Negyven éve vezették be Lengyelországban a szükségállapotot

Papp László Tamás 2021-12-13 11:57:00
A hadiállapotnak, de facto katonai diktatúrának tekinthető intézkedéseket a Szolidaritás kommunista rendszerrel szembeni ellenállása váltotta ki.

A korabeli pártállami médiában szükségállapot, a visszaemlékezésekben hadiállapot néven emlegetett intézkedés 1981. december 13-án jelentette be Wojciech Jaruzelski tábornok

– az Ugytudjuk összeállítása következik a történelmi dátumról.

Az 1948-tól hatalmon lévő Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) vezetése már 1980 nyarán, az akkor zajló lengyelországi sztrájkokra reagálva fontolgatta a hadiállapot bevezetését

– írja évfordulós háttéranyagában az MTI.

Az elmélyülő gazdasági és társadalmi válság azonban erősen mozgósította a társadalmat, melyet erkölcsileg a lengyel pápa, Szent II. János Pál 1978-as megválasztása és 1979-es első lengyelországi zarándoklata is megerősített a totalitárius rendszerrel szembeni ellenállásban

– említik ugyanitt.

A LEMP Központi Bizottsága a feszültség növekedésétől, általános sztrájk megszervezésétől tartva nem vállalt nyílt szembeszegülést.

A hatalom képviselői - taktikai lépésként - 1980. augusztus 31-én aláírták Gdanskban a munkásokkal a Szolidaritás független szakszervezet megalapítását jóváhagyó gdanski megállapodásokat

– teszik hozzá.

Ezzel párhuzamosan hozzáláttak a rezsimet megerősítő hatalmi megoldás, a hadiállapot terveinek kidolgozásához.

1981 februárjában Wojciech Jaruzelski tábornok - 1968-tól nemzetvédelmi miniszter - lett a kormányfő.

Jaruzelski már 1980 őszén elkészítette a hadiállapot bevezetését célzó jogszabályokat, 1980 decemberében pedig Moszkvában, a Varsói Szerződés csúcstalálkozóján bemutatta a Szolidaritás megsemmisítését célzó tervét

– szól az évfordulós hír.

Az életszínvonal akkoriban tovább süllyedt, a vezetés 1981 nyarán a jegyrendszer bevezetésére kényszerült. A Szolidaritás közben csaknem 10 millió tagú szervezetté, jelentős társadalmi mozgalommá erősödött.

A LEMP Központi Bizottsága 1981. december 5-én hagyta jóvá a hadiállapot bevezetését.

Ezt gondosan felépített, a nehézségekért a Szolidaritást felelőssé tevő propagandakampány előzte meg.

Az előkészületeket Viktor Kulikov marsall, a Varsói Szerződés egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka felügyelte, a hadiállapotot meghirdető 100 ezer röplapot is a Szovjetunióban nyomtatták.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) által 2009-ben közzétett korabeli jegyzék szerint

Jaruzelski december 8-ról 9-re virradó éjjel a Varsóban tartózkodó Kulikovval találkozott, és hangsúlyozottan kérte a Varsói Szerződés katonai támogatását a hadiállapot bevezetéséhez.

Kulikov nem zárta ki a beavatkozást, de aláhúzta:

„először a saját lehetőségekből kell meríteni”

A hadiállapotot - a Szolidaritást és a közvéleményt is sokkolva - 1981. december 13-ára, vasárnapra virradó éjjel vezették be.

Wojciech Jaruzelski tábornok bejelenti a szükségállapotot.

Fotó: Wikipédia

A kormányzást a Jaruzelski által irányított, 22 magas rangú tisztből álló, az akkori lengyel alkotmány fényében is törvényellenesen felállított testület, a Nemzet Megmentésének Katonai Tanácsa (WRON) vette át.

A korabeli, pártirányítású nyilvánosságban úgy indokolták, hogy

az országot fenyegető anarchia, a Szolidaritás nyíltan hatalomra törő, szélsőséges erőinek fellépése

miatt kell bevezetni a szükségállapotot.

„Meg kell előzni, el kell torlaszolni a konfrontációt, amelyet a Szolidaritás vezetői nyíltan meghirdettek. Ezt nekünk ma kell kimondanunk, amikor tudott a tömeges politikai tüntetések közeli dátuma...

Nem szabad, nincs jogunk megengedni, hogy a meghirdetett tüntetések szolgáltassák azt a szikrát, amelyből lángba borulhat az egész ország”

– mondta el akkori televíziós beszédében Jaruzelski. (Idézi Pók Attila: A Nemzetközi élet krónikája 1945-1985. Kozmosz Könyvek, 1985. 255. o.) 

Katonai parancsnokság alá helyezték az államigazgatást, a közlekedést, a távközlést, az energiaipart, a bányászatot, a kikötőket, a stratégiai fontosságú üzemeket. Lezárták a határokat, cenzúrázták a leveleket, felfüggesztették a sajtó tevékenységét, az intézményeket katonai komisszárok lepték el.

A műveletekben 70 ezer katona és 30 ezer belügyi funkcionárius vett részt. Kikapcsolták a telefonokat, este 22 órától reggel 6-ig kijárási tilalmat vezettek be. Egy héten belül több mint 5 ezer, 1982 végéig több mint tízezer embert internáltak

– emlékeztet az MTI évfordulós híre.

T-55-ös tankok Lengyelország utcáin a szükségállapot idején.

Fotó: Wikipédia

A hadiállapot bevezetésére december 14-től mintegy 200 vállalat dolgozói ülősztrájkokkal válaszoltak.

Negyven helyen az ilyen tiltakozásokat a hadsereg és különleges rendőri alakulatok (ZOMO) kegyetlenül leverték, a katowicei Wujek bányában kilenc bányász életét követelő sortűz dördült el.

A Szolidaritás - noha hivatalosan csak 1982. október 8-án helyezték törvényen kívül - illegalitásba kényszerült.

A kibontakozó földalatti ellenállás támaszát a katolikus egyház jelentette

– írja az MTI évfordulós híre.

A hadiállapot bevezetésére az Egyesült Államok a kommunista Lengyelországgal szembeni, később a Szovjetunióra is kiterjesztett gazdasági szankciók meghirdetésével reagált. A Szolidaritás üldözött tagjainak támogatására több európai városban is tömegek tüntettek, adományokat gyűjtöttek.

A francia és a német szövetségi kormány azonban visszafogott volt a varsói vezetés elítélésében.

A hadiállapotot 1982. december 31-én függesztették fel, majd 1983. július 22-én - II. János Pál második lengyelországi zarándoklata után - feloldották, bár a korlátozások egy részét egészen 1989-ig megőrizték.

Ezen időszak halálos áldozatainak számát máig nem sikerült pontosan megállapítani, az IPN több tucatra becsüli őket.

A legfiatalabb áldozat Emil Barchanski 17 éves gimnazista volt.

Az MTI szerint a hadiállapot áldozatának tartják a Szolidaritást támogató, 1984 októberében a kommunista vezetés parancsára meggyilkolt, azóta boldoggá avatott Jerzy Popieluszko katolikus papot is.

A Popieluszko-gyilkosság az egykori kommunista belbiztonság hasonló akciói közül a legnagyobb visszhangot kiváltó bűntény volt. Az akkor illegalitásban működő Szolidaritás szakszervezet papját a legyel belbiztonság, SB három tisztje 1984 októberében elrabolta, és bestiális kegyetlenséggel meggyilkolta

írja az Origo 2000 januári cikke az akkor indult büntetőeljárás kapcsán.

Ekkor bíróság elé idézték Wladyslaw Ciaston tábornokot, az egykori belügyminiszter-helyettest, az SB volt főnökét, akit azzal vádoltak, hogy ő irányította Jerzy Popieluszko 1984-es meggyilkolását.

A három tettest az 1985-ös toruni kirakatperben többéves börtönbüntetésre ítélték, de a bűntény háttere, a kitervelők és irányítók személye és közreműködésének mértéke máig homályban maradt.

A vizsgálat a gyilkosság közvetlen végrehajtóira, Grzegorz Piotrowskira, Leszek Pekalára és Waldemar Chmielewskire korlátozódott (közülük is már csak Piotrowski ül börtönben, társai amnesztiával szabadultak)

– említették akkor.

Az egyetlen magasabb rangú belügyes tiszt, akit szintén elítéltek, a katolikus egyház elleni harcot irányító IV. belügyminisztériumi főosztály helyettes vezetője, a fővádlott Piotrowski közvetlen főnöke, Adam Pietruszka volt, aki 1995-ben - ugyancsak jóval a kiszabott büntetés letöltése előtt - szabadult.

Tény, hogy az akkori legyel kormány is elismerte: számos önkényes, jogsértő rendőri, titkosszolgálati műveletre került sor a hadiállapot utáni években.

1984. október 27-én, nyolc nappal a gyilkosság után Kiszczak tábornok, a lengyel belügyminiszter elmondta:

az elmúlt két év során a belügyminisztérium 2464 alkalmazottját bocsátották el illegális akciók miatt, 1872 ellen bírósági eljárás indult

A 2000-es per vádlottja, az SB hajdani vezetője az Origo hajdani cikke szerint, bűnösségét tagadva azzal védekezett:

„a pap meggyilkolása provokáció volt, amely óriási károkat okozott a belbiztonságnak, és amelyet még ma is kihasználnak, jóllehet

a bűnösöket maga az SB derítette fel, és szigorú büntetést kaptak.”

Szerinte nem létezett semmiféle előzetes terv Popieluszko meggyilkolására.

A hadiállapot üldöztetései, az internálások mellett a katonai és a rögtönítélő bíróságok által hozott ítéletek, a munkahelyi és iskolai elbocsátások, a kényszerű emigráció több százezer embert is érinthettek az IPN szerint

– idézi az MTI.

A hadiállapot során elkövetett kommunista bűntettek miatt az IPN ügyészi osztálya tavaly decemberig 170 személy ellen indított eljárást, ezek alapján a bíróságok 41 embert ítéltek el, többségüket felfüggesztett szabadságvesztésre. 

Az ügyek többségét a bíróságok elévülés, amnesztia vagy a vádlott halála miatt megszüntették - így történt ez a hadiállapot két fő felelőse,

Wojciech Jaruzelski, valamint Czeslaw Kiszczak tábornok, egykori belügyminiszter esetében is.

Jaruzelskit, aki az 1989-es lengyelországi kerekasztal-tárgyalásokon kötött kompromisszum értelmében 1989-1990-ben lengyel elnök volt, 2014-ben katonai tiszteletadással temették el a varsói Powazki nemzeti sírkertben.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.