Annyi ötletet pakolt bele Michael Crichton az Őslénypark című könyvébe, hogy három Jurassic Park-film is merített belőle

Farkas Bazsi 2022-01-01 19:00:46
Nem spóroltam semmin - gondolta az író.

1993-ban mutatták be a mozik a Jurassic Parkot, amit Michael Crichton, magyarul Őslénypark című könyvéből adaptált Steven Spielberg

A könyv ugyanebben az évben jelent meg, a Maecenas és Magyar Könyvklub gondozásában. Talán a film mozis megjelenése miatt, de rengeteg hibával lehet találkozni a szövegben. A leggyakrabban az teszi sokszor kuszává a cselekményt, hogy a fordításban egyszerűen felcserélik a neveket, és korábban a cselekményben egy teljesen másik helyszínen lévő karakter terepoltál a beszélgetésbe. Az olvasónak így magának kell rendbe rakni a dolgokat.

Na de nézzük mi minden történik a cselekményben, ami egy sci-fibe olvasztott kalandregény, és amelynek minden patronját Spielberg az első moziban el sem lőtte.

A sztori ott kezdődik, hogy a dínók kiszöknek a Nubal szigethez közeli Costa Ricára, és egy két csecsemőt el is ragadnak, egy compival pedig egy kislány találkozik a tengerparton, az állat pedig meg is sebesíti a gyereket. Ezzel a jelenettel indul a mozis széria második része, az Elveszett világ. 

Fotó: Farkas Bazsi

A könyvben - akár csak a filmen - a tudósokból álló tesztcsoport azért érkezik a szigetre, hogy véleményt mondjanak annak biztonságosságáról. Azt már tudjuk, hogy ez a teszt végül egyetlen csillagot sem kap az értékelésnél, ám nagy különbség, hogy míg a filmen a csapat egy részét összeszervező ügyvéd, Donald Gennaro egy pipogya alak, addig a könyvben egy kemény kötésű, igazi túlélő, aki nem is hagyja ott a fogát a Jurassic Parkban.

Ellentétben John Hammonddal, aki kificamodott lábbal szánkázik le egy domboldalon az őserdőben, a patakmederben pedig compic végeznek vele. Ezt a jelenetet a Jurassic Park második részében láthattuk a vásznon, ott nem Hammond volt az áldozat, hanem az InGen egyik befogó vadásza, Dieter Stark.

Ha már a veszteségnek tartunk, Henry Wu sem éli túl saját teremtményeit. Így aligha lehetne most az egyik fő cselszövő a Jurassic Worldben.

Túléli viszont a raptorok kiszabadulását Robert Muldoon, a fővadász.

Jah, amúgy a könyvben a karaktereknek nem kell egy maguknak szembenézni egy egész szigetnyi őslénnyel, a személyzet ugyanis nem hagyja el a szigetet egy hajón (Ami egyébként sincs megmagyarázva a filmben, hogy ezt miért is teszik meg akkor, amikor éppen egy csapat tudós a sziget biztonságát teszteli…), hanem teljes létszámban várják, hogy a dolgok jobbra, a kiszabadult dínók pedig ismét a ketrecük felé forduljanak.

Alan Grant - akinek karaktere a könyvben egy nagydarab szakállas fickó - a történetben magára marad Timmel és Lexxel. Csakhogy a filmben pont megcserélték a két gyerek életkorát, a könyvben ugyanis Tim az idősebb és Lex a fiatalabb.

Az Őslénypark történetének egy pontján Grant és a gyerekek csónakba szállnak, és egy folyón utaznak a látogatóközpontba vissza, miközben a kiszabadult nagy T-Rex (a könyvben ugyanis két zsarnokgyík is van) elől menekülnek. A csónakázás során egy nagy madárketrecben kötnek ki, ahol aztán szárnyas dínók, Cearadactylusok támadnak rájuk. Ez a történetszál a Jurassic Park harmadik részében tűnik fel a moziban.

A könyvben egy plusz karakterrel is találkozunk, ő Ed Regis, akivel halála előtt a két méter magas, kis T-Rex játszik el. Ez a jelenetsor az Elveszett Világból lehet ismerős, ahol a San Diegoban kikötött hajón, Peter Ludlow közreműködésével tanítja az apa T-Rex vadászni a kicsinyét.

Apropó hajó. A könyv egyik fő mozgatórugója a Costa Ricába tartó hajóra feljutott velociraptorok, amik földetérés esetén kijuthatnak a szigetről. A hajó végül nem éri el a szárazföldet, mivel Grant, pontosabban Gennaro időben értesíteni tudja a kapitányt, hogy sokak egészségére káros lesz, ha kikötnek. A hajós jelenet - igaz alaposan átírva - a második filmben kapott szerepet.

Grant és a gyerekek a látogató központba való visszajutás során megpihennek egy “fészerben”, egy a növényevő dinók abrakoltatására tartott létesítményben, ahol Grant arra ébred, hogy a kis Lex egy triceratops bébit etet a rácson keresztül. Lex arra kéri Grantet, hogy engedje meg, hogy lovagoljon az őshüllőn, amit Grant elég rossz ötletnek tart és határozott nemet mond. A Jurassic World első részében azonban a filmkészítők meglépték, és a dínó simogatóban volt triceratops lovaglás is.

A könyv egy kicsit világosabban írja le Dugson szerepét, aki ipari kémkedésre és lopásra bírja rá Dennis Nedryt. Illetve arra is kitér - a filmmel ellentétben - hogy miért lesz rosszul a beteg triceratops, ami a könyvben egyébként stegosaurus. 

Valamint a könyvben nem csak három velociraptor van, hanem egy egész csorda, amik ráadásul szabadon járnak kelnek és még szaporodnak is, mindezt pedig egy spéci, a park minden pontjára telepített mozgásérzékelő meg is számolja. Bár csak azután, hogy Ian Malcolm rávilágít, hogy mindezidáig hibás parancsot adtak a számítógépnek és ezért nem tűnt fel az irányítóközpontban, hogy hiba van a rendszerben.

Malcolm egyébként a T-Rex támadás után szinte csak passzív szereplője a történéseknek, a könyvben ugyanis a Rex sokkal rosszabb állapotban hagyja a matematikust, mint azt a filmben tette.

A Jurassic Park ámokfutásának végül a Costa ricai katonaság vet véget, akik sorra lövik az InGen vidámpark szörnyeit. A kiránduláson részt vett tudósokat pedig egy szállodában helyezik el, akiktől a könyv úgy búcsúzik:

Egyikük sem megy innen sehová.

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.