Hende Csaba szerint ha van pénz, azt ő intézte, ha nincs, akkor nem az ő dolga. És ő amúgy sem postás

Nagy Donát 2022-01-13 15:36:00
A térség országgyűlési képviselője ismét kiemelte, neki nem feladata a szabadon felhasználható kompenzációért dolgozni. Neményék petícióját viszont lehet, hogy ő is aláírja.

Tegnap írtunk róla, hogy a szombathelyi városvezetés aláírásgyűjtésbe kezd a hónap végén, mivel szeretné, ha a lakók is véleményt tudnának nyilvánítani a kormányzati elvonások, és azok kompenzációjának kérdésében.

Hende Csaba (Fidesz-KDNP) ma Zanaton tartott lakossági fórumot, ahol a helyieknek is elmondta, meg fog épülni a Szombathely és Zanat közti bicikliút.

 

Az országgyűlési képviselő szerint 1 milliárd 205 millió forint kompenzációt biztosít a kormány Szombathely részére, az iparűzési adó csökkenése okán.

A pénz azonban nem használható fel szabadon, hanem az célzottan érkezik egy-egy projektre. Az egyik ilyen a Zanati kerékpárút is, amit a korábban megbízott vállalkozás a szerződését megszegve egyszerűen nem épített meg, így most 300 millió forint közpénz érkezett, hogy elindulhasson az építkezés.

Hende Csaba reméli, hogy a vállalkozás felé indított önkormányzati per Szombathely győzelmével fog záródni. Azt is mondta, ha a per révén pénzhez jut a város, az majd a település kasszájában maradhat.

Reméljük, hogy a jegyző úr, aki most is a jegyző úr, és aki felel a város szerződéseinek megfelelőségeiért, ő [eredetileg] jó szerződést kötött, és ennek alapján a város meg fogja nyerni a pert, másban nem reménykedhetünk

– jelentette ki a politikus. Az esetet vizsgáló bizottság egyébként tényleg semmire sem jutott.

Hende azt mondta, az ő javaslatára született az a kormányhatározat, ami révén most közpénzből oldják meg a problémát.

Ezt a kormányhatározatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, tehát hogy ha kérdezik, hogy kitől jött a pénz, kinek kell megköszönni, ki működött közre... az Orbán Viktor, akit én kértem meg, hogy adja ezt a pénzt, ilyen egyszerű, ehhez senki másnak köze nem volt, és nem is lesz

– mondta a fórum közönségének az országgyűlési képviselő.

A kompenzációra visszatérve elismételte, hogy szerinte a kormány nem vont el pénzt a várostól, hiszen az nem a kormányhoz került, csak a vállalkozásoknál hagyta. Hozzátette, a kormánytól nem lehet visszakérni azt, ami nincs nála.

Hende Csaba azt mondta, aki tiltakozik az ellen, hogy a kormány adócsökkentéssel könnyítette a szombathelyi kis- és középvállalkozások helyzetét, az valójában adóemelésért lobbizik.

Most aláírást is fognak gyűjteni, hogy legyen magasabb az adó!

– mondta, majd hozzátette, ez nem egy helyes törekvés, és egyébként is, "Szombathely" nem az önkormányzatot jelenti, hanem a szombathelyi embereket, és az ő zsebükben hagyták a pénzt.

Aki ezt aláírja, az adóemelést akar! Ez fog következni most Szombathelyen

– nyilatkozta, majd hozzátette, hogy a baloldali városvezetés hosszú ideje félrevezeti az embereket, ahogyan a baloldali média is.

Ismét kiemelte, hogy Szombathely kapott 1 milliárd 205 millió forint kompenzációt, bizonyos projektekre.

Ezt a kompenzációt én intéztem, és az én kérésemre biztosította a kormány

– jelentette ki Hende.

 

Kérdésünkre, hogy Szombathely fog-e kapni szabadon felhasználható, működésre is fordítható kompenzációt az elvonások miatt, Hende Csaba azt mondta, hogy a városok a Pénzügyminisztériummal és a Belügyminisztériummal kell, hogy egyeztessenek.

A kormány döntött abban, hogy az idei évben [a tavalyihoz] hasonló elvek alapján történik kompenzáció. Ezek a tárgyalások még nem zárultak le, én szurkolok, hogy Szombathely minél több, számára minél kedvezőbb pénzügyi konstrukciót, kompenzációt kapjon, de ebben a tárgyalásban értelemszerűen az országgyűlési képviselő nincsen bevonva. Pénzt szerezni a város számára azért, hogy a város működőképes maradjon, az a polgármester feladata, az ő felelőssége. Neki kell a kormánnyal úgy tárgyalni, olyan egyességet kötni, hogy ha hiányzik valamire a pénz, akkor azt szerezze meg. Természetesen én nem zárkózom el, hogy segítsek, ha megkérnek, de alap esetben nem rajtam keresztül bonyolódik a dolog. Az országgyűlési képviselők azok nem postások, meg nem közvetítők a kormány és az önkormányzatok között

 – mondta a térség megválasztott képviselője. Szerinte az önkormányzat vezetésének és a polgármesternek személyes felelőssége az, hogy a város pénzügyi működőképességét biztosítsa, ezért szerinte ha csökkennek a bevételek, akkor csökkenteni kell a kiadásokat is. Hozzátette, addig kell nyújtózkodni, ameddig a takaró ér.

Mi azért megkérdeztük, hogy aláírja-e a szombathelyi városvezetést adó pártok közös petícióját.

Elolvasom majd, mi lesz az a petíció, semmi akadályát nem látom, én is Szombathely érdekét minden körülmények között képviseltem, képviselem, és képviselni fogom

 – adta a meglepő választ a kormánypárti országgyűlési képviselő.

Szólj hozzá!

A 2009-es Forma-1-es világbajnok, Jenson Button is megszólalt Hamilton esetleges visszavonulása kapcsán

Jelenleg mindenkit az foglalkoztat az F1 környékén, hogy felhagy-e a versenyzéssel a hétszeres világbajnok, aki az utolsó versenyhétvége óta kerüli a nyilvánosságot.

Hosszabbított norvég kapusával a Győri Audi ETO KC

Silje Solberg 2024-ig biztosan marad Győrben.

Megszűnik a beoltatlan emberek zárlata Ausztriában

Szakértők már nem tartják észszerűnek a korlátozó intézkedéseket.

A FIFA elnöke a kétévenkénti vb-t ellenző európaiakat kritizálta

Gianni Infantino továbbra is ragaszkodik forradalmi tervéhez.

Kitiltottak a kormány hivatalos Facebook-oldaláról? Ne aggódj, Dúró Dórát is!

A Mi Hazánk elnökhelyettese egy oltásellenes kommenttel verte ki a balhét.

Völnert és Boldogot nem, Navracsicsot viszont indítja a Fidesz áprilisban

Megvan a 106 fideszes jelölt: nincsenek nagy meglepetések.

Pottyondi Edina: Ez már a harmadik kopaszságom, Dominika az én grazi klinikám

Megindokolta a youtuber, hogy miért borotválta le a haját egy videóban.

Schmuck Erzsébet: A Fidesz fejezze be a klímacélok megtorpedózását!

Hogy nevezheti magát klímabajnoknak a kormány, amikor nem hajlandó elfogadni a szükséges klímavédelmi tervet? - kérdezi az LMP társelnöke.

Fogorvos mentett meg egy gömbhalat, aminek túl nagyra nőttek a fogai

A gömbhal először úgy nézett ki, mintha mosolyogna, egy idő után viszont már nem tudott enni.

PDSZ: csak a bíróság mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a január 31-i sztrájkot tovább szervezi.

Hogyan éld túl hajléktalanként Győrt?

A korábban pontyakváriumba mászó Kretének aludtak az utcán Győrben, és forgattak erről videót.

Nyáron érkezik a magyar Disney+

Eddig hivatalosan nem volt elérhető hazánkban a streaming-szolgáltatás, de ez már nem tart sokáig.

RTL: Közszereplőt érintő, kompromittáló fényképeket találtak Schadl páncélszekrényében

„Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.”

Borongós szerdánk lesz

Az északnyugati szelet a Dunántúl északi részén és a főváros térségében időnként élénk lökések kísérhetik.