A Fidesz bukása után egyből nem lett fontos a szombathelyi jégcsarnok TAO-pénzeinek gyűjtése

ugytudjuk.hu 2020-01-03 06:31:00
2017-ben azt ígérték, két év alatt elkészül.

Napi jó hír - ezt posztolta 2017 januárjában Hende Csaba, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője a Facebook-oldalára, megosztva ezzel a fidesz közeli frisss.hu hurráoptimista cikkét. Az oldal arról írt, hogy akár már az év decemberében elkészülhet a létesítmény - kezdi a cikkét így az Átlátszó

Még abban az évben, 2017 decemberében megtörtént az alapkőletétel, amit maga Hende, Szombathely akkori polgármestere a szintén fideszes Puskás Tivadar és egy pingvin hajtott végre. Az épületet ugyanis a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub építi, TAO támogatásból.

Az épületre 2 milliárd 200 millió forint keretet nyertek el TAO-pályázaton. Mivel azonban társasági adóról van szó, ez nem azt jelenti, hogy a pénzt a magyar állam átutalta volna a klub számlájára, hanem azt, hogy ekkora keret kitöltésére jogosult a pályázó, amit a gazdasági társaságok feltölthetnek. Mindez azt eredményezi, hogy az építtetőnek - aki ebben az esetben a sportklub, a szombathelyi önkormányzat és a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. (SZOVA) - kell gondoskodnia arról, hogy a cégek úgy döntsenek, a címkézhető adójukat éppen a szombathelyi Jégcsarnoknak adják oda.

Az építkezés tehát 2,2 milliárdról indult. Időközben, a kivitelezés alatt kiderült, hogy plusz 300 millió forint kellene még ahhoz, hogy minden a tervek szerint készüljön el. A keretet tehát ki kellett bővíteni.

Az épület I. ütemezésének kivitelezése – szerkezetépítés, építészeti munkák – nettó 714 millió forint értékben 2018 decemberében befejeződött. Az építtetők 2018 novemberében tartottak egy sajtóbejárást, még akkor is az hangzott el, hogy egy évvel később, vagyis 2019 decemberében átadják a kész csarnokot. Akkor mégis mi történhetett?


Utazzunk csak vissza 2019 januárjába, a rabszolgatörvény miatt összehívott szombathelyi rendkívüli közgyűlés idejére. Korábban az Átlátszó írta: Ez volt az a közgyűlés, ahová a Fidesz frakció nem ment el, és ahol Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szavazatával vették fel tárgyalásra a törvény ellehetetlenítését. Molnár ezután áruló lett a Fidesz szerint. És itt van a kapcsolódási pont az építkezéssel.


Az építkezés a SZOVA projektje. A SZOVA pedig helyben tudott, hogy Molnár Miklós “felségterülete”. Molnár most is tagja a felügyelőbizottságnak, a cég vezérigazgatója pedig személyes jó barátja, Németh Gábor. A beruházást ugyan nem gáncsolta el a városban komoly befolyással bíró parlamenti képviselő, a Molnárt a közgyűlés nyilvánossága előtt is számonkérő Hende Csaba. Lobbizni azonban alig lobbizott a cégeknél, hogy címkézett adójukat a Jégcsarnoknak adják.


Ezért csúszik az építkezés, de hogy hol is állnak jelenleg, azt a SZOVÁ-tól kérdezte meg a portál. Nem nagy meglepetésre az ilyenkor immár hagyományos módon, az építőipari árak emelkedésével érvelnek. A cég szó szerint a következő választ küldte:


“Az épület I. ütemezésének kivitelezése – szerkezetépítés, építészeti munkák – nettó 714 millió forint értékben 2018 decemberében befejeződött. Mostanra pedig lezajlott a következő ütem előkészítése: januárban megkezdődik a létesítményhez tartozó út és parkoló kivitelezése, várhatóan nyár folyamán pedig lehetőség lesz az épületgépészeti elemek kiépítésére is. Az elmúlt hónapokban – a kivitelezési költségek csökkentése érdekében – hő- és füstterjedési szimulációs tervet készíttettünk. A tervet az illetékes hatóság elfogadta, melynek eredményeként a kivitelezés során további 20-30 millió forint költségmegtakarítás érhető el.


Már az építkezés megkezdésekor látható volt, hogy az építőiparban tapasztalható jelentős árszintnövekedés következtében a jégcsarnok teljeskörű megvalósításához a 2016/2017. évi sportfejlesztési programban megítélt támogatás nem nyújt elegendő fedezetet. A projekt összköltsége beruházási érték növelésére irányuló kérelmünket a Magyar Jégkorong Szövetség 2019 májusában jóváhagyta, a hiányzó források biztosítására pedig folyamatosan kerestük és keressük az együttműködést lehetséges támogatókkal.”


Az igyekezet megvan, ám a beruházás végének pontos időpontja ezek szerint továbbra sincs meg. Emailben keresték Hende Csabát, akinek a következő kérdéseket tették fel:


Mi történt a beruházással, mi a késlekedés oka?
Előfordulhatott az, hogy a környék nagyvállalatai nem lettek eléggé tájékoztatva mennyire fontos lenne a beruházás támogatása? Esetleg direkt olyan kérdés érkezett hozzájuk, hogy a szombathelyi jégcsarnoknak ne kedvezzenek a TAO pénzük felajánlásával?

Választ eddig a portál nem kapott. 

Szólj hozzá!

Zivatarveszély miatt adott ki figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat

Többfelé heves zivatarokkal, valamint nagy mennyiségű csapadékkal érkezik a hidegfront pénteken.

Beröffentették a Leopardokat: Zajlik a magyar harckocsizók átképzése

2023-ra, mire megérkeznek a világ legjobb harcjárműveinek számító Leopard 2A7-es tankok első példányai, már a magyar katonák átképzése is befejeződik.

Nem lesz zárt az új győri buszok vezetőfülkéje

A koronavírus-járvány miatt érdeklődött a szakszervezet.

1 éves a szombathelyi imázsfilm

4 millió 300 ezer forintba került, eddig 34 ezren látták.

A Hungast marad az SZKKA névadó szponzora

Továbbra is a klub mellett állnak.

Itt van az ősz: nyugaton kezd el esni ma az eső

A délelőtti, déli óráktól zivatarok is kialakulnak, helyenként heves zivatar is várható.

LMP: véget kell vetni a zöldfelületek pusztításának!

A párt szerint ugyanis ez a klímaváltozás megfékezésének és a levegőminőség megóvásának is elemi feltétele.

Van egy koronavírusos játékos a soproni kosárcsapatban, a szombati Falco elleni meccsük azonban nem marad el

A fiatal karanténba került, a csapattársak és a stáb tesztje negatív lett.

Kidobás helyett javítás: 100 euróig átvállalja az elromlott háztartási gépek javítását Bécs

Ezzel nemcsak a környezetet védik, hanem a koronavírus miatt bajba jutott vállalkozásokat is segítik.

Ilyen az, amikor egy internetes troll megtalál

Egyszer csak jön egy hívás, hogy az egész családod meg fog dögleni.

Körmend kosárcsapata nem megy Kecskemétre

A Pakssal játszik Váradi Kornél csapata.

Oszlopnak hajtott egy autó a Vas megyei Egervölgyben

A kámi önkéntes, a sárvári és a körmendi hivatásos tűzoltók végzik a műszaki mentést.

Már négyszögletű forintérménk is van

Holnaptól akár vásárolhatunk is vele, bár nem erre való.

Letiltotta a Facebook Doktor Gődény vírustagadó csoportját

A vlogger korábban állami támogatást vett fel egy kamupárt indításához, amit aztán sosem fizetett vissza.

Elhunyt Kutnyánszky László, korábbi szombathelyi főépítész

2014-ben a város Brenner-díjjal tüntette ki.

Decemberben lesz a Falco első fordulóbeli bajnokija

Az Egis Körmend már jövő hétvégén elkezdi.

van még itt cikk a témában:

1 éves a szombathelyi imázsfilm

4 millió 300 ezer forintba került, eddig 34 ezren látták.