bizonyos projektekre.

Ezt a kompenzációt én intéztem, és az én kérésemre biztosította a kormány

– jelentette ki Hende.

 

Kérdésünkre, hogy Szombathely fog-e kapni szabadon felhasználható, működésre is fordítható kompenzációt az elvonások miatt, Hende Csaba azt mondta, hogy a városok a Pénzügyminisztériummal és a Belügyminisztériummal kell, hogy egyeztessenek.

A kormány döntött abban, hogy az idei évben [a tavalyihoz] hasonló elvek alapján történik kompenzáció. Ezek a tárgyalások még nem zárultak le, én szurkolok, hogy Szombathely minél több, számára minél kedvezőbb pénzügyi konstrukciót, kompenzációt kapjon, de ebben a tárgyalásban értelemszerűen az országgyűlési képviselő nincsen bevonva. Pénzt szerezni a város számára azért, hogy a város működőképes maradjon, az a polgármester feladata, az ő felelőssége. Neki kell a kormánnyal úgy tárgyalni, olyan egyességet kötni, hogy ha hiányzik valamire a pénz, akkor azt szerezze meg. Természetesen én nem zárkózom el, hogy segítsek, ha megkérnek, de alap esetben nem rajtam keresztül bonyolódik a dolog. Az országgyűlési képviselők azok nem postások, meg nem közvetítők a kormány és az önkormányzatok között

 – mondta a térség megválasztott képviselője. Szerinte az önkormányzat vezetésének és a polgármesternek személyes felelőssége az, hogy a város pénzügyi működőképességét biztosítsa, ezért szerinte ha csökkennek a bevételek, akkor csökkenteni kell a kiadásokat is. Hozzátette, addig kell nyújtózkodni, ameddig a takaró ér.

Mi azért megkérdeztük, hogy aláírja-e a szombathelyi városvezetést adó pártok közös petícióját.

Elolvasom majd, mi lesz az a petíció, semmi akadályát nem látom, én is Szombathely érdekét minden körülmények között képviseltem, képviselem, és képviselni fogom

 – adta a meglepő választ a kormánypárti országgyűlési képviselő.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.