Hende Csaba szerint nem az ő dolga, hogy lobbizzon a Szombathelytől elvont pénzekért

Nagy Donát 2021-06-11 17:50:00
A térség fideszes országgyűlési képviselője szerint amúgy sincs szüksége pénzre a városnak, hiszen nem omlott össze.

Pénteken a Herényiek Házában tartott közös sajtótájékoztatót Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, Szalay-Bobrovinczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint Kovács István a Hegypásztor Kör elnöke.

A sajtótájékoztató első felében Hende Csaba számolt be arról, ő hogyan látja a helyi civilek és Szombathely helyzetét.

Ami a helyi ügyeket illeti, nem véletlenül van itt Szalay-Bobrovinczky Vince helyettes államtitkár úr, akihez nagyon régi, szoros barátság fűz, éppen ezért könnyű volt segítséget szereznem a Herényiek Házának számára. A Herényiek Háza egy speciális helyzetű egyesület, tulajdonképpen az egyetlen a környéken, ami állami feladatokat végez, hiszen a közművelődés, a kultúra, a közösség, a helyi hagyományőrzés, és számtalan más, óriási értéket hordozó tevékenységnek a letéteményese. [...] Itt nem az állam, nem az önkormányzat, nem a minisztérium, hanem a helyiek egyesülete adja a hátteret, és adja az energiát, és szerzi meg ami még fontosabb, a pénzeket, amiből megszervezi a Herényi Virágutat és nagyon sok minden mást is, amit felsorolni sem tudnék.

- kezdte az országgyűlési képviselő, majd csakhamar a szombathelyi elvonásokról kezdett elmélkedni.

Hende szerint most a koronavírusjárványt úgy hagytuk magunk mögött, hogy a gazdaság újraindítása egy kedvező helyzetben történik. Azt mondta, hogy az Eurostat elemzése szerint az egész Unióban Magyarországon volt a leggyorsabb a munkahelyek növekedése. Úgy gondolja, mindez azért van, mert a kis- és középvállalkozásoknak elengedték a helyi iparűzési adójuk felét. Ez Szombathely esetében 1,3 milliárd forint volt, azaz ennyivel csökkent a város éves bevétele.

Hende Csaba azt mondta, a pénzt nem elvette a kormány Szombathelytől, hanem nagy katasztrófát került el azzal, hogy az embereknek azt nem kellett befizetniük. Az önkormányzatokkal a kormány tárgyalásokat folytatott, és azok a városok, amik jól álltak, azok szerinte természetes, hogy nem kapnak plusz pénzt. Ilyen település szerinte Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely és Tatabánya is.

Csakhogy ez egyszerűen nem igaz, ugyanis a kormánypárti Győr, Székesfehérvár és Veszprém is kapott a Fidesz pénzosztásából.

Hende Csaba azt mondta, Szombathely és Tatabánya is benne van a 8 legadóerőképesebb városok között, ezért nincs miért pénzt adni nekik. Szerinte amúgy sem vett el a kormány pénzt a várostól, hiszen az sosem volt náluk, hanem a vállalkozóknál hagyták.

Az országgyűlési képviselő szerint a szombathelyi városvezetés felhasználta a rossz hangulatot arra, hogy elégedetlenséget, és a kormánnyal szembeni indulatokat szítson. Sőt, szerinte a városvezetés annak ellenére vonta meg a civil szervezetektől a támogatást, hogy jó anyagi helyzetben van.

Szombathely költségvetésében ez olyan kicsi tétel, hogy ez csak mogyorótörmelék

- utalt vissza korábbi szava járására, ugyanis szerinte a város költségvetéséből kiesett milliárdos összeg is csupán mogyoró.

Ekkor az egyesület kétségbeesett vezetése valóban könnyek között megkeresett engem, hogy segítsek. És akkor meg tudtam keresni államtitkár urat, aki megértve a helyzetet, a hiányzó teljes 11 millió forintot a Herényiek Házának rendelkezésére bocsájtotta. Ez egy nagyon szép történet

- emlékezett vissza az országgyűlési képviselő, aki szerint akkor lett volna még szebb, ha ezt a csúf játékot egyáltalán nem játszák el velük. Hende Csaba szerint Szombathely a 2020-as évet 2 milliárd forinttal zárta a kincstárban, most áprilisban pedig a város számláján több mint 9 milliárd forint volt. De megemlítette, hogy a kormány 2 milliárd forint készpénzhez juttatta Szombathelyt, amikor a Schaefflerrel megegyeztek az építkezésről.

Hende azt mondta, hogy a járvány kétség kívül okoz problémákat, de örül neki, hogy a polgármester úr megnyugtat mindenkit: a kompenzáció elmaradása ellenére a város működőképességét fenn tudja tartani. 

Úgy hiszem, a kormány is így gondolta

- jelentette ki.

A képviselő szerint a következő 7 évben összesen legalább 329,2 milliárd forintot hozna ő Szombathelyre, ami részben Magyarország költségvetéséből, részben az unió pénzéből jönne össze.

Azt ígéri, a kormány minden információt és segítséget megad majd a városnak, hogy egy fillérről se maradjon le. 11 milliárdot költenének a tudományos kutatások támogatására, a megyei kórháznak 14 milliárdot adnának, okosváros megoldásokra 6 és fél milliárd forintot szánna, a helyi közösségi közlekedés számára 25 milliárdot szerezne. Utóbbi a környezetkímélő, akár elektromos autóbuszok beszerzésére mehetne el. A legnagyobb tétel szerinte az útfejlesztésekre szánt összeg, az M86-os, M87-es és a 89-es főutakra, elkerülőkre félretett pénz, ez 241,9 milliárd forint.

Ez a pénz már a zsákba van, már csak el kell hozni

- mondta izgatottan.

Megszólalása végén kihangsúlyozta, ez évi 50 milliárdot jelent szemben azzal 1,3 milliárddal, amit "rajtuk keresnek", pedig ők azt sem vették el.

Nem vettük el, és 50 milliárdot fogunk adni helyette! Ugye, milyen különbség?!

- jelentette ki a fideszes országgyűlési képviselő, majd hozzátette:

Elnézést kérek, hogy hosszabb voltam, de olyan ritkán van módom az ellenzéki sajtó kitűnő képviselői előtt is megnyilatkozni, hogy remélem, hogy kerek és kielégítő volt.

Nos, a sajtótájékoztató végén mi azért feltettük azt a kérdést, hogy akkor Hende Csaba, mint a térség országgyűlési képviselője egyáltalán felszólalt-e, lobbizott-e azért, hogy Szombathely pénzt kapjon?

A kormány azért vállalt felelősséget, hogy a működőképességet fenntartsa valamennyi településen. Ez nem lobbizás kérdése, tények ellen nem lehet lobbizni. A kérdés az, hogy fenntartható-e a működőképesség pótlólagos állami forrás nélkül, vagy odaadják azt a pénzt, ami korábban az önkormányzathoz folyt be a vállalkozóktól. De nem vették el, nem kell visszaszerezni a pénzt a kormánytól mert nincs náluk, sose volt náluk. Az a kérdés vetül fel, hogy mennyi a feladat és annak mennyi a költségigénye, és a megmaradt pénz erre elég-e.

- mondta a képviselő, majd hozzátette:

Ez politikai hangulatkeltés, ezeknek a tárgyalásoknak én nem voltam a részese, ezek a tárgyalások a tényekről szólnak, adatokról és a rendelkezésre álló pénzről. És a kormány oda adott pártállástól függetlenül, ahol a rendelkezésre álló pénz nem takarta be a feladatokat. És ahol meg betakarta, oda meg nem adott.

Hende Csaba itt egy hosszabb monológba kezdett bele egy egyszerű "nem, nem lobbiztam a városért" válasz helyett:

Hogyan lehetne ezért lobbizni, tisztelt szerkesztő úr?! Ilyen fokú ostobaságot még föltételezni is, hogy elkezdjek lobbizni azért, hogy ugyan hasonló helyzetben vagyunk, mint Győr, mint Székesfehérvár, mint Veszprém, de Szombathely mégis kapjon pénzt, csak azért, mert nehogy azt mondhassák, hogy mert ellenzéki nem kapott. Nem tudom érti-e ennek az abszurditását a kérdésében? Még a benne rejlő feltevés is abszurd! Tények ellen, számok ellen nem lehet lobbizni! Ez nem lobbizás kérdése. És én nem vettem részt ezekben a tárgyalásokban. Örülnék, minden fillérnek örülök, örülök annak a 329 milliárd forint fejlesztési pénznek, ami ide orientál majd. De hát azt kiénekelni, hogy mi tegyünk úgy, mintha Szombathely nem tudná kigazdálkodni a rendelkezésre álló pénzből ezt az évet, hát ez nem állja meg. Lehetetlenre nem tudok vállalkozni, a számok, a tények makacs dolgok. És nem képviselői lobbizáson múlik, hanem hosszas, részletes szakértői korrekt tárgyalásokon, ahogy ezt elmondta Nemény András is. Így is túl fogjuk élni ezt az évet, ez egy túlélési év

- jelentette ki az országgyűlési képviselő, majd azt mondta, hogy egy rajta kívülálló, a város és a kormány között lefolytatott tárgyalás eredményéért ő nem vállalhat felelősséget.

- Ugyan ne tessék haragudni, én hogy jövök ehhez?

- Hát, Ön az országgyűlési képviselő, úgy jön ehhez.

- Az állam, az egy strukturált, és hierarchikus szervezet, megvannak benne a különböző hatás- és feladatkörök. Tetszik érteni? A kompenzációs tárgyalásokat nem az országgyűlési képviselők folytatták le a várossal, hanem a Pénzügyminisztérium megnézte, hol fedezik a bevételek a kiadásokat, és ahova szükséges volt, csak oda és csak annyit, amennyi szükséges volt, annyit adott.

- hangzott el a furcsa párbeszéd a sajtótájékoztató végén a képviselő és köztem, mely után Hende Csaba kijelentette, ő szeretne jó képviselő lenni, ahogy eddig is közreműködött a térség fejlesztéseinél.

A sajtótájékoztatón felszólaló Szalay-Bobrovinczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azzal kezdte, hogy a baloldali ellenfelek igazmondása nem az erős oldaluk. Most például azt akarják beállítani, hogy a kormány forrásokat von el a civilektől, ami nem igaz. Szerinte erről a témakörről össze-vissza hazudozik a baloldal. Szerinte a civil szférában 2019-ben 354 milliárd forint volt, ami a baloldali kormányokhoz képest 200 milliárddal több. Most olyan két civil alapot hoztak létre, ami példátlan a rendszerváltás óta, a Falusi Civil Alapot, és a Városi Civil Alap. A pénzek szétosztásáról független civil kollégiumok fognak szerinte dönteni.

Sok jó hírem van Brüsszel számára, csak nem akarják meghallani

- mondta Szalay-Bobrovinczky, majd hozzátette, dicséretes, hogy Magyarországon a civilek pénzbefogadási határa korlátlan. Szerinte soha nem látott forrásbőség van, és nincsen szó holmi kötelezettségszegési eljárásról.

Az a dolga az Istvánéknak [Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke], hogy a civilek rendelkezésre álljanak, segítsenek járványidőszakban és azon kívül, válaszoljanak a kérdésekre, varrjanak maszkot ha kell, vagy segítsenek a maszkolást megszervezni, vagy az ételosztást, és egyéb dolgot. Ezt pedig kiválóan látják el, a Hegypásztor kör az egyik legerősebb civil körünk országosan.

- jelentette ki a helyettes államtitkár.

Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke szerint a járvány után újra elindulhat a munka. A következő időszakban szeretnének segíteni ledolgozni azt a hátrányt, ami például a rendezvények elmaradásával jelentkezett. Azt mondta, ők minden információt igyekeznek a civil szervezetek felé eljuttatni, ami érdekes a munkájuk során. Ebben hírleveleik vannak, és a közeljövőben ezeket újítanák meg. Emellett híváskezelő központot hoztak létre, ahol tanácsokat lehet kérni jogi és pénzügyi területen.

Képzésekkel is próbálnak segítséget nyújtani az érdeklődőknek, de a sajtóval való kapcsolattartás miatt is lehet hozzájuk fordulni.

Olyan közösségi alapon szerveződő hálózatos civil kezdeményezéseket segítünk, ami akár egy szervezettől is indulhat, de partnereket keres már szervezetek vagy közösségek vonalán

- jelentte ki Kovács.

A sajtótájékoztató után a Herényi Heti Piac programjaival folytatódott az esemény.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”