Annyi ötletet pakolt bele Michael Crichton az Őslénypark című könyvébe, hogy három Jurassic Park-film is merített belőle

Farkas Bazsi 2022-01-01 19:00:46
Nem spóroltam semmin - gondolta az író.

1993-ban mutatták be a mozik a Jurassic Parkot, amit Michael Crichton, magyarul Őslénypark című könyvéből adaptált Steven Spielberg

A könyv ugyanebben az évben jelent meg, a Maecenas és Magyar Könyvklub gondozásában. Talán a film mozis megjelenése miatt, de rengeteg hibával lehet találkozni a szövegben. A leggyakrabban az teszi sokszor kuszává a cselekményt, hogy a fordításban egyszerűen felcserélik a neveket, és korábban a cselekményben egy teljesen másik helyszínen lévő karakter terepoltál a beszélgetésbe. Az olvasónak így magának kell rendbe rakni a dolgokat.

Na de nézzük mi minden történik a cselekményben, ami egy sci-fibe olvasztott kalandregény, és amelynek minden patronját Spielberg az első moziban el sem lőtte.

A sztori ott kezdődik, hogy a dínók kiszöknek a Nubal szigethez közeli Costa Ricára, és egy két csecsemőt el is ragadnak, egy compival pedig egy kislány találkozik a tengerparton, az állat pedig meg is sebesíti a gyereket. Ezzel a jelenettel indul a mozis széria második része, az Elveszett világ. 

Fotó: Farkas Bazsi

A könyvben - akár csak a filmen - a tudósokból álló tesztcsoport azért érkezik a szigetre, hogy véleményt mondjanak annak biztonságosságáról. Azt már tudjuk, hogy ez a teszt végül egyetlen csillagot sem kap az értékelésnél, ám nagy különbség, hogy míg a filmen a csapat egy részét összeszervező ügyvéd, Donald Gennaro egy pipogya alak, addig a könyvben egy kemény kötésű, igazi túlélő, aki nem is hagyja ott a fogát a Jurassic Parkban.

Ellentétben John Hammonddal, aki kificamodott lábbal szánkázik le egy domboldalon az őserdőben, a patakmederben pedig compic végeznek vele. Ezt a jelenetet a Jurassic Park második részében láthattuk a vásznon, ott nem Hammond volt az áldozat, hanem az InGen egyik befogó vadásza, Dieter Stark.

Ha már a veszteségnek tartunk, Henry Wu sem éli túl saját teremtményeit. Így aligha lehetne most az egyik fő cselszövő a Jurassic Worldben.

Túléli viszont a raptorok kiszabadulását Robert Muldoon, a fővadász.

Jah, amúgy a könyvben a karaktereknek nem kell egy maguknak szembenézni egy egész szigetnyi őslénnyel, a személyzet ugyanis nem hagyja el a szigetet egy hajón (Ami egyébként sincs megmagyarázva a filmben, hogy ezt miért is teszik meg akkor, amikor éppen egy csapat tudós a sziget biztonságát teszteli…), hanem teljes létszámban várják, hogy a dolgok jobbra, a kiszabadult dínók pedig ismét a ketrecük felé forduljanak.

Alan Grant - akinek karaktere a könyvben egy nagydarab szakállas fickó - a történetben magára marad Timmel és Lexxel. Csakhogy a filmben pont megcserélték a két gyerek életkorát, a könyvben ugyanis Tim az idősebb és Lex a fiatalabb.

Az Őslénypark történetének egy pontján Grant és a gyerekek csónakba szállnak, és egy folyón utaznak a látogatóközpontba vissza, miközben a kiszabadult nagy T-Rex (a könyvben ugyanis két zsarnokgyík is van) elől menekülnek. A csónakázás során egy nagy madárketrecben kötnek ki, ahol aztán szárnyas dínók, Cearadactylusok támadnak rájuk. Ez a történetszál a Jurassic Park harmadik részében tűnik fel a moziban.

A könyvben egy plusz karakterrel is találkozunk, ő Ed Regis, akivel halála előtt a két méter magas, kis T-Rex játszik el. Ez a jelenetsor az Elveszett Világból lehet ismerős, ahol a San Diegoban kikötött hajón, Peter Ludlow közreműködésével tanítja az apa T-Rex vadászni a kicsinyét.

Apropó hajó. A könyv egyik fő mozgatórugója a Costa Ricába tartó hajóra feljutott velociraptorok, amik földetérés esetén kijuthatnak a szigetről. A hajó végül nem éri el a szárazföldet, mivel Grant, pontosabban Gennaro időben értesíteni tudja a kapitányt, hogy sokak egészségére káros lesz, ha kikötnek. A hajós jelenet - igaz alaposan átírva - a második filmben kapott szerepet.

Grant és a gyerekek a látogató központba való visszajutás során megpihennek egy “fészerben”, egy a növényevő dinók abrakoltatására tartott létesítményben, ahol Grant arra ébred, hogy a kis Lex egy triceratops bébit etet a rácson keresztül. Lex arra kéri Grantet, hogy engedje meg, hogy lovagoljon az őshüllőn, amit Grant elég rossz ötletnek tart és határozott nemet mond. A Jurassic World első részében azonban a filmkészítők meglépték, és a dínó simogatóban volt triceratops lovaglás is.

A könyv egy kicsit világosabban írja le Dugson szerepét, aki ipari kémkedésre és lopásra bírja rá Dennis Nedryt. Illetve arra is kitér - a filmmel ellentétben - hogy miért lesz rosszul a beteg triceratops, ami a könyvben egyébként stegosaurus. 

Valamint a könyvben nem csak három velociraptor van, hanem egy egész csorda, amik ráadásul szabadon járnak kelnek és még szaporodnak is, mindezt pedig egy spéci, a park minden pontjára telepített mozgásérzékelő meg is számolja. Bár csak azután, hogy Ian Malcolm rávilágít, hogy mindezidáig hibás parancsot adtak a számítógépnek és ezért nem tűnt fel az irányítóközpontban, hogy hiba van a rendszerben.

Malcolm egyébként a T-Rex támadás után szinte csak passzív szereplője a történéseknek, a könyvben ugyanis a Rex sokkal rosszabb állapotban hagyja a matematikust, mint azt a filmben tette.

A Jurassic Park ámokfutásának végül a Costa ricai katonaság vet véget, akik sorra lövik az InGen vidámpark szörnyeit. A kiránduláson részt vett tudósokat pedig egy szállodában helyezik el, akiktől a könyv úgy búcsúzik:

Egyikük sem megy innen sehová.

Szólj hozzá!

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.