Ne nézz fel: Ha ilyen a világvége, akkor jöjjön gyorsabban

Bazsó Bálint 2021-12-28 17:00:00
Drukkoltál már az üstökösnek, hogy minél gyorsabban elpusztítson minket? Most fogsz.

Lelőjük a poént: az emberiség hülye, a politikusaink hazudnak, a média álszent és a nézettségre hajt, az emberek felszínesek, ostobák és rövidlátók, vagyis a világunk végletesen elkúrt. Nem kicsit, nagyon.

Ezzel össze is foglaltuk a Netflix év végi sztárparádéját, a Ne nézz fel!-t. 

Adam McKay legújabb filmje az emberi hülyeségre koncentrált, ám olyan fájdalmasan kényszeredetten teszi, hogy a végén megváltás lesz az üstökös érkezése. Ami viszont nagyon-nagyon lassan jön csak.

Fotó: IMDb.com

Megtudjuk, hogy a politikusok hazudnak, hogy önzők és korlátoltak, hogy Donald Trump lehet nő is, aki ugyanúgy tagadhatja a nyilvánvalót, hogy egy tudománytagadó, összeesküvés-elmélet hívő gátlástalan törtető idióta is elnök lehet.

Megtudjuk, hogy egy jófejkedő techóriás még több pénzt akar szerezni és még nagyobb techóriás akar lenni.

Megtudjuk, hogy a média hazudik (így, en bloc) és a nézettségre hajt, és megtudjuk, hogy manipulál.

Megtudjuk, hogy a közösségi médiának hála a hülyeség iszonyatos ütemben képes terjedni, és megtudjuk, hogy az emberek java részét csak az érdekli, hogy a sztár és párja miért szakítottak vagy épp jöttek össze.

Ezzel persze semmi baj nincsen, mármint akkor, ha Pista bá mondja el a Véndiófa borozóban három vice után. Mert ott ül, ott működik: hogy a politikusok hazudnak, a média hazudik, az emberek hülyék és álszentek, az üzletemberek pedig nyerészkedni akarnak mindenen is.

(spoiler)

Csakhogy ez a film bizony Pista bácsi a Véndiófa borozóban. 

Erre pedig legkésőbb akkor jövünk rá, amikor az üstököst felfedező Kate Dibiasky-t alakító Jennifer Lawrence kiselőadást tart arról, hogy az üstökös mekkora biznisz a korábban említett techóriásnak, ezért hagyják azt becsapódni. Az embereknek meg felnyílik a szemük, mint az Élet Iskolájában és a Tudatosan Ébredezők Facebook-csoportban, majd rohannak törni-zúzni.

Fotó: IMDb.com

Csak hát, amíg a Véndiófában Pista bácsit legfeljebb kiröhögöd, vagy jobb esetben meghívod egy Mátyás keserűre, hogy megnyugodjon és ne akarja a Tudjukkiket elszámoltatni, addig a filmen már nem tudsz változtatni.

Klisé, klisé hátán, kiszámítható, olcsó fordulatokkal, ami egy szatíra esetén minimum hátrány, főleg, ha egy társadalomkritikát akarsz leforgatni, nem pedig egy olcsó közhelygyárat A Nagy Igazságok Kimondásával.

Ezen pedig a sztárparádé sem segít. Hiába igazolsz le Hollywood álló csillagaiból rögtön négyet (bár szegény Meryl Streep-nek még ez a feladat is sok volt), ha csak téblábolnak a vásznon, miközben rá van vésve az arcukra, hogy fogalmuk sincs, mit keresnek itt. Mármint a gázsin kívül.

A film szatírának indult, majd átcsapott didaktikus, orrnyergig feltolt közhelypuffogtatásba, hogy aztán a végére - belefáradva a kényszeres és erőltetett röhögésbe - úgy kapjunk egy kliséhalmazt a szeretetről, családról és barátságról, hogy a végén már szinte drukkoljunk annak a rohadt aszteroidának, hogy csapódjon már végre be.

Ami bizony nagyon lassan jön, lévén 120 perces a film. 

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.