Ijesztően gyenge a forint

Papp László Tamás 2021-12-16 18:37:09
Ennek egyik oka a kormányzati költekezés miatt elszálló költségvetési hiány.

A forint a legrosszabbul teljesít a régióban,

míg nyáron átmenetileg 350 forint körül volt az euró ára, most örülhetünk, ha az 370 forint alatt marad

fogalmazott a Népszavának Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

A gyenge forintnak számtalan oka van: a magas infláció, az erőtlen jegybanki fellépés, a kormányzati költekezés miatt elszálló költségvetési hiány.

A nyár közepe óta  növekedés lendülete visszaesett,

ezzel párhuzamosan  pénzpiaci folyamatok (infláció, külkereskedelmi mérleg, folyó fizetési mérleg,  államháztartási egyenleg, államadósság) drámaian romlottak

– tette hozzá a kutatócég vezetője.

Csak novemberben ezer milliárd forint hiány keletkezett az államháztartásban, miközben az év végére a folyó fizetési mérleg is deficitessé válik.

Az ikerdeficit kialakulása súlyossá vált, s ebben az összefüggésben a költségvetés nagymértékű költekezést folytat, miközben a jegybank próbál szigorítani. 

Az sosem vezetett jóra, ha a laza költségvetési politikai szigorú monetáris politikával párosult, legutóbb a 2000-es éve közepén láthattuk ezt

– mondta el a Népszavának Palócz Éva.

A kutató szerint a kormány választási költekezése inflációhoz vezet, ezzel párhuzamosan a jegybank az infláció megfékezésére kamatot emel, ezzel pedig fékezi a növekedést.

A kör ezzel bezárul, így a kormány költségvetési költekezései a jövő évi növekedési kilátásokat rombolja. 

A kutatócég arra számít, hogy

az idei éves infláció 5,1 százalék lesz, ami 2022-ben 5,5 százalékra gyorsul.

Az egyensúlyi folyamatok a gazdaságban megbomlottak, ennek jelei az infláció, a rendkívül magas államháztartás hiány, amely mellett negatívba fordult a külkereskedelmi egyenleg, és várhatóan a deficites lesz folyó fizetési mérleg is.

Vagyis mind a külső mind a belső egyensúly megbomlott, s ezzel a 2000-es évek után újra kialakult az ikerdeficit Magyarországon.

Az ikerdeficit kialakulásához hozzájárultak külső, elsősorban a koronavírussal összefüggő tényezők is, nem kis szerepe volt azonban annak, hogy a fiskális politika indokolatlanul erőlteti a növekedés ösztönzését

– fogalmaztak a kutatók a Népszavában. 

A választási költekezések miatt idén az államháztartás hiánya 4500 milliárd forint lehet

– ez a GDP 7,5 százalékának felel meg.

Ennek következménye, hogy a hatalmas inflációs és növekedési többletbevételek ellenére az államadósság idén nem csökken.

A Kopint-Tárki kutatói szerint az államháztartás 2022. évi gazdálkodásnak kimenetele még beláthatatlan.

Nemcsak az estleges kormányváltás miatt, hanem ezért is, mert az elavult makrogazdasági prognózison alapuló, a választási szempontú kiadások hatását nélkülöző jövő évi költségvetési törvény ehhez szinte semmi fogódzót nem nyújt

– figyelmeztet a kutatás.    

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.